Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W tej cenie masz B650 Tomahawk z 2x lepszym wyposażeniem niż z790 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz DDR5 to bardziej Z790, Asus i MSI to podobny poziom. Podobny do Asrocka.

Na "tomahołka" nie ma rabatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock nie jest gorszy. Do Intela też weź lepsze chłodzenie. Do budowy dodatkowy wentylator na przód, albo i dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortis 5 nie da rady? Budżet i tak już mocno napięty :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz musiał zrobić solidny UV to może da radę. Równie dobrze możesz włączyć tryb eko w 7700X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodnie z Twoją odpowiedzą domówiłem jeden wentylator.
Gdzie go umiejscowić?

Tak prezentuje się cały zestaw + 4070Ti z innego sklepu. 

image.png.64e108d42db6b98afbbe78d563031b74.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przodzie rzecz jasna :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. Zdam relacje jak zestaw dojdzie i czy Fortis 5 da sobie radę w grach bez przebijania 80c ;)

Jak nie da sobie rady to już przeboleje i kupie jakieś AIO 280mm.

Dzięki wszystkim za porady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę nie wiem co cię przekonało żeby iść w Intela :E No ale cóż, powodzenia. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też bym poszedł w intela. Lepiej cenowo i wydajnościowo wychodzi a w przyszłości będę  sie martwił w przyszłości.

Możliwość włożenia kiedyśtam mocniejszego procka to średni argument jeżeli ten starczy na 4-5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, Keken napisał:

ja też bym poszedł w intela. Lepiej cenowo i wydajnościowo wychodzi a w przyszłości będę  sie martwił w przyszłości.

Możliwość włożenia kiedyśtam mocniejszego procka to średni argument jeżeli ten starczy na 4-5 lat.

CPU przy silnych kartach kończy się co premierę. Nie nadążają. Cenowo i wydajnościowo nie wychodzi, nie wiem na jakiej planecie wychodzi lepiej.

Wydajność i5 za 1.5k masz za 1.1k u AMD :E 

Płyty B650 są lepiej wyposażone niż Z790 w tej samej cenie, albo niższej. Przy promocji AMD to w ogóle kosmos. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Keken napisał:

Ciekawe bardzo, że i5 wytrzyma 4-5 lat..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Keken napisał:

ja też bym poszedł w intela. Lepiej cenowo i wydajnościowo wychodzi

Odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Keken napisał:

Tak też zrobiłem. Zdaje sobie sprawę z tego, że 7600x był 400zł tańszy + oszczędności na mobo aczkolwiek w 720p według testów Ryzen potrafi odstawać o 10-12% od 13600kf.
Jak wspominałem wcześniej, gram w ustawieniach competitive 720/1080p na monitorze FHD 280hz, cenie sobie każdą klatkę ;)

Wybór kontrowersyjny ale stwierdziłem, że zanim zacznę szukać upgradu to po AM5 i tak już nic nie zostanie.
Ostatnie pytanie do Was - próbować stawiać 13600kf na Fortisie 5 czy domówić od razu AIO 280mm i oszczędzić sobie nerwów? ;)

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Widać nie dotarły do ciebie informację, że test wyżej był tragicznie wykonany i nic takiego jak 10-12% nie zauważysz na korzyść i5. Również pokazaliśmy Ci, że w dwóch grach na trzy przewodzi AMD. Również zostało potwierdzone, że z AM5 zostanie bardzo dużo bo to dopiero start nowej podstawki której AMD nie odpuści, to nie Intel który zmienia podstawkę co gen albo co dwa. Ba, powiedziałbym, że z aktualizacją BIOSu na AM5, za 2-3 lata bardzo prawdopodobne że te 10-12% to będzie na korzyść 7600x/7700 ;)

Po UV Fortis 5 da sobie radę. AIO 240 Endorfy jest nieznacznie gorsze od 280mm. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega dokonał wyboru i ok, ale tak się okłamywać?  :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie rozumiem tej wojny :D

Jeżeli chodzi o Warzone dalej nie znalazłem testu w którym 7600x biłby 13600k.
Gry które bardzo mocno siedzą na procesorze (np Far Cry 6) wskazują mocną przewagę 13600k, różnica 150 fps vs 180.
CS GO - tutaj faktycznie Ryzen wygrywa. Test w 1080p low na RTX 4090 wskazał 880fps dla Ryzena 7700X (!) i 830fps dla 13600k. 
Większość graczy i tak CS'a cappuje na 400fps, powyżej nie ma żadnych korzyści.

Nie usprawiedliwiam tutaj swojego wyboru, ale po przejrzeniu setek benchmarków śmiało mogę stwierdzić, że fani AMD zalinkują bez problemu kilka porównań w którym Intel wypada blado przy Ryzenie,
jak i fan Intela znajdzie filmy stawiające Intela w dobrym świetle.

Rozumiem, że decyzja jest kontrowersyjna biorąc pod uwagę domniemane wsparcie platformy AM5, ale dalej uważam, że w roku 2027-2028 kiedy pewnie otworze obudowę komputera w celu upgradu będą już kolejne nowe platformy, a na starych nie będzie co szukać topowej wydajności ;)

Uważam, że mając ograniczony budżet zawsze trafimy na jakąś niepewną opcje - tak było chociaż w przypadku zakupu karty.
Kupiłem 4070Ti za 4099zł, czysto teoretycznie świetna karta, a w praktyce 12GB VRAM które już teraz potrafi być na styk grając w 1440p, a gdzie tutaj mowa o kilku latach w przód.
Kilkaset złotych więcej można zakupić referencyjne wersje 7900XT, nad którymi również można długo debatować.
Wysoki pobór mocy w idlu, brak DLSS oraz mniejsza wydajność w grach z RTX, można spotkać również głosy mówiące o źle zaprojektowanym fabrycznie chłodzeniu.
Wybór byłby o wiele prostszy mając na zestaw 15k ;)

Temat zamykam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc, mimo mojego podążania własną ścieżką.
Dziękuje również za zwrócenie mojej uwagi na AIO 240mm - faktycznie, nie odstaje ono mocno od 280mm a cena jednak niższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd ty wziąłeś te klatki:
https://www.youtube.com/watch?v=I7-2ArdYvfA

I taki przekaz jest praktycznie wszędzie - 7600X jest równie dobry lub szybszy niż 13600K. Uśredniając bo w jednych grach wygrywa AMD, w innych Intel, tak było od zawsze (co chwila na tym forum pojawia się gość który na podstawie jednej gry faworyzującej Intela głosi prawdę objawioną jak to niebiescy odjechali). A przypominam że w cenie 13600K masz Ryzena 7700X, nie 7600X. Czy 13600K to zły procek? Nie tylko musisz mu zrobić undervolting, masz średnio wyposażone płyty główne i martwą podstawkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elegancki test. Nic na siłę, myślę że użytkownik podjął decyzję przed założeniem tematu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze masz. W CS:GO może być podobnie jak z Ryzen 5000, który na początku wypadał rewelka, ale na tej grze rękę trzyma Intel i wiadomo jak to się skończyło. 

Pod multi 1080p, i5 13600KF będzie bdb wyborem a i tak przez 2-3 lata CPU raczej zmieniać nie będziesz. A później pod 2-3 latach zmiana przy jednoczesnej zmianie mobo przecież i tak zapewne będzie zdecydowanie lepszy rozwiązaniem niż trzymanie się AM5 czy tam LGA1700. Weź sobie AiO 240, podkręć sobie jeszcze rdzenie P-Core i tyle. W grach będziesz ustawiony z strony CPU. Tutaj CPU nie ma się co przejmować. 

10 godzin temu, xenonn napisał:

Jak wspominałem wcześniej, gram w ustawieniach competitive 720/1080p na monitorze FHD 280hz, cenie sobie każdą klatkę ;)

Mnie bardziej to ciekawi. RTX 4070 Ti pod 720p, 1080p nawet te 280 Hz pod gierki esportowe to dość grubo. Karta będzie wręcz się nudzić z mały wykorzystaniem GPU. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cod nie będzie się nudzić. Tam 4090 się nie nudzi. 

W innych tytułach również będzie miała co robić. Miałem 360 przez chwile to do niego trzeba pakować high end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Caps napisał:

Pod multi 1080p, i5 13600KF będzie bdb wyborem

Ryzen 7 7700 gorzej sobie radzi w multi fpsach?

Edytowane przez karsone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Caps napisał:

W CS:GO może być podobnie jak z Ryzen 5000, który na początku wypadał rewelka, ale na tej grze rękę trzyma Intel i wiadomo jak to się skończyło.

Ryzeny 7000 wciąż wypadają świetnie, a CS:GO 2 bedzie na nowym silniku bazującym na Vulkanie czyli znowu AMD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi