Skocz do zawartości
gregory2k

Karta graficzna do i5-11400f

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Moja specyfikacja:

MSI B560M PRO-VDH

Intel Core i5-11400f

Patriot Viper Steel 16GB [2x8GB 3600MHz DDR4 CL17 DIMM]

Gainward GeForce GTX1070

Pytanie: jaka karta do tego configu? Na codzień gram w FULL HD i do tego 1070 spokojnie wystarcza, ale kusi mnie żeby pójść poziom wyżej i przejść na WQHD. Ray-tracing też bardzo mnie ciekawi. Zdaję sobie jednak sprawę, że procesor jest budżetowy i szału z nim nie będzie, dlatego pytanie czy warto dokładać do RTX3070/3070ti? Czy przy tej konfiguracji lepiej trochę przyhamować i pójść np w RTX3060ti? Dzięki z góry 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mało konkretów: ale zostajesz przy FHD albo WQHD  i 8GB robi się za mało na przyszłość (a i teraz są już problemy w niektórych tytułach) + budżet? Ogólnie zieloni dalej mają słabe wyceny.  Zerknij na RTX 4060 Ti - wydajnościowo podobnie jak 3070 ale DLSS 3 robi różnicę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nawet RTX4070 możesz śmiało. I tak jak przedmówca, nie pchałbym się już w GPU z 8GB Vramu

Edytowane przez blubaju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ronin69 na ten moment zostaję przy Full HD, ale chcialbym zeby karta była na tyle przyszlosciowa, że gdy stwierdzę ze chciałbym przejść wyżej to będzie kwestia tylko wymiany monitora, a już nie upgrade'u sprzętu. Nie gram kompetetywnie, urządza mnie nawet 30-40FPSów w najnowszych grach, o ile oczywiscie będzie to oznaczało ładniejszą grafikę.

Jeśli chodzi o budżet to nie chciałbym wydać więcej niż 2000 zł, przy czym jak najbardziej dopuszczam używki. Co do RTX-a 4060ti, to z recenzji wynika że jest koszmarnie słaby, niekiedy słabszy wręcz niż 3060ti. Czy DLSS 3 jest tego warty? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Radeony mogą być? Jak dopuszczasz używki o cena max 2000zł  to bezkonkurencyjny  jest RX6700XT, i to nówkę można wyrwać w tej kwocie, a nawet takiej i 12GB vRamu. Ze stajni nV nie masz nic w tej kwocie z podobna wydajnością i 12 GB vRamu  nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny config i wziąłem do niego 4070tke. Nie wiem jak w full HD ale w WQHD jakiegoś wyraźnego bottlenecka nie widzę, może minimalnie w niektórych gorzej zoptymalizowanych grach ale poza tym śmiga elegancko więc mogę takie połączenie śmiało polecić. Jak ulepszysz monitor to będzie elegancko :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rtx 4070 w 1080p to już może być wyraźniejszy bt, poza tym chłop chce gpu do 2k. W tym wypadku najoplacalniejszy  będzie RX 6700xt, te 12 GB zrobi różnice i dzięki temu gpu dłużej będzie wystarczające. Kart z 8gb vramu raczej bym nie rozważał, no chyba że jesteś graczem bardziej online, jakieś warzone czy coś wtedy można brać, ale jak grasz też dużo w single to jednak 12gb vram przyda się bardziej niż dlss. Takie jest moje zdanie.

Edytowane przez Ryza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, na to forum zawsze można liczyć 🫡

Radeony jak najbardziej wchodzą w grę, pytanie tylko jak z wydajnością? Z tego co się rozglądałem, to za 1500-1700 zł można już spokojnie kupić RTXa 3070 (w górnym progu już nawet 3070ti) na gwarancji. Uzywany RX6700XT to mniej więcej 1300, a z benchmarków wynikałoby że jest z 15-20% słabszy. Czy te 12GB VRAM jest tego generalnie warte? Nie jestem ekspertem (co już pewnie zauważyliście), moja wiedza w temacie jest raczej podstawowa dlatego wolę dopytać jak to dokładnie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, gregory2k napisał:

Z tego co się rozglądałem, to za 1500-1700 zł można już spokojnie kupić RTXa 3070 (w górnym progu już nawet 3070ti) na gwarancji. Uzywany RX6700XT to mniej więcej 1300, a z benchmarków wynikałoby że jest z 15-20% słabszy. Czy te 12GB VRAM jest tego generalnie warte? Nie jestem ekspertem (co już pewnie zauważyliście), moja wiedza w temacie jest raczej podstawowa dlatego wolę dopytać jak to dokładnie wygląda.

Benchsmarkami się nie sugeruj. Poszukaj filmów na YT z porównania RX6700XY vs 3060Ti/3070.  Historia już nie raz pokazała że Radeony się lepiej starzeją jak nV. Wspomniany RX6700XT to wydajność pomiędzy 3060Ti a 3070, przy czym bliżej mu do 3070 i te 12GBvRamu na plus.  Jak znajdziesz nówkę  w okolicach 1700- 2000( 2000 za lepsze modele to brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, blubaju napisał:

Jak znajdziesz nówkę  w okolicach 1700- 2000( 2000 za lepsze modele to brać.

za tyle to bez łaski, bez szukania

1879 hellhound polskie sklepy, na moje przepłacony już na dzisiejszy dzień, ceny lecą..

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-power-color-radeon-rx-6700xt-hellhound-12gb-gddr6-679289

1729 asus dual, cashback asusa, cena 1549, cena na dziś dzień petarda za nową kartę

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-amd-radeon-rx-6700-xt-12-gb-asus-dual-679899

1750 RX 6750XT merc, amazon.pl od nr info

osobiście nie kupowałbym nowej, bez problemu można znaleźć używkę z długą gwarancją w dobrej wersji znacznie taniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
38 minut temu, gregory2k napisał:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, na to forum zawsze można liczyć 🫡

Radeony jak najbardziej wchodzą w grę, pytanie tylko jak z wydajnością? Z tego co się rozglądałem, to za 1500-1700 zł można już spokojnie kupić RTXa 3070 (w górnym progu już nawet 3070ti) na gwarancji. Uzywany RX6700XT to mniej więcej 1300, a z benchmarków wynikałoby że jest z 15-20% słabszy. Czy te 12GB VRAM jest tego generalnie warte? Nie jestem ekspertem (co już pewnie zauważyliście), moja wiedza w temacie jest raczej podstawowa dlatego wolę dopytać jak to dokładnie wygląda.

Aż tyle to nie, Radeony lubią się wolniej starzeć, po nowszych sterownikach już RX 6700xt jest bliżej rtx 3070 niż dalej, w nie których grach tam gdzie gry wykorzystują więcej niż 8gb vramu już rtxy się dławią. Nie patrz na jakieś benchmarki z przed nie wiadomo ilu miesięcy wstecz. Imo jest opcja kupić RX 6700xt Asusa w sferisie za lekko ponad 1,5k po cashbacku, na twoim miejscu celowalbym w ten egzemplarz. Jeśli nie to w nieco mniejszych kwotach już idzie kupić używki w fajnych wersjach. Te 12 GB w perspektywie czasu da ci więcej niż dlss z rtxów. 6750xt bym chyba nie rozważał, bo różnic pomiędzy nim a 6700xt nie ma dużych w wydajności, ale pobór prądu jest trochę już bardziej odczuwalny.

Jest jeszcze taka opcja, ale nie wiem czy to już nie jest za dużo pod to CPU. 2,2k za RX 6800. https://www.amazon.de/gp/product/B0C15D94KL/?tag=pepperpl09-21&language=pl_PL

Edytowane przez Ryza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Ronin69 napisał:

Za mało konkretów: ale zostajesz przy FHD albo WQHD  i 8GB robi się za mało na przyszłość (a i teraz są już problemy w niektórych tytułach)

8GB to mało na przyszłość do 1920x1080 (już dzisiaj wypływają gry, gdzie są problemy przy takiej ilości VRAM w FHD). 2560x1440 niewiele tutaj zmienia. Zwiększanie rozdzielczości w grach, nie zwiększa tak bardzo zajętości VRAM, jak się niektórym wydaje.

2 godziny temu, gregory2k napisał:

Co do RTX-a 4060ti, to z recenzji wynika że jest koszmarnie słaby,

Wg. Techpowerup, wydajnościowo plasuje się pomiędzy RTX 3060Ti a RTX 3070 - jeśli te karty są "koszmarnie słabe", to tak - jest koszmarnie słaby.

niekiedy słabszy wręcz niż 3060ti.

... a niekiedy znacznie szybszy, więc patrzyłbym na średnią, a tutaj jest po prostu minimalnie szybszy od RTX 3060Ti.

Czy DLSS 3 jest tego warty? 

Jak dla kogo. Ja nie lubię przekłamań obrazu tego typu (nawet DLSS 2.0 unikam, bo też kłamie w specyficzny sposób). Jednak są tacy, którym te zniekształcenia DLSS nie przeszkadzają. Wniosek? - sprawa indywidualna, co kto lubi, co toleruje, a co nie.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Kyle_PL napisał:

Wg. Techpowerup, wydajnościowo plasuje się pomiędzy RTX 3060Ti a RTX 3070 - jeśli te karty są "koszmarnie słabe", to tak - jest koszmarnie słaby.

Autorowi pytania zapewne chodziło że za mało oferuje jako nowa gen xx60Ti w porównaniu do starej. Zresztą widać jak  nawet tu na forum niektórzy na siłę szukają plusów tej karty, a to mały pobór prądu* a to jakiś "frejm generator" a to że potrafi rozmawiać z duchami i inne cuda.
*- w karcie tej klasy pomijalne, Tak mały układ tej klasy i w tej litografi powinien się już zadowolić papu z samego slotu PCIE a nie wymagać dodatkowej wtyczki z zasilacza. W końcu ADA podobno ma być taka oszczędna na prąd.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
51 minut temu, blubaju napisał:

*- w karcie tej klasy pomijalne,

Dla mnie bardzo nie pomijalne. Buduję niesłyszalny przy obciążeniu PC i każde dodatkowe kilka W stanowi problem z wyrzuceniem tego niesłyszalnie z obudowy. 200W (RTX 3060Ti) - 220W (RTX 3070) a 160W-165W (RTX 4060Ti 8-16GB) przy tej samej wydajności, dla mnie robi znaczną różnicę.

51 minut temu, blubaju napisał:

W końcu ADA podobno ma być taka oszczędna na prąd.

To co proponujesz dzisiaj o lepszej wydajności/W niż ADA?

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kyle_PL napisał:

200W (RTX 3060Ti) - 220W (RTX 3070) a 160W-165W (RTX 4060Ti 8-16GB) przy tej samej wydajności, dla mnie robi znaczną różnicę.

Czyli to jest jedyna zaleta 4060Ti nad 3060Ti i ogólnie ADY ten mniejszy pobór prądu? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W przypadku RTX 4060Ti w wersji 8GB (vs modele 3060Ti/3070) jak dla mnie tak (DLSS FrameGenerator traktuję jak ... FakeGenerator). Natomiast przy wersji 4060Ti 16GB dochodzi kwestia właśnie tej pamięci (8GB obecne w RTX 3060Ti, 3070, 3070Ti staje się w nowych tytułach coraz bardziej problematyczne i obawiam się, że ten trend będzie postępował).

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, blubaju napisał:

Czyli to jest jedyna zaleta 4060Ti nad 3060Ti i ogólnie ADY ten mniejszy pobór prądu? :]

Ta karta nie ma żadnych zalet, wszystko poniżej 4070 z tej generacji to będzie i jest badziewie :E 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Aaa i "niesłyszalny" PC to co, chłodzony pasywnie?  No pod takim pojęciem rozumiem niesłyszalny.  ADY chłodzonej pasywnie chyba jeszcze  nie wypuścili.  A jak z chłodzeniem CPU? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, blubaju napisał:

Aaa i "niesłyszalny" PC to co, chłodzony pasywnie?

Nie - po prostu tak cichy, że go nie słychać z metra w środku nocy przy obciążeniu.

5 godzin temu, blubaju napisał:

A jak z chłodzeniem CPU? :]

... a jak ma być? :]

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi. Przekonaliście mnie ze nie warto ładować się w kartę z 8GB VRAM - dlatego rozglądam się za wszystkim co ma więcej. Rozmawiam jeszcze ze sprzedawcą, ale możliwe że będę miał opcję kupna Zotaca RTX 3080 10GB na gwarancji za około 1600-1700 zł (nie z koparki). Warto przy tym procesorze ładować się w tak mocną kartę? Czy lepiej w tym układzie po prostu wydać mniej i polować w dobrej cenie na tego 6700xt/6750xt? 

Edytowane przez gregory2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poluj na rx 6800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

do 2 tyś to miętko  dobrą wersje rx6800xt , używka z długą gwarancją ,jakiś czas temu trochę śledziłem aukcje olx , lolegro i schodziło tego trochę do 2tyś . myślę że w tej cenie to raczej jedna z ciekawszych kart  mocna i 16gb pamięci

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z bottleneckiem w przypadku RX6800/6800XT? Jest to temat którym mam się w ogóle przejmować, czy raczej nie będzie to rzutować na performance karty? Znalazłem fajny egzemplarz RX 6800 na gwarancji za 1600 zł, ale cały czas się zastanawiam czy ta karta nie jest po prostu za mocna do takiego budżetowego procesora. Dzięki jeszcze raz za porady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz zestawu 11400F+RTX 3070 wypowiem się. Proc potrafi dość mocno ograniczyć kartę nawet w 1440p. W Hitmanie (tym z 2016), W GTA V czy w Wiedźminie 3 w Beauclair użycie karty potrafi wynosić 70-80% na moich ustawieniach graficznych. Przy czym ja celuję w wysoki fps (co najmniej 120). W nowych grach, gdzie w 1440p będziesz walczył by uzyskać chociażby te 80-100fps problemu możesz nie odczuć. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi