Skocz do zawartości
Zindo

Jaki smartfon z dobrym aparatem do 2000 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie.

Poszukuje dla żony smartfona z możliwie najlepszym aparatem głównym i szerokokątnym do 2000 zł. Aktualnie korzysta z Honora 8X - niestety miał wypadek i pomimo dobrych zabezpieczeń pękł ekran :(

Zdaje sobie sprawę, że nie będzie to super aparat bo pewnie trzeba by wydać więcej ale tej kwoty raczej nie chciałbym przekraczać.
Zastosowanie: fotografowanie, komunikatory, FB, YT, przeglądanie sieci. Grania nie będzie.
Mile widziana przyzwoita bateria. NFC nie potrzebne.
Szukam czegoś bezproblemowego nie sprawiającego niespodzianek w działaniu.

Myślę o  Zenfone 8 lub Galaxy S20 FE 5G.
Nie ma preferencji jeśli chodzi o markę czy nakładkę.

Coś możecie polecić ?
Dziękuję za wszelkie propozycje.

Pozdra.

Zindo

Edytowane przez Zindo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw mnie jeśli się mylę, ale obstawiam że Twoja żona nie przepada za aktualizacjami w telefonie? Jeśli tak to po co przepłacać? Kup jej używany w jak najlepszym stanie Huawei p30 pro i będzie z pewnością zadowolona po przesiadce z honora 8x, myślę. Jeśli by się okazało po jakimś czasie że bateria do wymiany to koszt 99 zł w autoryzowanym serwisie raczej nie zrujnuje Wam budżetu domowego. Chyba że ciężko z gotówką to z tych dwóch brałbym zenka głównie za gabaryt i całokształt ale jak aparaty 1 do 1 to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AnshuA Czasem nie przepada za aktualizacjami bo coś mocno zmieniają ale ja mówię że trzeba robić :) Zatem aktualizuję jej system i aplikacje. Jeśli chodzi o używki to mam różne doświadczenia od sprzętu który jest jak nowy i działa latami do takiego który po kilku miesiącach sporadycznego użytkowania przestaje działać. Stąd raczej spoglądam za czymś nowym ale propozycja P30 Pro ciekawa i warta rozważenia tym bardziej że aparaty wyglądają całkiem nieźle i to chyba ostatni model z usługami google.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup zenfone 8 

na androidzie 13 ten smartfon śmiga aż miło, kompletnie zero bugów i aparat jak na tą cenę jest bardzo dobry - zwłaszcza, że mamy też świetne mikrofony i nagrywanie 4k60fps 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

No i nadal jest do kupienia za 1799 zł w apce sklepu na X

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za propozycje! :)
Zatem zostaje Zenfone 8, Galaxy S20 FE (w rezerwie) i używka Huawei P30 Pro.
Pozdra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie warto zaznaczyć, że zenfone 8 nie obsługuje (poza T-Mobile) Wifi Calling i VoLTE. Niby szczegół, ale dla niektórych może być decydujący by nie kupować telefonu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Chelsey napisał:

Jedynie warto zaznaczyć, że zenfone 8 nie obsługuje (poza T-Mobile) Wifi Calling i VoLTE. Niby szczegół, ale dla niektórych może być decydujący by nie kupować telefonu. 

No tak. Podobno pod tym względem jest słabo. Jeszcze w Orange flex coś tam działa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście tak się przyzwyczaiłem do VoWiFi oraz VoLTE (tym bardziej jak teraz maja wyłączać 3G) że nie wyobrażam sobie telefonu bez tych funkcji 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.01.2023 o 09:50, xadrian napisał:

Osobiście tak się przyzwyczaiłem do VoWiFi oraz VoLTE (tym bardziej jak teraz maja wyłączać 3G) że nie wyobrażam sobie telefonu bez tych funkcji 

a w jakiś sposób to wpływa na jakość rozmów? U mnie w telefonie to jest, mam włączone są ikonki, ale żadnej różnicy w jakości rozmów nie zauważyłem.
Jakbym miał telefon bez tego nawet bym tego nie zauważył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mr.Makkalski napisał:

a w jakiś sposób to wpływa na jakość rozmów? U mnie w telefonie to jest, mam włączone są ikonki, ale żadnej różnicy w jakości rozmów nie zauważyłem.
Jakbym miał telefon bez tego nawet bym tego nie zauważył.

Jakość rozmów na 3G jest dużo gorsza. Porozmawiaj z kimś na LTE a następnie ogranicz sieć do 3G i również przeprowadź rozmowę - na pewno usłyszysz różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie propozycje 🙂 Mam 3 telefony do wyboru. 💪
Jeśli chodzi o VoLTE to rozumiem że zarówno telefony rozmówców jak i siec muszą wspierać tą technologię,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Zindo napisał:

Dzięki za wszystkie propozycje 🙂 Mam 3 telefony do wyboru. 💪
Jeśli chodzi o VoLTE to rozumiem że zarówno telefony rozmówców jak i siec muszą wspierać tą technologię,

Jak masz telefon do wyboru od operatora to raczej już wszystkie wspierają VoLTE i nie jest tak to jak z 5G, że musisz wziąć droższy abonamet aby mieć dostęp do 5G. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, ze obcuje już z edge 30 fusion, jestem zwolennikiem małych fonów, zenfone 8 odesłałem to...

Polecam motke. Aparat lepszy niż w z8, gabaryt bardzo zbliżony w użytkowaniu. Cyferki z papierka mają się średnio do rzeczywistości. Idź do marketu, obadaj własnoręcznie. 

A i szeroki kąt nadwyraz dobry. Przeważnie ten aspekt kuleje w telefonach nie flagowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Petru23 napisał:

Jako, ze obcuje już z edge 30 fusion, jestem zwolennikiem małych fonów, zenfone 8 odesłałem to...

Polecam motke. Aparat lepszy niż w z8, gabaryt bardzo zbliżony w użytkowaniu. Cyferki z papierka mają się średnio do rzeczywistości. Idź do marketu, obadaj własnoręcznie. 

A i szeroki kąt nadwyraz dobry. Przeważnie ten aspekt kuleje w telefonach nie flagowych.

w xkomie z kodem 2222zł  ferie-gsm 

Edytowane przez reQ_21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, reQ_21 napisał:

w xkomie z kodem 2222zł  ferie-gsm 

Niestety kod już nie działa tak naprawdę od kilkunastu godzin 😐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.02.2023 o 19:45, Petru23 napisał:

Przecież ta kobyła 6,55 calowa nawet koło małych telefonów nie stała. O ile zenfona 8 jeszcze mógłbym uznać za kompaktowy to tej motoroli już na pewno nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, Duncan_ napisał:

Przecież ta kobyła 6,55 calowa nawet koło małych telefonów nie stała. O ile zenfona 8 jeszcze mógłbym uznać za kompaktowy to tej motoroli już na pewno nie. 

Ciekawe co mówisz ... A widziałeś ten telefon? Albo lepiej... Miałeś go w ręce że nazywasz kobyłą?

Druga sprawa... Fon nie jest zaliczany do dużych a kompaktowych. Ale maluch też nie,bo te mają poniżej 6"... Tylko dochodzi jeszcze gabaryt i chwyt.

Zwróć uwagę, ze motka ma zakrzywiony ekran na bokach i relatywnie ekran jest mniejszy jeśli chodzi o powierzchnię użytkową. Robi też za boki. Miałem w rękach zenfone 8 i mam teraz fusion. Jestem pewny swoich słów aczkolwiek w subiektywnym odczuciu. Dłonie mam raczej spore (masywne a nie że długie cienkie palce)

Tu trzymam 6,26" Nova 5t ale o szerokości prawie 74mm

2a96J5a.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Petru23 napisał:

Ciekawe co mówisz ... A widziałeś ten telefon? Albo lepiej... Miałeś go w ręce że nazywasz kobyłą?

No gdybym go nie miał to w ogóle bym nie napisał, że to kobyła. Trzyma się go gorzej niż tego zenfona. Na dodatek uchwyt telefonu nie jest pewny kiedy trzeba dosięgnąć kciukiem na samą górę ekranu. Jest też szerszy i śliski. Można dołożyć etui, ale w ten sposób dodatkowo się go poszerza. Ten telefon pod względem obsługi jedną ręką był dla mnie takim samym zawodem jaki i Xperia 10 IV. Wszystkie smartfony mające długość 155-160mm i więcej kompletnie nie są dla mnie "kompaktowe". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zobacz gdzie sięgam ksiukiem na motce (72mm zakrzywione). W obu przypadkach telefon maksymalnie przy kciuku między nim a wskazujacym. Różnica w chwycie wynika z szerokości, grubości i możliwości zawinięcia palcy na telefonie. 

Vy4tiUA.jpg

W zenfone 8 do góry ekranu też nie dosięgnę (jak i większość użytkowników). Musisz zmieniać chwyt telefonu, gdzie traci stabilność bo musi lezeć na dłoni. 

Zenfone 8 nie obsłużysz w pełni jedna ręka a tryb obsługi jedna ręka kuleje. 

A co do tego czy śliska to zależy... Ja mam niebieska w skórze i nie jest śliska. A i korzystam z etui fabrycznego. Zenek jest śliski. Z etui gruby i zaburza chwyt. 

Edit 

Wybacz, że na raty ale coś tam jeszcze robię innego. 

Zenek aby dotrzeć kciukiem do lewej krawędzi czy skrajnie z prawej strony musiałem przesunąć do oalcy tracą nad nim kontrolę. Po prostu leżał na dłoni. Motka mieści się między palcami a kciukiem zapewniając jego pełna mobilność. W tożsamym przypadku, jak wskazałem wcześniej z zenfone motka jest w pewnym chwycie. Nie rozmiar a ergonomia konstrukcji ma dla mnie większe i odczuwalne znaczenie. 

Jak widzisz, wszystko to kwestia indywidualna;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej ej, ale gdzie są niby wymagania autora odnośnie rozmiaru?
I tak, motka sie fajnie trzyma - ale jest długa. W końcu 6.6 cala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@reQ_21 Nie ma wymagań co do wielkości ekranu czy smartfona. Te rozmiary smartfonów które są dostępne pasują żonie więc o tym nie wspominałem. Wymieniłem najważniejsze cechy jakie powinien spełniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Zindo napisał:

@reQ_21 Nie ma wymagań co do wielkości ekranu czy smartfona. Te rozmiary smartfonów które są dostępne pasują żonie więc o tym nie wspominałem. Wymieniłem najważniejsze cechy jakie powinien spełniać.

To jak nie wybraliście jeszcze, to zabierz żonę do marketu RTV i niech obada organoleptycznie. Pokaż jej najlepiej niebieską moto (plecki w "skórze") albo viva magenta a w ostateczności białą. Ciekawe co wtedy powie o telefonach 8:E

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Petru23 Miałem taka sytuację przy kupnie samochodu. Rozważaliśmy różne modele. Mówię a Skoda ?  "Skoda - kupisz jak będziesz po 60tce". Poszliśmy oglądać Leona... kątem oka dostrzegła "Ten mi się podoba" - patrze Skoda Octavia 8:E
Także podobnie może być z telefonem - zobaczy, spodoba się  i nie będzie odwrotu :D

Edytowane przez Zindo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi