Skocz do zawartości
caleb59

Undervolting karty graficznej dla początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Zdradź :E chyba że o edytor chodziło 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wolno nie edytor.

O ile posiedziałbym to znalazłbym w biosie co i jak zmienić tylko nie poprawiłbym sumy kontrolnej także dupa zbita bios byłby z błędem CRC.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N zrobie testa na tych ustawieniach. Natomiast przy napieciu 1150 i 2450Mhz PL 0 jest stabilnie. Jak wlacze PL -10 juz wywala 3 d marka. Wczensiejsze ustawienia ktore mi dzialaly te eko czyli 2250Mhz PL-10 teraz nie dzialaja i wywala sterowniki podczas uruchomienia windowsa (mruga ekran trzeba zribic reset i sterowniki wracaja do nastaw fabrycznych). Wiec nie jestem pewien csy to zmniejszanie napiecia pomaga w osiagnieciu nizszego taktowania xd tak czy siak ta karta nie lubi jak jej sie tnie PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kelam to jakie miales nastawy wyjściowo a na jakich jedziesz teraz (napięcie, taktowanie i pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw PL limit w spokoju napięcie zbij symbolicznie na powiedzmy 1170v z fabrycznego 1.2 i resztę poboru przytniesz schodząc z zegarów czy tam będzie 2500/2600 czy 2300/2400 to nie odczujesz tego za bardzo podczas grania a każde 100mhz to 25W mniej z tego co zaobserwowałem :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dokadnie. Offest symbolicznie rusz, a tak to zegarki w doł, pamiętając by odstęp między min, a max był te 100MHz. Moim zdaniem zacznij od 2300min, 2400 max. Testuj w time spy darmowym. Pięknie wyłapuje wszelkie niestabilności na rdna2 (3-4 przejścia z rzędu).

Co do moich nastawów na 6800xt, to obecnie wygląda to tak daily:

PutyYNO.png

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1150, zegarki no jak tam tuf oc miał w specce. Ref miał 2250 max zegar, ten asus bodaj 2.3k z kawałkiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cześć, Chciałbym zapytać się bardziej doświadczonych w UV.

Naczytałem się że można po UV znacząco zejść z poborem prądu, u mnie RTX 3060 Ti na ustawieniach 875mv 1860mhz pobiera 200w czyli teoretycznie zszedłem całe nic.

Jak to jest? Napięcie obniżone zegary również, a papu woła dalej.

4fd3bedafa6e3f03.jpg

a6917c415524d8ed.jpg

Edytowane przez Kelero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moze obniz power limit - specem nie jestem ale być moze na stockowych ustawieniach karta jest ograniczona wlasnie przez power limit. A teraz dopiero rozwija skrzydla..

Szczerze mowiac w 3060Ti za wiele raczej nie zyskasz bo tak karta nie jest jakos super wydajna a obnizenie zegara tylko ograniczy jej osiagi. Ja bym sobie na Twoim miejscu stosowal ograniczenie klatek jezeli masz gry ktore maja wysoki fps. Srednio zużycie pradu spadnie. Z drugiej strony jezeli karta sie nie grzeje to ile zyskasz na tej oszczendosci pradu? To sa naprawde smieszne pieniadze.

Robiles jakies testy w 3dmark jak to wyglada? Temp niższe? Powinienes napisac tez od jakich wartosci startowales bo kazda karta ma inne napiecie i taktowanie

Na ustawieniu 2675Mhz i 1150mV PL+20 mam rekord wynik w 3dmark. Sam uklad graficzny 22763. Niestety nie wlaczylem gpuz... Później testowalem inne ustawienia i 3 dmark zaczal sie wysypywac. Czasem mam wrazenie ze jak raz sie wysypie to pozniej sypie sie caly czas...

I jeszcze slowo co do wentylatorów. Ustawiam max obroty na 50% a one wchodza na 60% wiec to sterowanie jest takies "niedopracowane" w tych adrenalinach. 

Wiadomo od jakich temp zaczyna sie throlling gpu? 

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się bez uv karta dobija do 215w.

Naczytałem się różnych opinii że 3060 ti schodziła do 170/180w dla tego z czystej ciekawości zacząłem robić uv i testować, a noż widelec poprawi się kultura pracy chłodzenia.

Każdy przypadek jest innym, może w mojej sytuacji 21:9 3440x1440 podbija chęć karty na więcej papu?

Bez uv

f61f9f677e73ee19.jpg

875mv 1755mhz

69b0d6751d400d19.jpg

850mv 1755mhz

5e0c13f1dd5a025f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiszę swoje 3 grosze.
Moja RTX 3060Ti G6X ma TDP 225W, zrobiłem na niej 0.9mv 1905mhz, normalnie bez uv ciągnie 225W zegar na poziomie 1830mhz, bo karta odbija się od limitu mocy. Z uv mam max 190W, może czasem przebije, ale zależy od gry i zależy czy limituję do 60fps czy nie. Gram w 1440p z dlss lub bez zależnie od gier. Ale średnio co widzę, to powinno być z 30-40W mniej zależnie od obciążenia, mocniejszego uv nie sprawdzałem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z tego co pamietam u mnie 3060Ti Gainward Ghodst brala ma max 200 albo 205w. Przy zwiększonym power limicie 215 lub 220 jakos tak. 

Polecam tez badac wyniki benchmarkami bo takie ciecie zegarow potrafi mocno obnizyc wydajnosc karty

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja karta ma 225W TDP, z racji, że jest to wersja z GDDR6X. U mnie w 3dmarku po zrobieniu uv na wyższym zegarze niż domyślnie daje wyższy wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ja miałem 3060ti Asus TUF, po lekkim UV nie brała więcej jak 140-150V

naprawdę dobry poradnik, od niego się ten temat zaczął, ale jak widąć gro ludzi nie czyta wczesniejsych postów..  zainstalować jedynie fortnite

podchodziłem do niego sceptcznie, bo co innego może pokazac niż starsze, też skuteczne poradniki, jak np Kamila

ale ten Techmaniac naprawdę dobrze to pokazuje

teraz moje 6700XT ma TDP230, po leciutkim UV ledwo dobija do 150..

Edytowane przez mimuszek
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@mimuszek ale warto by bylo podawac jeszcze wyniki z 3d marka. Bo jednak takie ograniczenie zuzycia pradu moze tez miec w odzwierciedleniu w wydajnosci...

Edytowane przez dam9an
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Kelero napisał:

Cześć, Chciałbym zapytać się bardziej doświadczonych w UV.

Naczytałem się że można po UV znacząco zejść z poborem prądu, u mnie RTX 3060 Ti na ustawieniach 875mv 1860mhz pobiera 200w czyli teoretycznie zszedłem całe nic.

Jak to jest? Napięcie obniżone zegary również, a papu woła dalej.

4fd3bedafa6e3f03.jpg

Co to za model? od temperatury rośnie pobór prądu, obniż tempy to zejdziesz niżej, ponad 70c przy 1900rpm i zaledwie 200w to nie wygląda dobrze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cudów od tanich dwóch wentyli nie wymagajmy, temperatura jak RPM dla takich wersji to standard, stare windforce z trzema wentylatorami miały wyższe obroty.

Co do wyników 3d Mark.

875mv 1860 > bez UV > 875mv 1755 ( to ustawienie jest najsłabsze, pobór, temperatury, te same co z 1860 a wynik gorszy ). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego pytałem co to za model i dalej nie napisałeś 😜 (może masz msi gaming x 2x :E) czasem wystarczy wyczyścić i zmienić pastę czy zadbać o lepszy przeciąg w obudowie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda na tym KFA2, pograłem w Baldur's Gate 3.
1.3k RPM= 45% i maks 65C  1440p DLAA limit 60fps, max 182W, przy 0.9mv.
fomYYzz.png

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

PNY XLR8 czyli Palit Dual / Gainward Ghost

Przedni panel w obudowie mało przewiewny (Armis ar6), wentylatory 5x bez pwm, według hwinfo stałe 900rpm

Oczywiście że przy limicie klatek tak żeby karta chodziła  +/- 90% to zmieścimy się w 180w, bez limitu jest to mało realne tak żeby karta miała podobną wydajność co bez uv.

Zostawiłem 850mv 1845mhz na ten moment stabilne i wydajność jak karta bez uv + przy ustawionym limicie klatek żeby karta chodziła w 90-95% znacznie lepsze kultura, 66c hot 80c 1620rpm 178w.

Wynik po uv i przed w 3dmark, jak widać bez uv karta przebija power limit, maksymalnie mogę ustawić 105% i majta zegarami.

6e6e5d9092491d8e.jpg

d685e41b97f594e9.jpg

Edytowane przez Kelero
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja mam jak widać w sygnie Armisa AR5
U mnie max power limit to 100%, nie mogę dać więcej. Do tego moja karta wymaga tylko 1x 8pin.

Tyle mam w 3dmarku, ale to na starszym procku Ryzenie 3600, na nowym 5600x nie robiłem. Wynik po uv, domyślnie gpu score ma 12192pkt, zaś przy uv na 0.938mv i 1980mhz daje 12608pkt.
BHiENbc.jpg

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale masz za to 225W przy wersjach GDDR6 bez X większość tych tańszych modeli z dwoma wentylami miała nawet po podniesieniu limitu max w prawo po 210w :] 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktoś z was jakies 7800xt z potencjałem? dobiliście do 23k w timespy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@JTbakteria tyle to ciężko osiagnac w 6950xt a jednak 7800xt jest troche wolniejszy...

To moje najmocniejsze nastawy ktore obecnie nie wyalaja 

https://zapodaj.net/plik-NHGpsBULZM

Widzę, że naty wspaniałym zdjęciu nic nie widać, więc PL+20, Pamięci szybka synchronizacja, GPU 2654Mhz, napięcie 1165mV

Dane z GPUZ: Max taktowanie 2593Mhz, temp 70, HS 92st, zuzycie prądu 365w, napięcie 1162mV

Probiwale tez wykręcić wieksze taktowanie ale w sumie powyzej 2675 gdzie kiedys mialem rekord mi sie nje udalo bo jak ustawie wyzsze i tak osiagi w kombustzerze zamiast rosnąć spadaja wiec nie wiem jak ktos ustawia taktowanie po 2800. 

Inna sprawa ze jak tylko ruszy sie taktowanie o 1Mhz gpuz w info o karcie pokazuje default clock juz jakis nizszy a boost sporo wyzszy niż default chociaz zmienia sie tylko 1Mhz...

Edytowane przez dam9an
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi