Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Meistero

Poprawa zasięgu sieci WIFI dla 5Ghz(światłowód INEA) - mieszkanie w bloku

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, narmiak napisał:

To, że IP jest dynamiczne nie ma znaczenia. Musi być publiczne.

Co w przypadku gdybym uzyskał adres publiczny od swojego dostawcy? 

@narmiak - dziękuję za link, bardzo fajnie gość tłumaczy :-) przy okazji może skorzystam z materiałów odnośnie CCNA 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Meistero napisał:

Co w przypadku gdybym uzyskał adres publiczny od swojego dostawcy? 

Wtedy jest wiele możliwości na przekierowanie DNSa na swoje IP. Dla DuckDNS są skrypty automatycznie aktualizujące te wartości, które można postawić na Xpenology, można wykorzystać dowolny serwer z Debianem albo czymś podobnym itp.
Jeżeli nie chcesz się w to bawić, to spokojnie wystarczą dostawcy pokazani na jednym ze screenów wyżej. Większość jest darmowa, ale mogą wymagać na przykład logowania się w serwisie raz w miesiącu, żeby utrzymać konto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@narmiak   zastanawiam się,  na którą opcję zdalnego dostępu z zewnątrz na mój serwer NAS z Xpenology wybrać:
Która wg Ciebie jest bardziej "uniwersalna, wszechstronna" :-) - jak rozumiem, obie opcje po właściwym skonfigurowaniu zapewniają odpowiedni poziom prywatności i bezpieczeństwa? 

1. Utworzenie DDNS  i przekierowanie DNSa na swoje IP + uruchamiam opcję publicznego adresu IP u swojego dostawcy ISP + wykupuję VPN( czy tutaj w grę wchodzą tylko płatne usługi czy na przykład mogę zastosować Open VPN - produkt: Access Server ?) i instaluję tego VPN'a na serwerze NAS w oprogramowaniu DSM ? 
z tego co się rozeznałem: 
- dtDNS(teraz Now-DNS - widzę, że jest bezpłatny i nie trzeba się logować co 30 dni)
- jeśli chodzi o płatnego VPN'a to mogę testowo wykupić za ok. 50 zł/mc z bezpłatnym zwrotem do 30 dni lub jest opcja subskrypcji na 24mc ( otrzymujemy 2-4 mc gratis) przy cenie ok. 250-264 zł za cały okres subskrypcji ( tj. niecałe 10 zł/mc --> to jest do zaakceptowania:-) 
- CyberGhost
- SurfShark

Teraz pytanie czy przy tej opcji mój router musi wspierać funkcję klienta VPN - bo nie widzę takiej opcji w ustawieniach routera a ze specyfikacji nie wynika, czy router wspiera tą funkcję? 

2.  Wykupienie własnej domeny z certyfikatem SSL( ok. 61 zł/rok) np. z  Squarespace + utworzenie konta na  Cloudflare z  utowrzeniem tunelu - wg tego filmiku co mi podesłałeś od NetworkChucks 
To wszystko co muszę wykonać? 🤔
- nie jest wymagany publiczny adres IP
- nie jest wymagane przekierowanie DNS'a 
- nie jest wymagana instalacja VPN na serwerze NAS(DSM) 

Czy w tym przypadku router musi posiadać funkcję VPN client? 

Teraz mam pytanie - może trochę do przodu bo jeszcze nie opanowałem mnogości konfiguracji oprogramowania DSM ale chciałbym docelowo zainstalować na swoim mini PC Proxmoxa VE😁 i utworzyć na nim wirtualkę z Xpenology-DSM pod NAS - czy warto to od razu zrobić (teraz), dopóki nie mam jeszcze żadnych danych na serwerze NAS, czy mogę instalacje Proxmoxa wykonać później bez utraty danych na dyskach HDD utworzonych na Xpenology? 

Edytowane przez Meistero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Meistero napisał:

+ wykupuję VPN( czy tutaj w grę wchodzą tylko płatne usługi czy na przykład mogę zastosować Open VPN - produkt: Access Server ?) i instaluję tego VPN'a na serwerze NAS w oprogramowaniu DSM ? 

VPNy które stawiasz u siebie są darmowe i na ich bazie są utworzone wszystkie płatne typu NordVPN, Private Internet Access itp. Nie musisz za nic płacić. Instalujesz server (OpenVPN, Wireshark), generujesz certyfikaty/pliki conf, kopiujesz je na urządzenia które chcesz podłączyć i na tamtych urządzeniach instalujesz darmowego klienta VPN. To rozwiązanie wymaga publicznego adresu IP i jest najlepsze, bo masz największą kontrolę, ale trzeba mieć odrobinę technicznego know-how. Wiele rzeczy zostało jednak na maxa uproszczonych na przykłąd korzystając z gotowców w postaci https://www.pivpn.io/
Jeżeli nie masz opcji na wykupienie publicznego IP (bo na przykład korzystasz z łącza LTE albo operator domyślnie tego nie wspiera, to też masz kilka opcji. Tailscale, wspomniany wyżej Cloudflare itp.

Ja osobiście korzystam z mixu wszystkich powyższych rozwiązań. Mam kilka serwerów VPN (na routerze - najwolniejszy, na VMce postawionej na serwerze, oraz na terminalu Wyse), więc jak jeden się "zawiesi", zawsze mogę się dostać z pozostałych.
U rodziców na Xpenology zainstalowanego klienta Tailscale oraz dodatkowo na laptopie i jednej VMce na serwerze, żeby mieć dostęp do tamtej lokacji i kopiować pliki jak padnie most VPN (co się niestety zdarza co kilka dni, a rodzice/brat nie są chętni żeby iść do mojego starego pokoju, żeby zrestartować sprzęt). Jest olniej niż przez VPN, ale działa.
A na koniec przez Cloudflare dałem dostęp jednemu użytkownikowi do panelu Home Assistant, żeby w razie czego zdalnie dostawać powiadomienia na telefon bez spinania VPNa itp.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narmiak mam już praktycznie wszystko skonfigurowane jak radziłeś:
- ip publiczne wykupione
- OpenVPN serwer zainstalowałem na NASie i skonfigurowałem wg tego toutorialu: Set Up OpenVPN Server on NAS 
- klient VPN zainstalowałem na laptopie

Zatrzymałem się w jednym miejscu i nie mogę dojść do ładu jakie powinienem wpisać parametry w sekcji przekierowania portów na swoim routerze od INEA: (wszędzie gdzie widziałem to przekierowanie portów na innych routerach jest dużo prostsze) 

3b4e3fbfc2b24b46med.jpg

b258595f373cb131med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W WAN IP ustaw same zera. LAN Host to adres NASa, gdzie jest serwer VPN. No i na górze przełącz z Off na On.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narmiak - teraz zadziałało 👍, mam dostęp z zewnątrz do NAS'a 😁
9a88612f58140ddfmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chciałem zrzucić swoje dane z kopii zapasowej , które miałem na dysku WD Red 1TB 2,5" włożonego w przenośną kieszeń - dysk do tej pory leżał jako offline.
Tak się stało, że gdzieś zapodział mi się  kabelek od obudowy dysku  na usb 3.0 i podpiąłem dysk z moją jedyna kopią bezpieczeństwa bezpośrednio do  NAS'a po SATA. 
Dodam, że uważałem, żeby system DSM nie zainicjował mi dysku WD Red jako puli pamięci do RAID 1 - bo straciłbym dane ( dysk ten nie był zainicjowany przez oprogramowanie DSM).

Odłączyłem dysk i podłączyłem w końcu po USB 3.0 - dysk był już widoczny ale nie mogłem odczytać danych więc podłaczyłem się z nim do lapka normalnie pod Windowsa 11. Co się okazało: dysk nie jest widoczny. Po wejściu w " zarządzanie dyskami" dysk się pojawia ale główna przestrzeń dysku jest oznaczona jako " nie przydzielona".
Obecnie dysk leży we, firmie, która odzyskuje dane - wskazali na problemy ze strukturą logiczną ( dysk jest w pełni sprawny).

Teraz pytanie czy o uszkodzenia struktury logicznej mogło dojść w momencie podłączenia dysku po SATA i uruchomieniu Xpenology z DSM - nawet jeśli jako użytkownik nie pozwalałem, nie aktywowałem "inicjalizacji" tego dysku? 

Miałem do tej pory dwie kopie swoich cennych danych(jedna kopia na dysku WD Blue 1TB 3,5" -->który został sformatowany i wcielony do RAID 1) oraz drugi dysk  z  jedynym backupem danych WD Red 2,5" 1TB, który po podłączeniu do NAS'a uległ awarii (struktura logiczna).

Teraz czekam za kontaktem z tej firmy jakie dane da się przywrócić i ile to będzie kosztowało..... (człowiek musi się wciąż na błędach uczyć 😬)

Teraz już wiem, że trzeba było podłączyć dysk WD Red 1TB 2,5" albo po USB 3.0 albo podłączyć do drugiego kompa po SATA pod Windowsa i po LAN;ie przerzucić dane do NAS'a na RAID 1. 

Edytowane przez Meistero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narmiak

Mam do Ciebie pytanie jakie mam możliwości i co trzeba byłoby ustawić aby uruchomić zdalnie mój główny komputer z OS-Windows 10 Pro? 
Plan mam taki, że od czasu do czasu będę chciał uruchomić kompa aby mieć dostęp do danych z niego( nie chcę aby pracował 12h/dobę czy 24h/dobę). 

Czy konfiguracja usługi WoL w bios, w windows 10 pro i instalacja serwera Open VPN na kompie i Open VPN klient na laptopie - załatwi sprawę? 

Oczywiście router domowy musiałby być cały czas włączony, mam wykupiony publiczny adres IP. 
🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Meistero napisał:

Czy konfiguracja usługi WoL w bios, w windows 10 pro i instalacja serwera Open VPN na kompie i Open VPN klient na laptopie - załatwi sprawę? 

Na kompie działającym 24/7? Tak. Jeżeli komputer jest uśpiony, to VPN na nim nie działa. WoL z zewnętrznej sieci też działa różnie. Może inaczej. Jest jeszcze bardziej zawodne, niż uruchamianie kompa przez WoL z tej samej sieci ;)
Ja u siebie w domu mam to rozwiązane w ten sposób, że na PC jest ustawiony normalnie WoL, a na kilku maszynach działających 24/7 zainstalowałem etherwake i jak muszę dostać się do stacjonarki z jakiegoś powodu kiedy jestem poza domem (a zazwyczaj nie muszę), to odpalam odpowiedni skrypt gdzie mam już podany MAC komputera i tyle.
Etherwake można zainstalować na dowolnym systemie debianopodobnym (Debian, Ubuntu, Mint itp.) więc ponieważ i tak terminal działający 24/7 robi mi za główny serwer VPN, to na nim też zazwyczaj odpalam etherwake. Dodatkowo mam to zainstalowane na jednym raspberry Pi (z zapasowym VPNem) oraz na 2 wirtualkach chodzących na serwerze 24/7.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@narmiak -  mamy pytanie ponieważ chciałbym na jednym mini PC korzystać z systemów: Xpenology z DSM jako NAS ; Windows 10 Pro; być może Mac OS - rozumiem, że najlepiej do tego celu zainstalować Proxmoxa i wymienione systemy zainstalować jako maszyny wirtualne?

Czy Proxmox pozwoli mi na przełączanie się pomiędzy wirtualnymi maszynami(zainstalowanymi  systemami?)  --> powiedzmy, że chcę aby mini PC pracował cały czas(poza godzinami nocnymi) a w trakcie działania systemu Xpenology z DSM chcę uruchomić sobie Windowsa by odpalić Outlooka lub zagrać w jakąś grę? 
To samo czy mogę jednocześnie na Proxmoxie mieć uruchomionego Xpenology i jednocześnie odpalić Mac OS? 

Zrobiłem upgrade konfiguracji i obecnie jest to: i3 8100(docelowo i7-8700)/2x16GB RAM/RM 550x oraz 1 x nvme 250gb(970 Evo Plus) i 1 x nvme 500gb (Samsung 980) jako storage miałem WD SA500 SSD 2 x  1TB Sata 2,5" 
Xpenology z DSM  odpalałem z bootowalnego pendriva Samsung 64GB na USB 3.0

Jeśli chodzi o instalację to na jakich dyskach(nvme, sata, usb 3.0) najlepiej instalować: Proxmox, Windows, Mac OS, inne? 

Czy jeśli nie ma takiej możliwości jak wyżej to jak fizycznie ( na jakich dyskach) najlepiej rozlokować sobie systemy? Wtedy musiałby każorazowo resestować kompa i podczas bootowania wybrać i uruchomić dany system system 😕(średni mi to pasuje)

Edytowane przez Meistero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinujesz.
Proxmox to serwer wirtualizacji. Zazwyczaj instaluje się na nim rzeczy, do których chcesz mieć dostęp zdalny przez RDP, SSH albo przez przeglądarkę, a nie siedząc przy danym hoście z klawiaturą, myszka i monitorem wpiętymi do niego.
Technicznie możesz przypisać do konkretnej wirtualki konkretną kartę graficzną oraz urządzenia USB (mysz, klawiatura) i korzystać z tego prawie jak z normalnego PC nawet do grania, ale wymaga to odrobiny know-how i z tego co kojarzę przy takiej konfiguracji żadna inna wirtualka nie będzie mogła korzystać z danego GPU.
Zdecyduj się, czy chcesz kompa do codziennego korzystania, laba, czy do NASa. Lab i NAS mogą być na tym samym jak chcesz kombinować, ale nie baw się w kombinowanie ze wszystkimi 3 rzeczami na jednej maszynie, bo to nie będzie działać dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narmiak  -  sprzęt przeznaczę jako NAS+Lab 
Na tą chwilę mam dostęp z zewnątrz do NAS dla DSM na Xpenology po publicznym IP oraz po DDNsie. 
Jakie możliwości stwarza mi Proxmox  i czy warto sobie go postawić na potrzebny domowego LAB oraz dla polepszenia skillu?:-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Meistero napisał:

Jakie możliwości stwarza mi Proxmox  i czy warto sobie go postawić na potrzebny domowego LAB oraz dla polepszenia skillu?:-) 

Stwarza możliwość postawienia wielu VMek na których może być wiele rzeczy. A jak coś skopiesz z jedną VMką to po prostu ją kasujesz/odtwarzasz z backupu i działa bez ingerencji w pozostałe.
W teorii możesz to też zrobić z dockerem, ale nie każda aplikacja pozwala na konteneryzację, albo nie ma na to gotowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narmiak - kombinuję dalej:-) 
Tym razem zastanawiam się nad tematem dysków do kompa który ma służyć jako  LAB + NAS na którym postawię Proxmoxa z Xpenology. 

Ile powinienem użyć fizycznie dysków, jakich dysków użyć(wielkość, ssd nvme, hdd enterpirise), w jakim systemie plików będą one docelowo sformatowane, oraz czy iść w RAID 1 czy jednak użyć Snapraid + Mergerfs. 

Czy wiesz  w jakim systemie plików robiony jest backup z DSM na dysk zewnętrzy po USB 3.0? Chciałbym robić backup na dysku zewnętrznym albo dopiero po jego podłączeniu - aby automatycznie robił się zaraz po podłączeniu ( bez potrzeby podpinania na stałe dysku zewnętrznego HDD po USB). 

Obecnie dysponuję:
1 x SSD Nvme Samsug 970 Evo 256 GB 
1 x SSD Nvme Samsung 980 500GB 

W planach miałem zakup albo 1 x WD Red 2TB/Samsung PM9A1 - jako główny dysk na dane w NAS + kopia danych na dysk zewnętrzny np. WD Red Plus/WD Ultrastar/Toshiba Enterprise ~ 8TB po USB 3.0 czy USB-C ( dysk zewnętrzny podpinany tylko na czas robienia się kopii, później odłączany). 

Co sądzisz o tej idei i jaką masz u siebie konfigurację, co możesz mi doradzić? 😃

Teraz mam 3 x kopie bezpieczeństwa offline na trzech HDD po 1TB ( WD Blue, WD Blue, WD Red 2,5") 

Edit 08.10: w planach mam jeszcze podłączenie 1 lub 2 kamer wewnętrznych IP oraz obsługa ich przez Surveillance Station - to też muszę przewidzieć jeśli chodzi o zapas miejsca na dane. 

Edytowane przez Meistero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narmiak - ma pewien problem z bootowaniem  zainstalowanych systemów: 
mam na Evo 970 250 GB -instalkę Proxmoxa VM 8.2.2 
mam na 980 500 GB - świeżą instalkę WIN 10 Pro 
Po zainstalowaniu Proxmoxa z biosu(płyta Asus H370i ) z opcji bootowania zniknął mi całkowicie dysk 500GB ale odnalazłem go w advanced mode w informacjach o urządzeniach nvme. W biosie włączyłem jedną opcję (chyba CSM) i dysk 500GB był już widoczny w opcjach bootowania. Przy czy gdy bootuję z dysku S980 500GB z zainstalowanym Windows 10 - to w żaden sposób nie odpala mi systemu tylko przechodzi do "GRUB Loading"  i dalej automatycznie przechodzi do ładowania Proxmoxa. 

Wygląda na to, że Proxmox kontroluje jakieś ustawienia odpowiedzialne za bootowanie i być może trzeba dokonać jakiś zmian w ustawieniach dot. bootowania systemu w samym proxmoxie? Być może jest coś czego nie wykonałem w biosie ( albo wypadło mi z głowy jak to zrobić), albo faktycznie po zainstalowaniu proxmoxa mogą być problemy z odpaleniem z innego dysku niezależnego systemu OS? 

Edytowane przez Meistero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Meistero napisał:

albo faktycznie po zainstalowaniu proxmoxa mogą być problemy z odpaleniem z innego dysku niezależnego systemu OS? 

Zaraz, bo się pogubiłem. Zainstalowałeś Windowsa jako osobny system, a nie VMkę na Proxmox? Po co? Przecież wtedy "na raz" możesz korzystać tylko z jednego systemu, więc VMki postawione na Proxmox będą wyłączone jak odpalisz Windowsa, a jak będziesz się bawił na Proxmox, to nie skorzystasz z Windowsa. Albo masz maszynę robioną pod laba, albo do używania jako desktop. Jak chcesz mieć Desktopa i na nim korzystać z wirtualek, to zainstaluj na nim Hyper-V (dla Windowsa Pro), albo darmowego VirtualBoxa.
No i odpowiadając na cytowane pytanie - tak, jak instalujesz system, to zainstaluje on swój własny boot manager (w wypadku Proxmoxa - GRUB) więc albo na czas instalacji systemu odpinasz WSZYSTKIE dyski, albo kombinujesz potem z dodawaniem wpisów pozostałych systemów do boot managera, z którego chcesz korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narmiakzgadza się - zainstalowałem najpierw osobny system Windows. Później na drugim dysku zainstalowałem Proxmoxa(dysk z Windowsem był podłączony w trakcie instalacji Proxmoxa). 
Faktycznie mogłeś się pogubić bo wcześniej pisałem, że kompa mini ITX przewiduję pod Home Laba i planuję tyko używać Proxmoxa oraz VMki Xpenology z DSM.
O ile w przypadku zainstalowego osobno Windowsa i zrobionej instalacji Xpenology z DSM na zewnętrznym pendrive Samsung Bar na USB 3.0 - wyjmowałem pendrive i mogłem korzystać gdy chciałem z kompa jako desktopa - o tyle w przypadku osobnego Windows do używania jako desktop i Proxmox pod wirtualki - to zły pomysł, o czym mnie uświadamiałeś w poście wcześniej.

Może inaczej :

Mam desktopa podłączonego pod monitor 27" 2K 165Hz z G-sync  jest to mój komp roboczy do obróbki zdjęć, wideo, benchmarków i od  czasu do czasu do gier. Mam go w pokoju  u syna. Korzystam gdy syn śpi. 
Problem jest taki, że desktop waży ok. 40kg i nie chce mi się go targać za każdym razem gdy mam ochotę zagrać na TV ( średnio 1-2 razy w tygodniu). 

W salonie gdzie mam TV 4K chciałem wstawić kompa ITX ,który zarówno posłuży mi do pogrania w mniej wymagające gry w dwie osoby na padach pod Windows oraz posłuży mi jako serwer plików NAS(przy okazji myślałem o instalacji Proxmoxa)   - dlatego kombinowałem z dual systemami .

Co można zrobić w mojej sytuacji?:-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Meistero napisał:

Co można zrobić w mojej sytuacji?:-) 

Przede wszystkim ja bym oddzielił NAS od czegokolwiek innego, ale to ja.
Jeżeli się upierasz, że wszystko musisz mieć w jednej skrzynce, to Proxmox i 2 maszyny wirtualne na nim. Do tej z Windowsem robisz PCIe passthrough i powinna się zachowywać jak normalny komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem dualboota Windowsa z proxmoxem ale Proxmox służył mi wyłącznie jako lab -   miejsce do eksperymentów z klastrami i konfiguracją. Jako NAS miałem osobną maszynkę głównie ze względu na prądożerność. 

I ja osobno zainstalowałem oba systemy - Windows był odłączony jak instalowałem Proxmox właśnie po to żeby grub go nie widział. Później się przalczałem za pomocą uefi menu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.10.2024 o 18:48, narmiak napisał:

No i odpowiadając na cytowane pytanie - tak, jak instalujesz system, to zainstaluje on swój własny boot manager (w wypadku Proxmoxa - GRUB) więc albo na czas instalacji systemu odpinasz WSZYSTKIE dyski, albo kombinujesz potem z dodawaniem wpisów pozostałych systemów do boot managera, z którego chcesz korzystać.

W dniu 27.10.2024 o 07:56, doman18 napisał:

I ja osobno zainstalowałem oba systemy - Windows był odłączony jak instalowałem Proxmox właśnie po to żeby grub go nie widział. Później się przalczałem za pomocą uefi menu. 

@narmiak

@doman18
Faktycznie, zrobiłem jak pisaliście i udało się . 

Mogę teraz korzystać z dwóch osobno zainstalowanych systemów na jednym kompie - także podziękowania 👍

Jednej rzeczy do końca nie przemyślałem : kultura praca GPU - GTX 1660 Super pod Proxmox oraz zużycia energii gdy nie potrzebuję korzystać z GPU. 

Korzystając z kompa poza Windows czy to będą w bios czy uruchamiając Proxmoxa to niestety ale wentylatory GPU są słyszalne + oczywiście GPU ciągnie nieco z gniazdka będąc w IDLU. 

Do poprawy zużycia energii dla Proxmox + VMka Xpenology z DSM  planowałem poprawić ustawienia parametrów w bios  - zrobić UV CPU  oraz ustawić odpowiednio stany C i wyłączyć tryb turbo( nie wiem czy to będzie wystarczające).
Przykładowo komp bez GPU pobiera z gniazdka ok. 25W, z zamontowanym GPU ok. 45W ( w środku tylko 2 dyski ssd nvme). 
Pod Windows z zamontowanym GPU w IDLU pobiera ok. 35W. 

Nie wiem co można zrobić z ustawieniami wentylatorów dla GPU poza Windows - czy do Proxmox można doistalować jakieś narzędzie, którym będę mógł skonfigurować parametry GPU?:-) [ coś w stylu MSI Afterburner dla Windows] . Być może jest jakieś narzędzie Nvidii dla Proxmox? 

Szukałem jeszcze informacji w bios - czy jest opcja wyłączenia portu PCIE x 16(dla GPU)  - ale raczej w tego typu płycie głównej nie jest to możliwe. W swoim drugim PC mam opcję przełączenia zworki na płycie głównej i wyłączenia dowolnego portu PCIE(jeśli się nie mylę bo nie miałem okazji korzystać - na pewno zworki do włączania/wyłączania dla PCIE płyta posiada - tj. Evga X299 Dark].

A po co mi ta funkcja? Mógłbym ustawić dwa profile w bios: 
- jeden profil pod proxmoxa ( gdzie fizycznie GPU byłoby zainstalowane) + wyłączony port PCIEx16 ( zużycie energii mniejsze o 20W) 
- drugi profil dla Windows ( powiedzmy standardowy) 

Jeśli hałas wentylatorów GPU nie będzie możliwy do ograniczenia pod  Proxmox - a ze względu na ustawienie skrzynki salonie(gdzie to nasza sypialnia) to raczej będzie to dla mnie spory problem, gdyż będą musiał wypiąć na stałe kartę graficzną i moje założenia aby pograć sobie od czasu do czasu na Windows + TV nie powiodą się.  Dodam, że CPU i wentylator wyrzucający powietrze mam wrzucony od Noctuy - więc jest względnie cicho:-) 

Jeszcze przypomniało mi się,  o ważnej kwestii - jak mądrze rozlokować i w jakim systemie plików ustawić dyski dla magazynu danych ( zdjęcia, filmy) dla NAS (Proxmox z Xpenology i DSM) ?
Początkowo zakładałem tylko RAID 1 ( powiedzmy z dwóch dysków WD Red SA500 SATA np. po 1TB) 
W późniejszym czasie doszedłem do tego, że może RAID 1 będzie mi zbędny skoro i tak aż tak bardzo nie zależy mi na uchowaniu dostępności do danych - wolę poświęcić kasę jeden większy SSD np. 2 TB plus na dobry HDD typu WD Ultrastar/Toshiba Enterprise MG Series - robiący jako backup niż na dwa dyski SSD SATA w RAID 1 ? Co sądzicie? 

Zakładam, że w późniejszym czasie będę chciał dołożyć dysk - więc pewnie dobrym pomysłem byłoby użycie SNAPRAID + Mergerfs --> tylko na jakim etaie ( poziomie) można zainstalować tego typu narzędzia dla Proxmox z VM Xpenology+DSM ?  🤔

Edytowane przez Meistero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz się o rzeczy, które nigdy mi nawet nie przychodziły do głowy :)
Serwer ma działać 24/7, workstacja tylko, jak jest taka potrzeba. Nigdy się nie zastanawiałem, ile W bierze dana maszyna i nigdy nie próbowałem "zejść" z tym zużyciem prądu to jak najniższych wartości specjalnie. Na pewno w kilku wypadkach udało mi się to zrobić wywalając całkowicie HDD i zastępując je SSD, ale tu bardziej chodziło mi o ciszę i szybkość, niż o oszczędność.
Nie miałem też problemu, żeby postawić sobie kilka "serwerów".

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narmiak - będę kontynuował dziłania:-)

W razie czego jak możesz napisz mi czy przenosisz się na inne forum - jeśli tak to na jakie i pod jakim nickiem będziesz osiągalny? 

Jakiś czas temu próbowałem się kilkukrotnie zarejestrować na forum openlinksys - ale bezskutecznie, pomimo wpisywania poprawnego hasła - wywalało mi zawsze, że błędne hasło/użytkownik.  Kontakt do admina - pozostawał bez odpowiedzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi