Skocz do zawartości
david771

13900KF i ciągle blue screeny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć mam taki problem ze kupiłem 13900kf zmieniając z 13700kf na i7 było wszystko wporzadku a po zmianie na i9 nie idzie uruchomić systemu gdy wszystko jest na auto, sprawdzane na asus z790i strix oraz Asus z690i strix i na obu płytach jest to samo. Włączanie rdzeni P czy E nic nie daje podbijanie napięć czy ustawienia na sztywno nawet 1.5v oraz LLc na 8. Windows swierzo zainstalowany chociaż też z problemami szła instalacja. Dodam że na procku wcześniej był ciekły metal na ihs bez delida. Mógł spowodować jakieś uszkodzenia czy zwarcie ze tak się dzieje ? Czasem uda się włączyć  cinebencha r23 z wynikiem 35k w multi a single core zawsze się wysypuje.

Edytowane przez david771

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To ja jestem sprzedawca tego cpu.

U mnie dzialalo wszystko jak w zalaczonym screenie i na tych ustawieniach w zasadzie do samego konca wszystko smigalo.

Paste zmienilem na zwyklego thermallake 14mW jakis miesiac po zakupie procesora.

Zeby byla jasnosc - z kolega jestesmy dogadani i jesli nie uda mu sie uzyskac stanilnosci to przyjme jego zwrot.

Takze nie chodzi tytaj o kwestie rozwiazania jakiegos „sporu” zakupowego, tylko staramy sie pomoc koledze ;)

Ja bym chetnie zobaczyl poszczegolne karty z ustawieniami w biosie.

3-FAC61-B9-6-D91-4-B62-A164-754-AE2-FF82

Edytowane przez razq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kontrola pinów w socket
2. Aktualizacja biosów 
3. Wyczyszczenie BIOS
4. Uruchomienie systemu w default bez ładowania XMP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nie tak było jak kupiłem 13600KF, który miał współpracować z H670, za pierwszym razem komp nie wstał. Dopiero za 4-6 łaskawie pojawił się obraz, komputer przechodził testy na stabilność systemu tylko po to, żeby po manualnym ponownym uruchomieniu zrestartował się bios. Potem znowu nie chciał się włączyć. Procek był kupiony z outletu, oddałem go, a zakupiony inny 13600KF wstał bez problemu, który teraz chodzi na Z690.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 .Piny proste- jak wracam do 13700Kf wszystko jest ok

2. Biosy najnowsze

3.Clear cmos robiony

3. XMP nie ustawiałem  

Mam lekki progres ustawiając offset na plus ale dalej pełnej stabilności brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie mialem pytac o ramke…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramkę mam a obecnie na szybko jest kraken 360 elite 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, karol.gor napisał:

Jeżeli wszystko jest na auto, czyli robimy reset biosu i ładujemy Optimized Defaults, to musi działać.

Nie musi. Dopiero po włączeniu zalecanych limitów mocy (domyślnie producenci płyt mają w rzyci specyfikację i limity są pościągane) i wyłączeniu XMP (bo to OC - ma prawo nie działać) musi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek montowany kilka razy na różny "docisk" nic to jest daje.Kwestia ustawiem lub proc trafiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra degradacja może i rzeczywiście w tym przypadku jest problemem. Jak jest z gwarancja w przypadku użycia cieklego metalu?przejdzie ?widac jak ktoś jest trochę w temacie że był użyty, jest szansa by go z powodzeniem zareklamować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli widać nadruki to powinno przejść. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moze nie lubi sie z Twoimi pamieciami? Sprobuj odpalic na jednej kosci. Czasem pomijamy najprostsze rozwiązania 

cytat z reddit

"Hope this helps but upping the voltage to 1.4 on the memory controller and VDD/VDDQ helps me get stable. It is too low for frequencies higher than 5200 on default. The code 55 is a nightmare. I had to initially boot with 2 sticks and after upping the voltage I added the next 2 sticks. Did the trick. Also there’s a known issue on the z690e and the 1700 bracket with mounting pressure. You can bend the board and cause microscopic scratches near DIMM A1 that causes Ram to short. Had to use paper washers on the posting screws to fix the issue. Spent months trying to post with 4 sticks bios update after bios update. Both of these things fixed it for me."

Edytowane przez Krauziak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zapomniałem napisać że też już próbowałem najpierw z corsair venegance 2x32gb 6400 cl32 bez xmp a później z trident z  2x16gb 6400 cl32 i jest to samo

Edytowane przez david771

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, razq napisał:

Ja bym chetnie zobaczyl poszczegolne karty z ustawieniami w biosie.

3-FAC61-B9-6-D91-4-B62-A164-754-AE2-FF82

1,43V na rdzeniu ?Te procki nieźle wytrzymałe, że wytrzymują tak długo takie katowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, stockowo mi zapielo 1,6V ?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze trochę offtop ale udał osie rozwiązać problem?  jesli nie to jaki bład pokazuje sie podczas BS?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie udało się nawet kupiłem płyty z690 hero i z790 apex. Blue screenów nie mam prawie wcale ale cinebencha nie przechodzi na apexie chyba ze wsio stock limit na 253w i LLc na 6 to wtedy działa chociaż czasami też się wysypie.morele odmówiły przyjęcia gwarancji bo faktura na firmę i mimo że dołączyłem oświadczenie że procesor został mi sprzedany to stwierdzili że na własną odpowiedzialność mogę zareklamować ale jak będzie zwrot pieniędzy to na pierwszego właściciela.Bezpośredniu u Intela napisali  że 4 tygodnie czekania na czesci lub inny cpu albo zwrot kasy ale po wysłaniu dokumentu sprzedaży bo chciałem pieniądze odpisali ze nie ma tam mojego imienia i narazie cisza... ogólnie dramat. Natomiast chciałem zwrócić procesor ale sprzedający tylko na zasiadze że najpierw mu odeślę później kasa to jednak się nie zdecydowałem bo jak dla mnie za duże ryzyko...jak zaproponowałem że wystawie na allegro lub olx I go w taki sposób zwrócę otrzymałem odmówi "że nie będzie kupował swojego procesora" także temat dalej nie rozwiązany a ja mega wkurzony bo nawet nie chodzi o kasę tylko podejście "tego wszystkiego".

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, david771 napisał:

"że nie będzie kupował swojego procesora"

Nie rozumiem teraz czemu gość nie chce na to pójść. Już walić prowizje zapłacisz... ja bym to zrobił tak że chłop przez Allegro kupuje tego CPU, jak jest na niego to odsyła do Morele czy Intela. Jesteś z nim w kontakcie i chłop niech ogarnie temat gwarancji/zwrotu.. przecież nie zajmie mu to cały dzien... napisać email czy zrobić wysyłkę kurierem czy inpost to jest chwila..  i wtedy Ty masz kase a chłop ma procesor, dostanie nowy to akcja odwrotna, Ty kupujesz w tej samej kasie on ci wysyła zaplombowany CPU.. żaden z was na tym nie traci.. On dostanie kasę ty CPU.. jeśli nie chce isc na to, to jest albo przekręt albo jakiś ćwok który pewnie juz kasę przejebał za poprzedni CPU i nie ma z czego kupić. 

Morele to też gnidy...dobrze ze nie kupuje u nich nic od czasów intel Z97... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak wypiął się na Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, KamilRomaniuk napisał:

Nie rozumiem teraz czemu gość nie chce na to pójść.

Czyli  koleś Cię oszukał.

Problemy z  tym procem masz od początku, zaraz po kupnie, czy pojawiły się później??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, karol.gor napisał:

Ja też bym nie oddał kasy nie mając procesora w ręce, i to akurat rozumiem.

Rozwiązanie sprawy poprzez ustawkę na Allegro czy widzisz gdzieś tutaj problem? ja nie. Wilk syty i owca cała. A co chłop myśli ze gość mu odeśle CPU on sobie je zareklamuje i tyle sie widzieli? XD Skoro chłop mu nie chce pomóc to znaczy sie ze zrobił wałek na nim a teraz udaje głupa. Jak go katował napięciem powyżej 1,4v to sie nie dziwie ze CPU wolał samobója zajebać niz sie dalej męczyć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież reklamację, nawet od osoby prywatnej działają tak samo jak w sklepie.  

Zgłaszasz zwrot towaru w sklepie, to czekasz najpierw na kasę, czy wysyłasz i czekasz, aż sprzęt zostanie sprawdzony pod względem uszkodzeń mechanicznych, zanim otrzymasz pieniądze?  

No niestety, zaufałeś kupując, to tak samo musisz zaufać przy zwrocie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, KamilRomaniuk napisał:

to jest albo przekręt albo jakiś ćwok który pewnie juz kasę przejebał za poprzedni CPU i nie ma z czego kupić.

W sensie sprzedający nie ma prawa wydać własnych pieniędzy, czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, JDM napisał:

W sensie sprzedający nie ma prawa wydać własnych pieniędzy, czy jak?

Oczywiście ze ma prawo wydać. Ale jak coś jest nie tak i nie chce pomóc a deklarował sie na forum ze przyjmie zwrot to śmierdzi wałkiem na odległość. Próbuje tutaj postawić sie na miejscu kupującego. Ja sprzedawałem już masę rzeczy na Allegro, raz chłopu padła płyta główna Z370 Gaming 7, zapytał czy pomogę w przeprowadzeniu gwarancji, odesłał mi płytę, zrobiłem RMA i dostałem nowa po czym mu odesłałem. Jak nie mam nic na sumieniu to czemu miałbym nie pomóc? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi