Skocz do zawartości
kcpr

Jak poprawnie ustawić pliki stronicowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie narzekali bo dali sobie wcisnąć komputery z mala ilością RAM 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

Tak jak właśnie mało komu wali CTD, no wiec jednak chyba ciekawe ;)

Jakoś nigdy nie miałem "CTD" ... a SWAP wyłączony od ... ~20 lat - ciekawe.

52 minuty temu, SebastianFM napisał:

3 lata później wyszedł Windows 7 o takich samych wymaganiach i nagle wszyscy przeszczęśliwi a większość po prostu w tym czasie wymieniła sprzęt na wydajniejszy. 😁

Pamiętam, że miałem wówczas jeszcze HDD i Windows 7 chodził lepiej niż Vista na tym samym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL pisałem o MFS

Ale akurat w bajki ze nigdy nie maiłeś CTD nie wierzę ani przez sekundę ani w to, że od 20 lat nie używasz swapa i nie powodowało to żadnych problemów. Chyba ze ty używasz komputera do przeglądania internetu i grania w pasjansa, wtedy możliwe.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No w takiego pasjansa jak (między innymi) The Last Of Us 🤣 Nie czekaj ... miałem problem jakoś po premierze Crysis 1 bo w tym Crysis brakło mi RAM (4GB miałem) i musiałem włączyć SWAP z tego powodu w tamtym okresie ... ale po rozbudowie już znowu można było grać bez SWAP. ... a wierzyć mi nie musisz. Też pewnie w MFS nie miałbym problemów bez SWAP, ale tej gry nie mam, to nie sprawdzę.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbyś mieć w uj pamięci operacyjnej w każdym przedziale czasu przez 20 lat, dziś, aby myśleć o wyłączeniu swapa trzeba by mieć 64 albo nawet 128GB, aby nie mieć potencjalnie problemów, pomijam na chwile programy, które mogą z jakiegoś powodu wymagać swapa. Nie ma bata, abyś nie miał problemów z grami już przy 32GB pamięci i mniej, szczególnie przy dłuższych sesjach. No sorry, ale przerabiałem to wiele razy i za każdym razem problemem był wyłączony SWAP.

Ale weź mnie nie rozśmieszaj ze ty CTD nigdy nie miałeś, bo tu już idziesz po bandzie. Jeszcze napisz ze BSOD nigdy u siebie na oczy nie widziałeś 🤣

Normalnie wybraniec bogów 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, kadajo napisał:

Musiałbyś mieć w uj pamięci operacyjnej w każdym przedziale czasu przez 20 lat,

No 16GB RAM miałem już w 2011r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz ile masz ? 64 czy 128 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, kadajo napisał:

Jeszcze napisz ze BSOD nigdy u siebie na oczy nie widziałeś 🤣

Bywało tak raz na parę lat (czyt.:kiedyś widziałem ... ekstremalnie rzadko ... no przy Win 9x/ME to prędzej)

ps. teraz mam 64

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam czy np. problemy RE 4, który lubi robić CTD gdy brakuje mu pamięci nie są powodowane właśnie brakiem swapa lub jego złym ustawieniem.

@SebastianFM  i @wowo0689 czy jest to możliwe, jeśli gra kiepsko zarządza pamięcią ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady. Jak masz 32GB to można śmiało wyłączyć swapa. Praktykuję to od czasów Win7 aż do dziś. Ale też trzeba wiedzieć na co sobie można pozwolić, ja mam mocno posprzątany system i nie odpalam pierdyliona apek w tle. Nie gram też w każdą grę jaka wyjdzie wiec ciężko się odnieść. Czasem zerkam na "peak" zużycia ramu po całym dniu i rzadko kiedy dobija do 30GB. Jakaś rezerwa jest ale nastepna platforma będzie z 64GB.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się trochę ostatnio systemem i wyłączyłem swapa tak z ciekawości, natychmiastowy skutek, MFS praktycznie za każdym razem walił CTD.

To nie jest tak ze wyłączenie swapa będzie ci robiło co chwile problemy, tylko mogą się pojawić problemy, które nawet ci się mogą nie kojarzyć ze to sie dzieje przez brak swapa.

W latach XP i Windowsa 7 przez dłuższy czas miałem wyłączonego swapa i działy się różne rzeczy, które jak się potem okazało były spowodowane całkowitym wyłączeniem swapa. Wywalanie się gier bez powodu, programów. To nie działo się regularnie i za każdym razem myślałem dobra błąd gry/programu.

Odkąd swap wrócił do gry, nic takiego już się praktycznie nie dzieje. Przypadek nie sadze, szczególnie ze wyłączeniem swapa jestem w stanie wywołać w MFS CTD bez kombinowania czy czekania na niego przez 4 godziny. Od ładuje się lot i cyk CTD. Włączam swapa, ładuje lot i cyk lecę sobie nawet 6H bez żadnego problemu. Wyłączam swapa i cyk CTD po 30 sekundach od wczytania lotniska. Za każdym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale takich gier jest na palcach policzyć i wtedy wiadomo, że trzeba włączyć ALBO dokupić ramu 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale właśnie o to mi chodzi, skąd wiesz ze problemy z grami czy programami, jakie potencjalnie masz nie są spowodowane wyłączeniem swapa. :) 

Przyjmujesz za pewnik, że przy 32GB wszytko będzie śmigać, odpalasz grę, wywala sie może po chwili może natychmiast a może po godzinie i co myślisz, a tam olać to pewnie wina gry albo sterownika, a nawet do głowy ci nie przychodzi ze to może być właśnie błąd pamięci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, kadajo napisał:

Odkąd swap wrócił do gry, nic takiego już się praktycznie nie dzieje. Przypadek nie sadze, szczególnie ze wyłączeniem swapa jestem w stanie wywołać w MFS CTD bez kombinowania czy czekania na niego przez 4 godziny. Od ładuje się lot i cyk CTD. Włączam swapa, ładuje lot i cyk lecę sobie nawet 6H bez żadnego problemu. Wyłączam swapa i cyk CTD po 30 sekundach od wczytania lotniska. Za każdym razem.

Jeśli committed memory przekroczy wielkość RAM+Swap, będzie crash.

Wartość "in use" może sobie być niższa, ale to limit "commited" określa kiedy programy zaczną dostawać błędy przy próbie alokacji. 

1655055778_Screenshot2024-06-15223334.jpg.7d956794100ec7fce281cbee0c27c3dc.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale polecę jeszcze dalej, czy ktoś dziś ma w ogóle jakieś problemy jak wlaczy swapa ?

Ja rozumiem w czasach HDD mogła faktycznie coś gruchać, ale dzis przy dyskach SSD i Nvme czy ktoś faktycznie zauważył, że jest "lepiej" jak swapa wyłączył ?

Czy mu się tylko wydaje :D

Bo ja między wyłączeniem a włączeniem swapa nie widzę żadnej różnicy,  tzn. MFS przestaje działać :D

Jedyne co przychodzi mi do głowy to zużycie samego dysku SSD/NVME, ale biorąc pod uwagę ze ja swapa używam i monitoruje swoje dyski to od razu wam mowie ze zużycie jest praktycznie nieistniejące, tzn prędzej dysk zmienię niż mi go swap potencjalnie zajedzie.

@someI muszę na to zerknąć przy wyłączonym swap jak odapalm MFS co się tam pokazuje.

Aktualnie u mnie to wygląda tak:

6b45664cf1808901eed482cad227cbe6.png

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylaczanie dzis swapa to powiem byrzdko chyba jakies antyczne dzbany to robia i pisza glupoty o zuzywaniu dysku SSD :E:rotfl:

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie jak czytam . piszące o dzbanach (czyli przeglądarka włączona):

fda1fe7f705fb.png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 32GB ram i rtx 4090 z 24 vram Hogward Legacy premierowo mi świrował, wywalał przy wyłączonym page file lub gdy był ustawiony na zbyt małą ilość. Obecnie nie wiem jak jest po wielu patchach, ale wtedy tak było. Nie ma może tych gier dużo, ale się okazjonalnie trafiają.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w czasach XP też wyłączałem SWAPa w całości, ale od czasu Win8 nie ma to zupełnie sensu, system zrzuca część swoich zadań (APP) systemowych do pamięci wirtualnej właśnie w celu zaoszczędzenia RAMu dla potrzeb użycia tymczasowego :) dlatego w moim skrypcie zalecane minimum to 512mb przy dużej ilości pamięci RAM, niech system ma zasoby pozwalające na zrzucenie "naddatku" a nie walenie błędami jak głupi.... nie wiem dlaczego Microshit czasem nie myśli.. mają programistów zawodowych... a użytkownicy muszą ich błędy naprawiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, lukadd napisał:

Przy 32GB ram i rtx 4090 z 24 vram Hogward Legacy premierowo mi świrował, wywalał przy wyłączonym page file lub gdy był ustawiony na zbyt małą ilość. Obecnie nie wiem jak jest po wielu patchach, ale wtedy tak było. Nie ma może tych gier dużo, ale się okazjonalnie trafiają.

nie dziwi mnie to, zarówno ja, jak i moja żona jako fani całego uniwersum Harrego, kupiłem grę przedpremierowo, na kompie z opisu 3dni przed oficjalną premierą działała w ustawieniach niskich przy (40-50FPS), na dzień dzisiejszy (grywalne 50-60FPS -grywalne dla mnie) ustawienia wysokie + RT na średnich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziadowska optymalizacja. Devi lachę kładą a konsument się martwi. O kant dupy wytłuc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już o tym kilka razy ale jeszcze raz tutaj napiszę bo widzę że o swapie jest dużo :P jak wyłączę to raz na jakiś czas mnie wywala z hunta używając discorda podczas grania ze znajomymi i nawet komunikat jest w podglądzie zdarzeń że zabrakło pamięci wirtualnej, mimo że mam mega okrojony system i 32gb ramu ba nawet ustawiając ręcznie jakąś wartość typu 4 czy 8gb taką wylotkę potrafię zaliczyć :E dopiero jak dam na auto to jest ok ;) 

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ustawione między 6400-10000 tylko nie pamiętam czemu tak zrobiłem, gdzieś musiałem wyczytywać :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, galakty napisał:

Ja mam ustawione między 6400-10000 tylko nie pamiętam czemu tak zrobiłem, gdzieś musiałem wyczytywać :E

:rozga::slap:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś pamiętam stare Stalkery też lubiły sypnąć się na pulpit jeśli ktoś miał wyłączonego swapa. Obecnie nie rozumiem idei i punktu odniesienia w wyborze decydującym o wyłączeniu, zostawiasz to na "auto" i nigdy tego nie dotykasz, to jest obecnie jedno z tych ustawień systemowych, których ruszanie kompletnie mija się z celem. Plus taki, że zyskujesz 100% pewność, że nic się z czapy nie wywali bo będzie wymagało swapa.

Ludzie, mamy 2024 rok i XXI wiek. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi