Skocz do zawartości
Raizo

Asus Z790-E Gaming Wifi- problem ze sterownikami.

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Kupiłem nowego kompa i zainstalowałem od nowa Windowsa 10. Wcześniej pobrałem sterowniki do płyty żeby móc cokolwiek zrobić, ale sterowniki od LAN czy Wifi nie mam bo instalator wcale nie startuje... A sami wiecie że bez neta jestem w dupie bo aktualizacji systemu też nie zrobię. Stery sciagalem wielokrotnie ze strony producenta i dupa. Może w jakiejś konkretnej kolejności trzeba je instalować? Jakby co to płyta Asus ROG Strix Z790-e Gaming Wifi i procek i7-13700k. Pomóżcie bo stoję w miejscu i nie wiem co mam robić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o to że nie możesz zainstalować systemu bez neta to zrób tak:

W oknie przy wyborze sieci:

kombinacja klawiszy shift + F10, pojawi się wiersz poleceń w którym wpisujesz OOBE\BYPASSNRO

Jeśli chodzi o coś innego to opisz dokładniej po co ci Internet przy instalacji windows?

Edytowane przez McKay

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

System bez neta zainstalowany ale nie mam neta w windowsie i nie mogę zainstalować sterowników ani zaktualizować windowsa żeby sam pobral

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam tą samą płytę i nie było większych problemów - spróbuj odpalić plik install.bat jako admin i zobacz w menagerze urządzeń czy się samo nie zainstaluje (ew wymuś przez opcję szukaj zmian sprzętu). Powinno polecieć jak nie to wskaż mu tą ścieżkę gdzie masz pobrany i rozpakowany plik Intel_WIFI_V22.150.0.3_Windows_11_64-bit.zip. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żadne rozwiązanie nie działa więc nie wiem 

 co kaman. Poza tym kolejny problem jest taki że komp nie wstaje do windowsa po ponownym uruchomieniu. Tylko świeżo po instalacji wstaje ale potem już nie... wybudza monitor i do biosu mogę wejść ale dalej nic się nie dzieje... Sterowników Intel ME też nie zainstaluje bo "platforma nie jest obsługiwana" no ja jebe nawet biosu nie zaktualizuje...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Póki pendrive z windowsem jest wpięty to wchodzi do windowsa, ale jak go wypbe to dupa. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

może od początku

 

mediacreation tools i nagraj ponownie Win na pena

ile dysków ssd i hhd masz podłączonych do tej płyty - odepnij wszystkie zostaw tylko jeden na którym będzie Win

jaka wersja biosu płyty głównej, jak masz laptopa nagraj na tego pena najnowszy bios i zrób flash

dla pewności mozesz wejsc ponownie do biosu i dać reset default - save i exit

zresztą i tak wywali monit o wciśnięnie F1 po apdejcie biosu

 

wkładasz tego pena z Win - wybierasz jezyk, kraj, potem dysk, czekasz aż przekopiuje zawartość Win na dysk i następuje Pierwszy restart kompa.

Jak tylko zrobi sie czarny ekran - w tym momencie WYJMIJ PENA. Chodzi o to aby instalka poszła z dysku nie pena. Są przypadki, że jeśli będzie pen to nie botuje

 

poniżej filmik jak to robił Jey Dwa Centy [ taka sama płyta główna ]

Instalka

 

Edytowane przez mindstorm

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 6.02.2023 o 14:20, Raizo napisał:

Siema. Kupiłem nowego kompa i zainstalowałem od nowa Windowsa 10. Wcześniej pobrałem sterowniki do płyty żeby móc cokolwiek zrobić, ale sterowniki od LAN czy Wifi nie mam bo instalator wcale nie startuje... A sami wiecie że bez neta jestem w dupie bo aktualizacji systemu też nie zrobię. Stery sciagalem wielokrotnie ze strony producenta i dupa. Może w jakiejś konkretnej kolejności trzeba je instalować? Jakby co to płyta Asus ROG Strix Z790-e Gaming Wifi i procek i7-13700k. Pomóżcie bo stoję w miejscu i nie wiem co mam robić.

Mam dokladnie to samo. Moja plyta to asus rog strix Z790-F + WIN10, ale problem identyczny. Niektore sterowniki nie instalują się, po sciagnieciu rozpakowuje, klikam na plik asusCOSTAM.exe i nic sie nie dzieje (troche jakby proces sie od razu zamykał). Przy innych sterownikach wyskakuje monit "Ten sterownik jest niezgodny z wersją systemu operacyjnego" sic (dla pewnosci próbuje wszystkie wersje sterownika jakie sa na stronie ausa jednak problem sie powtarza). Oczywiscie sciagam pliki dla Win10 64, mam zainstalowany system Win10 64. Sterownik do chipsetu zainstalował sie prawidłowo natomiast z resztą były grube problemy.

Ostatecznie instalowalem stery przez pliki bat, ale nie mam pewnosci, czy wszystko sie zainstalowalo prawidłowo bo w managerze wiszą jakies nieznane urzadzenia. 

Na mój gust ewidentna wina asusa, mam nowy sprzet, świeżutki windows, a pliki dostarczone przez aususa nie sa w stanie sie zainstalowac. Jedno wiem napewno wiecej asusa juz nie kupie. Nie po to sie placi 2 kafle za płyte zeby sie borykac z problemami jakbym mial chinską plyte marki KsiongJong za 200zł

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zainstaluj Armoury Crate z Asusa. Sam poszuka driverów i wszystko ładnie poleci. Tez się trochę wqrwialem ale wyszło mi ze …. Nie wszystkie drivery pobrałem. Nie zauważyłem ze jest opcja na stronie pokaz wszystko i tam są dodatkowe drivery. Najprościej jednak pobrać Armoury Crate i wszystko zadziała. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby pobrać stery z Armory Crate też trzeba mieć dostęp do neta, mało tego nie zainstalujesz tego bez neta bo próbowałem ? oddałem kompa do serwisu i podobno sobie poradzili, dzisiaj go odbiorę i zobaczę jak to wygląda. No kurwa to są jakieś jaja, place 2800zl za płytę i sterowniki nie działają ze strony producenta.. inni za takie kwoty całe kompy składają i wszystko im działa, a ja płacąc za takiego "Bentleya" dostaje liścia w ryj? widzę że kolega Moskil ma taki sam problem ale na nieco innej płycie, więc problem sięga głębiej... Postaram się jeszcze zadzwonić do Asusa i zapytać o chuj chodzi, ale to musze znaleźć czas na to

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W moim przypadku sterowniki to nie jedyny powód zeby spłukać ASUSA W KIBLU. Po pierwszym rozpakowaniu znalazłem metaliczny element w sokecie, a bateria biosu wygladala jakby ktos grał nią w hokeja.

Mam taką zasade, ze jak kupuje cokolwiek to dokladnie przy pierwszym otwarciu sprawdzam, czy kogos juz tam wczesniej nie było. Tak tez zrobilem z tą plytą. Przy pierwszym otwarciu pudła dokladnie sprawdzilem, czy nie ma sladów, ze ktos to juz otwierał. Sprawdzam, czy wszystkie tasmy są nienaruszone, czy worki z akcesoriami są nietknięte, czy nie ma odciskow palców, włosów, sciagnietych/naruszonych tasiemek, sladów po pascie, sladów po instalacji procesora, chłodzenia itd. Dosłownie z lupą szukam sladów, ze ktos tam juz był przedemną. Tym razem nic nie znalazlem, plyta ok. Na koniec pierwszy raz otwieram gniazdo socketu, patrze, a tam metaliczny element, jakby fragment dodatkowego pina lezy sobie w sokecie. Wszystkie piny nienaruszone, ale cos metalicznego jest miedzy pinami.

Nie musze chyba nikomu mowic ze odpalenie kompa z takim metalem w sokecie grozi w najlepszym przypadku frezami kompa, a w najgorszym schajczeniem domu. Ostatecznie nie mialem zbytnio czasu na bawienie sie w odsylanie sprzetu, uzylem magnesu neodymowego i wyciagnąlem ten metal. Ale skoro taki bubel na wierzchu soketu to az sie boje co moze byc pod plastikową osłoną soketu. Plyta kupiona w MORELE.NET ale tak jak juz pisalem nie znalazlem sladów ze plyta jest ze zwrotu/naprawy etc.

O baterii juz nawet nie wspominam bo wyglada jakby ja ktos ze szrotu wyciągnął (plyta za 2300zł)

NIGDY WIECEJ ASUSA

 

 

Socket1.jpg

Socket2.jpg

Bateria.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No niestety przy tym produkcie nie było foliowej tasmy z logiem na głownym worku antystatycznym, ani tez na pudełku, a to według mnie najlepsze zabezpieczenie przed zwrotami sklepowymi. Jesli chodzi o refurby to jako zwykly ciec uzytkownik mam niemal zerowe szanse na wylapanie takich akcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie nawet nie było worka antystatycznego na płycie, po unboxach widziałem że nikt nie miał, także Asus nawet na tym oszczędzał, mówimy o płycie za 3.5k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 7.02.2023 o 13:21, Raizo napisał:

System bez neta zainstalowany ale nie mam neta w windowsie i nie mogę zainstalować sterowników ani zaktualizować windowsa żeby sam pobral

Z telefonu po USB możesz sobie neta udostępnić zawsze ;) 

5 godzin temu, Fikołek napisał:

U mnie nawet nie było worka antystatycznego na płycie, po unboxach widziałem że nikt nie miał, także Asus nawet na tym oszczędzał, mówimy o płycie za 3.5k

Potwierdzam, nie było.. ale była folia pod płytą i PENDRIVE ze sterownikami. Normalnie szok i niedowierzanie że nie dali płyty albo dyskietek :D 

6 godzin temu, moskil napisał:

 

Socket1.jpg

 

 

Wygląda na uwalony pin ;) Musiałbyś macro zrobić albo jakąś lupę użyć. Na gołe oko to te piny strasznie ciężko się ocenia, czy coś im odpadło czy są pokrzywione czy może coś tam wpadło.

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

25144627108l.JPGToż to szok, no i mamy jakiś plastikowy szajs na kod, w sumie to nie wiem do czego. 

Edytowane przez Fikołek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
28 minut temu, Fikołek napisał:

25144627108l.JPGToż to szok, no i mamy jakiś plastikowy szajs na kod, w sumie to nie wiem do czego. 

No tam masz chyba sobie nakręcić swój rekord OC.  Tak sobie rozkminialem po grzyba to dali. Mogli backplate na płycie zrobić zamiast tego złomu dokładać. Przynajmniej fajnie by się oglądało XD

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Posiadam E Gaming i z tego co pamiętam przy instalacji W11 wyskoczyło okienko aby połączyć się z siecią przez wifi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Asus ma jakąś zniżkę jeżeli chodzi o soft ostatnio. Dwa przykłady: 

Komp brata: mimo wgrania kompletu driverów ze strony jakieś nieznane urządzenia wisały w managerze, trzeba było puścić instalacji driverów z płytki i wtedy się ogarnął, a wgrywał to samo co było na stronie tylko starsze.. 

Komp młodego: mimo aktualizacji biosu (B660) nie widziała i5-13500, przechodziła kilka kroków ale po weryfikacji ramu cisza. Proc działał w innej płycie, w tej płycie działał procek 12 gen. Okazało się, że trzeba z poziomu Windy zrobić jeszcze upgrade firmware Intel Management Engine.. co jest zalecane ale nie wymagane i nagle płyta ożyła. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Alyjen napisał:

Asus ma jakąś zniżkę jeżeli chodzi o soft ostatnio. Dwa przykłady:

Moze ze sterownikami słabo, ale za to z kontrolą wentylatorów i RGB jeszcze gorzej. Asus ma wypasiony dedykowany soft do kontroli podswietlenia i wentylatów z poziomu windowsa, czyli Armoury Crate. Super apka taki kombajn do wszystkiego - tak niedopracowanego badziewia ze swiecą szukac, niezliczone frezy i inne bledy, ktorych juz nie jestem w stanie zliczyc. Test na okreslenie zakresów obrotu wentylatorów dziala tak z prawdopodobienstwem 30%, czyli bywa ze uda sie wykonac procedure o ile ma sie na to pol dnia. Zwykle procedura zatrzymuje sie w polowie testu i wisi az do restartu apki. Test jest konieczny zeby dobrze wyregulować wiatraki

Równie zle jest z kontrolą RGB, nie jestem fanów ledów, dlatego chcialem ustawic jednolite podswietlenie wszystkich elementów. ALe to nie ze klikasz i masz tylko nawet taka prosta funkcja jak podswietlenie sprawia problemy. Pomimo wielu starań apka nie jest w stanie wykryc GPU, wiec nie da sie kontrolowac podswietlenia karty graficznej. Oczywiscie program innego producenta łapie GPU od strzała, ale asus nie potrafi. Pomijam juz fakt ze kontrola RGB działa dopiero po odpaleniu windowsa, a do tego momentu trzeba ogladac defaultowy pokaz LGBT.  DO tego czasami nawet po odpaleniu windowsa zapisany typ podswietlenia sie nie ustawia.

Pomijam juz nawet fakt ze Armoury Crate musi dzialac w tle, a dzialanie w tle oznacza ze apka ciagnie sobie 1-8% CPU. Zauwazylem ze bywa ze komp pokazuje tylko pulpit, od godziny nic nie robie, wchodze do menagera a tam Armoury Crate 7% CPU it tak sobie wisi. (oczywiscie jednolite podswietlenie, a nie tam jakies podswietlenie bajobongo w rytm pierdów sąsiada)

 

  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to jest osobna historia. "spin up time" totalnie nie działa, nie ważne bios czy fan expert, wentylatory reagują natychmiast. W sumie to u mnie jest chyba jakiś syndrom Sztokholmski bo mam dwa Asusy (B550 i B660) i moje poprzednie 2 płyty to też były Asusy.. 

Edytowane przez Alyjen

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Armoury Crate to stan umysłu. Zainstalowałem go, żeby ustawić profil myszki (ROG Gladius III) - nainstalował dziesiątki programów, modułów, jest nawet specjalny program do dezinstalacji tego syfu a i tak wszystkiego nie wyczyścił i nadal mi jakieś ASUSowskie procesy razem z systemem wstawały..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 16.02.2023 o 18:10, fakeeus napisał:

Armoury Crate to stan umysłu.

Przez ten crap zmarnowałem tydzień czasu tocząc nierówną walke z kompem.

Miałem dziwne akcje typu: wracam do kompa po kilku godzinach. Komp w totalnym idle, zero aplikacji, goły pulpit, a cep 60'C, wentylatory nadupiają, pobór mocy przez procek 120W, a całej platformy 250W (gdzie w idle powinno byc 10W CPU i około 60W platforma na zewnetrznym mierniku). Zaczynam klikac i cyk po parunastu sekundach mam 34'C wiatraki stop i tak w kolo macieju.

Myslałem ze cos zdupiłem przy undervoltingu i cos jest nie tak ze stanami hibernacji/oszczedzania energi proceosora/stanami idle itp, ogolnie ze cos nie tak z ustawieniami biosu. Przetestowalem dziesiatki ustawien, update biosu, aplikacji, zrobilem setki testów i nic.

Po tygodniu zorientowalem sie ze w idlu ARMORY CRATE ciagnie sobie nawet 40% CPU i potrafi tak siedziec kilkadziesiat minut bez przerwy, natomiast po otwarciu menagera obciazenie nagle znika, dosłownie jakbym miał jakis syf koparkowy, ktory sie ukrywa gdy uzytkownik wchodzi do menagera zadan xD. Wywaliłem ten syf armory crate i jest spokój. Aure LGBT zamienilem na OpenRGB, a kontrole wentylatorów na Fan Control z Githube, teraz jest cicho i chłodno pomimo chlodzenia powietrzem

CoreTemp.jpg

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...