Skocz do zawartości
caleb59

Undervolting karty graficznej dla początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przy 2600mhz na rdzeniu robię ponad ponad 23K na 6950xt , wydaje mi się że 24 jest do zrobienia ale to już trzeba trafić konkret sztukę co zrobi zegar 2800 :E przy 7800xt raczej nie realne taki score.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U Ciebie to musi byc silne wsparcie graficzne od tego procka bo masz niemożliwe wyniki. tysiak więcej ode mnie a to bardzo dużo,. Widziałem też test 6950XT Gigabyte i tam się cieszyli, że mieli po OC 22 tys w 3dmarku... A Niby wersja już seyjnie OC z wynikami gorszymi niż moja... chyba, że stery wiele poprawiły.

Bawiłeś się w jakieś aktualizowanie biosu czy coś? w sumie na stronie XFX nic nie ma do pobrania więc może nawet nic nie wyszło dla tej karty

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~22800 gpu score to mój 6950xt robi tylko po dodaniu pl + 20%. Na co dzień mam 1000 mniej (pl - 0, 1125mV, 2400mhz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@krzysiak w 6950xt ciezko dobic do 23 tys a przebić raczej wydaje sie malo prawdopodobne na "zwyklym " procku. 

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 godziny temu, dam9an napisał:

@JTbakteria tyle to ciężko osiagnac w 6950xt a jednak 7800xt jest troche wolniejszy...

To moje najmocniejsze nastawy ktore obecnie nie wyalaja 

https://zapodaj.net/plik-NHGpsBULZM

Widzę, że naty wspaniałym zdjęciu nic nie widać, więc PL+20, Pamięci szybka synchronizacja, GPU 2654Mhz, napięcie 1165mV

Dane z GPUZ: Max taktowanie 2593Mhz, temp 70, HS 92st, zuzycie prądu 365w, napięcie 1162mV

Probiwale tez wykręcić wieksze taktowanie ale w sumie powyzej 2675 gdzie kiedys mialem rekord mi sie nje udalo bo jak ustawie wyzsze i tak osiagi w kombustzerze zamiast rosnąć spadaja wiec nie wiem jak ktos ustawia taktowanie po 2800. 

Inna sprawa ze jak tylko ruszy sie taktowanie o 1Mhz gpuz w info o karcie pokazuje default clock juz jakis nizszy a boost sporo wyzszy niż default chociaz zmienia sie tylko 1Mhz...

na 6950xt to lekko ponad 23k robie, na nitro tylko miałem problem ale to byl syf z outletu xkomu za 2299zł, to 21k z pudełka a po oc uv ledwo 22k dobijała, na srocku pg robiłem ponad 23k ale hotspot 100c i 2500+rpm, a na devilu 7800xt limted robie ponad 22k na 975mv+15%PL i 60c rdzeń, 90 hotpsot przy 1700rpm

6950xt asrock bez ruszania zegarów, sam PL+
https://zapodaj.net/plik-RoMY3zqwvH

a devil 7800tutaj

Edytowane przez JTbakteria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i albo mi ktoś podeśle ustawienia, żeby to zrobiło 23k, albo go sprzedaje, bo jak jeszcze raz włącze timespy z minus 5mV to się chyba porzygam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szkoda ze nie pokazalaes ile pradu przy tym max bierze ten asrock. Jal pisalem takie wyniki to tylko znprockami x3d albo.... mam fatalna karte xd przekonales mnie ze zrobilem blad kupujac 6950xt xd

Trzeba bylo poczekać ten miesiac na 7800xt

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, JTbakteria napisał:

i albo mi ktoś podeśle ustawienia, żeby to zrobiło 23k, albo go sprzedaje, bo jak jeszcze raz włącze timespy z minus 5mV to się chyba porzygam :) 

Lepiej się poczujesz wtedy? :E Szczerze mówiąc sprawdziłem raz ile bez kagańca robi 6950xt (jeszcze na 12600kf),skręciłem trochę napięcie, zegary na 2400 i tak gram.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
29 minut temu, dam9an napisał:

Szkoda ze nie pokazalaes ile pradu przy tym max bierze ten asrock. Jal pisalem takie wyniki to tylko znprockami x3d albo.... mam fatalna karte xd przekonales mnie ze zrobilem blad kupujac 6950xt xd

Trzeba bylo poczekać ten miesiac na 7800xt

no ja ostatnio miałem 3x 6950xt i zamieniłem na tego 7800xt, 330-340wat z gniazdka (strafield) caly komp i trzyma 2700mhz rdzen i 2600 pamiec, 21400 w timespy, na 975mv z zerowym PL, hotspot 73 stopnie 1100rpm, cewki nawet nie piszczą, to juz ewenement :) 

nitro 6950xt podbnie żre na stocku do tego devila, ale sałba sztuka jakaś na minus 20mv sie wykrzaczała i rpm za duże
https://zapodaj.net/plik-Jn7M5c1xtg

Edytowane przez JTbakteria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, krzysiak napisał:

Lepiej się poczujesz wtedy? :E Szczerze mówiąc sprawdziłem raz ile bez kagańca robi 6950xt (jeszcze na 12600kf),skręciłem trochę napięcie, zegary na 2400 i tak gram.

Na takich ustawieniach to masz pewnie wyniki jak na stocku z tym, że na chlodniej i ciszej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik jest nawet delikatnie lepszy niż na stocku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko mam. Nigdy nie bawiłem się w UV a mam zamiar z nową 7800xt. Czy ten poradnik na YT z pierwszego posta jest dobry? Karty sobie nie popsuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, dam9an napisał:

@krzysiak w 6950xt ciezko dobic do 23 tys a przebić raczej wydaje sie malo prawdopodobne na "zwyklym " procku. 

Tyle że "niezwykły" x3d tu wcale nie robi różnicy...czytaj na 7800x3d mam podobny wynik jak na 12600kf, bo w obu przypadkach to GPU limituje wynik ;) Chyba że 12600kf też nie jest "zwykłym" prockiem :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@krzysiak testow nie robilem wiec to sa tylko moje domysły. Aczkowiek na szybko przeglądając testy 12600kf jest lepszy do gier niz 5600x... Nie wiem czy jest jakas roznica miedzy 12600kf a 7800x3d

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, dam9an napisał:

@krzysiak testow nie robilem wiec to sa tylko moje domysły. Aczkowiek na szybko przeglądając testy 12600kf jest lepszy do gier niz 5600x... Nie wiem czy jest jakas roznica miedzy 12600kf a 7800x3d

Chwilę się pobawiłem i 23k GPU score przebiłem.

49288ce20d230111.jpg

Dużo też będzie zależeć od PL, moja się ciągle odbija od 350W przez co zegar w 3dmarku się waha 2500-2600MHz...przykładowo XFX @Send1N ma wyższy PL, przez co może iść wyżej z zegarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 23.09.2023 o 18:46, dam9an napisał:

U Ciebie to musi byc silne wsparcie graficzne od tego procka bo masz niemożliwe wyniki. tysiak więcej ode mnie a to bardzo dużo,. Widziałem też test 6950XT Gigabyte i tam się cieszyli, że mieli po OC 22 tys w 3dmarku... A Niby wersja już seyjnie OC z wynikami gorszymi niż moja... chyba, że stery wiele poprawiły.

Bawiłeś się w jakieś aktualizowanie biosu czy coś? w sumie na stronie XFX nic nie ma do pobrania więc może nawet nic nie wyszło dla tej karty

Ustawiam min 2550 max 2650 + pl limit max w prawo, wysokie obroty na chłodzeniu aby utrzymać wyższy zegar (zmieścić się w limicie mocy) od temepratury wzrasta też pobór prądu... i wypluło 23178 pkt. Ale to tylko pod benchmark na codzień używam min 2150 max 2250 i wynik jest w okolicy 21K.

@krzysiak

Dobra nie było tematu :E myslałem że wrzuciłeś 7800XT ponad 23K młodego 😂

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N na 7800XT na razie 21400 max, ale też nie miałem specjalnie kiedy walczyć o wynik.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry!

Tydzień temu kupiłem sobie kartę KFA2 RTX4070 - o tę:

https://www.x-kom.pl/p/1175465-karta-graficzna-nvidia-kfa2-geforce-rtx-4070-1-click-oc-3x-12gb-gddr6x.html

Miała dobre opinie, a zależało mi na cichej pracy chłodzenia, ale niestety okazało się że pod obciążeniem jest dość głośna. Zbyt głośna na mój gust... Spróbowałem więc undervoltingu i ustawienia innej krzywej wentylatorów w afterburnerze i udało mi się zejść z napięciem do 0,950V (niżej już nie próbowałem) + dzięki mniej agresywnej krzywej wentylatorów uzyskać cichą pracę. Temperatury nawet przy 100% obciążeniu (Furmark, Kombustor) nie wychodzą ponad 65 stopni. Jak dla mnie kultura pracy jest wtedy bardzo akceptowalna... 

... ALE ...

to wszystko tylko, jeśli afterburner jest uruchomiony. Oczywiście zapisałem profil i zaznaczyłem przycisk żeby ładował ustawienia przy starcie windowsa. Jednak kiedy np. uruchomię Furmarka, wentylatory zaczynają wyć. Uruchamiam afterburner - cichną. Zamykam - znów się rozkręcają...Tak jakby nowa krzywa wentylatorów ładowała się tylko z odpalonym furmarkiem. Nie jestem pewien czy ustawienia napięcia również się łądują... Czy to normalne? Czyżby cały underwolting/ustawienie wiatraków działało tylko kiedy afterburner jest uruchomiony? 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na asrock phantom dalo sie uzyskac 22700 z okladem, ale potem odpalilem cyberpunka i sie wykrzaczyl ;) 

Na nitro + jeszcze testuje ale napiecie musialem podniesc, mimo ze temperatury, kultura pracy i cooler duzo lepszy. 

Ale te ustawienia nie odzwierciedlaja rzeczywistych nastaw karty. Z tego co zauwazylem to najlepiej ustawic 1000-1050mV i podnosic GCPU do maxa. Narazie nie zmieniam PL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ptor Afterburner musi pracować w tle aby jego ustawienia były aktywne, nie możesz go zamykać, możesz go tylko zminimalizować do system tray.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi jak już załaduje ustawienia.

Tylko profil UV i wentylatora muszą być zapisane w tym samym profilu równocześnie inaczej po wbiciu profilu UV automatycznie wbije ustawienia wentylatora jakie były zapisane z profilem UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sideband napisał:

Nie musi jak już załaduje ustawienia.

Tylko profil UV i wentylatora muszą być zapisane w tym samym profilu równocześnie inaczej po wbiciu profilu UV automatycznie wbije ustawienia wentylatora jakie były zapisane z profilem UV.

I tak właśnie mam zrobione. UV i krzywa wentylatorów w opcjach Afterburnera. Później zapisane jako profil...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ptor

Włącz firmware control mode to jest opcja, która powoduje, że soft MSI nie musi działać w tle ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miare przejrzysty sposob ov/uv dla 7800xt z youtube

1) Set the Power Limit to -10%

2) Set Max Frequency to 2000Mhz

3) Enable Fast Timing for the VRAM; try to find max stable frequency ~2600Mhz for Hynix VRAM

4) Start raising core clock by 100Mhz increments (video example maxed out around 2700Mhz)

5) Once the benchmark scores stop increasing, start raising the Power Limit by 5% increments

6) Once max clock at 15% power limit increase is reached start lowering the voltage in -25mV decrements while staying near TBP; eventually the benchmarks won't increase, could decrease and stay below the TBP; at that point stay with the previous max stable settings for the highest score as that's the max overclock

Edytowane przez freeebed
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi