Skocz do zawartości
Fender

Wymiana płyty głównej na Windows 10 bez reinstalowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mogę wymienić płytę główną bez konieczności formatowania dysku i reinstalowania Win 10? Płyta główna innej firmy i zupełnie innej półki. Do tego oczywiście dojdzie inny procesor i pamięci RAM.

Czytałem już rożne opinie i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Raz piszą, że Win 10 sam zaktualizuje sterowniki i ruszy, innym razem piszą, że system nie wstanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstaluj wszystkie sterowniki jakie instalowałeś do tej płyty i procka i spróbuj. Ja włożyłem raz swój dysk ze stacjonarki do laptopa siory na próbę i system normalnie wystartował i instalował sobie jakieś sterowniki więc powinno zadziałać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tak grubej wymianie konieczna będzie aktywacja systemu na nowo.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, caleb59 napisał:

Przy tak grubej wymianie konieczna będzie aktywacja systemu na nowo.

Czyli system uruchomi się normalnie? Jedynie wyświetli się standardowy komunikat na dole pulpitu żebym aktywował system windows?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Fender napisał:

Czyli system uruchomi się normalnie? Jedynie wyświetli się standardowy komunikat na dole pulpitu żebym aktywował system windows?

Tak. W moim przypadku musiałem podać klucz Windows. Poza tym zainstalowałem tylko stery od chipsetu i elo ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bez

17 godzin temu, Fender napisał:

Czy mogę wymienić płytę główną bez konieczności formatowania dysku i reinstalowania Win 10?

Masz jakiś problem z instalowaniem systemu na czysto, że tak się tego boisz ???  Nie dasz sobie rady z tym ???  :glaszcze:

Edytowane przez InoProwda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie każdemu chce się to robić. Ja np. muszę mieć mega wenę ( zdarza się co 2 lata :szczerbaty: ), bo o ile sama instalacja systemu jest szybka i prosta jak budowa cepa, to instalowanie potem programów i sterowników do wszystkich pierdół, oraz ustawianie systemu do własnych preferencji jest trochę czasochłonne :( 

Edytowane przez maras2574

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi