Skocz do zawartości
Skorek_

SSD nie chce współpracować z laptopem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Kupiłem cioci dysk SSD Samsung 870 EVO, po wymianie laptop go widzi w biosie, przy próbie instalacji systemu zacina się od momentu pojawienia logo Windows. Podpiąłem go do starszego laptopa, od strzała zainstalował Windowsa więc przepiąłem go z powrotem. Przy pojawieniu się logo Windows identyczna sprawa - zamarza. Po restarcie pojawia się logo z napisem "Przygotowanie automatycznej naprawy", więc wie że coś się działo. Nie ma animacji ładowania (kropek), dodatkowo nie udało mi się nawet odpalić z wpiętym SSD Mini XP od Hirensa z płyty CD. 

Po wsadzeniu starego HDD startuje bez problemu. Co może być przyczyną i czy obejdzie się bez zwrotu dysku i ewentualnej wymiany na inny?

Pacjent to Samsung NP-RC710.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to kwestia dogrania jakichś nowszych sterowników. Ile złącz SATA i jakie ma ten laptop? To jest  SATA I?  W sumie to nie ma znaczenia. Dysk pewnie wolniej, ale powinien działać (jeśli to SATA I).

Skoro w innym lapku działa, to można chyba wnioskować, że ten Samsung jest sprawny. Coś w laptopie mu po prostu nie pasuje. Może to stare złącze..., ale one powinny być kompatybilne wstecz.

Jak masz jakiś inny SSD, to możesz testowo włożyć do komputera cioci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w tym laptopie nie masz karty Wi-Fi broadcom i nie chcesz zainstalować Windows 10 lub 11?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaka karta ale próbowałem 10 z pendrive i Viste z płyty. Z takim samym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj o problemie z kartą Wi-Fi broadcom w laptopach Samsunga. Sam chciałem wujowi zainstalować na RC710 Windows 10 i każda instalacja wieszała się. Rozwiązaniem jest wymontowanie karty Wi-Fi lub zamontowanie w to miejsce karty Intela lub Atheros.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Tzn. ja akurat nie jestem zainteresowany kupnem, tak tylko myślę czy warto dopłacać 200 zł do tych Kingstonów.
    • Tu chyba nie będzie żadnej różnicy, zawsze jesteście online, czy solo czy coop, więc znajomi pewnie mogą dołączyć zimnych platform .  Ale pewnie prędzej będzie się zapytać blizza, lecz nie wydaje mi się że progress będzie osobny.
    • To juz zalezy od twojego budzetu, kolega wrzucil taki, a nie inny ram i jak najbardziej bedzie on pasowal, szukasz tanszej opcji to bierzesz chociazby to co wrzuciles Hynixy nie zjeda nizej niz to co mam w stopce, jesli chcesz zblizyc sie do cl32 to trzeba szukac samsungow.
    • Bo tak zaczyna się już dziać. Jak masz możliwość, wymień kartę na 6800XT. Ja zrezygnowałem z 3070TI na rzecz właśnie 6800XT. To, co zauważyłeś, zaczyna pojawiać się w coraz większej ilości gier, zwłaszcza jak grasz w 1440p i wyżej. Nie dalej jak wczoraj pojawiło się coś np. TAKIEGO Ale nie, co niektórzy będą ci pisać, że masz DLSS, że zejdź z teksturami itd.  Wydajesz 2,5kzł - 3kzł i za takie pieniądze masz schodzić z tekstur, włączać jakieś "fake FPS" czy inne ustrojstwa żeby móc normalnie pograć. Ja tego nie akceptuje przy takiej budżecie. Co innego, jak kupisz kartę i za 5 lat będzie trzeba coś przyciąć, ale nie teraz.
    • No nie, bo karty od nvidii tracą mniej na wartości, a problemu ze sprzedażą nie ma żadnego. Także, to nie jest tak, że cały rynek kart graficznych ma problem.  Kupujesz radeona i już po wyjęciu z pudełka traci on sporo na wartości. A teraz biorąc pod uwagę, że outletowe 4070ti chodzą po 3.9k znajdź mi używkę taniej, no chociaż jedną, czekam. Podpowiem - taniej nie ma. Nawet używki chodzą w cenie nówek za ~4k. Niestety, ale z radeonami tak fajnie nie jest. Nie mówię, że ma to przekreślać radeony całkowicie, ale na pewno trzeba to brać pod uwagę.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...