Skocz do zawartości
Raven07

RX6950 / 7900XT czy RTX 4070TI - pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatecznie kupilem PNY XLR8 4070Ti. Wykonanie miazga, cisza, chłodno i cewek nie słychać :) A Vram? Doszedłem do wniosku że na 2 lata mi starczy. Potem i tak sprzedam by łyknąć coś nowego :) Gram w FHD i szkoda mi wymieniać nowy "niezły" monitor :E

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak RX 6950 XT ma się do 7900 XT? Wydajnościowo te karty są bardzo podobne patrząc po fpsach w różnych tytułach. Nie lepiej wtedy myśleć nad 7900 XTX zamiast nad XT? Pytam też w sumie osobiście, bo sam poluje na pepperku na 6950 XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Fuchman napisał:

A jak RX 6950 XT ma się do 7900 XT? Wydajnościowo te karty są bardzo podobne patrząc po fpsach w różnych tytułach. Nie lepiej wtedy myśleć nad 7900 XTX zamiast nad XT? Pytam też w sumie osobiście, bo sam poluje na pepperku na 6950 XT.

Ma się tak jak w testach w necie, czyli jak napisałeś - podobnie :) Tyle że to RDNA3 czyli troszkę nowsza architektura, nie wiadomo czy lepiej by na tym działał FSR 3.0.Faktycznie jak brać to chyba lepiej dopłacić do XTX. 
Wydaje mi się też że RDNA2 są bardziej podatne na UV, na tym 7900 szału nie zrobiłem. :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Fuchman napisał:

bo sam poluje na pepperku na 6950 XT.

Na amazon.it jest już fajna wersja "merc" tej karty za 2809zł z przesyłką 2850 :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No i 4070TI odesłany, powód? Zaczął się zacierać jeden wentylator, piszczał. Dałem mu troszkę oliwki do łożysk - było ciszej ale powracał hałas. Wpadał też w rezonans. Karta odesłana z żalem...

No to przerobiłem już wszystko, 6950, 7900, 4070ti :E To teraz 4080 :E
A na poważnie prawdopodobnie wezmę 6950 referenta i zmienię chłodzenie w budzie. AiO na sprzedaż a na front wpadnie 3x140mm... Na CPU Noctua NH-D15. 
Rozważam jeszcze 4070 non TI ale nie ma fajnych wersji w ratach 0%, no i te 12gb vramu jest trochę wąskim gardłem w symulatorach. SimRail zapychał mi czasami do pełna 12gb vramu. Wiadomo, optymalizacja no ale mamy czasy ze kładzie się na to lagę :E

Edytowane przez Raven07
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Raven07 napisał:

No i 4070TI odesłany,

robi się powoli opera mydlana   😂

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mimuszek napisał:

robi się powoli opera mydlana   😂

Albo raczej kijowa jakość wykonania. 4070ti MSi  - wentyl stał od początku. Teraz PNY która była super to zaczęło coś terkotać... Pecha mam jak nic, odechciewa się tych kart :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Raven07 napisał:

prawdopodobnie wezmę 6950 referenta i zmienię chłodzenie w budzie. 

Jak chcesz wracać do 6950 to w cenie referenta idzie kupić merca, może nie w pl ale u sąsiadów już tak :] to że tamten był cichutki to nie znaczy że to referenty tak mają z cewkami tylko po prostu miałeś szczęście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten mój 6950 nie był cichutki :E Temperatury miał fajne ale cewki kijowe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A nie pisałeś czasem że odwrotnie? :E kr system ma merca z outletu w dobrej cenie https://www.krsystem.pl/xfx_speedster_merc_319_amd_radeon_rx_6950_xt_16gb_outlet-item-70654.html może ktoś zwrócił bo przeraził go pobór prądu np a nie że było głośno, spróbuj najwyżej zwrócisz i tak już masz wprawę 😎

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Send1N napisał:

spróbuj najwyżej zwrócisz i tak już masz wprawę 😎

Dzięki :E Rozważam jeszcze 4070, chyba muszę kupić po pijaku, wtedy wybór prostszy :D

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak czytam co ludzie dostają, to ja miałem chyba mega farta. Nie dość, że karta cicha to jeszcze temperatury trzyma super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Vexis napisał:

Jak tak czytam co ludzie dostają, to ja miałem chyba mega farta. Nie dość, że karta cicha to jeszcze temperatury trzyma super :)

Szkoda że nie możesz sklonować karty znalazło by się parę osób na taką kartę. A właśnie jaki to radek?

Edytowane przez CzerwonyJohn
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Raven07 napisał:

Albo raczej kijowa jakość wykonania. 4070ti MSi  - wentyl stał od początku. Teraz PNY która była super to zaczęło coś terkotać... Pecha mam jak nic, odechciewa się tych kart :E

Witam w klubie poszukiwaczy cichej karty. Oddałem 4070 ichill po tygodniu. Karta cicha, ale środkowy wentylator wpadał w taki rezonans, że mi w głowie buczało jeszcze długo po wyłączeniu kompa. Dopiero powyżej 1100 rpm buczenie/ rezonans ustawał. Następny w kolejce chyba będzie xfx 6900xt, ale nie wiem, czy mój zasilacz 600w go ogarnie po uv. Ale chyba zaryzykuję.

Edytowane przez tomn2o
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomn2o masakra  jakaś... Wstepnie przymierzam się do Palita 4070 Jetstream ale nie wiem czy by nie wziac XFX 6950.. Gram w FHD i były plany na zmianę pod WQHD ale pierdziele to, są inne wydatki :) 

@Send1N Tyy, faktycznie odwrotniez tym referentem. Przegrzewal sie a cewki ok :D Kupując 4070 nie zmieniałbym Aio ale przy 6950/7900 przebudowa wskazana

Edytowane przez Raven07
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 minutę temu, Raven07 napisał:

@tomn2o masakra  jakaś... Wstepnie przymierzam się do Palita 4070 Jetstream ale nie wiem czy by nie wziac XFX 6950.. Gram w FHD i były plany na zmianę pod WQHD ale pierdziele to, są inne wydatki :)

Palit ma trochę wysokie minimalne rpm: 1200. Byłby lepszy, gdyby dało się niżej zejść. Ale cena jest znośna.

Edytowane przez tomn2o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tomn2o napisał:

Palit ma trochę wysokie minimalne rpm: 1200. Byłby lepszy, gdyby dało się niżej zejść. Ale cena jest znośna.

1200 to i tak cicho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Raven07 napisał:

1200 to i tak cicho :)

Niby tak, ale karta schodzi wg testow do 58 stopni. A mogłaby spokojnie mieć te 800-1000 rpm przy tym chłodzeniu. Posrało producentów kart  nvidii z tymi minimalnymi obrotami w 3 i 4 generacji. Grasz w starszą grę, karta chodzi na 30% a wentylatory wyją niepotrzebnie. Radeony spokojnie można ustawić na niższe obroty w starszych grach. Bierz palita i daj znać, komu, jak komu, ale tobie po tylu przejściach chyba można zaufać w kwestii hałasu:-)

Edytowane przez tomn2o
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, tomn2o napisał:

tobie po tylu przejściach chyba można zaufać w kwestii hałasu:-)

Moje przejścia to były bardziej przez gówniane wykonanie :E A niby takie marki... Dzisiaj komp wylądował metr dalej i ten cholerny zasilacz dalej słyszę :E No parodia z tym sprzętem.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Raven07 napisał:

Moje przejścia to były bardziej przez gówniane wykonanie :E A niby takie marki... Dzisiaj komp wylądował metr dalej i ten cholerny zasilacz dalej słyszę :E No parodia z tym sprzętem.. 

Wiele osób na tym forum nas nie zrozumie:-) Każdy ma inną wrażliwość na hałas. A gówniane wykonanie staje się powoli standardem. W mojej kolejce jest jeszcze 4070 gaming x i asus tuf, ale tu z kolei ceny są nadal chore: 3.3k+. Także chyba wcześniej wjedzie  jakiś Xfx.

Ps. Xbox series x też był dla mnie za głośny, miałem, sprzedałem:-)

Edytowane przez tomn2o
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

XFX ale 6950? 
Ogólnie to się mocno zastanawiam czy brać 4070 czy 6950 xfx :)
W Gaming X to 90% usłyszysz cewki :E MSI to teraz tylko ładnie wyglądają, no i chłodzenia dobre robią :E

Ja mam Ps5 i jest spoko :E

Edytowane przez Raven07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Raven07 napisał:

XFX ale 6950? 
Ogólnie to się mocno zastanawiam czy brać 4070 czy 6950 xfx :)
W Gaming X to 90% usłyszysz cewki :E MSI to teraz tylko ładnie wyglądają, no i chłodzenia dobre robią :E

Ja mam Ps5 i jest spoko :E

Xfx 6900 xt lub 6950xt, chyba z amazona. Mam 3060ti gaming x i mi trafiła się wersja bez piszczących cewek. No ale wiadomo, inna generacja.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Skłaniam się na 4070, pobór prądu fajny a i w FHD mi starczy do kolejnych generacji. Miałem zmieniać monitor ale sobie daruje, dobry FHD też daje radę, tym bardziej że jest półroczny (nawet nie). Może na przyszłe RTX 5000 lub RDNA 4 zmienię monitor + GPU :) 
Myślałem dalej o 4070Ti ale do FHD to mi nie potrzebna :E W takim Cp2077 i tak używałem FG + DLSS by grać z Path tracing :)

Edytowane przez Raven07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, CzerwonyJohn napisał:

Szkoda że nie możesz sklonować karty znalazło by się parę osób na taką kartę. A właśnie jaki to radek?

6950XT MERC319

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi