Skocz do zawartości
Raven07

24 czy 27" w Full HD do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć:)

Chcę kupić monitor do podpięcia z laptopem. Mam na oku 24" Iiyama G-Master 2570-B1. Dzisiaj w sklepie oglądałem 27" i jest nie ukrywając sporo większy.

Siedzę dość blisko, jakieś 55cm od ekranu monitora. Co byście wybrali? Noe mogę się zdecydować a nie chce mi się później bawić w odsyłanie i zmienianie :) Często czytałem że FHD to max 24" bo na większej przekątnej ponoć bardziej widać tą klatkę.

Nie ukrywam że wolałbym 2560x1440 ale w laptopie Legion 5 mam FHD i raczej nie podzialam na takim monitorze, grafika nie uciągnie :)  Dziękuję Wam za pomoc :)

Edytowane przez Raven07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak to mawiają "na większym będzie większa immersja" x-P . No piksele też będą większe (24" FHD vs 27" FHD).

Co do "uciągnięcia" (w 2560x1440) wszystko zależy od gry. Coś za coś (większe wymagania, ale możliwy bardziej szczegółowy obraz). Jednak jeśli tylko laptop potrafi wysłać na monitor tą wyższą rozdzielczość, to wolałbym 27" 2560x1440 od 1920x1080 na 24-27". W ostateczności na ekranie 2560x1440 w bardzo wymagających grach (co nawet na 1920x1080 nie będą fajnie chodzić), odpalisz przy skalowaniu integer 1280x720 🤓

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry w ktore gram typu SimRail czy RDR2, Valhalla już zjadają tego 1660TI w 1080p. :P CP2077 odpuściłem bo na Ps4 Pro lepiej wyglądał:) 

Za jakiś czas będę kończył budowę PC, na razie graty zbieram i pewnie na przyszły rok łyknąłbym 1440p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój z fhd przy 27 calach pixeloza taka, że w oczy kłuje. Jak już fhd to max te 24 cale do 27 poniżej 1440p bym nie schodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

27" zdecydowanie lepszy, osobiście już mniejszego nie mam zamiaru kupować, w grach 1080p jest spoko, do pracy z tekstem bym brał już 1440p, do internetu jest okej. 

1440p 27-28" byłby idealny, lepszy 27" 1080p od 24" 1080p. 

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadłem się z 28" FHD na 22" FHD a następnie na 24" FHD.

27-28" dla tej rozdzielczości to zdecydowanie za dużo. Przy 24" już wygląda to dobrze.

Jak dla mnie po tych zmianach monitorów zdecydowanie FHD to maks 24-25"
Więcej niż FHD można iść w 27" ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Wam za wypowiedzi:) Biorę Iiyama G-Master 2570HSU-B1 24.5" :)

Jak postawie w tym roku stacjonarkę to moze w 2024 zmienie na 1440p 27" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi