Skocz do zawartości
blajo6

wymiana grafy pod i7 4790k

Rekomendowane odpowiedzi

Co do B450, jednak poszedłbym w B550. B550 względem B450 da Ci opcje jednego szybszego dysku PCIe 4.0. Obecne konsole takie mają, a pod nie pisane są gry, więc spodziewałbym się przydatności takiej opcji. Rozwija się też coś takiego jak DirectStorage, którego przykład ostatnio omawiano przy przemierze Forspoken:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli takie 1500 zł bez karty bym musiał wpierw wywalić na płytę, procka i ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego 4790K sprzedasz za ok. 500 zł, za płytę weźmiesz ok. 300-400, za ram może ok. 200zł. IMHO dziwi mnie, że stare Intele tak jeszcze trzymają cenę.

A teraz nowe w sklepie: Ryzen 5600 ok. 650 zł, płyta B550 to 500-600 zł, 16GB ram  max 200 zł.

Wydasz 1500 na nowe cześć, ale masz nowszą platformę, wszystko 3 lata na gwarancji. Za swój stary sprzęt dostaniesz ok. 1000 zł, więc dołożysz tak naprawdę tylko ok. 500 zł.

A jak chcesz samą używaną kartę to zawsze możesz wziąć 5700XT za ok. 700-900 zł. Wydajność na poziomie 3060. Wada jest to, że łatwo trafić na kartę po koparce, bo duża część z nich kopała i są w różnym stanie. 6600XT można z gwarancją dostać za ok. 1100. 6700 XT używane trzymają cenę, już lepiej chyba poszukać 3070.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, blajo6 napisał:

czyli takie 1500 zł bez karty bym musiał wpierw wywalić na płytę, procka i ramy.

Jeśli mówimy o nowych częściach, to spokojnie nie więcej, a szło by takie stówę-dwie z tego urwać. Kwestia ile przytnie się na płycie głównej i szybkości ramów. Jednak tą oszczędność raczej przyjdzie Ci przeznaczyć na nowy cooler (nie wiem jak z mocowaniami Scythe na AM4 i do twojej leciwej wersji Mugena). Jeśli ma być cicho, ale bez poświęcania temperatur, to warto wziąć coś dużego typu Fortis 5. Te ze starym logiem Silentium są tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no właśnie dziwne, że mój leciwy proc tyle warty, niewiele mniej niż ten nowy i wydajniejszy ryzen.

co do chłodzenia, to czytałem niestety, że mojego Mugena 2 nie da się oficjalnie bez żadnych samoróbek wsadzić na AM4. Chłodzenie jest niestety stare i producent nie wypuścił już do niego specjalnego mocowania pod tą podstawkę, a szkoda bo bardzo wydajne chłodzenie

Edytowane przez blajo6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno wydajne, ale na pewno też odstaje kulturą pracy od obecnych chłodzeń - tj. te nowe i takie dobre dadzą Ci tą samą temperaturę ciszej. Ryzen 5600 jest chłodny, więc od biedy możesz pójść nawet w takiego Spartana 5, który w temacie samej wydajności wcale od Fortisa słabszy nie będzie. Po prostu będzie musiał rekompensować mniejszy rozmiar zasuwaniem wentylatora. Nie oszczędzałbym tutaj, nie oszczędzałbym na kartach ze słabszym chłodzeniem - kultura pracy jest odczuwalna na co dzień, więc warta dopłaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat ten mój mugen cały czas działa w trybie silent i prędkość obrotowa nie przekracza 500-600 obr/min i jest niesłyszalny, a temperatury jak pisałem nie przekraczają w stresie 65 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też ci radzę to co @grzesiek811

Radeon 5700XT to karta do wyrwania w tej chwili za 800zł, pewnie po koparce - ale nie ma co się bać. Wydajnościowo jest na poziomie 6600XT, ktore są do dostania nowe za ok. 1400. A karta pozwoli ci grać we wszystko w 1080p (jeśli lubisz 100fps) i w sporo w 1440p (60fps)

Swój sprzęt sprzedawaj póki możesz bo jeszcze z niego sensowne pieniądze można odzyskać (procesor 400-500, płyta 200-300, ram 200, karta 300?). Za takie pieniądze kupisz budżetowo Ryzena 5500 (450zł) + jakiś Gigabyte B550M DS3H (430zł) i 2x8GB ramu za 220 - to ci da dokładnie 1100 zł. I spokojnie wystarczy do Radeona 5500. Dodatkowego tysiaka odłóż na lokatę, za niego (i dozbieranego drugiego tysiaka) za rok-dwa kupisz sobie używanego 6800XT i Ryzen 5800X3D. I dodatkowe 2x8GB ramu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, blajo6 napisał:

akurat ten mój mugen cały czas działa w trybie silent i prędkość obrotowa nie przekracza 500-600 obr/min i jest niesłyszalny, a temperatury jak pisałem nie przekraczają w stresie 65 stopni

Elegancko, że w ogóle tak niskie prędkości jak 500-600 rpm są osiągalne u takiego starego grzyba (chyba że tam zmieniałeś wentylator). Ja wcale go nie krytykowałem, a wręcz sugerując na wyrost Fortisa nie chciałbym, aby nowe chłodzenie okazało się sprawować od Mugena gorzej. Jednak fakt, że dzisiejsze dobre coolery mają te 500-600 rpm jeszcze cichsze albo z drugiej strony mają równie ciche wyższe prędkości, więc ogarną Ci tak samo cicho jak teraz Mugen jeszcze niższą temperaturę ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie osiąga takie obroty, ale to pewnie zasługa ustawień w AI Suite. Wentylator oryginalny. Wentylatory na obudowie (przód/tył) mają na silent 1k RPM, ale to nie są oryginalne te co były z Fractala. Nie pamiętam teraz co to za wiatraczki, bo kupowałem je 8 lat temu, a nie chcę mi się teraz budy odkręcać bo mam tak ustawioną, że bym musiał ją z półeczki pod biurkiem ściągać :) Wiem tylko, że dawałem coś koło 80-100zł za sztukę (więc tanie nie były) i to były też jakieś rekomendowane w testach na tamte czasy wiatraki, które oferowały dobrą wydajność w stosunku do ciszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czasach Mugena 2 zwykle śmigła miały wyższe prędkości startowe niż 500-600 rpm i to był problem, bo zawsze było je słychać. Ustawienia AI Suite po prostu ustawiają jakąś krzywą - równie dobrze Ty mógłbyś swoją ustawić, może nawet cichszą. Np. 1K na wentylatorach obudowy to dość dużo jak na brak obciążenia, ale pewnie uciążliwie nie jest, bo w tych skrzynkach to 1K jest ze dwa-trzy razy cichsze niż w przewiewnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze takie pytanie. Sorki, że to już zjeżdżam z tematu , ale to zawsze tak jest :) Jak wygląda kwestia softu w radkach jeśli bym się zdecydował na coś z obozu czerwonych ? Chodzi mi głownie o coś takiego co jest w geforcach czyli nvidia experience, z którego korzystam codziennie i non stop :) nagrywanie, zrzuty ekranu, streamowanie itp. korzystam tam praktycznie z wszystkiego od lat i jakoś nie wyobrażam sobie, żeby tego nie było :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD tez ma coś podobnego. U nich nazywa się to AMD adrenalin. Nie korzystam ze wszystkich opcji, ale są tam opcje nakładki graficznej, nagrywania i streamu.

Sam niedawno kupiłem Gigabyte 5700XT. Polecam przed zakupem używanej karty sprawdzić benchmarki np. 3d Mark, jaki robi wynik, bo pierwsza co kupiłem AsRock robiła 7900 pkt, na poziomie 5600XT, a ten Gigabyte 9800 pkt, lepiej niż niektóre 6600XT. Potem sprzedający mówił, że wymiana pasty i termopadów pomogła i karta się poprawiła.

Poza tym 4790K ma już swój wiek, myślę, że to dobry moment na jego sprzedaż, póki jest coś wart. Pisałeś, że masz budżet ok. 2 tys, za sprzedaż swoich gratów dostaniesz ok. 1000, to masz prawie 3 tys, za to kupisz Ryzen 5600, płytę B550, Ram i zostanie ci jeszcze na używaną kartę 5700XT, 600XT albo 2070. Z nowych to jedynie RX 6600 zostaje za ok. 1300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, blajo6 napisał:

mam jeszcze takie pytanie. Sorki, że to już zjeżdżam z tematu , ale to zawsze tak jest :) Jak wygląda kwestia softu w radkach jeśli bym się zdecydował na coś z obozu czerwonych ? Chodzi mi głownie o coś takiego co jest w geforcach czyli nvidia experience, z którego korzystam codziennie i non stop :) nagrywanie, zrzuty ekranu, streamowanie itp. korzystam tam praktycznie z wszystkiego od lat i jakoś nie wyobrażam sobie, żeby tego nie było :D

Tak jak kolega wyżej napisał, a ponoć ten soft jest jeszcze lepszy od Nvidii. Ja Radka nigdy na codzień nie miałem i takich programów prawie w ogóle nie używam, więc nie mam za bardzo z czego się tu gardłować. Swoją drogą pomyślałbym nad kartą mającą więcej niż 8GB VRAM. Ostatnio zaczęły pojawiać się gry, które potrafią zjeść 8GB nawet w Full HD, a raczej będzie takich gier więcej. W takim wypadku rozważałbym 3060 lub 6700XT. VRAM zjada podwyższanie jakości tekstur, więc jeśli bardziej zależy Ci na graniu niż grafice, to bym się tym nie przejmował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak by nie zależało na grafice to bym grał na tym sprzęcie co mam w nowe AAA na FHD law/med :) Chciałbym grać na high/ultra raczej :) ten soft od radka sobie obczaję gdzieś na necie to już nie ma z tym problemu :) ogólnie to mam teraz straszny mętlik w głowie dużo większy niż przez napisaniem posta :D 

ok zakładając, że wezmę tego ryzena z ramami i płytą główną jako rzeczy nowe, bo to w sumie najbardziej z waszej pomocy tutaj do mnie ta opcja  przemawia. Wychodzi całość powiedzmy 1500 zł. Po sprzedaniu moich gratów będę miał w najlepszym przypadku 1k to zostaje mi na kartę też koło 1,5k zł to już w sumie spoko opcja. 

I teraz Jurand twierdzisz, że lepiej jest wziąć wolniejszego 3060 z 12GB VRAM czy jednak szybszego 3060ti z 8GB VRAM, bo z tego co widzę wersji 12GB 3060ti nie ma ? a może jednak radosława 6700XT

No i teraz jeszcze kwestia modelu i producenta, niby było już napisane, ale chciałbym podsumować za czym się konkretnie już rozglądać. No i kwestia teraz czy dany model wejdzie do obudowy czy trzeba będzie  kosz piłować :)  chłodzenie ma być ciche

Edytowane przez blajo6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogółem w każdej z twoich rozterek prosty temat ;)

Pomysłu z platformą na 5600 nie ruszaj - słabszych procków nie chcesz, bo wiele nie oszczędzisz, a ograniczysz sobie dziś płynność, jutro opcje upgradu karty. Sensownie mocniejsze są tak za dwa-trzy razy tyle.

Kasy odzyskanej ze sprzedaży gratów bym raczej do budżetu nie mieszał, nie zakładał żadnych kwot, które odzyskasz - pierw to sprzedaj.

Na pewno 60Ti i 6700XT są zauważalnie bardziej wydajne od 3060. Wybór pomiędzy 60, a 60 Ti to wybór pomiędzy zawsze wyższą wydajnością, a większym zapasem pamięci na tekstury, który raz się przyda, raz nie. Niestety, ale w twoim budżecie musisz liczyć się z kompromisami, ale dalej cała ta operacja da Ci nieporównywalnie lepszy efekt niż wydanie tej kasy na kartę bottleneckowaną przez procka, który dodatkowo do nowych gier się już nie nadaje. Jest jeszcze kwestia Ray Tracingu, który także żre VRAM i Radeony są w nim sporo słabsze. Jednak za bardzo bym sobie RT głowy nie zawracał, bo cała trójka nawet w FHD będzie tu prędzej niż później po prostu wydajnościowo za krótka.

https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-6950-xt-nitro-pure/30.html

https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-6700-xt-phantom-gaming-d/30.html

Ogółem ogarnij istnienie całego pierdyliarda Radeonów, który się namnożył w tych okolicach wydajnościowych - żebyś był świadomy istnienia 6750XT itp.

Co do coolerów i ciszy, tu z doświadczenia z tego typu kartami mogę Ci powiedzieć, że chcesz mieć taką z trzema wentylatorami i z takich dużą, więc raczej będzie piłowanie :D Nie było za bardzo dobrych dwu-wentylatorowych chłodzeń, które i tak by się pewnie nie zmieściły. W przypadku poborów pokroju 3060 (~170W) styknie w zasadzie jakakolwiek karta z trzema śmigłami, a przypadku tych bardziej lichych trzeba będzie ewentualnie ustawić krzywą i poświęcić kilka stopni. W przypadku ciągnących ponad 200W 3060 Ti i zwłaszcza 6700XT zdecydowanie chcesz te największe karty - ASUS TUF, MSI Gaming Trio, Saphire Nitro+ czy Powercolor Red Devil. Niestety, tu wydasz więcej, bo karty najcichsze to te z najlepszymi coolerami, więc bliżej najdroższych niż najtańszych. Z drugiej strony, jeśli nie musi być super out-of-the-box, to zawsze można ustawić krzywą wentylatorów wedle uznania (poświęcić temperatury) czy zrobić uv/uciąć Power Target - wtedy ze średniaków zrobi się karty zadowalające. Zawsze możesz tu wpaść po radę, kiedy już będziesz miał jakieś karty na celowniku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz do karty nawet jak ma być cicha to już coś się ewentualnie dołoży 2-3 stówki, nie chcę też oszczędzać żeby nie kupić jakiegoś szrotu.

Dobra wiem na czym stoję. Czyli proc wjeżdża Ryzen 5 5600 

płyta to ta będzie dobra ? https://www.krsystem.pl/gigabyte_b550_gaming_x_v2_am4_4ddr4_hdmidvi_m.2_atx-item-66132.html czy lepiej coś od ausua ?

no i pamięci te goodramy co polecił olek ? https://www.krsystem.pl/goodram_irdm_pro_323600_2x16gb_182222_deep_black-item-66300.html czy jeszcze jakaś inna opcja w podobnej cenie +/- będzie lepsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, do dobrego chłodzenia na karcie zdecydowanie warto dołożyć, bo będziesz je doceniał przez lata grania, a przy tych dyskutowanych to właśnie powinno zamknąć się w takich 2-3 stówkach. Dobre karty są też mniej awaryjne.

Ta Gaming X to najtańsza przyzwoita ATX. Coś mi się jednak zdaje, że za chwilę będziesz kupował brakujący radiator na tego 970 EVO - i wtedy wydasz za taki z dostawą pięć dyszek, więc koniec końców wiele nie oszczędzisz. Raczej brałbym wcześniej polecone, a dostaniesz też płytkę z troszkę wyższej półki - zobacz sobie np. na panele zewnętrzne, może któraś wyjątkowo Ci przypasuje. Do tego nie chciałem Ci dawać mATX, bo zwykle już budżetowe śmierdziele, a Ty, zakładam, musisz tam jeszcze zmieścić dźwiękówkę, kiedy grafiki coraz grubsze. Bodaj tylko TUF mATX ma slot nad grafiką, a tańsza nie jest.

Z pamięciami wielkiej filozofii nie ma - będą OK.

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czyli mówisz, że jednak lepiej dołożyć do https://www.ceneo.pl/94438680# albo https://www.ceneo.pl/98143054#

o co chodzi z tym radiatorem na 970 EVO ?

co do dźwiękowej to szczerze nie musi być , te głośniki pociągnie integra. Nie słucham muzy jak dawniej :) warunki mi na to nie pozwalają. Z-5500 trzymam raczej z sentymentu , bo i tak stoją teraz na biurku jedne koło drugiego :D nie mam warunków, żeby je po pokoju rozstawić jak 10 lat temu :P

Edytowane przez blajo6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wygląda kondycja mojego 970 EVO. TBW 20TB wieć niewiele. Temp lekko podniesiony ale tak działa od zawsze. Wydaje mi się, że dysk jest w dobrej kondycji

tbw.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wziąłbym jedną z tych dwóch płyt. W razie czego obie mają z takich fajniejszych soft do m.in. sterowania wentylatorami z poziomu Windowsa. Możesz sobie zobaczyć gdzieś w necie: u Asusa nazywa się to Armoury Crate, u Gigabyte'a nie pamiętam, ale znajdziesz ten program w plikach do pobrania na stronie płyty.

(tak btw ogarniasz, że te płyty wifi i Bluetootha nie mają, więc jak coś trzeba będzie dodatkowo sobie takie zapewnić?)

Z radiatorem na M2 chodzi o to, że dyski typu twój najchłodniej bez niego nie operują. Jak się zbytnio nagrzeją, to zwalniają, a też wysokie temperatury nie są dla nich najzdrowsze. Nawet jeśli teraz są w normie, to wrzucisz do obudowy bardziej grzejącą kartę i może się to zmienić.

Co do audio, podejrzewałbym, że nawet twój wiekowy i nie jakiś high-endowy SB da lepszy efekt niż wbudowane w płyty dźwiękówki. Zwłaszcza że w przypadku dyskutowanych płyt te układy nie są też jakieś high-endowe: TUF i Elite mają je porównywalne, średniopółkowe, a Gaming X budżetowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Co do audio, podejrzewałbym, że nawet twój wiekowy i nie jakiś high-endowy SB da lepszy efekt niż wbudowane w płyty dźwiękówki

A ja podejrzewam że jak by ci zrobić testy to uja a nie różnicą usłyszysz na jakiejkolwiek karcie dźwiękowej.

Już nie mówiąc że mało kto ma w domu sprzęt audi za tysiące złoty, a dźwięku używa do gierek a nie do słuchania muzyki.

Edytowane przez qrek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A ja podejrzewam, że usłyszysz i nie ma o czym gadać ;) Każdy może sobie cokolwiek podejrzewać.

EDIT do twojej edycji: Tu chodzi raczej o taką podejrzewaną wyższość tej dźwiękówki nad zintegrowanymi audio - że jeśli już to ona będzie lepsza. Nie wiem, jak wygląda sprawa u kolegi, ale do tego ja cenię sobie w swoim SB to, że ma fajny soft, którym przełączasz sobie profile brzmienia modulujące dźwięk pod konkretne zastosowanie jak muzyka czy gry. Nie musisz się w ogóle na temacie znać, po prostu sobie klikasz i próbujesz. Robi to zdecydowanie zauważalną robotę, kiedy ja wcale nie mam jakiegoś wypasionego sprzętu i do tego to jeszcze jedynie głośniki. A dźwięk jest ważny tak samo jak obraz, więc warto mieć tu dobre źródło, które do tego daje możliwość wykorzystania lepszego sprzętu w przyszłości.

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tej płytki auasa jest coś z wifi? Czy osobno lepiej coś dokupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi