Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Maxer16

Lanie wody czyli towar luksusowy - offtop z rtx 5xxx

Rekomendowane odpowiedzi

@Redar Najlepiej uśpić cudzą i sprzedać w całości. Starczy jeszcze na nową podstawkę :szczerbaty:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

Przestańcie do cholery linkować te nerki jedna pod drugą :E Jak brakuję wam hajsów to na wakacje do Niemca na truskawki czy do Holendra na jakieś ogórki/tulipany i macie na 5090 zarobione :E

Zawsze można kupić na raty jak to robił litwicki22. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jego akcji banki przestały dawać kredyty na gpu.

3 godziny temu, Kelam napisał:

@Redar Najlepiej uśpić cudzą i sprzedać w całości. Starczy jeszcze na nową podstawkę :szczerbaty:.

W sumie... chyba zaczyna mi się jednak nagle podobać decyzja o przyjmowaniu uchodźców. Nawet tych bez papierów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu taka cisza, nikt nie będzie robił upgrade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Doamdor napisał:

Na razie przynajmniej w przeciekach nie widać żadnego większego sensu na upgrade :E

A co wyjdzie docelowo to musimy poczekać do realnej premiery :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś nie zamierza grać w nowe gry z RT w 4K, to RTX 4090 mu wystarczy na kolejne 2lata. Ja już teraz widzę, że zaczyna być słabo w nowych grach. 😒

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś Ty?  A nowe kratosy, lary, starwarsy, kainy! A nie. Czekaj. Te gry mają po20 lat i będą to tylko remastery na liczydła.  ;)

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Doamdor napisał:

Jak ktoś nie zamierza grać w nowe gry z RT w 4K, to RTX 4090 mu wystarczy na kolejne 2lata. Ja już teraz widzę, że zaczyna być słabo w nowych grach. 😒

Jak ktoś ma rtx 4090 to właśnie po to, aby grać w możliwie najwyższych ustawieniach. Jeżeli ktoś posiada rtx 4090, to znaczy że stać go na takie wydatki i kupi 5090 choćby dla dodatkowych 10% wydajności. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Doamdor napisał:

Gdyby było mnie stać to kupił bym 5090 do grania w 1440p lub ultra wide nawet :E

Pure fps bez rozmydlacza i FG 🤣

Godzinę temu, Doamdor napisał:

Raty zero zawsze spoko pod warunkiem że nie skończysz jak ja swego czasu z 5 umowami (upsi :E )

kiedy-nakupowales-w-internecie-rzeczy_20

Edytowane przez Broly
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Suchy211 napisał:

Jak ktoś ma rtx 4090 to właśnie po to, aby grać w możliwie najwyższych ustawieniach. Jeżeli ktoś posiada rtx 4090, to znaczy że stać go na takie wydatki i kupi 5090 choćby dla dodatkowych 10% wydajności. 

Dla 10% nikt nie wymieni RTX4090.

24 minuty temu, Broly napisał:

Gdyby było mnie stać to kupił bym 5090 do grania w 1440p lub ultra wide nawet :E

Pure fps bez rozmydlacza i FG 🤣

Wtedy to już 4K Oled, a nie dziadowanie na 1440p. 😄

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadka z RTX 3080 na 4090 dała mi ~80-90% kopa w rastrze i jeszcze więcej w rt. Było drogo, ale kop i zabawa gruba po takiej przesiadce.

A przy premierze Ampere w zasadzie nie było żadnego sensu brać 3090 do grania :E 3090tka była ~2x droższa od 3080 i zaledwie ~12% wydajniejsza :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę specyfikację RTX 5090, tutaj też powinien być duży wzrost wydajności szczególnie w RT.

Obecnie do grania w 4K jedynie co jest potrzebne, to wydajniejsze GPU, bo zmiana 7800X3D na 9800X3D, czy 7 265K nic nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W RT pewnie spory, w rastrze co najwyżej średnio na jeża obstawiam i to optymistycznie 40-50% max nad 4090.
A ciekawych gier AAA na 2 kolejne lata to nawet nie tyle co kot napłakał się zapowiada :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, lukadd napisał:

Przesiadka z RTX 3080 na 4090 dała mi ~80-90% kopa w rastrze i jeszcze więcej w rt. Było drogo, ale kop i zabawa gruba po takiej przesiadce.

A przy premierze Ampere w zasadzie nie było żadnego sensu brać 3090 do grania :E 3090tka była ~2x droższa od 3080 i zaledwie ~12% wydajniejsza :E

Bo Nvidia sama nie wie co sie staneło że tę 3080 tak dobrze wyceniła .. Przy gen 4xxx już problemu nie było :)

Nie łam się - jeśli wszystkie będą na UE5 to bez znaczenia - i tak nie pograsz :)

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby magicznie wzrosła wydajność bardziej niż to wynika z czystej specyfikacji to muszą być kolejne, odpowiednie zmiany w "RT Core", które jeszcze bardziej odciążą ALU.

Dodatkowo może wzrosnąć wydajność SM-ów względem poprzedniej generacji, ale to wszystko domysły nie znając żadnych szczegółów. Wydajność teoretyczna tak czy inaczej nie odzwierciedla praktycznej wydajności.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurteczka przecież powiedział że skończyła sie brutalna siła wzrostu wydajności - teraz tylko kombinacje.

Ciekawe czy niedługo bedzie tak że bedziesz miał konsole gdzie sobie wkleisz prompta i program cos wygeneruje , grafa coś pokaże i jakoś to będzie.

Już teraz TV sobie "dorabia" detale na obrazie od tak sam z siebie - gdzie na oryginalnym materiale tego nie ma ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam kurteczka nie interesuje jeżeli specyfikacja jest zgodna z prawdą to 28Gbit/s + 512bit daje to 1.77x wzrostu przepustowości w 5090 bez jakichkolwiek innych zmian. Oczywiście zakładając, że kontroler pamięci dla GDDR7 nie jest gorszy niż dla GDDR6x. Praktyczna przepustowość, a teoretyczna to są dwie różne kwestie. Już samo zastanawiające jest 32Gbit/s w 5080 przy takiej specyfikacji GPU ;) Zakładając, że to nie brednie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, lukadd napisał:

Przestańcie do cholery linkować te nerki jedna pod drugą :E Jak brakuję wam hajsów to na wakacje do Niemca na truskawki czy do Holendra na jakieś ogórki/tulipany i macie na 5090 zarobione :E

Jakie nerki? 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, sideband napisał:

Mnie tam kurteczka nie interesuje

Nie no, człowiek który rządzi rynkiem GPU to faktycznie pierdzieli głupoty :szczerbaty:

Chłop delikatnie daje do zrozumienia co będzie, żebyście się nie obudzili z ręką w nocniku 🤣

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, tasak napisał:

Komp to na prawdę dla mnie ekstra dodatek i równie dobrze mogę posiedzieć na 1070 do czasu premiery 5080 w wersji 24GB lub jakolwiek nazwą taką kartę. 

1070 to była fajna karta, lecz teraz już leciwa, podobnie jak swego czasu było z GTX 970 była kozakiem (a teraz również jako leciwa) pomimo małego wałka w postaci 3,5 GB szybkiej pamięci zamiast 4 GB. Na swego RTX 3070 lekko ponad trzy lata temu przesiadałem właśnie z GTX 970, którego co prawda nabyłem 5 lat po premierze jako używany, ale kij w to. Przyjdzie kiedyś moment taki, że będę musiał czymś zastąpić swojego 3070 i tu zaczyna wychodzić to, że albo będę musiał brać 5080 (bo dla mnie 5070 będzie za słaby, żeby wymiana nabrała sensu), który nie będzie tańszy niż 6-8 kafli zł lub czekać następny rok czy dwa, żeby się pokazało się coś przyszłego, lecz podobnego pod kątem wydajności do 5080 bądź go przewyższającego, ale przy tym raczej będzie trzeba wydać co najmniej 4 czy 5 kafli zł. Zresztą 16 GB na 5080, to trochę czuć zmieszanie, a 24 GB dla 5080, jeśli ma wyjść na światło dzienne, to brzmi już lepiej i chyba faktycznie lepiej lać na 5080 w wersji z 16 GB i czekać przynajmniej kilka miesięcy na 5080 24 GB.

15 godzin temu, Doamdor napisał:

Było jeszcze gorzej, Litwicki nie brał na raty GPU, a brał specjalnie na kupno GPU kredyty, z którymi miał problem spłacić 8:E.

13 godzin temu, Yedi napisał:

Bo Nvidia sama nie wie co sie staneło że tę 3080 tak dobrze wyceniła .. Przy gen 4xxx już problemu nie było :)

Przecież zrobiła wtedy wszystko co w jej mocy, żeby 3080 w takiej cenie schodziła jak ciepłe bułeczki i tak się stało, ludzie poustawiali się w kolejce i docierały, tyle, że tam gdzie nie trzeba :E. Przez to także NV uciekała taka żyła złota :hahaha:.

15 godzin temu, Doamdor napisał:

Ogólnie to w przysłowiowej "skarbonce" miałem w gotówce 4000 zł, do końca roku miałbym już uzbieraną kwotę pozwalającą na nabycie drogą kupna przyszłą 5080. Ale co zrobiłem ostatnio? Zamiast gromadzić dalej pieniądze, to jednak wydałem prawie 3/4 tej kwoty na dwa dyski 4 TB i dobrałem do tego jeszcze 2 TB :E. Tak, zrobiłem sobie solidny magazyn na dane, gdyż na płycie głównej miałem jeszcze 3 złącza M.2 wolne i je zapełniłem. Sumując wszystko do kupy, teraz mam ~10 TB przestrzeni dyskowej, która dla mnie wystarczy na sporą ilość czasu. Więc mogę ze spokojem i z popcornem w ręku obserwować noc z 6 na 7 stycznia przyszłego roku, co nam zafunduje i w jakich cenach zafunduje Kurtka. Leję póki co na 5080 16 GB i czekam na rozwój wydarzeń, a może w między czasie zawita 5080, ale z 24 GB. A nawet, jakbym miał tyle gotówki przy sobie, żeby od razu miał 5080, to i tak nie kupiłbym na premierę, tak mi rozum podpowiada ;).

W dniu 13.10.2024 o 07:23, wkamil73 napisał:

A po co ci dwie?😆

Normalni nie dają się kroić w zamian za posiadanie GPU ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ci 10TB, przecież teraz wszystko jest dostępne w internecie:sex: :szczerbaty:

4000zł powinno wystarczyć na RTX 5070, lecz nie pchałbym się w kartę 12GB.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Suchy211 napisał:

Jeżeli ktoś posiada rtx 4090, to znaczy że stać go na takie wydatki i kupi 5090 choćby dla dodatkowych 10% wydajności. 

Polemizowałbym. Kogoś stać, jak sobie to kupuje od ręki bez odczucia w budżecie domowym. Jak ktoś bierze na kredyt / raty albo ciuła miesiącami, rezygnując z czegoś innego, to nie do końca go stać, a też ma. Ja z kolei dla 10% nie dałbym tygodniówki. Czemu? Bo dla 10% nie chciałoby mi się otwierać obudowy i podłączać kabli. 10% wzrostu wydajności po czekaniu dwóch lat na nową generację uznałbym po prostu za obrazę i cena nie miałaby tu żadnego znaczenia. Za darmo też bym nie wziął.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Karister 

Dla tych których nie stać jest 4080/5080. Bo jeżeli dołożenie to problem, to wydanie dodatkowych kilku tysiakow na kilka/kilkanaście procent wydajności to już czyste marnotrawstwo. Natomiast jak kogoś stać, to do grobu pieniędzy nie zabierze, a ciągle inwestowanie nadwyżek i filantropia też nie jest dla wszystkich.

Edytowane przez Suchy211

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi