Skocz do zawartości
krzych167

Komputer do obliczeń numerycznych za 8/10k (dodatkowe + 2000 na monitor)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim :)
w związku z faktem, że mocno wypadłem z obiegu dotyczącym składania komputerów bardzo chciałbym abyście mi pomogli i polecili jakieś fajne zestawy.
Komputer będzie wykorzystywany głównie do zaawansowanych obliczeń matematycznych z wykorzystaniem programu Mathematica. Bardzo rzadko do grania.
Nie są to obliczenia, które liczy się w milisekudnach, czasem jedno przejście pętli (których są tysiące) trwa na moim obecnym kompie około minuty. (Obecnie posiadam Core i5 4670k 3.4GHz /  12gb ram już nawet nie pamiętam jakiego  / Nvidia 760GTX 2GB)

Jakie ogólnie są moje wymagania dotyczące komputera:
- procesor (o możliwie jak najwyższym taktowaniu pojedynczego rdzenia) dobrze schłodzony
- 32gb ramu (może być bez wodotrysków jeśli chodzi o te wszystkie RGB jeżeli tylko jestem w stanie dostać jakościowo "mocniejszy")
- karta graficzna prawdę mówiąc może być budżetowa i tak nie rdzeni CUDA nie zaprzęgnę do obliczeń. Ogólnie do uciągnięcia będzie monitor 32 cale ultrawide, ale tak jak mówię, gry będą wchodzić baaaardzo rzadko i nie zależy mi na graniu w ultra z RTX.
- potrzebuję nową obudowę, bo stara ma 20lat i już się zwyczajnie nie nadaje...

Ze starego kompa na pewno wyciągnę dysk HDD 1TB. Mam jeszcze dodatkowo SSD Adata SU800 256gb.

Na pozostałych elementach się całkowicie nie znam, więc proszę o porady :)
Na obecną chwilę nie posiadam monitora ultrawide, ale ogólnie przewiduję na niego budżet 2000zł. Jeżeli jesteście w stanie polecić coś godnego uwagi byłoby super (idealnie jeżeli byłby zakrzywiony).

Z góry serdecznie dziękuję za propozycje :)

Edytowane przez krzych167

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, ale ... wiem, że rozwalę pewniecałą Twoją koncepcję, ale chciałbym o coś zapytać :)
Tak przeglądam jeszcze procesory od wczoraj, i czy nie lepiej by w moim przypadku wypadł AMD Ryzen 7900X? Bazowe taktowanie ma 4.7GHz, a ten i9 ma tylko 3.0GHz. Dodatkowo ilość pamięci cache ma znacznie większą (mowa o AMD). Ewentualnie Ryzen 7700X?

Tylko jaka płyta do tego i chłodzenie?
Bo rozumiem cała reszta z Twojego koszyka mogłaby zostać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, krzych167 napisał:

wypadł AMD Ryzen 7900X? Bazowe taktowanie ma 4.7GHz, a ten i9 ma tylko 3.0GHz.

Ojjjj chłopie patrz na boost na wszystkie rdzenie 

i9 ( pewnie chodzi o 13900 ) to procek 24 rdzeniowy - które 8 rdzeni P boostuje do 5.5 Ghz, 16 rdzeni e boostuje do 4.3 Ghz

7900X to TYLKO proc 12 rdzeniowy. pod pełnym obciążeniem boost około 5 Ghz. 

W obliczeniach wielowątkowych Intel zmiażdży tego AMD, jest też znacznie wydajniejszy w grach. 

Edytowane przez RTX4090
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już rozważać AMD to 7950X, ale raczej i9 pod twoje zastosowania to lepsza opcja.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z tego co sprawdzałem Mathematica ma tylko biblioteki Intela MKL i IPP. Nie ma AMD AOCL, więc przewagę powinny mieć tam Intele.
A co do faktycznej liczby rdzeni to nie jestem przekonany czy tyle potrzebujesz, bo to chyba zależy od licencji https://support.wolfram.com/27860?src=mathematica , https://reference.wolfram.com/language/tutorial/ParallelKernelConfiguration.html .
Wygląda na to, że bez właściwej licencji nie użyjesz więcej niż 8 fizycznych rdzeni.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Chciałbym aby @RTX4090 zwrócił na nią szczególną uwagę, bo bardzo broni architektury big.Little a nie było jeszcze okazji wspomnieć, że wszystko ma swoje plusy i minusy.
Sam Intel rekomenduje używanie tylko P-Cores w pracy ze swoimi bibliotekami https://www.intel.com/content/www/us/en/docs/onemkl/developer-guide-windows/2023-0/managing-performance-with-heterogeneous-cores.html . Zysk z używania P-Cores + E-Cores nie jest oczywisty - może być lepiej lub gorzej.
Poza tym rekomendują też wyłączenie HT, ale akurat to i tak idzie w parze z tym czego nie potrafi Mathematica, czyli wykorzystać HT.

Podsumowując, trudno powiedzieć czy jest ci potrzebna i9 czy może lepiej zaoszczędzić i wziąć i7. Może warto zapytać supportu Wolframa jak to jest z utylizacją tych rdzeni i jak to wygląda w różnych licencjach choć rozpiskę licencji powinni gdzieś mieć na stronie.
Poza tym nie wiem co tam liczysz ale każdy dodatkowy kernel będzie ciągnął RAM i gdybyś faktycznie mógł pracować na 24 rdzeniach to mógłby ci się on szybko skończyć. To są rzeczy trudne do określenia - raczej wychodzą w praniu.

Edytowane przez KaBaSZo
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi