Skocz do zawartości
T800AI

Generować każdy może, trochę lepiej, czasem trochę gorzej…- Czyli obrazki zrobione przez AI Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

DreamShaper Turbo + Upscale to jak dla mnie numer jeden w generowaniu postaci. Do tego ma kilka stylów, a nie tylko realizm. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywa ktoś Stable Cascade? Chodzi mi o długośc generowania obrazu, zajmuje to czasami 10 minut lub więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywalem, na standardowych ustawieniach stable cascade (workflow od comfyui) na moim laptopie ze stopki czas generowania 1024x1024 to 195s. sdxl 8 steps = 90s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, center78pl napisał:

Uzywa ktoś Stable Cascade? Chodzi mi o długośc generowania obrazu, zajmuje to czasami 10 minut lub więcej.

Też tak miałem, tam modele są bardzo "ciężkie" a i sama optymalizacja ssie póki co. Weź zrestartuj cały PC i odpal na czysto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo rolnicy też używają obrazków z generatora 😁

z30720975IH.jpg

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukałem zeszyt z gimbazy z moimi szkicami, czekało to kilkanaście lat na digitalizacje :D 

1.jpg

wynik po 

Layer-2.png

Layer-2-3.png

no i ostatecznie 

Layer-2-4.png

standardowy problem z paluszkami ale może ogarnę 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło SDXL Lightning, niby ma być jeszcze szybsze od Turbo (2 stepy). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorgal - moje zabawy w Midjourney

fbc000106385db8d.png

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakiś model który ładnie generuje elementy z szeroko pojętego IT ? typu "karta graficzna", "Intel CPU", "ATARI computer" itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bourne2008 napisał:

Jest jakiś model który ładnie generuje elementy z szeroko pojętego IT ? typu "karta graficzna", "Intel CPU", "ATARI computer" itp

Może prędzej jakaś Lora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, T0TEK napisał:

1.jpg

Tak myślałem, że ją skądś kojarzę :D

gpeescr2.jpg

Była u mnie na tapecie dokładnie 10 lat temu :D

...

Żeby nie był to ode mnie taki offtop, to wrzucę to co udało mi się wygenerować za pomocą mojego staruszka (Haswell i7-4770K, 16GB DDR3, RTX 2060😞

Wszystko to takie nieco większe 1440p:

7hs89wk2.jpg

8f5pfaz3.jpg

5xybcgob.jpg

r7wp4zlb.jpg

a8c328r4.jpg

36tcnogk.jpg

lfimwkgz.jpg

p9lpqga6.jpg

r7eqibni.jpg

teiiflht.jpg

m2p7iqn2.jpg

s6za9x8x.jpg

a29rctnc.jpg

Szczerze? Nieco przeraża mnie fakt, że niektóre z tych "prac" są tak dobrej jakości, biorąc pod uwagę to w jak krótkim czasie powstały i na jak starej maszynie to leciało.

Ja praktycznie nic nie zrobiłem, a otrzymałem to co widzicie powyżej i to w parę chwil.

Przy okazji muszę dodać, że jest to zaraźliwe. Także jak coś, to przestrzegam innych, bo ten temat tutaj na forum, jak również samo generowanie po prostu wciąga :)

Przy okazji chciałem podziękować tutaj wszystkim zgromadzonym w tym temacie za inspirację oraz zarażenie ciekawostkami :D

...

Do powyższych efektów został użyty Fooocus:

https://github.com/lllyasviel/Fooocus

• Like 6
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by było żebyście podawali nie tylko jakim programem ale też którym checkpointem generujecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, RemiKo napisał:

Przy okazji muszę dodać, że jest to zaraźliwe. Także jak coś, to przestrzegam innych, bo ten temat tutaj na forum, jak również samo generowanie po prostu wciąga

Gdzieś widziałem mema "Using Your RTX card"

- playing games MEH

- generatign waifus YEAH!

:szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio w klasie 5 ( którą uczę inf) zadałem temat : 

Przygotowanie w Canvie "krótkiej historii przyjaźni" przy pomocy tylko obrazków AI. Jedna z dziewczyn przygotowała historię wygenerowaną jako manga.

Zrzut-ekranu-2024-02-22-110556.png 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O panowie mega to wszystko wygląda też chciałbym się wkręcić, ten filmik od ZMASLO to jeszcze aktualny? Przeczytałem cały temat ale tyle się tu dzieje tyle skrótów, programów, nazw że się gubię 🤯

No przydało by się rozgrzać tego mojego 4090, podpowiecie od czego zacząć, nie chcę instalować czegoś co za chwilę będę wywalał z dysku. Dobra panie do brzegu, czego bym oczekiwał🙂

1. Jakiegoś generatora AI na który by zapamiętał stworzony model, np. wygenerowałem sobie krzesło, kota, które mi się spodobało i chciałbym użyć tego samego modelu do grafiki (krzesło na księżycu, krzesło na pustyni, krzesło zanurzone w wodzie itd.

2. Możliwość pracy nad szczegółami bez wpływu na oryginalnie wygenerowany obraz np. wszystko zostaje tak samo tylko zmieniam układ dłoni modelki lub dopracowuję tylko te nieszczęsne 8 palców.

3. W miarę przyjazna instalacja i jakieś tutoriale. 

Znajdę coś dla siebie szczerze to nie wiem od czego zacząć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedł Dreamshaper na bazie Lightning.

Comfy-UI-temp-bkxyk-00001.png

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Skitter napisał:

O panowie mega to wszystko wygląda też chciałbym się wkręcić, ten filmik od ZMASLO to jeszcze aktualny? Przeczytałem cały temat ale tyle się tu dzieje tyle skrótów, programów, nazw że się gubię 🤯

No przydało by się rozgrzać tego mojego 4090, podpowiecie od czego zacząć, nie chcę instalować czegoś co za chwilę będę wywalał z dysku. Dobra panie do brzegu, czego bym oczekiwał🙂

1. Jakiegoś generatora AI na który by zapamiętał stworzony model, np. wygenerowałem sobie krzesło, kota, które mi się spodobało i chciałbym użyć tego samego modelu do grafiki (krzesło na księżycu, krzesło na pustyni, krzesło zanurzone w wodzie itd.

2. Możliwość pracy nad szczegółami bez wpływu na oryginalnie wygenerowany obraz np. wszystko zostaje tak samo tylko zmieniam układ dłoni modelki lub dopracowuję tylko te nieszczęsne 8 palców.

3. W miarę przyjazna instalacja i jakieś tutoriale. 

Znajdę coś dla siebie szczerze to nie wiem od czego zacząć. 

Bierz się za Fooocus. https://github.com/lllyasviel/Fooocus  Jedyny minus, to taki, że wszystkie ustawienia zapisuje jako plik html, nie umieszcza ich w wygenerowanym obrazku, ale jest super prosty w obsłudze, łatwa instalacja, generuje bardzo przyzwoite grafiki, masz masę tutoriali na Tubie, ma wbudowany inpainting, czyli poprawianie twarzy lub dłoni plus masę innych fajnych rzeczy.
Jest jeszcze Fooocus-MRE, ale chyba przestał być rozwijany

Edytowane przez Ryszawy
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fooocus na początek, a jak ktoś chce zaawansowane narzędzie to od razu ComfyUI - nie jest takie złe jak się wydaje, sam byłem przerażony, a teraz nie wracam do Automatic1111. 

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Skitter I trzeba tez dodac, ze do Fooocusa pierwsza rzecz jaka trzeba zrobic po opanowaniu podstaw, to zasysniecie innych modeli (checkpointow) z civitai.com za darmo bez logowania sie.

Edytowane przez daerragh
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi wystartowałem z ComfyUI, na razie jakieś maszkarony wychodzą hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Skitter bo do comfyui koniecznie musisz sciagnac model, polecam dreamshaperXL_Turbo w najnowszej wersji

i na poczatek na civitai.com ustaw tak comfyui jak developer tego modelu, wtedy sa najlepsze rezultaty. ja mam cfg 2, steps 8, sampler dpmpp sde karras

https://civitai.com/models/112902/dreamshaper-xl?modelVersionId=351306

Edytowane przez daerragh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowszy DreamShaper ustawia się na 6 stepów, ale i tak najlepiej puścić upscale 1.5x również na 6 stepów.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi