Skocz do zawartości
Skorek_

SSD nie chce współpracować z laptopem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Kupiłem cioci dysk SSD Samsung 870 EVO, po wymianie laptop go widzi w biosie, przy próbie instalacji systemu zacina się od momentu pojawienia logo Windows. Podpiąłem go do starszego laptopa, od strzała zainstalował Windowsa więc przepiąłem go z powrotem. Przy pojawieniu się logo Windows identyczna sprawa - zamarza. Po restarcie pojawia się logo z napisem "Przygotowanie automatycznej naprawy", więc wie że coś się działo. Nie ma animacji ładowania (kropek), dodatkowo nie udało mi się nawet odpalić z wpiętym SSD Mini XP od Hirensa z płyty CD. 

Po wsadzeniu starego HDD startuje bez problemu. Co może być przyczyną i czy obejdzie się bez zwrotu dysku i ewentualnej wymiany na inny?

Pacjent to Samsung NP-RC710.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to kwestia dogrania jakichś nowszych sterowników. Ile złącz SATA i jakie ma ten laptop? To jest  SATA I?  W sumie to nie ma znaczenia. Dysk pewnie wolniej, ale powinien działać (jeśli to SATA I).

Skoro w innym lapku działa, to można chyba wnioskować, że ten Samsung jest sprawny. Coś w laptopie mu po prostu nie pasuje. Może to stare złącze..., ale one powinny być kompatybilne wstecz.

Jak masz jakiś inny SSD, to możesz testowo włożyć do komputera cioci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w tym laptopie nie masz karty Wi-Fi broadcom i nie chcesz zainstalować Windows 10 lub 11?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaka karta ale próbowałem 10 z pendrive i Viste z płyty. Z takim samym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj o problemie z kartą Wi-Fi broadcom w laptopach Samsunga. Sam chciałem wujowi zainstalować na RC710 Windows 10 i każda instalacja wieszała się. Rozwiązaniem jest wymontowanie karty Wi-Fi lub zamontowanie w to miejsce karty Intela lub Atheros.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne aktualnie

• Tematy

• Odpowiedzi

• Te też są DR, plus gdzie niby te renegade są w tej samej cenie? Chyba za 150zł więcej chciałeś napisać. W zadowolenie.pl
    • Ogólnie jest jakaś tragedia z dostępnością ostatnio. HP X27q Gaming - wydaje się dosyć ciekawy jak na cenę, tylko jest trochę loteria na jakiej matrycy będzie zakupiony egzemplarz: LG, albo BOE. Przy iiyama, jak siedzisz wieczorami, to zwracaj uwagę jaką dany model ma jasność minimalną - często mają ją dosyć wysoką.
    • Całkiem ciekawie omówione niektóre aspekty, czy wyjaśnione czemu level scaling tutaj pasuje.
    • AMD ustawiło temperaturę 110 stopni jako normalną. Jak nierównomiernie obciążysz układ, nawet na poprawnej karcie możesz uzyskać jakieś skrajne częstotliwości/napięcia, szczególnie jak będziesz miał gorąco w obudowie. Tak działa to z ryzenem, bez problemu w grze udało mi się uzyskać na 7700x temperatury pokroju 96 stopni. A po korekcie częstotliwości i napięcia i zmiany sposobu chłodzenia, nagle 70 stopni. Więc 110 stopni na XTX o którym pisały te 2 osoby może zdradzać że te karty są uszkodzone, ale równie dobrze nie. Bez dokładniejszej analizy tego problemu nie sprawdzisz. 
    • I to jest teza zgodna z dowodami. Lenie nie odnosza sukcesow. Komuchy potrafia tylko przez kryminalne kontakty, a ludzie pracowici (jak wspomnialem jak pracujesz > 70h tyg to mozesz dac sobie latke pracowitego bo tak pracowala wiekszosc milionerow zeby stworzyc majatek) buduja majatki. Dobrze wiedziec ze sa ludzie tutaj ktorzy potrafia zrozumiec proste zaleznosci...   I zeby nie bylo, nikt Was nie trzyma w Polsce na sile. Jesli nie potrafisz sie tam dorobic, wyjedz.    Nikt Ci nie kaze w to wierzyc, zyj w swojej biedzie, tylko nastepnym razem nie pluj jadem na tych ktorzy osiagneli o wiele wiecej niz ty. To efekt ciezkiej pracy w znaczacej ilosci przypadkow. Ty sobie zyj i tlumacz sobie sam ze jestes biedakiem bo ktos Cie do tego zmusil. Ktos Cie powstrzymuje i sila zmusza do pracy po 40h, sila zmusza do robienia tego samego dzien po dniu. Tak, masz racje, to nieznane sily sprawiaja ze nic nie robisz innowacyjnego czy przedsiebiorczego. To one sprawiaja ze nie studiowales na dobrych zzagraniczych uniwerkach. To one powoduja u Ciebie zmeczenie i chec wyjazdu na wakacje kiedy inni pracuja. Wszystko jest jasne. Wszystkiemu winny jest Warren Buffet i jego zamozni koledzy ktorzy codziennie Cie obserwuja i sila zmuszaja bys byl niewolnikiem (tylko pieniadze daja prawdziwa wolnosc w naszym Swiecie).   Tak to okreslenie jest szeroko rozpowszechnione w normalnych kregach w ocenie biednych ludzi. Przejaskrawione ale oddaje sedno tego kto jest wolny, a kto nie. Wybor zawsze nalezy do czlowieka. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...