Skocz do zawartości
Mazurkowy

Komputer do telewizora 4K 7-8k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiem, czy jest to odpowiednia kategoria do tego (choć tyczy się ona zestawu komputerowego). Ogólnie chciałbym wysłuchać opinii na temat zestawu komputerowego, który byłby podłączony do telewizora 4K.

Mianowicie, czy jest to ogólnie dobry pomysł? Nie będzie to oczywiście zbyt komfortowe, dlatego pytam o plusy i minusy.

Jeżeli tak, to minimum jaki procesor oraz jaka karta graficzna byłaby wymagana, żeby w tych najnowszych grach (lub w grach popularnych w benchmarkach) osiągnąć te 60 klatek na w miarę wysokich ustawieniach (nie ultra)? Przewidziany (ewentualny) budżet to 7-8k (im mniej, tym lepiej).

Na początku chciałbym się dowiedzieć, czy w ogóle jest sens łączyć komputer z telewizorem.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Raczej średni sens ma, bo do nowości w 4K w 60 fps na high detalach to potrzeba przynajmniej RTX 4080 / RX 7900XTX, więc masz zjedzoną większą część budżetu. 

Tańszy RTX 4070 Ti też jakoś by dawał radę gdyby nie fakt, że ma tylko 12GB VRAM więc już teraz jest to mała ilość pamięci pod 4K.

Osobiście pod TV kupiłbym po prostu konsolę, może grafika słabsza niż na wypasionym PC ale znacznie wygodniej i kupa kasy zostaje w kieszeni.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

7600+4070 https://www.morele.net/inventory/info/3c006ce9/
nieco ponad budżet, za to na przyszłościowej platformie, z 32GB szybkiego ramu, w kompaktowej obudowie - jest też wersja biała. (zakładam ze obudowa ma stać obok TV, bez irytujacych odbić czy RGB)
osobiśćie zamiast chłodzenia SPC użyłbym Thermalright TA120 lub Peerless assassin 120 SE (z amazon.pl)

Edytowane przez pwn
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, pwn napisał:

nieco ponad budżet, za to na przyszłościowej platformie, z 32GB szybkiego ramu, w kompaktowej obudowie - jest też wersja biała. (zakładam ze obudowa ma stać obok TV, bez irytujacych odbić czy RGB)
osobiśćie zamiast chłodzenia SPC użyłbym Thermalright PA120 lub Peerless assassin 120 SE (z amazon.pl)

RTX 4070 pod 4K? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, pwn napisał:

osobiśćie zamiast chłodzenia SPC użyłbym Thermalright PA120 lub Peerless assassin 120 SE (z amazon.pl)

Dwa zasilacze w tym linku to błąd czy zamierzone? Z ciekawości pytam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Dirian napisał:

RTX 4070 pod 4K? 

no coź, taki budżet. gdyby OP planował zmiane GPU za kilka lat, 4070/4070ti nie jest złym wyborem. + możliwość upgrade CPU

radeony są troche szybsze ale za to pobierają wiecej prądu i FSR sprawuje sie generalnie gorzej od DLSS, szczegolnie w trybie performance.

wersja z 4070Ti = 8,8k można przyciać do 8.3k  z płytą bez bluetooth - B650M Riptide i jakąś tanią obudową? https://www.morele.net/inventory/info/e4649b38/

5 godzin temu, stabzero napisał:

Dwa zasilacze w tym linku to błąd czy zamierzone? Z ciekawości pytam 

pomyłka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Dirian napisał:

Raczej średni sens ma, bo do nowości w 4K w 60 fps na high detalach to potrzeba przynajmniej RTX 4080 / RX 7900XTX, więc masz zjedzoną większą część budżetu. 

Na więcej niż 8000 (za całość) nie mogę sobie pozwolić. A nowe 4080-ki są od 6,5k.

6 godzin temu, Dirian napisał:

RTX 4070 pod 4K? 

Czytałem i oglądałem recenzje tego RTX-a - nadaje się głównie do 1440p, ale w 4K też sobie daje radę. W niższych ustawieniach oraz z DLSS 3 (jeśli jest), ale jakoś ogarnia. Plus też na niższy pobór energii.

18 godzin temu, Dirian napisał:

Osobiście pod TV kupiłbym po prostu konsolę, może grafika słabsza niż na wypasionym PC ale znacznie wygodniej i kupa kasy zostaje w kieszeni.

Posiadam konsolę (nawet dwie), ale wiadomo, że gry na konsolach są skalowane z niższych rozdzielczości do 4K i grafika na tym cierpi.

48 minut temu, pwn napisał:

wersja z 4070Ti = 8,8k można przyciać do 8.3k

To też ponad zakładany budżet. Ewentualnie używana 4070Ti byłaby brana pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz RTX 4070 pod 4K to też będziesz musiał ciąć detale i grafika będzie cierpieć. Plus mała ilość pamięci w tych kartach nie wróży dobrze na przyszłość bo już jej zaczyna brakować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED wystarczająco rekompensuje ciecie detali ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, pwn napisał:

OLED wystarczająco rekompensuje ciecie detali ;)

Mam telewizor OLED, więc trochę to ratuje sytuacje :)

8 minut temu, Dirian napisał:

Jak kupisz RTX 4070 pod 4K to też będziesz musiał ciąć detale i grafika będzie cierpieć. Plus mała ilość pamięci w tych kartach nie wróży dobrze na przyszłość bo już jej zaczyna brakować.

Czyli RTX 4080 to absolutne minimum do 4K? Czyli gra nie warta świeczki - wychodziłoby wtedy ponad 10k za całość (tysiak mniej, jakbym kupił kartę używaną).

Podsumowując - nie warto bawić się w komputer pod telewizor 4K (no chyba, że się ma wolne 10k PLN-ów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4080 vs 4070Ti to średnio 25% wiecej FPS w 4K przy ~40% wyższej cenie.

za 8K masz fajnego PCta ale licz się z modernizacją karty za 2 czy 3 lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, Mazurkowy napisał:

Witam.

Nie wiem, czy jest to odpowiednia kategoria do tego (choć tyczy się ona zestawu komputerowego). Ogólnie chciałbym wysłuchać opinii na temat zestawu komputerowego, który byłby podłączony do telewizora 4K.

Jestem dobrym adresatem tego pytania bo sam tak właśnie korzystam. Jak będziesz miał dodatkowe pytania pisz śmiało na forum. Pomogę

Cytat

Mianowicie, czy jest to ogólnie dobry pomysł? Nie będzie to oczywiście zbyt komfortowe, dlatego pytam o plusy i minusy.

To wyjście jest o wiele bardziej komfortowe od monitora ! A nie mniej :) Tylko koniecznie dokupić sobie musisz pada od xbox one/ series x i zorganizować tak miejsce koło fotela/kanapy (gdzie tam siedzisz) żeby mieć pod ręką klawiaturę i mysz bezprzewodową bo wiele pomocniczych, ale ważnych rzeczy zrobisz lepiej/szybciej za pomocą klaw. i myszki, a czasami musisz mieć dodatkowo myszkę i klaw w grach z częściową obsługą padów lub niby pełną jak Omsi, ale tak naprawdę częściową. Ale gra się mega przyjemnie, można wyciągnąć nogi, jakby się oglądało filmy. Polecam takie wyjście z całego serca !

Cytat

Jeżeli tak, to minimum jaki procesor oraz jaka karta graficzna byłaby wymagana, żeby w tych najnowszych grach (lub w grach popularnych w benchmarkach) osiągnąć te 60 klatek na w miarę wysokich ustawieniach (nie ultra)? Przewidziany (ewentualny) budżet to 7-8k (im mniej, tym lepiej).

Ponieważ TV mają ograniczenie do 60Hz możesz spokojnie iść w RTX 3080Ti/3090/4070Ti/4080 w zależności od budżetu i gier w jakie grasz. Ja gram w symulatory na 3080Ti w 4K i gry chodzą mega płynnie 60-120 fps. Czasami przycinki w niektórych miejscach - chyba bardziej z uwagi na optymalizację, a nie sprzęt.

Cytat

Na początku chciałbym się dowiedzieć, czy w ogóle jest sens łączyć komputer z telewizorem.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Jak najbardziej jest sens ! Po DP do monitora i po HDMI do kina domowego (jak ja mam) lub bezp. do TV

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, hubio napisał:

Ponieważ TV mają ograniczenie do 60Hz

A nie można ustawić 120Hz, jeśli telewizor tyle posiada?

57 minut temu, hubio napisał:

możesz spokojnie iść w RTX 3080Ti/3090/4070Ti/4080

No chciałbym, żeby to była jak najmniej prądo-żerna karta. Też nie ukrywam, że szedłbym w najnowszą generację kart graficznych.

59 minut temu, hubio napisał:

Jak będziesz miał dodatkowe pytania pisz śmiało na forum. Pomogę

Jakieś propozycje zestawów do 8k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, Mazurkowy napisał:

Jak masz na TV aż 120Hz to oczywiście możesz kupić nawet 4090. Pytanie tylko czy widzisz różnicę pomiędzy 60fps a 120fps i czy tego potrzebujesz.

Cytat

No chciałbym, żeby to była jak najmniej prądo-żerna karta. Też nie ukrywam, że szedłbym w najnowszą generację kart graficznych.

No to tylko seria 4xxx która jest mało prądożerna

Cytat

Jakieś propozycje zestawów do 8k?

Na pewno dirian i inne osoby przedstawią ci odpowiednie zestawy. Ale nie napisałeś w jakie gry grasz, a to ma duże znaczenie. Bo w takim MFS to i 30fps wystarczy, a w grach fps e sportowych to i 120fps będzie mało.

W budżecie do 8K nie kupisz 4090 a tak naprawdę żeby mieć np. 120fps w 4K w cyberPunku na max ustawieniach to i 4090 będzie mało. Wszystko zależy od tego czy wystarczy ci np. 60fps czy musisz mieć te 120fps. W budżecie do 8K na cały komp nie wiem czy nawet zmieścisz się z 4080.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Mazurkowy napisał:

LG C1 wraz z HDMI 2.1 = 120Hz + synchonizacja g-sync compatible

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pwn napisał:

4080 vs 4070Ti to średnio 25% wiecej FPS w 4K przy ~40% wyższej cenie.

Przy czym też więcej pamięci, gdzie te 12GB do 4K to już teraz zaczyna być mało, a co będzie za rok? Obie karty są kiepsko wycenione - RTX 4070 Ti to kastrat z 12GB pamięci, a RTX 4080 jest po prostu drogą kartą, no ale cóż.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DLSS fajna sprawa szczególnie przy 4k ale obecnie jakbym miał kupować GPU to polowałbym chyba na RX 7900XT (referenta już dorwiesz za 3999). Ilość VRAM  w kartach zielonych to śmiech na sali przy obecnych grach a w przyszłości lepiej nie będzie. DLSS sprawdza się o wiele lepiej od FSR ale z g... bata nie ukręcisz jak będziesz musiał ciąć ustawienia tekstur bo zabraknie VRAM, z RT podobnie przy 4k można zapomnieć bo pokaz slajdów gwarantowany.

zobacz sobie jak to obecnie wygląda

https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-20-kart-graficznych-nvidia-geforce-i-amd-radeon-ranking-najpopularniejszych-modeli

i co się odwala gdy brakuje VRAM 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Jak masz na TV aż 120Hz to oczywiście możesz kupić nawet 4090. Pytanie tylko czy widzisz różnicę pomiędzy 60fps a 120fps i czy tego potrzebujesz.

Nie zależy mi na 120 fps-ach. Byle było te stałe 60.

3 godziny temu, hubio napisał:

Ale nie napisałeś w jakie gry grasz, a to ma duże znaczenie. Bo w takim MFS to i 30fps wystarczy, a w grach fps e sportowych to i 120fps będzie mało.

Głownie gry singleplayer. Żadne Cs-y, LOL-e, Valoranty itp. Jeśli multi to w grach, które nie wymagają milionów fps-ów.

3 godziny temu, Dirian napisał:

Przy czym też więcej pamięci, gdzie te 12GB do 4K to już teraz zaczyna być mało, a co będzie za rok? Obie karty są kiepsko wycenione - RTX 4070 Ti to kastrat z 12GB pamięci, a RTX 4080 jest po prostu drogą kartą, no ale cóż.

Chyba, że zrobiłbym tak, ze kupiłbym np. RTX 4070, pomęczył bym się te 6 miesięcy do roku, a potem wymienił na coś mocniejszego.

Godzinę temu, Spasiu napisał:

DLSS fajna sprawa szczególnie przy 4k ale obecnie jakbym miał kupować GPU to polowałbym chyba na RX 7900XT (referenta już dorwiesz za 3999). Ilość VRAM  w kartach zielonych to śmiech na sali przy obecnych grach a w przyszłości lepiej nie będzie. DLSS sprawdza się o wiele lepiej od FSR ale z g... bata nie ukręcisz jak będziesz musiał ciąć ustawienia tekstur bo zabraknie VRAM, z RT podobnie przy 4k można zapomnieć bo pokaz slajdów gwarantowany.

O Ray Tracingu to ja nawet nie myślę, żeby go włączać, ale rzeczywiście, mała ilość VRAM może być problemem przy 4K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Mazurkowy napisał:
Nie zależy mi na 120 fps-ach. Byle było te stałe 60.

To od 4070Ti/3080Ti do 4090 w zależności od budżetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 16.04.2023 o 20:50, hubio napisał:

To od 4070Ti/3080Ti do 4090 w zależności od budżetu

Hej, czy coś zmienia gdy ktoś planuje ogrywać głównie takie gry:

* Elden ring
* Dark souls-y
* God of war 2018 (i w przyszłości Ragnarok)
* Sekiro
* Diablo 4
* Diablo 2 Resurrected

I "w międzyczasie": Nier Automata, CP 2077, Days Gone i jakieś fabularne typu: the last of us itp.

Nie zależy mi na RT a bardziej na detalach, 60fps i antyaliasingu. Również mam PS5 i 4k@60fps to rzadkość niestety. Głównie jest to 1440p@60fps albo dynamiczne 4k@60fps z czego jest to zazwyczaj 1800p lub 1620p lub 2160c. Jest 4k natywne ale wtedy 30fps.

Przkładowo:
Elden Ring: to dyn2160p[głównie ~1620p]@45-60 fps. W takich grach stabilne 60fps to jednak warto mieć.
Dark souls remastered: 1800p@60fsp
Dark souls 3: to 1080p@60fps z tragicznym antyaliasingiem (chyba w ogóle go brak). Krawędzie okropnie migotają że głowa od samego grania boli.

Sekiro: 1800c@60fps (to jest jeszcze spoko)

I takie 1800p jeszcze wygląda naprawdę spoko ale musi być antyaliasing. Jeśli nie ma to mocno utrudnia rozgrywkę - mnie obraz męczy przez migotanie itp.

Edytowane przez dzik133
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

soulsy i elden ring, sekiro, NieR są zablokowane na max 60FPS. (japończycy nie potrafia zakodować poprawnie portu na PC?)

generalnie 4070Ti na tą chwile wystarczy ale wiadomo że wymagania idą do przodu
wszystkie soulsy nier itp. max detale 60FPS
days gone ultra ~70fps, high ~85fps
cyberpunk ultra bez RT ~45FPS, z DLSS quality >60FPS
diablo >90FPS, z DLSS >120FPS (przynajmniej na początku)
god of war 2018 ~75fps, z DLSS quality ~90FPS
last of us z 12GB VRAM to raczej medium detale :E

Edytowane przez pwn
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@pwn tak wiem że soulsy mają blokadę na 60fps. Mi to nie przeszkadza ponieważ moje TV ma 60Hz (i nie planuję w najbliższym czasie zmiany). W efekcie i tak będę ustawiał limit na karcie 60fps. Dodatkowo, nie potrzebuję więcej niż stabilne 60fps do przyjemnej rozgrywki.

Pytanie jest zatem takie, czy da się zejść poniżej RTX 4070 TI żeby utrzymać stabilne 60fps przy wysokich/ultra detalach i jeśli będzie to potrzebne z włączonym AA?

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pod 4K RTX 4070 Ti / RX 7900 XT na dziś to raczej rozsądne minimum. Na RTX 4070 też da się w 4K pograć ale szybko trzeba będzie ciąć detale.

Ewentualnie RX 6950 XT.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniżej 4070Ti//7900XT/6950XT ew. używany 3080Ti bym nie schodził

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi