Skocz do zawartości
ziomek199

monitor do gier/programowania, ultrawide, do 6k-7k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam monitora do gier i programowania do 6-7k. Oglądałem dużo monitorów i wybrałem 2 które wydają się ok, nie chce matrycy OLED

wymagania:

- Ultrawide (21:9)

- 32-34 cale

- fajnie gdyby miał wbudowane głośniki

- hdr

- max 1ms reakcja

- fajnie gdyby miał g-sync

a oto 2 monitory które ja wybrałem, nie wiem tylko czy w 2023 roku jest np sens kupowania monitora który miał premierę w 2020/21 roku??

daje linki do nieaktualnych ofert ale te monitory można kupić np w proshopie

-Acer Predator X34GSbmiipphuzx   - podoba mi się właśnie, ma gsync, głośniki i hdr, ale on jest już chyba stary więc nie wiem

- ASUS Rog Strix XG349C 34 - wydaje się fajny, ale nie ma prawie nic w necie o nim jakby go ludzie nie kupowali

może macie inne propozycje, dużo gram w gry i trochę programuje / pracuję z excelami itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle w tym przedziale cenowym z monitorami jest dramat, 34 cale z LG kosztują blisko 5000 zł, IPS niby szybka matryca, ale za te same pieniądze można mieć już Della z OLED, albo LG C2 42" które można wyrwać za nieco ponad 4000 zł. Sam szukam podobnego monitora i jestem w kropce, chyba skończy się na TV 42" LG C2. Mogę wiedzieć co Cię powstrzymuje przed OLEDem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naczytałem się że one są bardziej do gier i pomimo że dużo gram to dużo też oglądam streamów, trochę sobie programuje itp, wydaje mi się że IPS będzie lepiej mi pasował do tego te OLEDy mają ten element wypalenia i wiesz nie wiadomo czy mi nie padnie pewnego dnia. Teraz mam IPS 27Cali, 1440p, Gsync jakiegoś Acera Predatora, kupiłem go za 3,5k z 5 lat temu i jestem z niego zadowolony i gdyby nie to że chcę Ultrawide to bym nie zmieniał go.

w sumie to się zastanawiam teraz nad 2 monitorami bo wybór jest bardzo mały

- LG 34GP950  (jeden to ten co podał kiler07)
-  ASUS Rog Strix XG349C 34 (ten co ja podałem)

dodam jeszcze, gram dużo na ps5, ten monitor podpinać będę pod ps5, nada się któryś z tych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeśli PS5 to jeszcze bardziej rozważałbym OLEDa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ziomek  zdecyduj w pierwszej kolejnosci do czego najwiecej uzywasz monitora i na czym ci zalezy. Z tego co piszesz wiekszosc czasu spedzasz na ganiu a nie programowaniu i dochodzi do tego ps5. To wybral bym ld 42 oled i pogodzil sie z gorsza czciaka do programowania.

Edytowane przez MaxForces

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przeglądam te monitory już ze drugi tydzień....

Wczoraj "odkryłem" Alienware w3423dw i już się tak zagrzałem na niego, że chciałem brać ale później zrobiłem sobie rachunek sumienia i zdałem sobie sprawę, że jednak bardziej IPS do mnie będzie pasować bo w sumie to więcej pracuje niż gram a filmów na pc nawet nie oglądam także w moim przypadku byłby przerost formy nad treścią ale u Ciebie o ile się zdecydujesz na oleda to myślę, że byłby fajny wybór.

A co do IPS'ów to znalazłem dwa:

AOC AG344UXM - wszystko w nim mi pasuje tylko gdyby nie ta cholerna listwa rgb z przodu, której podobno (dzwoniłem do nich na infolinię) nie da się wyłączyć co mnie osobiście odrzuca bo jestem "uczulony" na wszelakie rgb ale jak tobie nie przeszkadza to fajny monit.
I drugi Acer Predator x34, tylko jeszcze nie wiem, która wersja bo są dwie i różnią się ceną prawie dwukrotnie.

Jeszcze rozważam opcję brania np. 27 z pełniejszym 4k i dokupieniem bocznego mniejszego monitora z hd żeby część okien z aplikacji na niego przerzucić a 4k zostawić do podglądu (u mnie akurat sytuacja odnośnie tworzenia wideo ale do programowania ten patent też się nada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kusi mnie też AW strasznie, tylko jedyne czego się boję to tego wypalenia (z resztą jak kolega wyżej), czy to chociażby w postaci wyświetlania przez x godzin elementów w którymś z programów adobiego czy chociażby ciągle otwarte okno przeglądarki.
Nigdy nie miałem oleda ani tv ani monitora i przesiadam się z wysłużonego Flatrona w260hp i te wszystkie nowe technologie są iście przytłaczające :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to też jest tak, że straszne mity powstały na temat wypaleń, ludzie używają OLEDów nawet do oglądania programów TV i jakoś specjalnie nie słychać o tych wypaleniach. Owszem zdarzają się, pewnie z takich powodów jak ustawienie jasności na max i oglądanie TVN24 24/7, z resztą te urządzenia też mają swoje metody przeciwdziałające jak odświeżanie matrycy.

Ja jeszcze myślę nad większym, 42" OLED LG C2, co prawda to telewizor, ale bardzo dużo ludzi korzysta z niego jak z monitora, nie jest to połączenie w 100% bez wad, ale stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry + uzupełnia niszę, bo 42" monitorów OLEDowych na rynku brak, jest kilka 45" ale ceny podchodzą nawet po 10 000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Generalnie to też jest tak, że straszne mity powstały na temat wypaleń, ludzie używają OLEDów nawet do oglądania programów TV i jakoś specjalnie nie słychać o tych wypaleniach. Owszem zdarzają się, pewnie z takich powodów jak ustawienie jasności na max i oglądanie TVN24 24/7, z resztą te urządzenia też mają swoje metody przeciwdziałające jak odświeżanie matrycy.

Niby tak i niby nie :)
Właśnie sobie przeglądam reddita i ludzie piszą, że po 2 miechach czy tam po 4 mają wypalenia - może źle używają czy może faktycznie tak jak napisałeś dają 100% jasności i katują te monitory ale zawsze pozostaje ten element niepewności - ja to bym pewnie w paranoje popadł i uważał codziennie żeby za długo okno otwarte nie było czy coś w ten deseń, gdzie przy ips'ach się o to martwić nie muszę.

42 dla mnie zdecydowanie za duża, za blisko siedzę żeby przez pół dnia machać głową na boki żeby róg monitora zobaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tu ktoś rozważa LG OLED jako monitor to imo lepiej 42 ze względu na wyższe PPI.
W 48 jest ok, bo sam mam ale nie pogardziłbym wyższym.
Z tego co wiem to w C2 można też odpalić tryb 21:9.

Telewizory biją na głowę monitory w tej samej półce cenowej.
Do grania dostajemy wszystkie porty HDMI 2.1 4k 120Hz, lepszy kontrast, kolory, czas reakcji i takie minimum jasności pod HDR.
Poza tym mamy dostęp do takich technologii jak Dolby Vision, które robią robotę w filmach.

Wiadomo, że ryzyko wypalenia istnieje i należy zastosować środki ostrożności (tj. unikanie zbyt wysokiej jasności jeżeli to nie jest potrzebne, ukrycie statycznych elementów jak pasek menu itd). Swój używam od roku jako monitor i więcej na nim pracuję i siedzę w internecie niż gram xD Dziennie chodzi wiele godzin.
Z drugiej strony kupując IPS akceptujemy jego wady, które będzie miał od początku z racji tego, że ta technologia tak ma (glow, bleeding).

Dodam taką uwagę, że kupując monitor z wysokim odświeżaniem warto poszukać testów, żeby sprawdzić jak rodzi sobie on w 60Hz, bo nie zawsze możesz być wstanie zapewnić mu wysoki klatkarz a jak jest słaby w 60Hz to może smużyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu bym nie kupił monitora oled jakbym miał pracować w excelu, czy dużo korzystać z internetu. Dodatkowo wyłączać statyczne elementy tylko po to żeby się coś nie wypaliło to też kiepski kompromis imo. Do gier rewelka jako drugi monitor czy od czasu do czasu przeglądać internet/pracę ale nie na co dzień. Przynajmniej dla mnie.

Nie lepiej za 4-5k kupić coś 32 cale 4k 144hz hdr1000 i coś z ponad 1000 strefami mini LED FALD? Fakt czerń oleda to nie ale wciąż jest rewelacyjna i aż tak dużo nie ustępuje. 

• Confused 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja się dołączę

monitor do grania , filmów i przeglądania for/portali internetowych w proporcjach po 33%

ze względu na gry i filmy chciał bym szybkość reakcji i hdr paneli oled , ale boję się wypalania na forach internetowych czy stronkach

mam dwa typy :

Dell AW3423DWF - 1118 ojro

albo 

SAMSUNG Odyssey OLED G8 - 1270 ojro

myślałem nad tv lg c2 , ale to za duża kolumbryna , dodatkowo 4k

napędzać to będzie 4090 więc wolał bym jednak wide 1440p żeby fps tak nie brakowało jak w 4k

pomożecie ?

W dniu 24.03.2023 o 20:34, ReevoX napisał:

Nie lepiej za 4-5k kupić coś 32 cale 4k 144hz hdr1000 i coś z ponad 1000 strefami mini LED FALD? Fakt czerń oleda to nie ale wciąż jest rewelacyjna i aż tak dużo nie ustępuje. 

mógł byś rozwinąć myśl , podać jakieś modele , żebym mógł się wgryźć w temat (najlepiej takie z 1440p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie OLED odpada, po 2 tygodniach szukania zamówiłem na jutro w Media EXPERT monitor Acer Predator X34S (wersja S jest najlepsza), kosztuje 5000zł. Jutro pójdę do sklepu i zobaczę go, podłączę i sprawdzę czy mi pasuje. I dam znać jak coś. Ten monitor najbardziej pasuje do moich wymagań ze wszystkich monitorów w zasadzie, jeszcze się zastanawiałem czy nie chcę czasem 38 calowego Acer Predator X38P ale go nie ma za bardzo gdzie dostać a wersja X38S kosztuje ponad 10k, a tyle nie chcę wydawać na monitor bo zaraz planuję mieszkanie kupować a to 2 metry kwadratowe prawie :D

oo widzę zę to była ostatnia sztuka :D więc raczej się nie nastawiam na coś dobrego a zwrotkę? jak myślicie, w sensie z reguły ostatnie sztuki to jakieś zwrotki od ludzi z usterkami/bad pixelami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja na twoim miejscu bym przemyślał, czy jednak nie ten AOC co go polecałem, 1000hdr, +1000 dimming zones i jest na stanie bo jak predatora ostatnia sztuka to będziesz miał cyrk jak się coś stanie.

Sam póki co przerzucam się na Alienware 38 ale zanim wyprodukują nową partię mam czas żeby przemyśleć czy by nie zignorować tego paska ledowego w AOC'u i kupić go zamiast AW.

Edytowane przez n0xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brałem go pod uwagę ale nie pamiętam już czemu go odrzuciłem, nom z tym acerem to sam nie wiem, zobaczę jutro w sklepie bo ich nigdzie nie ma prawie już

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, ziomek199 napisał:

się zastanawiałem czy nie chcę czasem 38 calowego Acer Predator X38P ale go nie ma za bardzo gdzie dostać a wersja X38S kosztuje ponad 10k

Nigdzie. Ten z dopiskiem S to następca P. Oba kosztowały w czasie swojej sprzedaży w okolicach 10k. Miałem przez dwa lata ten monitor, tylko w wersji 75Hz i byłem bardzo zadowolony. Do programowania było bardzo ok, do grania to już zależy od indywidualnych oczekiwań. Dla mnie do RPG czy RTS było super. Przyzwoite PPI dawało duży, dobry obraz cieszący oczy. Jak ktoś śmiga w FPSy to chyba nie tędy droga. Wtedy więcej FPS mile widziane. 3840x1600 to też taki sweet spot, aby nie zamęczyć GPU. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, krukkpl napisał:

@ziomek199 Nie rozważałeś LG 38GL950G-B? Sam powoli się do niego przymierzam...

rozważałem ale nie ma podjazdu do tych acerów tak samo jak jego mniejsi bracia 34calowe wersje, ale ten monitor to dalej dobry monitor z tego co czytałem o nim i dalej jest jako opcja zapasowa jeśli nie uda mi się dostać lepszego. To już jest całkiem stary monitor chyba wyszedł w 2019 roku o ile dobrze pamiętam

1 godzinę temu, Karister napisał:

Nigdzie. Ten z dopiskiem S to następca P. Oba kosztowały w czasie swojej sprzedaży w okolicach 10k. Miałem przez dwa lata ten monitor, tylko w wersji 75Hz i byłem bardzo zadowolony. Do programowania było bardzo ok, do grania to już zależy od indywidualnych oczekiwań. Dla mnie do RPG czy RTS było super. Przyzwoite PPI dawało duży, dobry obraz cieszący oczy. Jak ktoś śmiga w FPSy to chyba nie tędy droga. Wtedy więcej FPS mile widziane. 3840x1600 to też taki sweet spot, aby nie zamęczyć GPU. 

dokładnie wersja S jest dokokszoną wersją z 2022 roku ale ona kosztuje 10k+ i nie chcę tyle hajsu pchać w monitor ale podobno to bajka jest, ludzie piszą że najlepszy monitor :/ wersja P jest w sklepie hardware.pl ale jak pisałem do nich to mi odpowiedzieli że nie ma, potem zmienili status na dostępny na zamówienie a teraz znowu zmienili na dostepny xD tam jakiś bajzel mają ale twierdzą że nie mają monitora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystkie monitory 38" 2300R, czy to Acer, czy Alienware, czy LG, są na matrycy LG bo tylko oni produkują ten rozmiar. Jakość obrazu jest praktycznie taka sama. W zależności od tego czy monitor ma HDR400 czy HDR600, będzie bez stref wygaszania albo z lokalnym wygaszaniem. Ale to tylko krawędziowe podświetlenie z kilkoma strefami, czyli bez szału. Ciemne sceny z punktowymi światłami wyglądają kiepsko.

Predator absolutnie nie jest wart dopłaty względem pozostałych monitorów 38" na tej samej matrycy.

A za 10k+ to kupisz dwa OLEDy, jeden do pracy, drugi zapasowy jakby pierwszy zaczął się wypalać :D

Edytowane przez someI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda, odebrałem ten monitor, okazał się nowy i bez wad, właśnie sobię go instaluje ale mam jeden problem, mój stary monitor który mam podłączony jako 2 ma wbudowane głośniki, 2x2W, jest to też Acer predator 27 IPS 165HZ z 2015 roku chyba, i one są głośne i takie donośne, w tym nowym Acer X34S są 2x7W i są takie ciche i jakby stłumione, jakby słychać je przez jakiś filter, oba mam monitory podłączone i jak ustawię oba np na 30% głośności to ten stary głośny i donośny a ten nowy cichy i stłumiony, ktoś wie może jaka jest tego przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi