Skocz do zawartości
ShizzeR

RTX 4070 jaki najlepszy model wybrać od producenta?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć zastanawiam się jaki model RTX 4070 wybrać, taki mam wybór?

Gainward Grafikkarte GeForce RTX 4070 Ghost 12 GB

Palit Grafikkarte GeForce RTX 4070 Dual 12 GB

GIGABYTE GeForce RTX 4070 EAGLE OC

Karta graficzna INNO3D GeForce RTX 4070 TWIN X2 OC WHITE

INNO3D GeForce RTX 4070 TWIN X2 OC

ZOTAC GeForce RTX 4070 Twin Edge OC

ASUS GeForce RTX 4070 DUAL

MSI GeForce RTX 4070 VENTUS 3X OC

GIGABYTE GeForce RTX 4070 WINDFORCE X3 OC

Która z tych modeli będzie najwydajniejsza? 

Gram aktualnie w Warzone przy Full HD 144hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trzeba to jeszcze podzielić na karty 2 wentylatorowe i 3 wentylatorowe. Wszystkie od góry aż do Ventusa 3x i Windforce 3X są 2 wentylatorowe i z tych jeśli miałbym brać w ciemno wziąłbym Zotaca ze względu na grubszy cooler względem reszty. Jeśli chodzi o karty 3 wentylatorowe to zdecydowałbym się na Ventusa 3x bo Gigabyte miewa strasznie głośne wentyle.

Poza tym brakuje konkretnych testów w necie dla tych wszystkich modeli by napisać coś więcej tak więc trochę ryzyk fizyk.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, caleb59 napisał:

Trzeba to jeszcze podzielić na karty 2 wentylatorowe i 3 wentylatorowe. 

Cześć, czym to się różni wydajnością czy głośnością wentylatora? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Karta z 3 wentylatorami będzie zawsze nieco chłodniejsza od karty z 2. Oczywiście to może też oznaczać większy hałas na karcie z 2 niż z 3 wentylatorami ale nie jest to regułą, patrz np. Gigabyte, który przy 3 wentylatorach również potrafi być głośny.

Sama wydajność karty nie ma tu nic do znaczenia, chodzi o ogólną kulturę pracy, temperatury i hałas. Jak pisałem za mało danych i testów w necie by napisać coś konkretniejszego, kupujesz na własne ryzyko albo czekasz na pojawienie się testów lub opinii innych, którzy kupią.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, ShizzeR napisał:

Cześć, czym to się różni wydajnością czy głośnością wentylatora? 

Podejdź do wyboru modelu w prosty sposób: wychodząc od kart najtańszych, ile jesteś w stanie dopłacić za równocześnie jak najcichszą pracę i jak najniższe temperatury? Przy okazji karty droższe są zwykle lepiej wykonane, więc mniejsza szansa, że zaraz taki wentylator zacznie terkotać czy za rok trzeba będzie zmieniać pastę termoprzewodzącą, a Ty będziesz zastanawiał się, czy rozkręcanie karty kasuje gwarancję albo czy uzasadnione jest ją reklamować w związku z wysokimi temperaturami i hałasem. Łatwiej i drożej też się lepszą kartę sprzeda, ale tym aspektem nie zawracałbym sobie głowy, bo raczej nie pokryje to dziś dopłaconej różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Podejdź do wyboru modelu w prosty sposób: wychodząc od kart najtańszych, ile jesteś w stanie dopłacić za równocześnie jak najcichszą pracę i jak najniższe temperatury? 

Nie wiem z +500, proponujesz jakieś inne modele? 

Aktualne posiadam 1660zotac super, ale wku*wia mnie 90fps(czasami mniej, przy najniższych ustawieniach) przy dynamicznej sytuacji w warzone 

Co do temperatury karty chyba średnio mnie to obchodzi,  co do pracy wentylatora wolałbym cichszą, aczkolwiek nie musi być 

Edytowane przez ShizzeR
Dopisek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem, że budżet typu ~3500 PLN? To oznacza, że możemy wybierać w troszkę lepszych kartach niż wypisane przez Ciebie, tak? Bo wypisałeś takie paździerzaki i z jednej strony budżet pozwala na lepsze, cichsze i chłodniejsze, z drugiej masz niewygórowane oczekiwania, więc miej świadomość, że nawet co lepsze z tych paździerzaków powinny Cię zadowolić, bo poziom coolerów 4070 ogółem jest wysoki poza nielicznymi wyjątkami typu Gainward Ghost. Przy twoich oczekiwaniach i w przypadku kart z gorszymi coolerami po prostu będzie głośniej, więc większa szansa, że będziesz musiał się pofatygować zmienić karcie krzywą wentylatorów, by poświęcić trochę temperatur na rzecz niższego hałasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gigabyte Windforce jest tani i dobrze wypada w reckach, cisza i chłód. Nie widzę sensu przepłacać za droższe konstrukcje w przypadku średniopółkowej karty.

Jak karta ma być głównie pod Warzone to możesz nawet rozważyć taniej RX 6800 która wypada tylko minimalnie gorzej a chowasz 700 zł do portfela:

Premiera NVIDIA GeForce RTX 4070 - Test wydajności karty graficznej. Czy będzie szybsza od GeForce RTX 3080 Ti? (strona 7) | PurePC.pl

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

To jakie lepsze/droższe karty proponujesz? 

I tak kupuje GPU w Szwajcarii, u mnie są tańsze nawet o kilka stówek PLN

3 minuty temu, Dirian napisał:

Gigabyte Windforce jest tani i dobrze wypada w reckach, cisza i chłód. Nie widzę sensu przepłacać za droższe konstrukcje w przypadku średniopółkowej karty.

Różni się czymś od MSI Venus? 

Edytowane przez ShizzeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź kartę która ma wyższy PL od tych standardowych 200W dlatego, że w wymagających grach może być sytuacja ze zbijaniem zegara i żeby się ratować konieczny będzie UV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Tornado3 napisał:

weź kartę która ma wyższy PL od tych standardowych 200W 

Sorki zapytam, co to PL? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Dirian napisał:

I ma tak gówniane wentylatory ( które btw klepią od 750Ti ), że aż boli w uszy, a jeśli w Ada nic się nie zmieniło, to włącza je tak, że będzie kolegę straszył przy przeglądaniu internetu, a wkurzał podczas grania. Pasta też pewnie będzie do zmiany po roku, a soft dalej działa niestabilnie. Pierwsze co mu odradzam, to te dwie wypisane karty Gigusia, w drugiej Ventusa, bo taniocha w wydaniu MSI budzi największą trwogę, a serwisem posprzedażowym nie stoją.

10 minut temu, ShizzeR napisał:

To jakie lepsze/droższe karty proponujesz? 

I tak kupuje GPU w Szwajcarii, u mnie są tańsze nawet o kilka stówek PLN

W takim razie po taniości szedłbym w Asusa Duala, a jeśli chcesz dopłacić za ogólną wzorowość i kartę, której raczej nigdy nie usłyszysz, wziąłbym TUFa - miej jednak świadomość, że przy jego cenach mocno zbliżamy się do paździerzowych 4070 Ti, więc nie wiem, jak się z tym czujesz. Sensowną opcją pomiędzy jest MSI Gaming Trio.

2 minuty temu, Tornado3 napisał:

weź kartę która ma wyższy PL od tych standardowych 200W dlatego, że w wymagających grach może być sytuacja ze zbijaniem zegara i żeby się ratować konieczny będzie UV

A ile ten zegar zbije? Są jakieś testy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PowerLimit czyli moc zdefiniowaną przez bios karty

W tym momencie w Polsce jedyna karta która ma z pudełka 215W to Gaming X trio (w testach potrafiła wziąć blisko tej wartości) dlatego inne karty które mają max 200W bez możliwości jego podniesienia są sztucznie ograniczone

można się oczywiście ratować flashem, ale nie każdy to ogarnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, ShizzeR napisał:

Sorki zapytam, co to PL? 

Power limit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Jurand ze Spychowa napisał:

A ile ten zegar zbije? Są jakieś testy?

na TPU ta karta wzięła max 211W na DZISIAJ więc jak ktoś kupuje kartę na dłużej to powinien brać to pod uwagę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja nie widzę nigdzie w Polsce tej karty, ale może nie potrafię szukać;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Jurand ze Spychowa napisał:

MSI Gaming Trio.

Tą masz na myśli? 

(U mnie ta karta kosztuje 3114 PLN) 

Screenshot_20230416_122842_Chrome.jpg

Edytowane przez ShizzeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Tornado3 napisał:

na TPU ta karta wzięła max 211W na DZISIAJ więc jak ktoś kupuje kartę na dłużej to powinien brać to pod uwagę

Rozwiń tą myśl, bo nie wiem, jak się do tego odnieść.

@ShizzeR

Tak, tą mam na myśli. Nie wiem, ile u Ciebie kosztują te karty, ale bardziej niż cenami sugerowałbym się procentem dopłaty pomiędzy poszczególnymi. Podaj twoje ceny Duala, Trio i TUFa, a wtedy możemy pogadać o opłacalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Rozwiń tą myśl, bo nie wiem, jak się do tego odnieść.

skoro większość 4070 ma limit na 200W to jak myślisz co się stanie pod dużym obciążeniem ? X-Trio można przesunąć nawet do 240W co jest fajną opcją w porównaniu do Tufa który jest droższy i nie ma takiego limitu

obraz.png.831d6fc8a2a80d78d665f97b27ca6449.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle, że karta pod odbiciu się od Power Limitu zbije zegary i w efekcie fps spadnie o dosłownie jeden-dwa procent. Dlatego chciałem konkrety, bo może masz na myśli jakiś problem, o którym nie słyszałem ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ShizzeR nie dopłacaj do czegoś co cię nie interesuje i najpewniej nie potrzebujesz bo kolegom na forum podają się super modele ;) Weź jeden z najtańszych modeli który nie zachowuje się jak odrzutowiec i będzie ok. Jak stwierdzisz że masz większy budżet to poluj na 4070Ti

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie to jest spore ograniczenie, ale ja za nikogo nie decyduje może właściciel kupi kartę na kilka miesięcy więc nie będzie w przyszłości doświadczał większych dropów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
52 minuty temu, Jurand ze Spychowa napisał:

@ShizzeR Podaj twoje ceny Duala, Trio i TUFa, a wtedy możemy pogadać o opłacalności.

Cena razy x4.7

(bez jednej Ti) 

U mnie najtańsza 4070 Ti kosztuje 3820 PLN

Screenshot_20230416_131202_Samsung Notes.jpg

Edytowane przez ShizzeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich cenach to śmiało te TRIO za 669

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi