Skocz do zawartości
ja__

Laptop do domu do 5k (uzywka) lub nowka za 8-9k

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Jako że ostatni mój laptop z Windowsem to był t420, to potrzebuje pomocy.

Chciałbym kupić komputer do domu. Głównie www, yt. Mam Xbox, mam Steam Deck.

Zastanawiam się, czy lepiej wziąć jakiegoś 15" precla od dell, czy zbierac i kupić gejminga  za 8-9k.

Jak uważacie? Ma sens dokładanie do laptopa, kiedy stoi Xbox(i w zasadzie mi starcza)? No i gram trochę na SD.

Czy może lepiej postawic na używkę za połowę ceny? Jeśli tak, to jaki model? 7550/40? A moze zbook? Czy one są zauważalnie lepsze niż konsumenckie konstrukcje? Mam pracowego t480 i wykonanie raczej sredniawka. Nie kupiłbym go sobie prywatnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenovo IdeaPad 5 Pro-16 Ryzen 5/16GB/512/Win11 GTX1650 4749 zł
Całkiem niezła konstrukcja jak na model konsumencki, aluminiowa obudowa, dobrej jakości matryca 100% sRGB, wygodna podświetlana klawiatura. Ma też dedykowaną grafiką, nic specjalnego, lecz do tytułów starszych czy online, których nie ma na konsoli wystarczy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho skoro konsola Ci wystarcza to bezsensu wydawać więcej niż 3-4k na laptopa do codziennego użytku.

Jak już masz tak duży budżet, to może biznesowy nowy Dell:

Dell Vostro 5510 i5-11320H/16GB/512/Win11P - 4349 zł

3 letnia gwarancja i dobre wykonanie jest tu głównym atutem, oczywiście można mieć taniej wydajniejsze laptopy i nawet lepiej zbudowane ale jednak bez 3 letniej gwarancji NBD

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witaj. Kwestia też jak podchodzisz do tematu gier. Jak masz kupić laptop za 8-9k z wydajną grafiką, zagrać na nim parę razy przez pierwszy rok i potem tylko przeglądać neta, to się nie opłaca.Jak lubisz grać i wiesz, że za kilka lat też będziesz grał w wymagające tytuły, które wyszły na stacjonarkę, to możesz rozważyć zakup laptopa do gier. Tak jak wspomniałeś możesz też rozważyć używki z Olx, lub Allegro. 

ASUS ZenBook 13 OLED UX325EA i5-1135G7/16GB/512/Win11 3499 zł to lekki, wygodny do przenoszenia laptop z ekranem oled 13.3. Wykonanie tego modelu jest bdb. jakości. Będzie dobrym wyborem, jeżeli laptop może być mniejszy niż 15 cali. 

Lenovo Legion 5-15 i5-12500H/16GB/512 RTX3060 144Hz 5999 zł to model 15.6, który dobrze wypada w relacji ceny do wydajności otrzymanych podzespołów. 

Edytowane przez pbesc
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w gierki gram od 20+ lat i może teraz mniej, ale jak cos mi siadzie to sporo potrafię przesiedzieć. na SD gram teraz duzo wiecej niz na Xbox (starsze tytuły  PC + KCD ). 

@pbesc  Ten ZenBook wyglada calkiem spoko jak na taki typowy office -  tylko pytanie OLED, nie wypali sie pasek Windy za rok? 

@manuelos Co do Vostro, to czy miałeś do czynienia z Thinkpadem T480? Jesli tak, to jak wykonanie w porównaniu do Lenovo? Jesli podobne, to odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie kupowanie gamingowego laptopa jeśli masz konsolę jest trochę bez sensu. Oczywiście jeśli masz pieniądze to kto Ci broni, ale lepiej postawić na coś tańszego. Tutaj stawiał bym na albo low-mid end z gamingu coś z 3050/3060 żeby móc pograć na kompie ewentualnie z ziomeczkami w jakieś gry online, ale AAA i tak ograsz na Xboxie lub PS lub 2 opcja to kupienie jakiegoś laptopa bez karty graficznej do standardowego oglądania filmów. Takie jest moje zdanie. Z mid end masz fają opcję: 3060/i5/16/500 z 3060 za 4549 z antywirusem w opcji. Mam ten zestaw i dla mnie jest mega wystarczający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Stefan999 napisał:

Apple MacBook Air M1/16GB/256/Mac OS Space Gray 5999 złotych

MacBooki są świetne. Bardzo dobra matryca, cicha praca i fenomenalne przebiegi na baterii. Tylko sobie na nim nie pograsz. 

potrzebuje windy. Tak juz dawno bym ta m1 kupił. Sprzedam mini wlasnie, bo chce windowsa :)

Chyba odpuszcze sobie te gejmingi i kupie jakis mid-range polizingowy z 8-10gen w miare tanio :)

Edytowane przez ja__

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi