Skocz do zawartości
jakiśgościu123

I5 11400f czy i5 12400f do Rx 6600

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam zamiar wymienić mój komputer i teraz tak mam albo do wyboru i5 11400f albo i512400 do i5 11 nie ma aktualnie płyt głównych chce wziąć 3600mhz cl16 nawet nie wiem czy będzie działać na i5 11 w gear 1 co waszym zdaniem mam wziąć do Rx 6600 nie wiem czy jak wezmę mocniejszy procek to będzie jakaś ogromną róznica między nimi co myślicie co wziąć? i jaki ram wziąć żeby działał dobrze do obu ramów w gear 1

Z góry dzięki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze lepiej szybszy/lepszy ... najpewniej obsłuży też kolejne GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że lepiej 12 gen czyli 12400f  ale na 11gen  czyli b560m bazooka + i5 11500  pamięci na gear 1 działały idealnie bynajmniej u mnie nawet bodajże na 3800ghz cl16 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch bierz 12400F + DDR4 3200 CL16

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Poczekam aż trochę ceny opadną i wezmę 

I5 12gen

Najwyżej jak będzie jakaś fajna promocja na płytę b560 na i5 11 to wezmę bo za 1000zl za wszystko (ram płyta główna CPU) i5 11 to chyba dobry deal

Edytowane przez jakiśgościu123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moim zdaniem ceny już nie spadną na tyle żeby warto było czekać, 12400F jest o jakieś 20% szybszy od 11400F.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że jest owiele lepszy lecz czy to zmieni asz tak bardzo wydajność w grach i tak z 150 FPS w grach itp (fortnite csgo valorant overwatch ) mi starczy 

Jeśli Rx 6600 z i5 11 działa tak samo w grach AAA w ultra jak i5 12 to mi się nie opłaca 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1% low będę też o tyle wyższe więc do esportowych się opłaca nawet bardziej niż do AAA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenie 1480 za najtańszy zestaw się nie opłaca nie mam aż tak dużego budżetu jeśli i tak na i5 11 będzie działać dobrze to mi to starczy ludzie nawet z i510 i Rx 6600 i wszystko działa bardzo dobrze kartę graficzną pewnie nie będę wymieniał przez naprawdę długi czas więc upgrade jakoś mnie nie korci do tego żeby dopłacać zobaczymy jeszcze muszę jeszcze chwilę poczekać aż będą płyty b560 bo nie ma wogule i wdedy wybiorę coś a jak może będzie promocja na i512 to wezmę i tak dzięki za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12400F ma znacznie lepszą wydajność/W niż 11400F. Nawet i5 10400F jest pod tym wzgl. lepszy od 11400F. Tak tylko piszę gwoli zwrócenia uwagi, bo oczywiście jak cena za 11 generacje byłaby super okazyjna, to jak wiadomo "CCC" ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

bo oczywiście jak cena za 11 generacje byłaby super okazyjna, to jak wiadomo "CCC" ;)

Trzeba poprostu czekać 

Edytowane przez jakiśgościu123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czekać to można w poczekalni np. do szpeczjalisty :banan: lekarza :-P wracając do meritum  i5 12400/f  to świetny i bardzo chłodny procek :-P plus jest taki że kiedys na platforme lga1700 możesz se wrzucić i7 i9 z dużą ilością rdzeni jeżeli komuś to potrzebne oczywiście 

Edytowane przez unadarek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi