Skocz do zawartości
Raven07

RX6950 / 7900XT czy RTX 4070TI - pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Crypt napisał:

Ładny z niego kloc... ?

Ale cena bardzo zacna jak za taki top... Qrde sam bym kupił to bydle - ale moja obudowa skutecznie hamuje moje zapędy w tej kwestii - na całe szczeście :E

Bierzesz diaxa jak ja i ogień :E Wejdzie wszystko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem estetą i taka rzeźba u mnie nie przejdzie, no nie ma bata :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ElKojot. napisał:

@Raven07 i jak się czerwony diabeł spisuje? ?

Ogólnie karta super. Wielka, ładna :E Wydajność, kultura pracy i sterowniki bez zastrzeżeń. Niestety poziom brzęczenia cewek jest straszny, nawet na Lock Fps i uv. Jak już osoby trzecie pytają czy mamy świerszcze lub węża (świerszcz to pożywienie :E ) to wiedz że coś się dzieje :EPróbowałem z innym zasilaczem i bez zmian. Poleciał dzisiaj zwrot i wpada PNY XLR8 4070ti... Trochę szkoda ale mam budę 30cm od głowy i nie może być inaczej postawiona :E Referent 6950 mniej brzęczał a na lock fps wcale :)

• Thanks 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Raven07 napisał:

...Poleciał dzisiaj zwrot i wpada PNY XLR8 4070ti... 

Forumowy tester :) 

MSI Gaming, Red Devil, PNY... może w końcu trafisz. A i przy okazji możesz porównać sobie RTX 4070Ti z Radziem 7900XT. Swoją drogą - robiłeś jakieś testy w tytułach, które ogrywasz?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Raven07 napisał:

. Poleciał dzisiaj zwrot i wpada PNY XLR8 4070ti... Trochę szkoda ale mam budę 30cm od głowy i nie może być inaczej postawiona :E Referent 6950 mniej brzęczał a na lock fps wcale :)

Masz zły prąd który drażni cefki,musisz wymienić instalację w domu.Jak tak dalej pójdzie może stworzysz portal z testami,za robisz na nowe karty i będziesz zmieniał je jak rękawiczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, davids80 napisał:

Forumowy tester :) 

MSI Gaming, Red Devil, PNY... może w końcu trafisz. A i przy okazji możesz porównać sobie RTX 4070Ti z Radziem 7900XT. Swoją drogą - robiłeś jakieś testy w tytułach, które ogrywasz?

Już miałem 4070ti Msi Gaming ale miał uwalony jeden z wentyli. 

Robiłem testy bardziej dla siebie, w takim RDR2 miałem 80-110 fps. Mam trochę screenów z gier :) Sprawdzę na 4070ti przy tych samych ustawieniach ale na pewno będzie z 10 klatek mniej, RDR2 lubi AMD :E

Porównywaliśmy też vram z kolegą @kadajo który ma 4070ti i w CP2077 mielismy po 10gb uzycia ramu, ja ok 300mb wiecej. Tylko że ja FHD a kadajo WQHD :E Czyli radek chyba gorzej zarządza pamięcią, chyba ze jest inny wytlumaczenie.

@CzerwonyJohn funny, myslisz ze mi sie chce tak zmieniac... :E

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Raven07 napisał:

funny, myslisz ze mi sie chce tak zmieniac... :E

Przysłużysz się urzytkownikom może dostaniesz jakieś oznaczenie od adminów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, CzerwonyJohn napisał:

Przysłużysz się urzytkownikom może dostaniesz jakieś oznaczenie od adminów.

Chu w poope i kamieni kupę :P Jak ktoś chcę to mogę potestować, czemu nie :D Mam nadzieję że PNY będzie ostatnią, dobre opinie mają... No i Diablo IV gratis do karty :D 

Edytowane przez Raven07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest aż dziwne, żeby z każdą kartą mieć problem. Jesteś pewny, że to leci z karty? Może to vrm z płyty. Masz proca z iGPU to możesz sprawdzić bez karty czy jest cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, KaBaSZo napisał:

To jest aż dziwne, żeby z każdą kartą mieć problem. Jesteś pewny, że to leci z karty? Może to vrm z płyty. Masz proca z iGPU to możesz sprawdzić bez karty czy jest cicho.

Trochę tak aczkolwiek 4070Ti od MSI był praktycznie niesłyszalny w spoczynku, jedynie wentylator miał uwalony. 
Pc to Swoją drogą popiskuje. Podczas grania na pewno jest to karta. Najlepsze jest to że w iddle mi coś popiskuje nawet bez karty. Podmieniłem zasilacz na drugiego RM1000X i jest to samo na nowym... :E Dźwięk leci od dołu, 90% od zasilacza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Raven07 napisał:

Podmieniłem zasilacz na drugiego RM1000X i jest to samo na nowym... :E Dźwięk leci od dołu, 90% od zasilacza. 

Coś te zasilacze nie teges teraz jakieś robią że wydają dźwięki,kiedyś robili gorsze i były ciche a teraz taka technologia i dotego głośna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Raven07 napisał:

Trochę tak aczkolwiek 4070Ti od MSI był praktycznie niesłyszalny w spoczynku, jedynie wentylator miał uwalony. 
Pc to Swoją drogą popiskuje. Podczas grania na pewno jest to karta. Najlepsze jest to że w iddle mi coś popiskuje nawet bez karty. Podmieniłem zasilacz na drugiego RM1000X i jest to samo na nowym... :E Dźwięk leci od dołu, 90% od zasilacza. 

To chyba jakaś plaga z tymi uwalonymi wentylami w kartach MSI, przynajmniej w moim otoczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Raven07 napisał:

Najlepsze jest to że w iddle mi coś popiskuje nawet bez karty. Podmieniłem zasilacz na drugiego RM1000X i jest to samo na nowym... :E Dźwięk leci od dołu, 90% od zasilacza. 

Może być zasilacz, trafiają się sztuki co popiskują w idle na niskim obciążeniu. Zapuść sobie jakiegoś indyczka, aby podbić pobór o te kilkadziesiąt wat i zobacz czy dalej piszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, lukadd napisał:

Może być zasilacz, trafiają się sztuki co popiskują w idle na niskim obciążeniu. Zapuść sobie jakiegoś indyczka, aby podbić pobór o te kilkadziesiąt wat i zobacz czy dalej piszczy.

Masz rację bo wystarczy że proc dostanie obciążenia z paru zakładek w chrome i przestaje brzęczeć :)Teraz sprawdzę z jakims BQ 850w.

Edytowane przez Raven07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Raven07 napisał:

Ogólnie karta super. Wielka, ładna :E Wydajność, kultura pracy i sterowniki bez zastrzeżeń. Niestety poziom brzęczenia cewek jest straszny, nawet na Lock Fps i uv. Jak już osoby trzecie pytają czy mamy świerszcze lub węża (świerszcz to pożywienie :E ) to wiedz że coś się dzieje :EPróbowałem z innym zasilaczem i bez zmian. Poleciał dzisiaj zwrot i wpada PNY XLR8 4070ti... Trochę szkoda ale mam budę 30cm od głowy i nie może być inaczej postawiona :E Referent 6950 mniej brzęczał a na lock fps wcale :)

To ładnie, wymiana za wymianą ? Sam się rozglądam za RX 7900 XT. Przez chwilę miałem 6800XT w diabelskiej wersji i cewki też ładnie grały...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, ElKojot. napisał:

To ładnie, wymiana za wymianą ? Sam się rozglądam za RX 7900 XT. Przez chwilę miałem 6800XT w diabelskiej wersji i cewki też ładnie grały...

No coś mam pecha.. Referent 6950 spoko ale bardzo głośny i ciepły :E MSI 4070ti którą miałem zostałaby ale przez wadliwy wentylator odesłałem, już nie było na stanie więc wziąłem 7900XT :E Niestety muszę brać na raty 20x0% dlatego jestem ograniczony do paru sklepów. Tak to bym znów wziął 7900XT np XFX bo można za 4400 wyrwać.
@mimuszek pisał mi że PowerColor lubi grać no i mogę mu piwo polać :E

Edytowane przez Raven07
  • Thanks 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego referenta byś ogarnął po UV gdybyś miał normalny chłodny nawiew z frontu a nie chłodnicę cpu z której ciepłe powietrze wieje na kartę :] nie dziwie się że jesteś wybredny mając z miejsca złe warunki dla gpu, ten referent przynajmniej nie grał więc tylko temperatura była do ogarnięcia :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
55 minut temu, Send1N napisał:

Tego referenta byś ogarnął po UV gdybyś miał normalny chłodny nawiew z frontu a nie chłodnicę cpu z której ciepłe powietrze wieje na kartę :] nie dziwie się że jesteś wybredny mając z miejsca złe warunki dla gpu, ten referent przynajmniej nie grał więc tylko temperatura była do ogarnięcia :E 

Trochę nie masz racji ale ok :E Gry w które grałem praktycznie proca nie obciążały, chłodnica jest gruba i wydajna do tego karta ma nawiew od dołu. Temperatury nie różniły mi się zbytnio od tych podanych w necie :E Kwestia sztuki jaką trafisz 

Edytowane przez Raven07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skończyłem z 6950 XT MERC i złego słowa nie mogę powiedzieć :)

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Vexis napisał:

Ja skończyłem z 6950 XT MERC i złego słowa nie mogę powiedzieć :)

Bo to bardzo fajna karta jest. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś na nią narzekał :szczerbaty:

Edytowane przez Pablloo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Pablloo napisał:

Bo to bardzo fajna karta jest. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś na nią narzekał :szczerbaty:

U mnie to samo. Zero brzęczenia cewek, zero problemów w grach, a co najważniejsze zero problemów ze sterownikiem karty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, kellhus77 napisał:

U mnie to samo. Zero brzęczenia cewek, zero problemów w grach, a co najważniejsze zero problemów ze sterownikiem karty.

A jak wentylatory? Jesteś w stanie po uv skręcić je poniżej 1000rpm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomn2o

Raczej latają koło 1400 RPM. I ustawiona z limitem klatek na 140. Kompa mam 30cn od głowy ale gram w słuchawkach więc nie robi mi to zbytniej różnicy.

Edytowane przez kellhus77
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej latają koło 1400 RPM. I ustawiona z limitem klatek na 140. Kompa mam 30cm od głowy, ale gram w słuchawkach więc nie robi mi to zbytniej różnicy.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi