Skocz do zawartości
Eltik

13600K OC czy UV

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Do tej pory bawilem sie  z OC i mialem zegary 5,5 i 4,3 Ghz przy ok 1,3V. Trudno mi tak dokladnie powiedziec jakie sa roznice miedzy OC a stock  na mojej konfiguracji. Zrobilem UV mam stock z napieciem ok 1.13V

Troche szkoda miec K i nie podkrecac tylko co to tak naprawde daje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sobie sam przetestować, czy Ci się oc opłaca.  Może warto zająć się ramem? 

Ja bym ustawił na sztywno procesor, z najlepszym perf/wat. 

Ale przyznam, że masz płytę mega kaprysną do oc ram, ale 6800mhz +- powinno siąść dość łatwo. Najlepiej na biosie f5. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej mi chodzi o relacje zysku klatek do wzrostu temperatury, poboru pradu i glosnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest SS z prockiem 5.6ghz E 4.3 ring 50x ram 6800 cl32 manual  

a54bda16345f7c01.jpg

Tutaj stock cpu, ram oc Tu 

4c1d47cd71bb51b8.jpg

I ram 5600cl48 SPD i procek stock. Xmp 6000mhz dużo wyższego wyniku nie kręci. 

da9106e669676b40.jpg

Co do poboru , w grach myślę że ten pobór drastycznie nie rośnie, temperatury zależnie od chłodzenia, ale widać ciut większą temp. Jeśli chcesz mały pobór, to możesz spróbować wyłączyć E core, nie w każdej grze jest wykorzystywane, i podkręcić p core I ring 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale to jakies bardzo niskie ustawienia chyba sa a fps taki ze i tak nie robi roznicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Eltik

W Tomb Raider nie robi różnicy. W grach obciążających CPU (z rameme), robi. Piszę tu o tytułach, gdzie 60-100 klatek to dużo dla cpu. Hogwarts Legacy z włączonym RT; Spider Man z włączonym RT, Dead Sapce Remake z RT; Returnal z RT, Calisto Protocool z RT, Hitman 3 z RT oraz bez; Far Cry 6 z RT.

Tu Spider Man z włączonym RT (zasięg 6). Pozostałe ustawienia na maxa. 1080p, DLSS quality, aby odciążyć kartę. Procesor R5 3600 @4,2ghz. Ram ustawiony na typowy xmp 3600mhz (Cl 16-19-19 itd); vs ram 3600mhz tylko, że z ręcznymi opóźnieniami (cl14-14-14 itd.)

obraz-2023-04-30-092349218.png

Zysk to 14%, a jedynie zmieniłem opóźnienia ramu.

Edytowane przez Raidenorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Eltik napisał:

no ale to jakies bardzo niskie ustawienia chyba sa a fps taki ze i tak nie robi roznicy

Żeby sprawdzić różnice wydajności cpu z rtx3070, niestety musiałem zejść do 800x600, każda wyższa rozdzielczość już ogranicza procesor i wynik się spłaszcza.  Tego benchmarku używam podglądowo, jakie przypuszczalne zyski mam od strony cpu/ram . 

Patrząc na sygne, masz 1080p 280hz monitor , więc stawiam że grasz w multi, wiec oc daje jakieś korzyści. Najbardziej zyskuje minimalny fps, więc ten najważniejszy. Z drugiej strony, jak zrobiłeś oc i nie odczuwasz różnicy, to myślę że sobie sam odpowiedziałeś ? . Na Twoim miejscu zająłbym się ramem i spróbował manualnie ustawić 6600-6800mhz , średnio przez manual oc ddr5 masz extra 10% wydajności, i więcej zależnie od gry. W grach z rt ddr5 po oc daje jeszcze większego kopa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzylem na testy pure pc i tam 5,7 ghz to np w tomb raider +2fps , w wiekszosci przypadkow +5-7 fps na RTX 3090 wiec mocniejszej karcie. Gram we wszystko nie tylko multi i gram na wysokich/ultra. Kolejna rzecz to czy ma to znaczenie czy bedzie 150 czy 157 fps....w teori tak ale tak w graniu a nie liczeniu kazdego fps juz chyba nie. No i najwazniejsza rzecz to polozenie na wadze np OC z 1.3V wyzsze temperatury i pobor i te kilka fps wiecej czy zegar stock z UV na 1,13V mniejszy pobor chlodniej i ciszej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej strony napiszę, że obecnie OC tego procesora nie ma sensu dla kilku fps, a szczególnie różnice typu 150 czy 157 fps...???

Domyślnie ten CPU jest już tak wydajny, a sam low fps jest wysoki, że jest grywalny i obsłuży każde dosłownie GPU "obecnie" na rynku.

W każdym razie do samych gier OC nie przekłada się nie tylko ze względu samej fatygi, a przede wszystkim poboru prądu i wytworzonego ciepła, a tym samym większego hałasu i rocznego kosztu PLN dla kilku fps, których nikt, a nikt nie zauważy......no np MSI AFB zauważy?

Same też rdzenie E-core już nadrabiają w większości gier !!! i obecnie jest to sytuacja dużo lepsza, aniżeli była przed i na premierę 12gen. gdzie faktycznie czasami był ten sens wyłączenia E-core. Obecnie nie widzę sensu wyłączania rdzeni E-core do gier.

Przypadki skrajne, jeśli Ktoś musi mieć, bo musi mieć ten max fps...., to wtedy co innego.

Co innego starsze platformy,  a szczególnie CPU typu 2/4, czy 4/8, czy przez niższe taktowanie CPU, tam OC ma sens, jeśli nie ma się innego wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam stock z UV na poziom 1.10V. Pobor maks w przebiegu Cinebench to 137 W. To chyba optymalne ustawienia. Np zegary 5,4 i 4,3 to tak 1,25V potrzebują. To 150mV wiecej, kilkanascie stopni wiecej dla 300 i 400 mhz

Edytowane przez Eltik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystko fajnie ale ...kicha bo TLOU wywala jesli wybiore wyjscie do menu. Wywala przy -0.130, 0.100 , 0.050. Przy -0.020 jest ok i nie wywala wiec undervolting w miejsce ponizej plecow mozna sobie...-0.020 to tyle co nic]

chyba ze cos zle robie...

Edytowane przez Eltik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu może coś się przyda

https://forum.pclab.pl/topic/1362921-undervolting-13600kf/#comments

To, że przez "coś" wywala wcale może nie oznaczać, że przez samo UV.

Również może być przyczyna w Win11, procesach, zbyt agresywnie ustawiony RAM, niestabilne napięcia itd itd.

a na TLOU obecnie należy brać bardzo ale bardzo dużą poprawkę!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro się sypie w menu to pewnie trzeba zdjąć ciut taktowania E-core.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie, masz topowy proc, na hooy tam jeszcze się bawić w OC jak on wciąga wszystkie gry jak chce.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a jak poprawnie zrobic UV? Co ustawic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś miał normalną płytę to byś widział VID dla P-Core, Uncore i E-core to by Ci łatwiej było zrobić agresywniejsze UV.

Lekkie korekty taktowania Uncore i E-core pozwalają zejść niżej z napięciem bez utraty stabilności.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra ale robic offset? tylko VID reszta auto? VID z load line calibration na medium/high? offset + llc? w necie kazdy inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy UV spokojnie vdroop można redukować do zera także ustawiasz tak LLC by przy niskim obciążeniu i maksymalnym CPU miał napięcie jak skała lub bliskie skały. Może być m.in vdroop. Overshoot(podbicie) nie jest wskazane nawet nie chodzi o żywotność CPU tylko o stabilność przy niższych obciążeniach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VID -0.100, LLC medium nic wiecej nie ruszane. OCCT kilka minut dzialal, hwinfo pokazal aktualnie 1.116V a maks 1.140V. Ten Intel XTU cos zle pokazuje napiecia chyba. hwinfo i cpu z sie pokrywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Eltik napisał:

no dobra ale robic offset? tylko VID reszta auto? VID z load line calibration na medium/high? offset + llc? w necie kazdy inaczej

Przeczytaj proszę "dokładnie" wątek, gdzie dość obszernie opisałem co i jak, to będziesz miał szerszą perspektywę do UV

https://forum.pclab.pl/topic/1362921-undervolting-13600kf/#comments

Nie oczekuj, że będziesz miał tak samo ustawione w UEFI do UV jak inni, bo jest zbyt wiele zależności !!!

tylko propozycja jak niżej do biosu wersja F4 płyta gigabyte z790 - dotyczy UV i stabilnego napięcia.

Ustaw AC_LL na 1, co da 0,010 mOhm ale pozostaw DC_LL jak jest domyślnie na 90, czyli  0,900mOhm

jest to kalibracja dość dobra Vcore do VIDa , bo odchyłka jest pod obciążeniem ok 0,012V ale w HWinfo kilka Wat moim zdaniem jest przekłamania poboru prądu CPU.... ale co najważniejsze, to takie obniżenie AC_LL z gniazdka w ścianie urywa już dobre ok 20 Wat.

I potem dodatkowo zjeżdżaj w dół DViD (offset)  do uzyskania Vcore w okolicy 1,100V pod obciążeniem do utraty stabilności.

A samo LLC zastosuj na końcu, jeśli zauważysz niestabilność i niestabilne napięcie

Pamiętaj, że im ustawisz  LLC wyżej w celu podniesienia stabilności napięcia, to tym Vcore będzie o 0,012....0,024V większe pod obciążeniem i wtedy, by znowu obniżyć vcore do wcześniejszego najniższego stabilnego, to ponownie offset w dół tyle ile je LLC podniesie.

U mnie np AC_LL ustawione na 1 czyli 0,010mOhm, a DC_LL ustawione na 85 czyli 0,850mOhm wykazuje na równi Vcore do VIDa pod obciążeniem. Ale potrzeba do tego LLC minimum na standard ustawić.

A ustawione do powyższego LLC na Ultra Extreme daje piękne stabilne Vcore, ale w sumie podwyższa to pobór prądu w gniazdku 230V w ścianie o ok 5 Wat, czyli coś za coś    - sprawdzane Watomierzem

Nie mam złotego środka, ponieważ sam musisz sobie odnaleźć najlepsze ustawienia do swojego CPU itd. i testować te ustawienia i testować i testować !!!

We wątku  undervolting-13600kf opisałem również bardzo szybkie UV  i nie tracisz tak na prawdę zbyt wiele do dokładnego UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebanie przy AC_LL i DC_LL wpływa na błędy w pomiarze pobory mocy ;)

LLC Extreme zapewne jest overshoot dlatego jest wyższy pobór mocy. LLC nie wpływa w żaden sposób na pobór mocy w jeżeli w obu pomiarach napięcie zasilania jest takie samo. Czyli może być skała, a drugie ustawienie z vdroopem nawet o 0.1V. Vdroop jest bezpieczniejszy dla CPU jak ktoś się bawi grubo z napięciem ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pisałem przecież, że zmieniając kalibracje  AC_LL to wpływa to na nieprawidłowy obraz mocy CPU w HWINFO 

w głównym wątku 13gen również o tym pisałem.

Dlatego sztuką jest znaleźć idealne dobrane dla swojej platformy ustawienia i watomierz niezbędny w gniazdku 230V, właśnie przez możliwe przekłamania poboru mocy CPU w HWInfo  podczas testowania, również o tym pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a czym testowac? bo np jeden moj kolega sie upiera ze prime95 a ja twierdze ze to nie ma sensu bo prime to i na stock wywali blad jak zacznie palic procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
41 minut temu, Eltik napisał:

no a czym testowac?

http://www.numberworld.org/y-cruncher/

Puść 1 - 8 - 16 - 17 - 0 można też dołożyć 18. Jak coś będzie nie tak, powinno szybko "wywalić" 

Edytowane przez ju-rek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCCT i Cinebech R23 robie. Przy VID -0.110 jest ok co daje 1.10V. Przy -0.120 wywala wiec zostawiam te 0.110 i load line calibartion na medium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi