Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

cześć

kupiłem sobie Inno3D GeForce RTX 3080 Ti ICHILL X4 i będę walczył o zwrot, bo karta osiąga 105C w hotspocie oraz prawie 90C podczas grania w The Divison 2 przy wentylatorach na full, a undervolting praktycznie jej nic nie robi.
Skusiłem się na nią z racji synchronizacji argb z płytą główną. Szukałem na jej temat opinii i większość była akceptowalna. Większość recenzentów wrzucało ją na tier B+, więc pewnie trafiłem na koparkową sztukę lub z kamieniem zamiast pasty/termopadów - a nie chcę jej rozbierać bo ma gwarancję

Które konstrukcje są godne polecenia? Zawsze byłem zwolennikiem evgi oraz msi. Przed zamontowaniem inno miałem RTX3070 FTW3 ULTRA 8GB i była kompletna cisza i 70C podczas obciążenia.  Widzę też dużo pozytywnych opinii na temat zotaca AMP - który też mi się podoba. Warto? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szukaj tufa badz msi trio, wlasnie ta druga posiadam po uv na 0.85v podczas obciazenia przy poborze rzedu ~270w 62c oraz ~1400rpm

W asusie wystrzegaj sie piszczacych cewek dość znany temat w serii 30x0, na zasilaczu silentium vero m3 lekko u mnie skwierczaly jednak po wymianie na corsair rmx nastala cisza.

Spróbuj podeprzeć kartę, to dość ciężkie klamoty które wyginają się i chłodzenie może nie mieć odpowiedniego docisku. Z ciekawości ile dałeś za tą 3080?

Edytowane przez TheEnter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak osiąga 105C to tam pasty już nie ma zapewne, choć spróbuj wyjąć, włożyć ponownie i obowiązkowo podeprzeć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedawca zgodził się na zwrot, więc nic nie będę kombinował.

2750zł dałem za inno.
Zamówiłem MSI GAMING X TRIO z roczną gwarancją z oleole za 2700zł. 

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyżbyś kupił tego Ichill X4 w tym, lub zeszłym tygodniu na Allegro? To wiem o której sztuce piszesz, chciałem ją wynegocjować... 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, galakty napisał:

Czyżbyś kupił tego Ichill X4 w tym, lub zeszłym tygodniu na Allegro? To wiem o której sztuce piszesz, chciałem ją wynegocjować... 

tak :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

przyszedł trio x
zrobiłem -100mv, +30 core, +420 pamięć
XgX375M.png

w pokoju 25 stopni, wentylatory w obudowie na 900 obrotów, chyba akceptowalny wynik, patrząc na to, że pasta ani termopady są nieruszone  / the division 2 na maksymalnych detalach 1440p

Edytowane przez reQ_21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

356 Wat poboru po UV ?

Ciekawe co na to inni użytkownicy :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie pyklo te UV, 370wat bierze na stokowych zegarach. U mnie na 0.85v karta wykręca 1860mhz i pobór 220-270w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UV się robi krzywą, a nie suwakami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, reQ_21 napisał:

przyszedł trio x
XgX375M.png

w pokoju 25 stopni, wentylatory w obudowie na 900 obrotów, chyba akceptowalny wynik, patrząc na to, że pasta ani termopady są nieruszone  / the division 2 na maksymalnych detalach 1440p

Albo UV albo suwaki, jedno z drugim nie funkcjonuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

IMO jak na X Trio nawet uzywke i bez uv to nie najlepiej to wyglada. Temperatura na granicy throttlingu przy ponad 1700rpm wiec szału nie ma jak na ten model. Pasta i termopady pewnie do wymiany i najlepiej dodatkowo poprawnie wykonany uv zeby to nie żarlo 350w;)

Edytowane przez naczelnik5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, reQ_21 napisał:

przyszedł trio x

Tak robiłeś UV ?

1. uruchamiasz AF

2. najeżdżasz kursorem na monitoring, klikasz lpm i puszczasz  (zaznaczasz monitoring) i klikasz CTRL + F

3. pokazuje się tablica Curve

4. Najeżdżasz kursorem na pierwszy po prawej punkt na krzywej napięć/taktowań, przytrzymujesz go, klikasz lewy ALT i obniżasz kursorem całą linię o powiedzmy połowę.

5. następnie wybierasz kursorem punkt na krzywej o odpowiednim napięciu np. 0.900mV, przytrzymujesz go i  podnosisz do np. 1900MHZ

6. klikasz w AF "save" i zatwierdzasz w np. 1 profilu.

U mnie tak to wygląda:

472880bb7a7ae9e9c5d9e7c5208bdf509eff1f60

Teraz testy na stabilność i pokazać GPU-Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

44 minuty temu, naczelnik5 napisał:

IMO jak na X Trio nawet uzywke i bez uv to nie najlepiej to wyglada. Temperatura na granicy throttlingu przy ponad 1700rpm wiec szału nie ma jak na ten model. Pasta i termopady pewnie do wymiany i najlepiej dodatkowo poprawnie wykonany uv zeby to nie żarlo 350w;)

też mi się wydawało, że trochę za wysoko jest - ale nie miałem czasu tego ogarniać.
Siadłem nad tym - okazało się, że wentylatory w obudowie sobie śmigały na 600 obrotach a cooler cpu na 900obrotach. (noctua dh15, więc trochę ciepła tam siedziało) 
Zmieniłem trochę krzywą wentylatorów, pobawiłem się jeszcze głębszym uv i wygląda to teraz tak : 
ROXaEKR.jpg

ta obudowa nie należy do najbardziej przewiewnych a SPC stella tak sobie dmuchają. Do tego mam 25C w pokoju, także teraz wynik można uznać za akceptowalny.
Do co coolera GPU - odpaliłem wentylatory na 80% i temperatura podczas obciążenia spadła poniżej 58C - więc raczej pasta i termopady żyją :P

Edytowane przez reQ_21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na stronie MSI możesz pobrać BIOS low temp, domyślnie jest quiet. Szkoda że masz wersję gaming x z plastikowym backplate, gaming z trochę lepiej odbiera ciepło z pamiątek 

Przy okazji zwiększ power limit na max

Edytowane przez TheEnter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, TheEnter napisał:

Na stronie MSI możesz pobrać BIOS low temp, domyślnie jest quiet. Szkoda że masz wersję gaming x z plastikowym backplate, gaming z trochę lepiej odbiera ciepło z pamiątek 

nie czuje potrzeby szczerze mówiąc. Po tych operacjach temperatury i wydajność mnie zadowalają. W gry tyrające komputer gram na dokanałowych słuchawkach, więc nie przeszkadzają mi trochę głośniejsze wentylatory. I tak ten msi na 2000obr jest zagłuszany przez wentyle w obudowie na 1100obr :D
Planuje kupić obudowę z lepszym airflow lub dwa lepsze wentylatory na przód, na pewno coś jeszcze pomogą 
UV procka też by można było zrobić :P

Edytowane przez reQ_21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co masz opalać na sztywno wentyle, na biosie low temp karta średnio utrzymuje ~63 stopnie, na quiet ponad 70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, reQ_21 napisał:

ta obudowa nie należy do najbardziej przewiewnych a SPC stella tak sobie dmuchają. Do tego mam 25C w pokoju, także teraz wynik można uznać za akceptowalny.
Do co coolera GPU - odpaliłem wentylatory na 80% i temperatura podczas obciążenia spadła poniżej 58C - więc raczej pasta i termopady żyją :P

Temperatura teraz duzo lepsza ale po co tak agresywnie wentyle ustawiles?. Nie wali ci po uszach to 2000rpm? Zobacz jaka bedzie temp przy tym uv i wentylach na np 1500rpm. 

Edytowane przez naczelnik5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, TheEnter napisał:

Po co masz opalać na sztywno wentyle, na biosie low temp karta średnio utrzymuje ~63 stopnie, na quiet ponad 70

nie są na sztywno, zrobiłem krzywą.

3 minuty temu, naczelnik5 napisał:

Temperatura teraz duzo lepsza ale po co tak agresywnie wentyle ustawiles?. Nie wali ci po uszach to 2000rpm? Zobacz jaka bedzie temp przy tym uv i wentylach na np 1500rpm. 

nie walą, mam dość dobrze wyciszoną obudowę. I tak jak wspomniałem wcześniej, jakiekolwiek gry które tak obciążą tą grafikę gram na słuchawkach dokanałowych, kompletnie nic nie słyszę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak uwazasz ;) pytanie teraz czy to uv bedzie stabilne. Najlepiej testowac w Metro Exodus EE z wszystkim na Ultra i RT;) ew jakiegos Cyberpunka czy Plague Tale Requiem zostawic wlaczone na noc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, naczelnik5 napisał:

No jak uwazasz ;) pytanie teraz czy to uv bedzie stabilne. Najlepiej testowac w Metro Exodus EE z wszystkim na Ultra i RT;) ew jakiegos Cyberpunka czy Plague Tale Requiem zostawic wlaczone na noc

godzinna sesja w the division 2 na ultra w 1440p wszystko stabiline na ten moment. Ta gra też żyłuje mocno gpu. Zobaczymy z czasem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna gra moze ci dzialac super a inna sie wykrzaczy po chwili . Dlatego najlepiej testowac w kilku grach . U mnie np crashe sie pojawialy po kilku godzinach dlatego  zostawialem wlaczona gre na noc i jak rano  nie bylo pulpitu to druga gra na nocke itp Ale metro exodus ee nie wybacza zadnych niestabilnosci . Mialem stabilnie w wiesku np czy cyberpunku ale metro crash po kilku minutach. W metro wystarczy odpalic menu i piluje karte niesamowicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, naczelnik5 napisał:

Jedna gra moze ci dzialac super a inna sie wykrzaczy po chwili . Dlatego najlepiej testowac w kilku grach . U mnie np crashe sie pojawialy po kilku godzinach dlatego  zostawialem wlaczona gre na noc i jak rano  nie bylo pulpitu to druga gra na nocke itp Ale metro exodus ee nie wybacza zadnych niestabilnosci . Mialem stabilnie w wiesku np czy cyberpunku ale metro crash po kilku minutach. W metro wystarczy odpalic menu i piluje karte niesamowicie

wykrzyczało :D
testuje teraz 1875mhz i 887mv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI mogę polecić ale z wyjątkiem Ventusów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, finalnie 1905mhz przy 889mv i +420mhz pamięć - stabilnie 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi