Skocz do zawartości
KamilRomaniuk

13600KF-UV z690- Navis360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie Panie i Panowie :) W sumie wymieniłem mojego 12600K na 13600KF bo dopłaciłem do niego 320zł. Ale do rzeczy, czytałem dużo opinii na temat temperatur procesorów Raptor Lake a szczególnie ich zapotrzebowania na prąd oraz temperatury. Pobawiłem sie trochę w UV, oczywiście nie ograniczałem wydajności czy tez nie obniżałem taktowania rdzeni. Na płycie głównej ASUS TUF Z690 D4 udało mi sie jak na razie zejść do napięcia 1.18V w teście Cinebench R23. Jak na razie komputer działa spokojnie cały dzień bez żadnych niepokojących objawów. Zrobiłem Offset -115 oraz LLC na 4- przez ASUSA rekomendowane do OC , jednak nie zauważyłem na nim dużego Vdropa wiec na razie zostaje. Procesor chłodzony jest Endorfy Navis 360 z trzema Fluctus'ami. RMP wentylatora ustawione w FAN Control tak by maksymalnie osiągały około 1550-1650 obrotów. Pompa działa w zakresie 95-100%. Ogólnie nie jest to aż tak ciche chłodzenie jak mówią na YouTube , przy pełnej mocy wentylatory są bardzo słyszalne ale chyba mniej niz P12 Arctic'a. Obudowa to SB802 z 3x właśnie P12 na przodzie-max RPM 900 i jednym 140mm Noiseblocker"em Eloop na tyle z max RPM 700. Pasty jakiej użyłem to MX5 ale według mnie jest to dziadostwo jakich mało, nie byłem w stanie tego rozsmarować.. a jak na złość skończyła mi sie MX4 a Noctue NT-H1 zjadł pies.. Zamówiłem Gelid GC Extreme we wtorek ale wysłali poczta polska i do dziś nie ma XD 

Co myślicie o takich temperaturach ? 

8cf0b347672351deb3922144fc4582a8b2dca2a3.png (2560×1440) (foto-hosting.pl)

PS: jak tutaj dodać zdjęcie zeby sie wyświetlało ? 

Edytowane przez KamilRomaniuk
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet woda ciepła się nie zrobiła po jednym przelocie. Ustaw chociaż na 15 minut testu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Pentium D napisał:

Nawet woda ciepła się nie zrobiła po jednym przelocie. Ustaw chociaż na 15 minut testu.

Nawet jak na 10 minut testu to wydaje się mega dobrze 

Edytowane przez Marcin Matusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Pentium D napisał:

Pół godziny CinebenchR23 

http://Bez-tytu-au.png

1h CinebenchR23

http://B60ez-tytu-u.png

Edytowane przez KamilRomaniuk
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobre temperatury 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zmniejsz te obroty i ustaw własną krzywą. Ja nie wysiedzialbym przy tak głośnym kompie. U mnie pompa w spoczynku chodzi 1830rpm a na chłodnicy wentyle 470rpm. Obciążenie max 2300/1000

Edytowane przez Vanq5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi