Skocz do zawartości
Mazurkowy

Komputer do telewizora 4K 7-8k

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam RX6950XT podpięte pod OLEDa, i na spokojnie 60fps w 4K jest. Ale samo używanie TV przy PC to jest mega niewygodny temat, jeśli jeszcze chce się oglądać z kanapy TV, to wszystko trzeba ustawić w jednej płaszczyźnie i teraz u mnie np. potrzebny jest uchwyt na ścianę z ramieniem 1m, bo biurko mam za narożnikiem już 3m, z kolei narożnik jest przy takim ustawieniu 1,5m od TV i dla mnie to jest za blisko. Odsuwając narożnik na 2m, biurko będę miał 3,5m od TV a przy zamontowanym uchwycie wyjdzie 2,5m więc znowu pół metra za dużo, bo optimum jak robiłem przymiarki to 2m więc ni w kij ni w oko. Ale nie będę kupował VA czy IPSa mając w domu OLEDa :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Muszyna06 u mnie ten aspekt trochę inaczej wygląda. Ja PC składam do innych celów a gaming przy okazji. Dodatkowo, nie potrzebuję pracować na PC z podpiętym monitorem czy TV, bardziej rdp, itp. (oczywiście granie przy podpiętym pod TV). Dlatego próbuje oszacować minimum GPU pod moje potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Znów powrócił temat komputera do TV 4K. Ostatnio pobawiłem się w budowę PC (wyłączając kartę graficzną) w cenie 4-5k.

Oto dwa przykładowe zestawy:

a) do 4500 zł

• ASUS TUF GAMING B650M-PLUS

• AMD Ryzen 5 7600

• Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade Silver

• Lexar 256GB M.2 PCIe NVMe NM620 + Lexar 2TB M.2 PCIe NVMe NM620

• ENDORFY Supremo FM5 750W 80 Plus Gold

• SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan 140mm/120mm

• Lian Li O11 Air Mini Czarna

b) do 5000 zł - te same podzespoły, co wyżej, oprócz zasilacza i chłodzenia

• be quiet! Straight Power 11 750W 80 Plus Gold

• ENDORFY Navis F280 2x140mm

Karta graficzna, która byłaby w tym zestawie to RTX 4080.

Moje pytanie. Czy w cenie do 5000 zł (im mniej, tym lepiej) dałoby się znaleźć lepsze podzespoły? Lepszą płytę, zasilacz, dyski SSD?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2023 o 19:04, Mazurkowy napisał:
  • ENDORFY Supremo FM5 750W 80 Plus Gold

• be quiet! Straight Power 11 750W 80 Plus Gold

To weź wywal, masz Pure Power M 12 oraz MSI z 12vhpwr w ATX 3.0

Z obudów możesz zerknąć na https://proline.pl/obudowa-do-komputera-lian-li-lancool-216-mesh-hartowane-szklo-czarna-p8118050 chociaż ta Air Mini jak najbardziej spoko i możesz też do niej włożyć ATX

Fera 5 Dual Fan nie ma sensu - jak coś to zwykła. Drugi wentyl praktycznie nie poprawia wydajności a tylko pogarsza kulturę pracy. 

Za 5000 zł to spokojnie mieścisz się z Ryzen 7 7700 https://proline.pl/koszyk/3fc34238

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Caps napisał:

To weź wywal, masz Pure Power M 12 oraz MSI z 12vhpwr w ATX 3.0

Zapomniałem o ATX-ach 3.0, a one przecież mają złącze 12pin do grafiki (nie trzeba babrać się z przejściówkami). Na razie wybór padł na MSI.

Z obudów możesz zerknąć na https://proline.pl/obudowa-do-komputera-lian-li-lancool-216-mesh-hartowane-szklo-czarna-p8118050 chociaż ta Air Mini jak najbardziej spoko i możesz też do niej włożyć ATX

Ten komputer stałby zaraz obok TV. Nie chciałbym, żeby obudowa była wyższa niż telewizor. Buda wymiarów większej konsoli - to wybór pada na Air Mini.

Fera 5 Dual Fan nie ma sensu - jak coś to zwykła. Drugi wentyl praktycznie nie poprawia wydajności a tylko pogarsza kulturę pracy. 

Więcej wentylatorów = większy hałas - to wiem. Co do chłodzenia wodnego - czy zamiast Endorfy lepszym wyborem nie byłby AC Freezer II?

Za 5000 zł to spokojnie mieścisz się z Ryzen 7 7700

Czytałem jeden z testów (co prawda dot. procesorów z X-em) i tam różnic w grach w 4K praktycznie nie ma.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Mazurkowy napisał:

Więcej wentylatorów = większy hałas - to wiem. Co do chłodzenia wodnego - czy zamiast Endorfy lepszym wyborem nie byłby AC Freezer II?

Wydajność na podobym poziomie, za LF lepsza kultura pracy ale też grubsza chłodnica i trzeba uważać z kompatybilnością

12 godzin temu, Mazurkowy napisał:

Czytałem jeden z testów (co prawda dot. procesorów z X-em) i tam różnic w grach w 4K praktycznie nie ma.

W 4K nie będzie różnic pomiędzy CPU

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tę chwilę zestaw wygląda następująco:

• Płyta Główna       Gigabyte B650M GAMING X AX    899
  • Procesor              AMD Ryzen 5 7600    999
  • Pamięć RAM       Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade Silver    619
  • Dysk SSD W11    ADATA 256GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro    129
  • Dysk SSD Gry      Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710    499
  • Zasilacz               MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold    599
  • Chłodzenie          Arctic Liquid Freezer II 2x120mm    399
  • Obudowa             Lian Li O11 Air Mini Czarna    549

Razem - 4692 zł

Czy coś można by jeszcze zmienić w tym zestawie? 

Co do chłodzenia wodnego - czy płyta musi posiadać AIO pump header (ta płyta Gigabyte nie posiada)?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Za 60 zł drożej masz dysk 500GB, do tego szybszy PCIe 4.0 - https://www.morele.net/dysk-ssd-wd-black-sn770-500gb-m-2-2280-pci-e-x4-gen4-nvme-wds500g3x0e-10148135/ 

AIO do zmiany na Navis F240 - ten Arctic ci tam nie wejdzie na bok, limit grubości to 59mm a Freezer ma bodajze 63mm.

Płyta mieści się pełny ATX w tej budzie to po co brać mATX - https://www.ceneo.pl/142435135 / https://www.ceneo.pl/141743656

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dirian napisał:

Za 60 zł drożej masz dysk 500GB, do tego szybszy PCIe 4.0

Stwierdziłem, że dysk 256GB będzie wystarczający pod system i kilkanaście programów.

AIO do zmiany na Navis F240 - ten Arctic ci tam nie wejdzie na bok, limit grubości to 59mm a Freezer ma bodajze 63mm.

Montowałbym to chłodzenie na górze (chyba, że to zła opcja).

Płyta mieści się pełny ATX w tej budzie to po co brać mATX

Czy przy obudowie LianLi i płycie ATX nie będzie problemów z montażem chłodnicy AiO? Właśnie z tego powodu wybrałem płytę mATX. Ale podkreślam - nie miałem jeszcze styczności z chłodzeniem wodnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wystarczający ale 6 dych przy takim budżecie to nic, a można mieć większy i szybszy dysk co pod system tylko na plus. No ale jak chcesz - weźmiesz SX8200 Pro też będzie ok.

Jak na górze to ok, ale znów Navis jest cieńszy i łatwiej go upchać, a wydajność podobna.

ATX jest tylko dłuższe w dół, na szerokość / wysokość zajmuje tyle samo miejsca.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.06.2023 o 15:58, Dirian napisał:

No wystarczający ale 6 dych przy takim budżecie to nic, a można mieć większy i szybszy dysk co pod system tylko na plus. No ale jak chcesz - weźmiesz SX8200 Pro też będzie ok.

Można się zastanowić nad dyskiem 500GB.

W dniu 4.06.2023 o 15:58, Dirian napisał:

ATX jest tylko dłuższe w dół, na szerokość / wysokość zajmuje tyle samo miejsca.

Co do płyt ATX B650 - ten Gigabyte będzie ok? Poczytałem trochę komentarzy, ogólnie ludzie skarżą się na działanie tej płyty. Jeśli nie zdecydowałbym się na nią, to są jakieś alternatywy? MSI Tomahawk? ASUS TUF Gaming?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Gigabyte to chyba zależy jak trafisz - jest dużo opinii negatywnych ale też sporo pozytywnych. Kwestia szczęścia.

Asusa omijaj szerokim łukiem przy AM5. MSI można dać np. https://www.ceneo.pl/145539445 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno małe pytanie. Jeśli mamy na pokładzie podstawkę AM5 i rozdzielczość 4K, to czy jest sens babrać się w AM4 lub LGA1700? Mam na uwadze to, że AM4 pomału (lub trochę szybciej) przechodzi do historii, a LGA1700... w sumie też.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest konieczność oszczędzenia kasy, no to jakiś tam jest - ale ze świadomością, że inwestujesz w martwe podstawki.

No i raczej głównie AM4 ma sens, bo wtedy masz Ryzen 5 5600 (~ 600 zł), płyta B550 (~500 zł) i 32GB DDR4 (~320 zł).

Na Intelu to i5 12400F + płyta B660, ale to wyjdzie te 2-3 stówy drożej za podobną wydajność, więc już chyba wolałbym wtedy do AM5 dopłacić.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Dirian napisał:

No i raczej głównie AM4 ma sens, bo wtedy masz Ryzen 5 5600 (~ 600 zł), płyta B550 (~500 zł) i 32GB DDR4 (~320 zł).

Jeśli chodzi o AM4 to miałem na myśli procesor Ryzen 7 5800X3D, ale to już 1400 zł, więc różnica cenowa między AM4 a AM5 jest mniejsza (~2200 do ~2600).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zdecydowanie nie warto, lepiej brać AM5.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Pomału dopinam ten zestawik, lecz pojawił się problem. Mianowicie uciekła mi obudowa (Lian Li O11 Air Mini) tzn. nie ma jej już dostępnej. Czy jest jakaś alternatywa dla niej? Zaznaczam, że szukam obudowy, która ma zmieścić się na komodzie (komoda ma głębokość 40 cm, czyli niewiele).

Jeszcze kwestia płyty głównej. Myślę nad kupnem płyty na chipsecie X670. Początkowo nawet o X670E, ale i tak nie mam zamiaru podkręcać procesora. Są jakieś ciekawe modele, powiedzmy do 1500 zł? Oczywiście im mniej, tym lepiej. Chyba, że nie ma sensu dopłacać do X670 względem B650? Kompletnie nie ogarniam teraz podstawki AM5, dlatego pytam.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://proline.pl/obudowa-do-komputera-lian-li-o11-air-mini-black-tempered-glass-czarna-p8114337
https://proline.pl/obudowa-do-komputera-lian-li-o11-air-mini-white-tempered-glass-biala-p8114336

NM710 możesz zmienić na https://proline.pl/dysk-adata-ssd-legend-960-2tb-m-2-pcie-nvme-gen4-p8118224

W dniu 15.06.2023 o 20:08, Mazurkowy napisał:

Jeszcze kwestia płyty głównej. Myślę nad kupnem płyty na chipsecie X670. Początkowo nawet o X670E, ale i tak nie mam zamiaru podkręcać procesora. Są jakieś ciekawe modele, powiedzmy do 1500 zł? Oczywiście im mniej, tym lepiej. Chyba, że nie ma sensu dopłacać do X670 względem B650? Kompletnie nie ogarniam teraz podstawki AM5, dlatego pytam.

Ale po co? To jak masz dopłacać 600 zł do mobo, to zrób sobie już ten config z 7800X3D

W dniu 4.06.2023 o 11:37, Mazurkowy napisał:

4692 zł

+ 700 zł więcej za mobo to masz 5500 zł. Za 200 zł więcej masz 7800X3D https://proline.pl/koszyk/fec69449 a jak coś to nawet taniej o 700 zł możesz dać https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-7700-am5-p8116717

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Caps napisał:

Dysk już zmieniłem na Kingston KC3000 2TB. Jeśli nie warto dopłacać, to spojrzę na tą Adatę.

47 minut temu, Caps napisał:

Ale po co? To jak masz dopłacać 600 zł do mobo, to zrób sobie już ten config z 7800X3D

Przejrzałem dokładniej te chipsety i faktycznie nie ma sensu dopłacać do X670. 

47 minut temu, Caps napisał:

+ 700 zł więcej za mobo to masz 5500 zł. Za 200 zł więcej masz 7800X3D https://proline.pl/koszyk/fec69449 a jak coś to nawet taniej o 700 zł możesz dać https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-7700-am5-p8116717

W 4K gamingu, procesor nie jest aż tak bardzo ważny, dlatego wybór padł na R5 7600. W przyszłości planuję wymianę na procesor X3D. 

Co do obudowy, to w trakcie pisania tego posta przestały być dostępne. Teraz zauważyłem, że planowana jest dostawa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.06.2023 o 08:53, Mazurkowy napisał:

Dysk już zmieniłem na Kingston KC3000 2TB. Jeśli nie warto dopłacać, to spojrzę na tą Adatę.

Może być jak najbardziej KC3000, choć ADATA nieco tańsze a też mocna. 

Przejrzałem dokładniej te chipsety i faktycznie nie ma sensu dopłacać do X670. 

Dokładnie

W 4K gamingu, procesor nie jest aż tak bardzo ważny, dlatego wybór padł na R5 7600. W przyszłości planuję wymianę na procesor X3D. 

Tak to prawda. To był przykład żeby nie dopłacać do mobo ;-)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na tę chwilę zestaw wygląda następująco:

Płyta Główna Gigabyte B650 AORUS ELITE AX 1069
Procesor AMD Ryzen 5 7600 999
Pamięć RAM Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Beast Black EXPO AMD 560
Dysk SSD W11 WD 500GB M.2 PCIe Gen4 NVMe Black SN770 178
Dysk SSD Gry Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 605
Zasilacz MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold 599
Chłodzenie ENDORFY Navis F240 2x120mm 377
Obudowa Lian Li O11 Air Mini 569

Razem - 4956 zł

Jakieś ewentualne zmiany, żeby trochę zejść z ceny? Płyta, procesor, zasilacz, chłodzenie i obudowa są już pewne.

Edytowane przez Mazurkowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Można zrezygnować z osobnego SSD na Windowsa bo i po co, wziąć SN770 2TB i już 300 zł w kieszeni choć miejsca trochę mniej.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi