Skocz do zawartości
kuba426

i5 12600k wysokie temp w idle?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, mam pytanie odnosnie temp i5 12600k w idle, otoz u mnie ostatnio srednio tmperatury wynosza 65 stopni przy przegladaniu internetu. Chlodzenie to fortis 5 dual i goraco dosyc, dodam, ze niedawno wymienilem paste na termopady z ali po ogladnieciu pewnego pana na yt, ktory zajmuje sie serwisowaniem komputerow, konsol itd. zamowilem bezposrednio z jego linku. Nie wiem czy nie lepiej wrocic do pasty. Komputer tez stoi pod  biurkiem, a biurko dosuniete do sciany i czuje to cieplo jak siedze przy biurku. Co myslicie o tych temperaturach?

proc.jpg

Edytowane przez kuba426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
25 minut temu, kuba426 napisał:

Chlodzenie to fortis 5 dual(...)niedawno wymienilem paste na termopady z ali(...)

13600KF z Fortis Dual, bez UV, pasta z zestawu, średnia z oglądania neta 35 stopni. Nie wygłupiaj się z tymi termopadami ;)
EDIT: No nie gadaj, że na oglądaniu neta masz średnią moc na poziomie 95W (?), ja mam 15W, jak masz ustawiony profil zasilania, lub co działa w tle?

Edytowane przez JDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, JDM napisał:

13600KF z Fortis Dual, bez UV, pasta z zestawu, średnia z oglądania neta 35 stopni. Nie wygłupiaj się z tymi termopadami ;)
EDIT: No nie gadaj, że na oglądaniu neta masz średnią moc na poziomie 95W (?), ja mam 15W, jak masz ustawiony profil zasilania, lub co działa w tle?

No wlasnie w tle nie dziala nic, profil zasilania wysoka wydajnosc?, ale ja tam nie kombinowalem nic.

Edytowane przez kuba426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień na zrównoważony, no i wywal te termopady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Juz zamowilem kryonauta, te termopady to tak z ciekawosci bylo w sumie czy to naprawde takie dobre. Zrownowazony i ok. 87w dalej.

Edytowane przez kuba426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jaka płyta główna?  U mnie to wygląda tak a jest po OC na 5.1 rdzenie P oraz 4.0 rdzenie E oraz Cashe 4.0

Bez-tytu-u.png

nie wiem czemu takie małe zdjęcie, musisz kliknąć 

Edytowane przez KamilRomaniuk
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gigabyte B660M GAMING DDR4, po taniosci. Ale na poczatku byly nizsze temperatury.

Edit: zauwazylem tez, ze karta nie zrzuca zegarow w idle.

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez kuba426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie masz jakiś syf w systemie który pracuje w tle i przez to procesor oraz gpu nie zrzuca taktowania oraz napięcia. przeskanuj komputer np programem malwarebytes 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, KamilRomaniuk napisał:

Według mnie masz jakiś syf w systemie który pracuje w tle i przez to procesor oraz gpu nie zrzuca taktowania oraz napięcia. przeskanuj komputer np programem malwarebytes 

Wykryl 77 jakichs wariatow. Juz procesor ponizej 40 stopni, moc ok.4w. Gpu dalej nie zrzuca zegarow. Instalacja systemu?

Edytowane przez kuba426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wlasnie. Ile razy czytam opinie to sa podzielone. Mi zawsze sie wydaje ze spowalnia to komputer, ale nie znam sie za bardzo na tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kuba426 napisał:

Mi zawsze sie wydaje ze spowalnia to komputer, ale nie znam sie za bardzo na tym.

Bzdura... to nie celeron ze go bedzie jakiś programik spowalniał... od siebie polecam ESET albo Bitdefender. 130zł na rok dla 2-3 komputerów wiec możesz z kimś sie zrzucić.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No wychodzi na to, ze juz w porzadku, co do gpu to wczoraj zainstalowalem nowe stery, a teraz dalem przywroc ustawienia w panelu nvidia i karta zrzuca zegary. 

Dziekuje Panowie za pomoc, co do antivira to za chwile zobacze. Pozdr.

Edit: eset nod32 masz na mysli?

Edytowane przez kuba426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas "przeglądania neta" to moc średnią CPU powinieneś mieć kilka watów na krzyż:

96f7ba431e9d.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Podczas "przeglądania neta" to moc średnią CPU powinieneś mieć kilka watów na krzyż:

96f7ba431e9d.png

No u mnie teraz ok 3-4w, ale temperature masz sporo nizsza, u mnie srednio 37, ale tyle mialem w sumie od nowosci. Takiej niskiej nie widzialem u siebie jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okno mam uchylone w pokoju teraz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co moze tez byc spowodowane to ustawieniem komputera, jak pisalem wczesniej biurko mam dosuniete do sciany, komputer pod biurkiem od sciany jakies 20cm, czyli tak na dobra sprawe cieplo nie bardzo jak ma isc do gory i byc moze kotluje sie to tam pod tym biurkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze są biurka "zabudowane" - tam to faktycznie potrafi się to grzać z byle word'a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze cos wymysle z ustawieniem komputera, ale srednio mi sie widzi moja skrzynia na biurku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie stoi pod stołem ... no powiedzmy obok stołu,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi