Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jestem posiadaczem mikrofonu Novox NC-1 od około 2 lat i nigdy nie miałem z nim problemu, ale dziś (chyba po aktualizacji Windowsa) czułość mikrofonu bardzo się zmieniła.

Teraz mikrofon łapie każdy dźwięk, dosłownie. Każdy klik w klawiaturę, kliknięcie myszki, pstryknięcie palcami. Wcześniej te dźwięki nie były wyłapywane przez mikrofon. Dodatkowo zauważyłem, że dźwięki "z tyłu" mikrofonu też są wyłapywane (np. pstryknięcie palcami za mikrofonem kiedyś było niesłyszalne, a teraz słychać to bez problemu).

Próbowałem odinstalować sterowniki, restartowałem PC żeby wgrały się nowe sterowniki i nic się nie zmieniło. Próbowałem zmniejszać jego czułość, ale wtedy ja też muszę mówić głośniej/mieć mikrofon bliżej ryja, a i tak wszystkie pstryknięcia i kliknięcia są wyłapywane. Kiedyś nawet jak klaskałem to Discord nie wyłapywał tych dźwięków, a teraz łyka wszystko jak leci (ale nie jest to tylko problem Windowsa, natywne nasłuchiwanie w Windowsie też wyłapuje wszystko).

Próbowałem za pomocą programu EqualizerAPO zmienić Gain (bo tej opcji w Windowsie bezpośrednio też już nie ma), ale to też niewiele zmienia.

Dodatkowo kiedyś pasek czułości na Discordzie gdy nic nie mówiłem był na "zero", a teraz ciągle skacze jak przy np. mikrofonie wbudowanym w słuchawki.

Jakieś pomysły? 

Edytowane przez Zer00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam od lat korzystałem z Novoxa i nie miałem takich problemów (chociaż ja to teamspeak enjoyer). 

Te mikro nie ma sterowników (ogólnodostępnych) czy też jakiegoś softu, więc jedyne co mi przychodzi do głowy to żebyś na nowo wgrywał stery do karty dźwiękowej/USB, bo może update podmienił Ci coś. 

Wejdź sobie w dźwięk > nagrywanie > mikro z którego korzystasz i pobaw się tam opcjami typu "zwiększenie wydajności mikrofonu", zmień format na wyższy (np. 48kHz), czy chociażby odznacz "Włącz ulepszenia audio" albo na odwrót. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyłącz sobie w Windowsie microphone boost czy agc (pod różną nazwą to może być) panel sterowania > sprzęt i dzwięk > nagrywanie > niestandardowy będziesz miał ciszej to cię najwyżej ktoś pod głosi na discordzie ale przynajmniej takiego przebicia nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi