W dniu premiery Phantom Liberty DLC trzeba będzie pobrać.
Dokładnie - od tego momentu lub w dowolnym późniejszym momencie przed tzw. Punktem bez powrotu czyli misji "Komu bije dzwon" .
Na szczęście mam save gdzie skończyłem wszystko co możliwe (zadania poboczne, dodatkowe misje itd.) oraz mam praktycznie postać na maksa, ale to wszystko przed "Komu bije dzwon".
To muszę przemyśleć temat, zapewne zostanę przy pierwotnym wyborze czyli Gigabyte Gaming OC 4070(chyba sensowna karta) tylko podpórkę do niej dokupię.
Faktycznie z tych co wymieniłem 4070Ti są kiepskie,a z takich sensownych tanich modeli które byście polecali? Każdy z producentów ma jakieś swoje grzeszki, póki działa wszystko cacy, gorzej jak zacznie się psuć. Tylko właśnie czy dopłata pewno koło tysiaka do karty ma sens, najwyżej zejdzie się z ustawień a gier do nadrobienia mam sporo.Obecnie na gtx960 się męczę, zostawiałem Rdr2 i Cyberpunka do ogrania na nowym sprzęcie.
Cześć,
wczoraj wymieniłem kartę graficzną z RTX 2060 6GB na RTX 4070 12GB i zaczął się dziwny problem bo komputer nie chciał wstać z błędem "Memory Overclock failed."
Miałem ustawiony profil XMP DDR4 3733MHz (mam 4x8GB Patriot Viper Steel DDR4 3733MHz CL17), przed wymianą karty wszystko działało ok na tym profilu przez ponad rok, a teraz mogę jedynie ręcznie ustawić maksymalnie 3466 MHz gdzie nawet do do końca nie działa stabilnie gdy otwieram np. 2 przeglądarki i kilka kart to PC się crashuje.
Na 3400 MHz, Gear 1 działa stabilnie, DRAM Voltage: 1.35, testowałem też różne opcje z 1.4V, ale przy 3500MHz komputer już nie wstaje.
W zależności od DRAM Reference clock (100 lub 133 MHz) jestem w stanie dojść do mniej więcej 3400-3467 MHz, później komputer nie wstaje. Dodatkowo spróbowałem też ustawić VCCIO i VCCSA na 1.25V, ale też nic to nie dało i dalej nie chciałem kombinować bo nie mam wiedzy.
Zaktualizowałem też BIOS do najnowszej wersji, nic to nie pomogło (ogólnie większość moich prób była po aktualizacji BIOSu bo to był jeden z pierwszych pomysłów).
Chciałbym korzystać z prędkości którą kupiłem i która działała cały czas dobrze do czasy wymiany grafiki. Nie rozumiem jaki związek ma wymiana karty graficznej z pamięcia... gdyby to był procesor/płyta to jeszcze, ale tak kompletnie nie rozumiem relacji.
PC:
i5 12600KF
MSI Z690-A
4x 8GB Patriot Viper Steel DDR4 3733MHz CL17
KFA2 RTX 4070 12GB
PSU: Corsair CX 650W
Jest bo masz 10GB VRAM, te 2GB może być zbawienne w 1440p jak nie dziś to za pół roku. Nawet przy tej wydajności karty będziesz mógł sobie wrzucić tekstury na trochę wyższe ustawienia, bo same tekstury aż tak nie ubijają wydajności jak jakieś cieniowanie, itp. A wyglądowo robią różnicę.
8GB pod 1440p to nie jest dobry pomysł, do wielu gier jeszcze starcza ale zaraz wyjdą nowe tytuły i będzie lipa.