Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko, szukam obudowy na lata i początkowo byłem zainteresowany Be Quiet 802 ale cena ostatnio podskoczyła do góry dlatego mam do was pytanie czy są podobne obudowy w niższej cenie?

Zależy mi na pełnym na pełnym ofiltrowaniu z łatwym dostępem do czyszczenia bo Be Quiet tutaj ma to wzorowo rozwiązane ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę 802 jako najlepszy koncept obudowy: wyciszona skrzynka z możliwością balansowania wyciszenia i chłodzenia dla uzyskania najlepszych efektów.

Przy takim spojrzeniu alternatywy są dwie: Define 7 od Fractala (sam mam od prawie trzech lat i dziś też bym właśnie ją wybrał) lub Phanteks P600S (wydaje się bardzo spoko, ale niektórzy narzekają na dołączone wentylatory). Tańsze od 802 pewnie nie są, ale to przecież obudowa na lata, więc z tej perspektywy chyba nie powinna być takim wielkim wydatkiem. A te skrzynki są już tak dobre i przemyślane, że raczej nigdy nie dostarczą powodu do zmiany na ewentualne lepsze. W temacie dostępu do ofiltrowania Fractal jest najlepszy, bo drzwiczki, Phanteks odstaje filtrem pod zasilaczem wyciąganym od tyłu, ale zwykle nie trzeba takich czyścić częściej niż raz na kwartał ( zwłaszcza jeśli będzie pół-pasywny zasilacz). Dodatkowo coś mi się zdaje, że przy korzystaniu z P600S z przewiewnym frontem ta materiałowa siatka będzie się podle brudzić i upierdliwie będzie się ją czyścić (bo pewnie tylko pod wodą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowy Be Queit są OK - ja użytkuję Dark Base 900 - przeniosłem się do niej ze starej obudowy Antec z serii Performance ze względu na to że obudowa Antca byłą z ery z przed wprowadzenia chłodzenia wodnego a ja miałem ochotę zwodować komputer.

W swojej 900 mam 3 chłodnice i wszstko się mieści, ale niestety ... jakość wykonania obudów dziś a kiedyś, to dwa inne światy - stara obudowa Antec była pancerna, blacha 2mm, każdy element przykręcony, uszczelki na łączeniach, a w Be Quiet, no niestety - front, top , tylko na zatrzaskach , palstik trzeczy jak go paluchem naciśniesz .... wszystko musiałem poprawiać po fabryce, trochę maty akustycznej dorzucić (choć boki fabrycznie niby wyklejone, ale oszczędnie ..) u mnie komputer miał być niesłyszalny, dlatego postawiłem na dużą powierzchnię chłodnic, wolnoobrotowe wentylatory i rezerwuar EX-RES 400.

Także nawet te drogie obudowy pozostawiają sporo do życzenia ... obudowy Be Quiet to bezpieczny wybór, choć na pewno nie są idealne i wolne od wad - jak dla mnie z dużo plastiku w nich.

Na tańsze produkty to nawet bym nie patrzył ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zgodzę się co do Dark Base 900, ale oprócz tego bym nie generalizował. Miałem do czynienia jedynie z 900-kami rev. B, ale raczej jakością się nie różnią i są rozczarowująco wykonane, ale nie po prostu, ale jak na swoją cenę i w porównaniu np. z Fractalami (które btw zwykły być sporo tańsze). Z SB 802 jest podobnie - to porządna choć troszkę za bardzo plastikowa 801 z wymiennymi panelami, za które bq! od początku doliczyło sobie grube premium, które zderzyło skrzynkę z  lepiej wykonanymi czy przemyślanymi. Po prostu bq! rzadko bywa opłacalne, a o im wyższym segmencie mówimy, tym z tym gorzej. Osobną kwestią jest to, że ceny obudów tak dawa lata temu i wraz ze wzrostem cen transportu z Chin odleciały w kosmos: Define 7 Black Solid kupowałem za 720 PLN (z premierowym skalpem na te właśnie 20 PLN), kiedy w krzakach szło ją dostać nawet za parę dyszek mniej; P600S kosztowała wtedy podobnie; DB Pro 900 rev. B 1100, a podstawowa chyba 900. Tanio to już było i nie wróci więcej :D

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi