Skocz do zawartości
Rfck

Bardzo wolne uruchamianie systemu Windows 10 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie napisane w dziennikach bo sam miałem taki przypadek jak mi aplikacja Netii od mobilnego neta opóźniała start systemu o 30 sekund. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.06.2023 o 17:23, Pentium D napisał:

Będzie napisane w dziennikach bo sam miałem taki przypadek jak mi aplikacja Netii od mobilnego neta opóźniała start systemu o 30 sekund. 

Gdzie dokładnie?

fff.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

31ea3c893e5e6.jpg

To jest wszystko jeśli chodzi o błędy:

52a219ad102f0.jpg

Edytowane przez Rfck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej przejrzeć wszystko z "podgląd zdarzeń" zaraz po wejściu do windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomość z ostatniej chwili

sysinternals process monitor "monitoruje" start - nazywa się to bootprotocol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 18.06.2023 o 13:39, glauks napisał:

wiadomość z ostatniej chwili

sysinternals process monitor "monitoruje" start - nazywa się to bootprotocol

Już ściągam, dzięki.
Jak zapisać procesy ze startu?

Edytowane przez Rfck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz włączyć boot logging w opcjach - options; procmon wtedy instaluje specjalny sterownik do śledzenia startu więc może? włączenie i zadziałanie tej opcji wymaga wystartowania go w trybie administratora

włączenie jest jednorazowe, więc wymaga ponowienia, jeśli chcesz zrobić więcej logów, i procmon nadpisuje wtedy swoje wcześniejsze logi - log będzie w folderze windows\procmon.pmb i chyba? wystarczy 2klik na nim, żeby go załadował i pokazał - wcześniej możesz wyczyścić jego okno przez wyłączenie przechwytywania procesów przyciskiem capture i potem przyciskiem clear

ale chyba jak go wystartujesz po bootowaniu pyta, czy ma pokazać log i czy chcesz go zapisać (bo zapisuje tylko w pamięci wirtualnej) - dużo chyba?, bo to tylko z jego instrukcji, nie mam i nie używałem; ewentualnie log otworzysz z menu open na pasku menu

ewentualnie wcześniej możesz wybrać kolumny do zapisywania, ale znów jest niejasne, czy odnosi się to też do bootowania, bo zapis bootowania ma wiele ograniczeń - w select columns w opcjach - w sekcji event details jest np duration - jak długo trwała operacja w sek - może się przyda, jeśli zadziała; poza tym domyślne kolumny chyba wystarczą - czas jest w time of day, i jest podawany w czasie użytkownika, choć logowany w czasie uniwersalnym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, glauks napisał:

musisz włączyć boot logging w opcjach - options; procmon wtedy instaluje specjalny sterownik do śledzenia startu więc może? włączenie i zadziałanie tej opcji wymaga wystartowania go w trybie administratora

włączenie jest jednorazowe, więc wymaga ponowienia, jeśli chcesz zrobić więcej logów, i procmon nadpisuje wtedy swoje wcześniejsze logi - log będzie w folderze windows\procmon.pmb i chyba? wystarczy 2klik na nim, żeby go załadował i pokazał - wcześniej możesz wyczyścić jego okno przez wyłączenie przechwytywania procesów przyciskiem capture i potem przyciskiem clear

ale chyba jak go wystartujesz po bootowaniu pyta, czy ma pokazać log i czy chcesz go zapisać (bo zapisuje tylko w pamięci wirtualnej) - dużo chyba?, bo to tylko z jego instrukcji, nie mam i nie używałem; ewentualnie log otworzysz z menu open na pasku menu

ewentualnie wcześniej możesz wybrać kolumny do zapisywania, ale znów jest niejasne, czy odnosi się to też do bootowania, bo zapis bootowania ma wiele ograniczeń - w select columns w opcjach - w sekcji event details jest np duration - jak długo trwała operacja w sek - może się przyda, jeśli zadziała; poza tym domyślne kolumny chyba wystarczą - czas jest w time of day, i jest podawany w czasie użytkownika, choć logowany w czasie uniwersalnym

Przejrzałem wszystkie czasy uruchamiania, wkleiłem wszystkie według mnie trwające zbyt długo, co sądzicie?

Edytowane przez Rfck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie ma odpowiedzi więc sam sobie odpowiem i może komuś kto będzie miał podobny problem:
1.Wchodzimy na stronę microsoft: https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows10

2. Pobieramy narzędzie i uruchamiamy proces naprawy plików.

Po naprawie plików system ładuje się w 1:20. Po sklonowaniu naprawionego systemu na dysk ssd system uruchamia się w 35 sekund.

Edytowane przez Rfck
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi