Skocz do zawartości
sokowiec

Karta micro SD - dysk jest zabezpieczony przed zapisem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kartę pamięci micro SD Goodram 32 GB. Do dzisiaj wszystko było z nią dobrze, normalnie wrzucałem na nią pliki.

Dziś chciałem przerzucić nowe pliki przez kabel USB i nic z tego, bo te pliki zwyczajnie nie pojawiały się w folderze na karcie, a eksplorator się zawieszał.
Zatem wyjąłem ją z telefonu i włożyłem do adaptera. Pliki można normalnie otworzyć, ale nie da się usunąć, wyciąć ani wrzucić nowych. Wyskakuje "dysk jest zabezpieczony przed zapisem".

Podłączyłem później telefon przez USB i normalnie wyciąłem wszystkie pliki z karty i przerzuciłem na komputer. Wszystko, co się dało.
Po zrobieniu tego status karty pokazywał, że jest całkowicie zapełniona i ma 0 B wolnego miejsca.
Jakby coś tam się rozmnożyło i zapchało całą kartę (ale nie pojawiło się nic nowego).
I mimo przerzucenia folderów na komputer, dalej widnieją one na karcie.

Próbowałem różnych sposobów z Internetu, w tym wiersza poleceń i CMD, ale to nic nie pomogło.
Sformatować karty też się nie da, bo wtedy też wyskakuje "dysk jest zabezpieczony przed zapisem".
Robiłem także format na telefonie. Nie wyskoczył żaden błąd, ale nie spowodowało to żadnych zmian - dalej pliki są na karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że karta w adapterze jest zabezpieczona przed zapisem, to pewnie dlatego, że masz ten przełącznik w adapterku przełączony na zabezpieczone. Przesuń go.

A że karta padła? Przecież to Wilk Elektronik. To musiało paść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełącznik jest ustawiony na pozycję odbezpieczoną. Błąd wyskakuje zarówno na zabezpieczonym, jak i odbezpieczonym adapterze.

W ogóle to mam ustawiony zapis zdjęć wykonywanych telefonem na karcie SD.
I KAŻDE zdjęcie, jakie ostatnio wykonałem, widniało jako uszkodzone i dało się tylko usunąć.

Więc może karta jest do śmieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi