Skocz do zawartości
forumowicz-a55

CORE i5-2400F vs i5-13600KF

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie dot. procesorów Intel'a:  CORE i5-2400F vs i5-13600KF.  Czy podczas grania w 4K---3840x2160  będzie duży przyrost FPSów przy i5-13600KF zamiast 12400F? Grafika powiedzmy że to RX 7900 XTX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby miec spokoj to wez 13600KF/K do tego w miare przyzwoita plyte Z bo nawet w 4k gdzie tam moze odstawac 12400F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Eltik napisał:

zeby miec spokoj to wez 13600KF/K do tego w miare przyzwoita plyte Z bo nawet w 4k gdzie tam moze odstawac 12400F

Dzięki; Czy na B760 da się zmienić -obniżyć napięcie 13600KF?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak , Z tego co wiem to Asus i MSI daje taką możliwość ( bez utraty wydajności). W Asus wybierajac 104 microcode w biosie działa na cpu 13 gen . MSI nie bawiłem się ale jest to możliwe.

Edytowane przez Legtom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie chyba na B nie da sie UV robic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Eltik napisał:

wlasnie chyba na B nie da sie UV robic

Wiesz może jakie jest napięcie Default 13600KF? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, forumowicz-a55 napisał:

Wiesz może jakie jest napięcie Default 13600KF? 

Przecież to napięcie się zmienia w zależności od obciążenia. W idle możesz mieć 0,7V, a jak coś liczy, to powyżej 1,1V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Kyle_PL napisał:

Przecież to napięcie się zmienia w zależności od obciążenia. W idle możesz mieć 0,7V, a jak coś liczy, to powyżej 1,1V

TEST    na tej stronie /32/  pisze że  dostali do testów egzemplarz 13600K z napięciem default/auto za dużym bo 1.35V.  A jak obniżyli do 1.1V to było cool ponoć.  Czy tak mają wszystkie egzemplarze albo to kwestia biosu początkowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko dodam, ze napięcia są podawane wyższe, jak procesor pracuje bez limitów mocy (tych zalecanych, ze specyfikacji Intel'a) ... a na PurePC testują bez limitów. Kolejna sprawa, że nowsze wersje BIOS mogą dawać bardziej optymalne napięcia. No i na koniec domyślnie producenci płyt ściągają limity. Efekt ostatecznie jest taki, że jakiś ziomuś sobie skleci kompa, a następnie mu się taki i5 13600KF podczas grania w Cinebench multicore gotuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kyle_PL napisał:

Tak tylko dodam, ze napięcia są podawane wyższe, jak procesor pracuje bez limitów mocy (tych zalecanych, ze specyfikacji Intel'a) ... a na PurePC testują bez limitów. Kolejna sprawa, że nowsze wersje BIOS mogą dawać bardziej optymalne napięcia. No i na koniec domyślnie producenci płyt ściągają limity. Efekt ostatecznie jest taki, że jakiś ziomuś sobie skleci kompa, a następnie mu się taki i5 13600KF podczas grania w Cinebench multicore gotuje ?

OK, czyli mogę kupować mobo na B660 / B760 zamiast Z6/7 90  ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ja mam Z790 Gaming X AX gigabyte i stock mam te 1.21V, ale zrobilem UV mam 1.1V

Edytowane przez Eltik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Eltik napisał:

ja mam Z790 Gaming X AX gigabyte i stock mam te 1.21V, ale zrobilem UV mam 1.1V

Wiesz o ile zmniejszył się pobór prądu w Watach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tak z 30W wzgledem stock moze kapke wiecej

Edytowane przez Eltik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, Legtom napisał:

Tak , Z tego co wiem to Asus i MSI daje taką możliwość ( bez utraty wydajności). W Asus wybierajac 104 microcode w biosie działa na cpu 13 gen . MSI nie bawiłem się ale jest to możliwe.

B660 nie pozwala bez starty wydajności, nie wiem jak B760 ale pewnie jest tak samo, Intel zablokował w którejś aktualizacji. Używanie komputera bez aktualizowania UEFI moim zdaniem nie jest optymalne i lepiej dopłacić do lepszego chipsetu, więc 13600K jedynie na płycie Z.

Edytowane przez Krisol
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Krisol napisał:

B660 nie pozwala bez starty wydajności, nie wiem jak B760 ale pewnie jest tak samo, Intel zablokował w którejś aktualizacji. Używanie komputera bez aktualizowania UEFI moim zdaniem nie jest optymalne i lepiej dopłacić do lepszego chipsetu, więc 13600K jedynie na płycie Z.

tak jak pisałem asusy b660 ora b760 daja taka mozliwosc z cpu 13 gen.

np.

https://rog-forum.asus.com/t5/previous-forum/b660-i-performance-drop-with-voltage-offset-undervolting/m-p/907293

Edytowane przez Legtom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od wersji biosy, nie ma sensu pakować się w te półprodukty i lepiej upolować tańsza Z690/Z790 gdzie będzie mozna ładnie kręcić ram. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
23 minuty temu, Legtom napisał:

tak jak pisałem asusy b660 ora b760 daja taka mozliwosc z cpu 13 gen.

np.

https://rog-forum.asus.com/t5/previous-forum/b660-i-performance-drop-with-voltage-offset-undervolting/m-p/907293

Z tego co widzę trzeba się bawić we wgrywanie mikrokodu Intela w wersji 104 do pliku z UEFI, brzmi jak łatwa drogi do uceglenia płyty głównej. :D To już mniej problemów byłoby nawet na AM5 B650.

Okej jednak wystarczy sobie to przełączyć w UEFI, w takim razie niezła opcja.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi