Skocz do zawartości
Equisetum

Duża dysproporcja między temp. rdzenia a hotspot rx 6700 xt

Rekomendowane odpowiedzi

No więc nabyłem ostatnio kartę od górnika. Nie pierwszy raz i z pełną świadomością co kupuję. Karta jest zaplombowana i na gwarancji do października 24. Wszystkie testy przechodzi bez problemu, ale że jest to bieda wersja MSI MECH X2 to po stress testach (75 rdzeń 98 hotspot) od razu zabrałem się za undervolting. No i bez problemu zbiłem z 1200 mV na 1100 mV, i maksymalną prędkość wentylatorów ustawiłem na 65% wypłaszczając krzywą, żeby suszara za bardzo nie wyła. Problem polega na tym, że po godzince solidnego obciążenia rdzeń siedzi elegancko na 65 stopniach przy poborze rzędu 165 W, pamięci też 70 stopni mimo że puściłem je na 2100, ale Hotspot wciąż w okolicy 95 stopni. Ja wiem że nie jest to w żadnym razie temperatura krytyczna, ale 30 stopni różnicy między rdzeniem a hotspotem szczerze mówiąc lekko mnie martwi. Oczywiście zmiana pasty i padów nie wchodzi w grę bo gwarancję szlag trafi, ewentualnie mogę reklamować w sklepie, ale nie wiem czy realnie wiele to da. Ktoś może ma i podzieli się swoimi temperaturami i obserwacjami na ten temat? Jest to powód do zmartwienia czy można zignorować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie od górnika miałbyś to samo. Temp. w normie dla tej karty. Nie bardzo widzę podstawy do reklamacji, może by wymienili pady i pastę, ale wątpię. Ja bym to zignorował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Krzkra napisał:

Nie od górnika miałbyś to samo. Temp. w normie dla tej karty. Nie bardzo widzę podstawy do reklamacji, może by wymienili pady i pastę, ale wątpię. Ja bym to zignorował. 

Muszę się zastanowić co z tą kartą robić szczerze powiedziawszy. Niby wydajność jest taka jak być powinna, ale nie spodziewałem się że samo wykonanie MECH-a aż tak posysa, w porównaniu do bieda wersji inno3d 3070 X2 którą miałem jakiś czas temu to jest dramat dla uszu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zmieniłeś 3070 na 6700xt ? Jezu :whip:

Co do hotspot, to podobno zmiana pasty na świeżą dobrej jakości poprawia ten odczyt na niższy.

Pasta ma być gęsta, nie jakiś mokry piasek :E

Edytowane przez leven
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, leven napisał:

Zmieniłeś 3070 na 6700xt ? Jezu :whip:

Dla swojego usprawiedliwienia RTX 3070 sprzedałem w peaku szaleństwa za 5400 zł (kupiona za 2600 na premierę), potem siedziałem sobie 1,5 roku na RX 6600 XT (za 2100 zł na premierę) i wystarczyło, ale trafiła się 6700 XT nieotwierana z długą gwarancją za 1300 zł więc nawet się nie zastanawiałem bo rx 6600 XT w mojej wersji sprzedam za tyle samo. Na marginesie 3070 jest trochę szybszy, ale dla kogoś kto RT nie rusza i interesuje go tylko i wyłączne rasteryzacja i 60 klatek w 1440p i 120 w Esportówkach - RX 6700 xt to optymalna karta. Wszystko powyżej to już overkill.

Edytowane przez Equisetum
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Equisetum napisał:

bo rx 6600 XT w mojej wersji sprzedam za tyle samo.

powodzenia życzę, ale łatwo nie będzie. Nie wiem co masz za wersję, ale ja gamingX, jeszcze 1,5roku gwarancji z polskiego sklepu, sprzedałem za 1150zł. Można chcieć, ale sprzedać,a sprzedawać to dwie różne rzeczy. Kolega tu na forum nie może sprzedać pól rocznego 6700XT saphire za 1600. Inna sprawa że za tyle bez problemu można kupić kozacki model 3060ti z długa gwarą.

Tak że powodzenia, ale nie nastawiaj się ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, mimuszek napisał:

powodzenia życzę, ale łatwo nie będzie. Nie wiem co masz za wersję, ale ja gamingX, jeszcze 1,5roku gwarancji z polskiego sklepu, sprzedałem za 1150zł. Można chcieć, ale sprzedać,a sprzedawać to dwie różne rzeczy. Kolega tu na forum nie może sprzedać pól rocznego 6700XT saphire za 1600. Inna sprawa że za tyle bez problemu można kupić kozacki model 3060ti z długa gwarą.

Ale to nie jest myślenie życzeniowe bo mam klienta już nagranego za 1250 zł. Wersja to XFX Merc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Equisetum napisał:

bo mam klienta już nagranego za 1250 zł.

to jeszcze daj na mszę w podzięce    ?  , extra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Equisetum Ale z Ciebie kombinator 8:E

Jak nie masz problemów z kartą, to nie ma się czego czepiać.

Zmień pastę na np. miśka i pokaż odczyty z rdzenia i hotspota.

https://allegro.pl/oferta/thermal-grizzly-kryonaut-1g-pasta-termoprzewodzaca-8810575361

https://allegro.pl/oferta/pasta-termoprzewodzaca-gelid-gc-extreme-1g-9190464911

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, leven napisał:

Ale z Ciebie kombinator 8:E

Jak nie masz problemów z kartą, to nie ma się czego czepiać.

Zmień pastę na np. miśka i pokaż odczyty z rdzenia i hotspota.

https://allegro.pl/oferta/thermal-grizzly-kryonaut-1g-pasta-termoprzewodzaca-8810575361

https://allegro.pl/oferta/pasta-termoprzewodzaca-gelid-gc-extreme-1g-9190464911

Jak w pierwszym poście. Karta jest na gwarancji do 24 roku i zmiana pasty tą gwarancję narusza, więc nie wchodzi w grę. A co kombinatorstwa to po prostu zdrowy rozsądek na 3070 przeszedłem wszystkie AAA jakie chciałem. Skoro górnicy płacili absurdalne ceny za karty to sprzedałem wtedy wszystko co miałem w szafie, 970-tkę, Radeona R9 380 itd. i kartę z PC też :) W sumie wakacje wyszły za darmo dla całej rodziny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tego nie używał przy tak dużej różnicy temperatur.

W końcu coś puści, skoro hotspot osiąga prawie 100stC.

Nie bagatelizuj tego.

U mnie jest około 10-12 stC różnicy pomiędzy GPU a HOTSPOT.

15 minut Wiesiek 3:

3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, mimuszek napisał:

Dokładnie, ja już za AMD podziękuję. Kupiłem nówkę za 2300 zł, po pół roku za 1600 zł ciężko sprzedać. NV nie traci tak na wartości i do tego sprzedaje się momentalnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, leven napisał:

Ja bym tego nie używał przy tak dużej różnicy temperatur.

W końcu coś puści, skoro hotspot osiąga prawie 100stC.

Przy Radeonach serii 5000 i 6000 generalnie hotspoty są wysokie. Przy 5700 XT Nitro siedział koło 90. W RX 6600 XT w najlepszym możliwym wydaniu też miałem 95 stopni, tyle że tam przy wykręconej karcie rdzeń siedział w okolicach 82. Tutaj nie martwi mnie sama temperatura hotspotu bo poniżej 100 generalnie jest gitara, bardziej martwi mnie bardzo duża dysproporcja między temperaturą rdzenia a hotspotem. To ze screena to jest Radeon?A nie widzę że 3060ti. U Nvidiii inaczej to wygląda nie ma co porównywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Equisetum napisał:

W RX 6600 XT w najlepszym możliwym wydaniu też miałem 95 stopni,

hmm

gamingX :

gamingx-furmark.jpg

nie cytuj proszę posta pod postem, bo to zbędne i męczące ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale tu masz undervolting jeśli się nie mylę zrobiony i to taki solidny? Karta o której mówię była wykręcona na maksa i siedziała na 1130 mV więc wyżej niż u ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie wszystko na stock, nic nie ruszane.

ale u Ciebie wykręcona, ok :) nie było tematu.

swoją drogą masz "odmułkę" z merca na mecha ;) 

ja mam teraz asus-a TUF, genialne chłodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Duża dysproporcja temperatur między odczytem GPU a Hotspot wiąże się z 3 sprawami:

1. Wyschnięta/zużyta (nawet punktowo) pasta termoprzewodzącą.
2. Źle/nierównomiernie nałożona pasta termoprzewodząca.
3. Słaby docisk radiatora do rdzenia GPU.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jakie masz na stocku napięcie GPU? Może MS

4 minuty temu, mimuszek napisał:

swoją drogą masz "odmułkę" z merca na mecha ;) 

Teraz zamiast wykręcać to obniżam wszystko ile się da :)

Wyschnięta/zużyta (nawet punktowo) pasta termoprzewodzącą - biorąc pod uwagę że karta rok kopała i ma oryginalną pastę to prawdopodobnie tutaj jest pies pogrzebany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Equisetum napisał:

Jakie masz na stocku napięcie GPU?

ale ja mam teraz 3060TI, więc nie ma co porównywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem o tym problemie w kartach AMD i nie ma na to rozwiązania.

Jedni trzymają się kurczowo tezy, że taki hotspot z dużą różnicą pomiędzy GPU a HOTEM jest normalna i kartę można na spokojnie używać, za to inni piszą, że granica temperaturowa w rdzeniu wynosi 110st i przy HS 100stC należy coś z tym zrobić - pewnie nowa pasta i porządny równy docisk.

Ja bym to reklamował, a przynajmniej napisał do sklepu i poprosił o poradę - ciekawe co by odpisali :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobię. Napiszę i do sklepu i do msi. Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mi się wydawało, bo gdzieś widziałem testy, opinie, hot spot na RX wykazuje dużo większą różnicę niż na geforcach.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/red54e/rx_6700_xt_hotspot_temp/

Cytat

i recently bought a sapphire radeon rx 6700 xt pulse oc and i'm playing on my new pc for the past 6 days, i'm a bit of a newbie in hardware so idk if it's ok the hotspot getting ~95celsius is ok when the whole gpu is getting ~70celsius playing games like forza horizon 5 and outer worlds in ultra.

https://forum-pl.msi.com/index.php?threads/rx-6700xt-temperatury.15315/#post-68552

1628830106842-png.212365

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ma gwarancję, karta trzyma wydajność to olać. Zrobić UV, poprawić krzywą i grać. 

A jak denerwuje, to odesłać na serwis i liczyć że coś zrobią. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra nie miałem. Nie o tym jest temat. Jak zrobię otwarty testbench i będę testował w 18 stopniach to też temperatury spadną. Jakie to ma znaczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi