Skocz do zawartości
Sidr

DAC FiiO K5pro - czy cośinnego?

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu po głowie chodzi mi wymiana obecnej wewnętrznej karty dźwiękowej (Tempotec Serenade) na jakiś DAC, który wydaje się bardziej uniwersalny. Czy ten tytułowy, to dobry wybór? Czy w podobnej cenie do 1k zł można znaleźć coś ciekawszego? Może być z Ali. Chciałbym wiadomo, dobrego dźwięku, dobrych komponentów i jakości wykonania oraz bezproblemowego napędzenia nawet 600 ohm słuchawek.  Obecnie takich nie posiadam, ale obecne DT 990 Pro 250 ohm, K702, czy HE400SE też są wymagające. Szczególnie ostatnie planary, ale K702 pomimo że niby 32 ohm to jednak telefony, które miałem nie były w stanie ich dobrze napędzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie zarzucę Topping DX3 Pro+ z którego sam korzystam. 

Duże możliwości, fajny design, bluetooth, pilocik, napędza moje DT700 PRO X, a wcześniej chociażby AKG K712 Pro (papierowe, sprzedałem). Wydaje mi się dużo ciekawszą opcją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak cos to za 757 aktualnie masz fiio na amazonie, niezla cena. https://www.amazon.pl/FiiO-wzmacniacz-sluchawek-przetwornik-rozdzielczości/dp/B09PDZ2RZR/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=3T79BMH2ZJ9Y8&keywords=fiio+k5+pro&qid=1679416347&sprefix=fiio+k5+pro%2Caps%2C81&sr=8-1

Topping dx3 pro+ i stack ifi zen dac to podobny poziom z tego co kiedys sam szukalem.

Edytowane przez Lifusiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Lifusiek napisał:

Jak cos to za 757 aktualnie masz fiio na amazonie, niezla cena. https://www.amazon.pl/FiiO-wzmacniacz-sluchawek-przetwornik-rozdzielczości/dp/B09PDZ2RZR/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=3T79BMH2ZJ9Y8&keywords=fiio+k5+pro&qid=1679416347&sprefix=fiio+k5+pro%2Caps%2C81&sr=8-1

Topping dx3 pro+ i stack ifi zen dac to podobny poziom z tego co kiedys sam szukalem.

To jest geneza mojego pomysłu na ten wątek, ale teraz zastanawiam się, czy nie dołożyć do czegoś jeszcze lepszego. To będzie zakup na wiele lat.

I tak się zastanawiam, czy kupując jeden z tych dwóch DAC'ow wymienionych w wątku w ogóle bym poczuł jakąś różnicę w dźwięku w stosunku do Tempotec Serenade, którą mam  teraz.

Edytowane przez Sidr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zastanawiałem między K5 PRO ESS, K7, Topping DX3 Pro+ i iFI Zen DAC V2.

Ostatecznie zdecydowałem się na Zen Daca bo wyczytałem od ludzi którzy mieli wszystkie wyżej wymienione, że Zen DAC ma najmniej analityczny dźwięk i o coś takiego mi chodziło. Ostatecznie jestem zadowolony, w połączeniu z ISKami HD9999 dźwięk jest dla mnie przyjemniejszy niż w popularnej Creative AE-5 Plus.
Ale nie wiem czy nada się do Twoich słuchawek, moje mają ledwie 32 Ohm, nie słucham głośno muzyki a i tak gałkę mam na godzinie 10. Na 600 OHM szans tam nie widzę, trzebaby wtedy dokupić Zen Can.

Co przemawiało dla mnie przeciwko Toppingowi? Małe sklepy sobie go sprowadzają z Chin i robią odsprzedaż, żadnej gwarancji praktycznie nie masz. Trzeba ewentualnie bawić się w rękojmie. No i na reddicie widziałem sporo ludzi skarżących się na okazjonalne skrzeczenie w nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.03.2023 o 21:56, fakeeus napisał:

Co przemawiało dla mnie przeciwko Toppingowi? Małe sklepy sobie go sprowadzają z Chin i robią odsprzedaż, żadnej gwarancji praktycznie nie masz. Trzeba ewentualnie bawić się w rękojmie. No i na reddicie widziałem sporo ludzi skarżących się na okazjonalne skrzeczenie w nim.

Jak kupisz w RMS, Q21 czy Audiomagic to nie ma się co martwić o gwarancję, to nie są małe sklepy i sprzęt jest z oficjalnej dystrybucji a nie sprowadzony z Chin jakąś lewą drogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.03.2023 o 21:56, fakeeus napisał:

Ja się zastanawiałem między K5 PRO ESS, K7, Topping DX3 Pro+ i iFI Zen DAC V2.

Ostatecznie zdecydowałem się na Zen Daca bo wyczytałem od ludzi którzy mieli wszystkie wyżej wymienione, że Zen DAC ma najmniej analityczny dźwięk i o coś takiego mi chodziło. Ostatecznie jestem zadowolony, w połączeniu z ISKami HD9999 dźwięk jest dla mnie przyjemniejszy niż w popularnej Creative AE-5 Plus.
Ale nie wiem czy nada się do Twoich słuchawek, moje mają ledwie 32 Ohm, nie słucham głośno muzyki a i tak gałkę mam na godzinie 10. Na 600 OHM szans tam nie widzę, trzebaby wtedy dokupić Zen Can.

Mniej analityczny, czyli mniej wiernie oddający oryginalne brzmienie utworu? Dlaczego ktoś chciałby coś takiego? :) Chyba zamówię ten Topping - dużo pozytywnych opinii na jego temat. Chyba, że ktoś jeszcze coś zaproponuje.

Czy wymienione DACi zastąpią kartę dźwiękową? W sensie, czy da się uzyskać na nich dźwięk przestrzenny/pozycjonowany w grach? Są jakieśDACi z dolby atmos np?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Sidr napisał:

Mniej analityczny, czyli mniej wiernie oddający oryginalne brzmienie utworu? Dlaczego ktoś chciałby coś takiego? :) 

Czy wymienione DACi zastąpią kartę dźwiękową? 

Dlatego, że jak podłączysz analitycznie grające słuchawki do analitycznie grającego DAC-a, to uzyskasz dźwięk mało przyjemny w odbiorze. Pozbawiony barwy i życia, często z ostrymi i nieprzyjemnymi wysokimi tonami. Techniczne granie bez krzty emocji. 

Tak, zastąpią. Z powodzeniem grałem na DX3 Pro+ czy FiiO K7 w CS GO czy nowego CoD-a i pozycjonowanie było na bardzo dobrym poziomie. Jak grałem na pożyczonych Hifiman Arya V3 to było wręcz rewelacyjne.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.04.2023 o 22:49, Dirian napisał:

Dlatego, że jak podłączysz analitycznie grające słuchawki do analitycznie grającego DAC-a, to uzyskasz dźwięk mało przyjemny w odbiorze. Pozbawiony barwy i życia, często z ostrymi i nieprzyjemnymi wysokimi tonami. Techniczne granie bez krzty emocji. 

Tak, zastąpią. Z powodzeniem grałem na DX3 Pro+ czy FiiO K7 w CS GO czy nowego CoD-a i pozycjonowanie było na bardzo dobrym poziomie. Jak grałem na pożyczonych Hifiman Arya V3 to było wręcz rewelacyjne.

Który z tych dwóćh lepiej oceniasz? Sparowałeś oba z planarami? Jak dawały rade je napędzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 5.04.2023 o 01:09, Sidr napisał:

Który z tych dwóćh lepiej oceniasz? Sparowałeś oba z planarami? Jak dawały rade je napędzić?

Oba sprzęty są dobre w swojej cenie, kwestia czy wolisz neutralne granie Toppinga czy podkoloryzowane jak w FiiO. Topping jest trochę lepszy technicznie, FiiO gra dla mnie trochę za gładko ale pod słuchawki z mocniej eksponowanymi wysokimi tonami będzie ok. 

Mocy też oba sprzęty mają sporo, w FiiO na plus złącze 4.4mm balans.

Jeśli chodzi o planary to oba źródła testowałem z pożyczonymi od znajomego Hifiman Arya V3, ale średnio mi się te słuchawki podobały to trudno napisać coś więcej. 

Tu nie ma złych wyborów, trzeba tylko dopasować granie pod siebie / pod posiadane słuchawki.

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi