Skocz do zawartości
kirkorE

Karta graficzna wysłana na rękojmie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dokładnie 19 kwietnia wysłałem kartę na rękojmie przyjechał kurier od RTV Euro AGD tam ją kupiłem i ją zabrał dokładnie we wtorek tydzień temu (dziś jest środa) dostałem informacje, że nie wymienią mi jej na nową, ale oferują naprawę ja się nie zgodziłem i prosiłem o odesłanie karty taka, jaka była, ponieważ różnie jest z tymi naprawami problem był taki, że pojawiły się artefakty po zresetowaniu sterowników CTR Windows shift B problem ustąpił zainstalowałem nowy sterowniki zrobiłem benchmarki i śmigało, ale na drugi dzień i tak postanowiłem ją wysłać nie wiem, czy cis stwierdzili ogólnie jakiś gość z fb mówił, że miał identycznie zainstalował sterownik i działało we wtorek tydzień temu dzwoniłem na infolinie i zaakceptowali moją prośbę ze chce kartę z powrotem i teraz pytanie, czy ta karta do mnie wróci w ogóle, bo nie mam maila żadnego? Jak wróci to, czy sprawna będzie i jeżeli okaże się, że była usterka to wysłać ja na naprawę czy obserwować, czy się pojawi, bo gdy przyjdzie, to mam dostać na papierze informacje opis usterki i co zrobić, jak przyjdzie NIE DAJ BOŻE uszkodzona czy rozkręcana?

• Haha 1
  • Confused 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

hmm po głębokim zastanowieniu się i przeczytaniu 5 razy Twojego postu myślę że dostaniesz kartę z powrotem nawet  bez maila :D  Czy będzie sprawna tego nikt nie  wie, ale  na pewno będzie  poskręcana, w całości,  tak mi się przynajmniej wydaje ;) 

Edytowane przez shakal84
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update

Serwis stwierdził że sprawna testy wykonali i ok sklep już wysłał mi ją spowrotem czekam aż przyjdzie 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj znać czy GPU działa jak powinno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ok moze zresetowali vram bo pisało aio new cpu instaled grałem 2 dni na niej i nie pokazała nic oby służyła jak najdłużej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

???? Zrestartowali VRAM ???? :E 

"new cpu installed" ja to rozumiem jako przelutowanie całego GPU, a to już poważna naprawa.

Edytowane przez caleb59
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, caleb59 napisał:

"new cpu installed" ja to rozumiem jako przelutowanie całego GPU, a to już poważna naprawa.

Nie wiem co zrobili opis naprawy to 

Testy OK

Możesz dać znać co według ciebie naprawili skoro błąd nie występuje a dostałem komunikat ten Ami 

New cpu instaled no a cpu to nie karta więc o co chodzi? 

Godzinę temu, caleb59 napisał:

O lutowanie wątpię bo plomba jest na tym samym miejscu co była bo robiłem zdjęcie przed oddaniem i była delikatnie na rogu śrubki jak wróciła karta też była charakterystycznie w rogu śruby 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie zrobili niczego z kartą. Z resztą co mieli robić, skoro wyszło im "testy ok". A komunikat o cpu zgłosił przecież BIOS płyty głównej. Może dlatego, że przez kilka dni komputer stał niepodłączony do sieci.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zmienia postać rzeczy, gdybyś wcześniej napisał, że to komunikat z BIOS to nie trzeba by było zgadywać. W takim razie nikt nic z kartą nie robił.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam stworzyłem osobny temat od tego ponieważ w jednym miałem kilka spraw, w tym postaram się zająć jedną, a mianowicie. Pacjent RTX 3060 TI 8GB OC GD6X gigabyte gaming 3 wentylatory

Karta za pierwszym razem wysłana z powodu artefaktów po ponad miesiącu wróciła w nieruszonym stanie jako sprawna, jako iż zajolem się nie dawno artefaktami bo wczoraj znowu się pokazały to naprawiłem ten błąd. Przyczyną był procesor mianowicie plyta za mało mu dawała Mocy i tak się działo serwisant do którego chodzę na praktyki ogarnął mi to w biosie i problem zniknął. Wracając do tematu karte wysłałem drugi raz z 2 powodów 1 to temperatury 2 to te artefakty. Powód 2 możemy wyeliminować ponieważ został naprawiony (jak by ktoś się zastanawiał jak to możliwe to wysłałem karte na drugi dzień dostałem gpu od znajomego do testu i dalej były arte więc nie wina karty lecz karty wtedy już u mnie nie było). Karta miała temperatury w furmarku po 10min 76 stopni to ok lecz martwił mnie HotSpot różnica była aż 21 stopni według mnie i serwisanta to za duża różnica, w budzie mam 3 wentylatory na przodzie i 1 z tyłu z przodu budy jest mesh ale Karta się ciśnie bo buda obsługuje mATX i odstep między karta a tego miejsca na zasilacz jest około 6cm a odsteo między kartą a radiatorem cpu to 1cm  

Teraz pytanie czy na reklamacji naprawia mi te temperatury? Za 1 razem reklamacji prosiłem o nowy egzemplarz odmówiono Teraz jest drugi raz i też mogą odmówić? PS. REKLAMACJA NA PODSTAWIE REKOJMI BYLA ZA 1 RAZEM I TERAZ ZA DRUGIM i jeżeli znowu to będzie tak długo trwało to co robić jak się z nimi pokłócić? Poszukać rzecznika praw konsumenta? Obawiam się żeby karta nie przyszła w gorszym stanie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to jest dokładnie model gpu i jaka to jest obudowa dokładnie? Pokaż jakieś screeny z gpu z czy pod obciążeniem z gier. Nie wiem dokładnie co to za model ale pamiętaj, że furmark to jest syntetyczne obciążenie, które obciąża gpu bardziej niż gry. Całkiem możliwe, że to są normalne temperatury tej karty, choć hot spot wygląda na trochę za ciepły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kirkorE napisał:

w budzie mam 3 wentylatory na przodzie i 1 z tyłu z przodu budy jest mesh

Zakładając, że masz identyczne wentylatory, tak samo ustawione (RPM), to pompujesz 3x więcej powietrza, niż wypompowujesz - którędy wydostaje się to dodatkowe wpychane powietrze, bo chyba nie przez ten jeden wentylek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Ryza napisał:

Przecież model jest podany w pierwszym zdaniu :hmm: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomijając talenty językowe...

mam gigabyte 3060ti gaming oc pro i:

1. temp karty vs hotspot to raczej powinno być max15C, chyba że karta dusi się w obudowie - spróbuj zbalansować airflow

2. artefakty pojawiły sięi były spowodowane padniętą pamięcią - nie pamiętam dokładnie, ale chyba modele na kościach  hynixa miały tą tendencję - możesz sprawdzić w gpu-z

serwis wymienił  padnięte kości na gwarancji i od tamtej  pory OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Pentium D napisał:

Przecież model jest podany w pierwszym zdaniu :hmm: 

Chłop napisał Gigabyte gaming 3 wentylatory. Domyśliłem się, że to może być Gaming oc bo też była wzmianka wcześniej o oc. Ale to jest tak chaotycznie napisane, że do końca nie wiadomo o jaki model może chodzić autorowi. Dlatego zapytałem o dokładną wersję gpu, nie rozumiem po co mi zwracasz uwagę i nic nie wnosisz do tematu.

Nie wiadomo co to dokładnie za buda, patrząc na ustawienie tych wentylatorów i to, że prawdopodobnie ta buda jest malutka to faktycznie wcale się nie zdziwie, że tutaj jest problem bo jak wyżej chłopski napisali. Prawdopodobnie gpu dusi się po prostu e tej budzie.

Edytowane przez Ryza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Ryza napisał:

Chłop napisał Gigabyte gaming 3 wentylatory. Domyśliłem się, że to może być Gaming oc bo też była wzmianka wcześniej o oc. Ale to jest tak chaotycznie napisane, że do końca nie wiadomo o jaki model może chodzić autorowi. Dlatego zapytałem o dokładną wersję gpu, nie rozumiem po co mi zwracasz uwagę i nic nie wnosisz do tematu.

Nie wiadomo co to dokładnie za buda, patrząc na ustawienie tych wentylatorów i to, że prawdopodobnie ta buda jest malutka to faktycznie wcale się nie zdziwie, że tutaj jest problem bo jak wyżej chłopski napisali. Prawdopodobnie gpu dusi się po prostu e tej budzie.

Myślałem też czy może być rdzeń nie cały pokryty pastą co do budy Genesis ird 503 wenty pracują chyba inaczej z mojego punktu widzenia bo mam 2 od genesisa a 2 od silentium pc 

Jeszcze pytanie czy na serwisie tą kartę będą mi katować jakimiś testami godzinnymi jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, kirkorE napisał:

Genesis ird 503

... ależ te obudowy są bez sensu robione (nie tylko ten model, tylko generalnie wiele jest bubli). Przez te wyloty na górze, te bliżej frontu, ucieka sporo wciskanego do środka powietrza (czyli sobie przepływa powietrze pchane przez ten wentylator frontowy górny, mniej więcej z frontu obudowy, od razu poza obudowę, ale górą 🤣).

4d30553c10f77.jpg

Ja bym przeniósł wentylator frontowy, ten na samej górze, na górę obudowy z tyłu, a następnie taśmą zakleił po chamsku zaznaczone rejony (ew. przesunąć nieco wyżej, na co z resztą zwrócił uwagę @bofff te wentylatory frontowe, jak mają jakieś przeszkody obecnie w postaci tej "piwnicy" choćby):

44837a58968ef.jpg

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy ta piwnica jest przewiewna ani czy zasilacz potrzebuje nawiewu

jak się da, to frontowe bardziej wycentrował - zostawił dwa ale zrobił tak aby dolny dokładnie dmuchał  na kartę a górny do CPU coolera

i jak będziesz miał, 2 na IN i 2 na  OUT wtedy sprawdził temperatury

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, bofff napisał:

nie wiem czy ta piwnica jest przewiewna

Ta piwnica, to pewnie generuje więcej problemów, niż z niej pożytku 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Ta piwnica, to pewnie generuje więcej problemów, niż z niej pożytku 😉

I odstep między karta a piwnica widzisz że jest to 5cm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, kirkorE napisał:

EDYCJA - sorki, popatrzyłem z innego miejsca.

ps. ogólnie jest to karta z TDP 225W jakoś - tu już musi być DOBRY obieg powietrza.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, kirkorE napisał:

5cm to sporo miejsca na dobry obieg powietrza. W budach itx jest go na mm i ludzie radzą sobie z temperaturami kart o wiele mocniejszych. Kwestia tylko, czy karta od frontu ma nawiew bezpośredni i czy odpowiednią ilość powietrza jest wyrzucana z obudowy. Najlepiej w obiegu neutralnym, żeby nie kurzył się środek, więc 2x przód i 1x tył + 1x góra. To spokojnie wystarczy, żeby taka kartę, jak 3060TI utrzymać w ryzach. Jeśli mimo to jest problem z temperaturą, to przyjrzał bym się karcie, jej krzywej wentylatorów, bo może jest zwyczajnie za niska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam co mogę zrobić jeśli zareklamowałem karte na rekojmie już drugi raz i za 1 razem dostałem sprawna że testy ok a za drugim odmówili mi nowego egzemplarza bo karta jest ok

Karta się przegrzewa 75 stopni a hotspot 96 chodzi o to że hot spot za ciepły (mam dobrą budę z 4 wentami i meshem) zadzwonić na infolinię do sklepu i co powiedzieć bo nie czaje już sił mi brak nie chce ją dawać na reklamę już 3 raz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, kirkorE napisał:

Karta się przegrzewa 75 stopni a hotspot 96

Czyli się nie przegrzewa. Dziękuję za uwagę, temat do zamknięcia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.07.2023 o 09:13, bofff napisał:

pomijając talenty językowe...

mam gigabyte 3060ti gaming oc pro i:

2. artefakty pojawiły sięi były spowodowane padniętą pamięcią - nie pamiętam dokładnie, ale chyba modele na kościach  hynixa miały tą tendencję - możesz sprawdzić w gpu-z

serwis wymienił  padnięte kości na gwarancji i od tamtej  pory OK

Dobrze że mam kości Samsunga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi