Skocz do zawartości
Godlike_(UT)

Komputer do gier na AMD czy Intel?

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje porady w wyborze nowego zestawu typowo pod gry, i do codziennego użytku, internet, filmy programy biurowe typu Office itp. Zastanawiam się w sumie tylko nad dwoma opcjami Ryzen 9 7950X3D i i913900K/KF  (zależy mi na sprzęcie który, trochę mi posłuży jeśli chodzi o wydajność, obecny i7 39xx już jakieś 11 lat dawał rade).

Płyty główne ku którym się skłaniam przy Intelu to MSI Edge WiFi DDr5, MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI i ewentualnie MSI z790 Carbon, jeśli chodzi o Ryzena 9 to myślałem o MSI 670 Carbon i Biostarze X670e Valkyrie.

W obu przypadkach DDR V 2x16GB Kingostona 6000Mhz CL36/40.

Zasilacz zostaje obecny tj. BeQuiet 1000W.

Chłodzenie już posiadam w postaci Noctua NH-D15s i też zostaje. Chłodzenie AIO odpada, ponieważ w obecnej obudowie nie ma możliwości montażu, a obudowa Cooler Master CM STORM TROOPER też póki co zostaje.

Grafika już dosyć leciwa 980ti też na razie zostaje, aczkolwiek będzie zmieniana w przyszłości ale jeszcze nie wiem na co konkretnie.

Tak jak wcześniej wspomniałem komputer będzie głównie służył do gier (żadnego OC procesora nie będę robił). Trochę rozglądałem się po internecie co ludzie polecają i na ogół do gier jest to AMD, na jakiejś stronie nawet padło określenie, że 7950X3D to obecnie najszybszy procesor do gier na świecie, przeglądając testy to w zależności od gry to raz i9 był lepszy raz Ryzen ale nie były to nie wiadomo jakie różnice. Do Ryzena mocno mnie przekonuje dużo mniejsze TDP względem Intela ale cena względem i9 jest też widoczna, no i jeszcze dochodzi kwestia upalonych gniazd na płytach pod AMD co też biorę pod uwagę, aczkolwiek widziałem, że AMD wraz z producentami płyt coś już działają w temacie, więc może z czasem problem zniknie, ale to znów sprowadza mnie do ważnej kwestii a mianowicie temperatur w obu procesorach. Widziałem dużo materiału na temat grzania się i9 pod obciążeniem ale ponoć w grach nie jest tak źle, nawet z przeciętnymi coolerami powietrznymi, natomiast jak to wygląda jeśli chodzi o temperatury na Ryzenach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowo pod gry i codzienny użytek zdecydowanie brałbym Ryzena - dopłata do i9 jest całkowicie pozbawiona tutaj sensu.

Temperaturowo twój cooler spokojnie ogarnie oba CPU w grach.

RAM pod AMD masz w Proline fajny - https://proline.pl/pamiec-corsair-vengeance-rgb-ddr5-32gb-2x16gb-6000mhz-cl30-amd-expo-cmh32gx5m2b6000z30k-p8118160- 6000 MHz CL30, EXPO.

Płyty nie brałbym takiej drogiej, bo i po co? Nawet tańsze B650 będą ok, no ale można dorzucić do X670E - https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-x670e-steel-legend-am5-p8115587 - osobiście polecam ASrocki, wczoraj złożyłem trzeci zestaw pod AM5 na płytce ASrocka i wszystko elegancko działa. Biostar wg mnie za mało popularny żeby w ogóle rozważać przy tak młodej platformie. MSI niby ok ale chyba większość ich płyt bardzo długo bootuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty dlatego rozważam w takich kwotach bo zależy mi na ilości slotów na dyski M.2 głównie pod 4.0, 5.0 pod m.2 nie ma dla mnie znaczenia czy jest czy nie, a jak jest to pod 5.0 i tak przecież podłącze dysk 4.0. Na B650 widziałem nie które modele jeszcze pod Pcie 4.0x16 a jeśli chodzi o podłączenie grafiki to 5.0x16 musi być. Co do ramow to widzę spoko opcja jeśli chodzi o CL, ale wydają się być trochę wysokie, a jakbym zdecydował się na drugi wentylator 140mm na radiator to nie chciałbym go za bardzo w górę przesuwać a Kingstony mają akurat 41mm wysokości, na RGB mi nie zależy. Nie rozumiem tylko o co chodzi z tą dopłata do i9? i913900K kosztuje w granicach 2890 zł a Ryzen 7950X3D kolo 3500 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo ja przeczytałem, że chcesz wziąć Ryzen 7 7800X3D - i to do twoich zastosowań byłoby w zupełności wystarczające. Nie widzę sensu dopłacać do Ryzena 9 / Core i9, bo nie odczujesz żadnej różnicy prócz wydania większej ilości kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To idąc tym tropem to nie lepszym wyborem byłby i7-13700k? Tanszy od 7800 a za to 16 rdzeni zamiast 8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach będzie wolniejszy od Ryzena, poza tym te 16-rdzeni to trochę chwyt marketingowy - masz 8 pełnych rdzeni i 8 mniejszych, które bardziej działają jak dodatkowe wątki. W grach zasadniczo to nic nie dają, a czasami przeszkadzają. Zdecydowanie większy pożytek jest tu z pamięci 3DVCache z Ryzena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się zastanawiałem właśnie o co chodzi tak naprawdę z tymi rdzeniami performance i efficient. Mimo wszystko nadal mocno rozważam 79503X3D ale głównie z obawy ze powiedzmy za te 3 lata te 8 rdzeni w 7800 będzie mało, a już spotkałem się z opiniami ze w dzisiejszych czasach 6 rdzeni to już mało i każdy zaleca te 8 minimum. Dlatego się zastanawiam czy nie warto doinwestować teraz niż za jakiś czas znów zmieniać procesor (wsparcie dla AM5 z tego co pamiętam to chyba do 2026).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zanim te rdzenie ci się przydadzą, to już ten 7950X będzie przeciętnym CPU. To już lepiej będzie wymienić za 2-3 lata CPU na coś nowszego, niż brać dziś topowy procesor którego mocy nigdy nie wykorzystasz.

W 2025-2026 wyjdzie jakiś Ryzen 5 9600 za 1300 zł z wyraźnie mocniejszym pojedynczym rdzeniem i będzie wydajniejszy w grach od 7950X3D na którego wydasz dziś kupę kasy.

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niski RAM z niskimi opóźnieniami:
https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Flare-X5-DDR5-6000-BK-C30-DC-32GB-AMD-EXPO/3157263

42mm i jeszcze niższe timingi:
https://www.ceneo.pl/143231801

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up dzięki za ramy, później sobie przejrzę.

@Dirian Chyba zostanę przy twojej propozycji z 7800X3D, na 7950X3D patrzyłem też trochę przez pryzmat obecnego procesora, który kupiony nie długo po premierze też nie wykorzystywał 6 rdzeni a służy mi już z 11 lat.

Natomiast mam jeszcze kilka pytań technicznych, upatrzyłem sobie jeszcze taką płytę https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b650e-e-gaming-wifi-model/ , która wydaje się dość ciekawą i rozbudowaną konstrukcją.

1. Czy między B650 a X670 są jakieś istotne różnice? Gdzieś napotkałem się na info, że na B650 PCIx16 5.0 jest mniej wydajne niż na X670, (chyba nawet padło określenie, że prędkości na PCIe 5.0x16 na B650 są niższe, ale coś nie chce mi się w to wierzyć w końcu dana wersja PCIe jest objęta jakimiś standardami).

2. W opisie 7800X3D widzę info, że obsługuje DDR 5200, to w takim razie zakłądając DDR 6000MHz z jakim taktowaniem pamięć będzie działać?

3. Płyty główne pod LGA1700 z chipsetem Z690 (z Z790 chyba też), mają taką fajną opcje, że można zakutalizować BIOS bez montowania procesora, w płytach dla AM5 też coś takiego mamy? Byłoby przydatne z racji tych przypadków upalonych gniazd procesora.

4. W każdej płycie głównej jaką oglądałem pod LGA1700, która miała możliwość podłączenia dysku M.2 5.0 widniała taka fajna adnotacja, że w przypadku zamontowania dysku w takim slocie, szyna PCIe 5.0 x16 będzie działała x8. Przy płytach pod AM5 też występuje taka zależność?

5. Undervolting wchodzi w grę z tym procesorem/generalnie czy w ogóle jest taka opcja z procesorami pod AM5 ? Pytam gdyby okazało się, że temperatury byłyby za wysokie.

6. Głownie będzie grane w FHD, ale gdyby pojawiła się opcja na 1440p i 4K to 7800X3D da rade?

7. Jako wielki fan serii Total War i Football Manager nie ukrywam, że w te serie będzie dużo grane. W przypadku Total War podczas testów 7950X3D, w którymś serwisie napisali że ponoć w przypadku tej gry ilość rdzeni ma znaczenie jeśli chodzi o wydajność i zastanawiam się, czy jeśli rzeczywiście tak jest to ile FPS mogę zyskać więcej? A jeśli chodzi o FM, to z racji im dłuższa kariera to tym bardziej gra troszkę dłużej przetwarza dane i na obecnym procesorze faktycznie zauważam taki stan rzeczy, i o ile to przetwarzanie nie staje się dla mnie jakoś bardzo uciążliwe, to jak już decyduje się na taki znaczny upgrade PC to miło by było zyskać jak najwyższą wydajność i czy dodatkowe rdzenie w tym konkretnym przypadku coś mogą dać względem większej płynności rozgrywki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Różnice między chipsetami masz tutaj w tabelce. Generalnie jakbym miał wydawać dużo kasy na płytę to brałbym X670E albo B650E:

pic_disp.php?id=76502

2. Pamięć będzie działać z 6000 MHz, po prostu uruchomisz profil XMP w BIOS.

3. Trzeba by sprawdzić w opisie danej płyty, na AM4 niektóre płyty to miały więc pewnie na AM5 też mają. To się nazywa BIOS Flashback, Q-Flash, itp, zależnie od producenta. Tymi upalonymi gniazdami to bym się nie przejmował, pojedyncze przypadki.

4. Tutaj nie wiem, trzeba by doczytać.

5. Tak da się te procki undervoltować podobnie jak Intele.

6. Im wyższa rozdzielczość tym procesor mam niejsze znaczenie, bo tym większe obciążenie GPU.

7. Obecne odsłony Total War robią użytek głównie z 6 rdzeni, więc dodatkowe rdzenie za bardzo tu nie robią różnicy. Z FM'em dobrze poradzi sobie każdy współczesny procek do gier, a tym bardziej tak potężne CPU jak 7800X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o punkt 4 to tylko przy jednej płycie gigabyte napotkałem się na taką adnotację https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650E-AORUS-MASTER-rev-10/sp#sp w płytach Asusa czy MSI w ospisach nie trafiłem na takie informacje więc zakładam że taka zależność nie występuje, za to zmartwiłem się info ze ponoć POST w Asusie i MSI długo trwa póki co (aczkolwiek dyskusje na ten temat były jeszcze z przed aktualizacji Biosów z połowy maja i nie wiem jak teraz sytuacja się ma u tych dwóch producentów) , natomiast w płytach gigabyte start jest podobno szybki, nie wiem jak w Asrock. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Godlike_(UT) napisał:

Jeśli chodzi o punkt 4 to tylko przy jednej płycie gigabyte napotkałem się na taką adnotację https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650E-AORUS-MASTER-rev-10/sp#sp 

W tej płycie masz 4 złącza M.2 5.0:
- pierwsze jest z dedykowanych linii PCIe z procesora pod slot M.2
- drugie jest z uniwersalnych linii PCIe procesora, gdzie producent płyty może wybrać czy chce je przeznaczyć na złacze M.2, dodatkowy slot PCIe x4, czy podłączyć jakiś kontroler na tych liniach.
- dwa ostatnie złącza muszą brać linie ze slotu PCIe x16, bo tylko tam zostają linie PCIe 5.0 z CPU - chipset jest na 4 liniach 4.0.

Na intel Z790 jedyne linie PCIe 5.0 masz w złączu x16, więc jak chcesz dysk M.2 5.0, to właśnie z niego musi kraść te linie. Masz opis platformy wraz z diagramem na dole strony:

https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/products/docs/chipsets/desktop-chipsets/z790-chipset-brief.html

Godzinę temu, Godlike_(UT) napisał:

natomiast w płytach gigabyte start jest podobno szybki,

Tak średnio szybki...

obraz.png.32939afa4ff4a85c5a8853553692e4d0.png

Czasami się zdarza że musi dotrenować pamięci i jest ~40 s.

Na starym kompie z i7-4790 pokazuje ten czas = 0 s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, MassTA napisał:

W tej płycie masz 4 złącza M.2 5.0:
- pierwsze jest z dedykowanych linii PCIe z procesora pod slot M.2
- drugie jest z uniwersalnych linii PCIe procesora, gdzie producent płyty może wybrać czy chce je przeznaczyć na złacze M.2, dodatkowy slot PCIe x4, czy podłączyć jakiś kontroler na tych liniach.
- dwa ostatnie złącza muszą brać linie ze slotu PCIe x16, bo tylko tam zostają linie PCIe 5.0 z CPU - chipset jest na 4 liniach 4.0.

Na intel Z790 jedyne linie PCIe 5.0 masz w złączu x16, więc jak chcesz dysk M.2 5.0, to właśnie z niego musi kraść te linie. Masz opis platformy wraz z diagramem na dole strony:

https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/products/docs/chipsets/desktop-chipsets/z790-chipset-brief.html

No ale np ta płyta główna https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-x670e-e-gaming-wifi-model/ ma 3 sloty m.2 5.0 do tego PCIe x5.0 x16 i 5.0 x8 i nie ma nigdzie dopisku, że któreś PCI będzie działało na mniejszej ilości lini jeśli któreś gniazdo m.2 było by zajęte. 

A jeśli chodzi o kwestie dłuższego rozruchu Biosów to producenci w ostatnim czasie coś w ogóle podziałali żeby te czasy zmniejszyć? Bo tak jeszcze przelgadalem przed chwila rozne wątki na ten temat, to spotkałem się z komentarzem użytkownika plyty MSI, że prawie w ogóle nie wyłącza komputera w obawie ze moze mieć problemy w ogóle go ponownie włączyć. 

Edytowane przez Godlike_(UT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma nigdzie dopisku, że któreś PCI będzie działało na mniejszej ilości lini jeśli któreś gniazdo m.2 było by zajęte.

Jest, tylko dopiero w instrukcji trzeba się doczytać:

obraz.png.e3146e82732496cee754f7736d1ab4d7.png

A jeśli chodzi o kwestie dłuższego rozruchu Biosów to producenci w ostatnim czasie coś w ogóle podziałali żeby te czasy zmniejszyć?

Z tego co pobieżnie śledzę temat, to zrównali się z tym czasem ~20 sekund co Gigabyte miał od dawna, ale to wymaga żeby było aktywne Memory Context Restore w BIOS, a podobno nie wszystkim to działa stabilnie.

spotkałem się z komentarzem użytkownika plyty MSI, że prawie w ogóle nie wyłącza komputera w obawie ze moze mieć problemy w ogóle go ponownie włączyć.

To jest taka platforma w wersji BETA - jak trafisz na dobrą sztukę procesora i pamięci co dogadują się z płytą główną to chodzi stabilnie. Jak trafisz gorszy egzemplarz procka, albo pamięci które nie lubią się z płytą to masz same problemy. Na Reddit to ludzie opisują takie historie z tą platformą, że czytając się cieszysz że ciebie to nie spotkało - najlepszy wpis jak kolo wymienił wszystkie części i nadal miał ten sam problem:

https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/13eh2rt/7950x3d_memory_stability_issues/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, MassTA napisał:

Jest, tylko dopiero w instrukcji trzeba się doczytać:

obraz.png.e3146e82732496cee754f7736d1ab4d7.png

To cwaniaki jedne w instrukcji schowały, przy LGA1700 w każdym egzemplarzu, który oglądałem to było w specyfikacji na głównej karcie produktu zawarte.

Nie wiem czy dobrze kojarzę dlatego też wole zapytać, jeśli kartę z PCIe 4.0x16 wepnę do PCIe 5.0x8 to będzie działać z taką samą prędkością jakby była w 4.0x16?

Co do AM5, to może jednak zaryzykuje i nie znajdę się w gronie tych pechowców :szczerbaty: Aczkolwiek te sloty M.2 mnie trochę bolą w takim przypadku bo w MSI Edge Wifi i Thomahawk pod z790 mam odpowiednio 5 i 4 sloty 4.0 i w instrukcji ani na kartach płyt na www producenta nie doszukałem się info odnośnie ograniczenia szyny PCIe 5.0, a o ile na obsłudze M.2 5.0 mi nie zależy to o tyle nie chciałbym tracić wydajności szyny pod grafikę kosztem tego, że zamontowałem dysk. Także przy okazji tego zapytam czy bez znaczenia jest jaki rodzaj dysku wsadzę do M.2 5.0, czy będzie to dysk z obsługą 3.0 czy 4.0, szynę zawsze będzie zmniejszać x8 itd.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Godlike_(UT) napisał:

jeśli kartę z PCIe 4.0x16 wepnę do PCIe 5.0x8 to będzie działać z taką samą prędkością jakby była w 4.0x16?

Ograniczy ją do ilości linii jaką ma slot i będzie działać jako 4.0x8.

Dysk M.2 będzie używał tyle linii ile oferuje złącze - wersja 3.0/4.0 zmienia tylko prędkość z jaką te linie mogą operować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No to z mojego punktu widzenia w przypadku tego Asusa z serii ROG tak naprawdę to mam 3 miejsca na dysk m.2, bo montując 4 dyski karta graficzna traci na wydajnosci, a gdybym w 5.0x8 w przyszłości wpiął w taki adapter  https://allegro.pl/oferta/adapter-do-ssd-nvme-asus-hyper-m-2-x4-13214416445?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17958848778&gclid=Cj0KCQjwjryjBhD0ARIsAMLvnF9ozi-ik2EN6EJW10TNbOD-yHy8H0hHICMKjMEPR-H7nv5bYUZMPxgaAoulEALw_wcB dwa dyski NVMe 4.0 to będą działać? 

A w przypadku tych dwóch poniższych egzemplarzy jak sprawa by wyglądała z ograniczeniem gniazda pod grafikę? Bo szczerze mówiąc nawet w instrukcji nic na ten temat nie widzę, jeśli chodzi o plyte MSI a w przypadku Asusa widzę tylko jakas zależność z pcie 4.0 x2, więc brak działajacego takiego gniazda kosztem dodatkowego dysku przeżyje. 

https://www.msi.com/Motherboard/MPG-X670E-CARBON-WIFI/Specification

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/proart/proart-x670e-creator-wifi/techspec/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.05.2023 o 23:16, Godlike_(UT) napisał:

dwa dyski NVMe 4.0 to będą działać?

Jeśli chodzi o tą płytę, co wstawiałem tabelkę, to musiałbyś wpiąć w pierwszy slot PCIe dla GPU, bo tylko on ma tryb x16/x8, a ten drugi slot jest tylko x4, więc obsłuży tylko jeden dysk. Dodatkowo trzeba by doczytać w instrukcji płyty czy ten pierwszy slot x16/x8 ma opcje bifurkacji/podzielania na 2 razy złącze 4x, lub 4 razy złącze 4x, bo to jest wymagane do poprawnego działania tej karty z kilkoma dyskami.

W dniu 25.05.2023 o 23:16, Godlike_(UT) napisał:

A w przypadku tych dwóch poniższych egzemplarzy jak sprawa by wyglądała z ograniczeniem gniazda pod grafikę?

Jest tak jak piszesz - dwa złącza M.2 5.0 idą z procesora (procesor ma dla nich dedykowane linie, jak pisałem kilka postów wyżej), a te dodatkowe dwa gniazda M.2 4.0 i sloty PCIe 4x są z chipsetu, a dokładniej mówiąc, w X670E z dwóch chipsetów połączonych szeregowo.

Tylko musisz sobie zdawać sprawę że te 2 chipsety są połączone z procesorem szyną PCIe 4.0 x4, więc nie spodziewaj się bicia rekordów w benchmarkach na dyskach M.2 w złączach podłączonych do chipsetu (będą działać nieco wolniej niż w złączach idących z CPU).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, w między czasie znalazłem też taką fajna tabelkę  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit#gid=0 która też mi dużo pomogła (swoją drogą ma ktoś może podobne zestawienie pod LGA 1700?). Co do rekordów prędkości na dyskach M.2 to nie zamierzam ich bić więc mniejsza wydajność mi nie będzie przeszkadzać. Zastanawiam się jeszcze jak istotna w przypadku AM5 jest sekcja zasilania (spotkałem się z postami, żeby na to za bardzo nie patrzeć)? Taki x670 E-F od Asusa ma 2x8+2 90A a trochę droższy x670E-E ma już 2x9+2 110A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie chcesz być pechowcem ale patrzysz tylko na Asusa. Tu leży twój błąd 🤣.
Asus nie jest żadnym produktem premium w przypadku AM5. Wiadomo, że marketing przez lata zrobił swoje ale na AM5 mają najgorsze płyty (palące się procki, problemy z ramem a na tanich płytach b650 serii Prime koszmarny vrm).
Jak interesują cię linie PCI-E to popatrz na Asrocki, bo oni te połączenia mają najlepiej rozwiązane.
W drugiej kolejności patrzyłbym na Gigabyte, bo tam będzie już trzeba dopłacić do wyższej serii, żeby nie było cięć.
Sprawdzaj w instrukcjach.

Edytowane przez KaBaSZo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Asusa to patrzę tylko na X670, a przypadku Asrocka rozważałem przez chwię Taichi ale się okazało, że to E-ATX który w moim wypadku odpada bo max do obudowy mi wejdzie ATX. Steel Legend ma 60A na VRM a nieco droższy Asus X670E-F ma 90A no i Asus jest troszkę bardziej rozbudowany jakby trzeba było jeszcze troszkę dołożyć do płyty głównej to jestem także wstanie rozważyć jakieś propozycje, w przypadku Gigabyte rozważam B650E Aorus Master ale trochę martwi mnie zapis w instrukcji "M2B_CPU (5x4) and M2C_CPU (5x4) share bandwidth with the PCIEX16 (5x16) slot. If either is in use, PCIEX16 runs at x8." A co w przypadku jeśli będę chciał użyć dwóch gniazd naraz? W takim wypadku podziału linii PCIe to jestem bardziej za Asusem ROG STRIX X670E‑E GAMING WIFI, widziałem na forum posty gdzie ludzie kupowali Asusy na x670 (np z serii TUF) i sobie chwalili, dlatego też tak patrze na tego Asusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o VRM to praktycznie wszystkie płyty (wyjątki to właśnie najtańsze Asusy) od B650 w górę radzą sobie bez problemy z 7950X, który leci na max tdp dla tego socketu.

Jeżeli chodzi o linie PCI-E 5.0 to pojawiły się nieścisłości, bo jedna tabelka pokazuje, że jest 20 linii z cpu a inna, że 24. Natomiast zawsze jest zaznaczona taka sama liczba nvme (także tu https://www.amd.com/en/chipsets/am5).
Pogubiłem się też w tym jak sam szukałem płyty i wziąłem Asrocka, bo tam nie ma żadnego współdzielenia.
Może Asus faktycznie ma dwa x4 połączone z procesorem. Z tabelki na pewno wynika, że PCIEX16_1, PCIEX16_2 i M2_3 używają tych samych fizycznych 16 linii.
Gigabyte ma jeszcze M2_D, M2_A i M2_D są oznaczone jako osobne. Wychodzi na to, że kosztem GPU (przejście na x8) Gigabyte ma więcej linii na dyski: cztery x4.

Asus: dwa miejsca na nvme 5.0 bez ograniczania karty
Gigabyte: dwa miejsca na nvme 5.0 bez ograniczania karty
Asus: trzy miejsca na nvme 5.0 przy ograniczeniu karty do x8
Gigabyte: cztery miejsca na nvme 5.0 przy ograniczeniu karty do x8
U Asusa czwarty slot jest z chipsetu na 4.0, a Gigabyte nie oferuje już żadnego więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli reasumując decydując się na jakiegoś Asusa na x670 (najbardziej mi odpowiada, jeśli chodzi o jego ilośc portów itd.) nie powinienem mieć jakichś większych problemów? Co do kompatybilności pamięci RAM też nie powinno być źle? Myślę nad zakupem tych z racji niskiego profilu https://www.morele.net/pamiec-g-skill-flare-x5-ddr5-32-gb-6000mhz-cl32-f5-6000j3238f16gx2-fx5-11875287/ . Co do procesora to jeszcze nie wiem który, ale na pewno któryś z X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy sprawdź w QVL płyty.
W kwestii problemów nikt ci tutaj nic nie zaświadczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi