Skocz do zawartości
parcu

27'', 1440p, >100 Hz, IPS?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałoby się kupić idealny monitor, ale takowy nie istnieje, nawet OLED (wypalenia), a micro LED to wizja odległej przyszłości, więc powiedzmy że szukam najmniejszego zła:
- 27'' IPS
- 2560x1440
- powyżej 100 Hz
- możliwie jak najwyższy kontrast, powyżej 1100:1
- możliwie jak najmniejszy IPS GLOW
- równomierność podświetlenia przynajmniej przyzwoita

Kupiłbym AOC 24G2U bo ma kontrast ok. 1500:1, ale by mnie wyśmiali że kupuje FHD do 4070 Ti... Swoją drogą minęło już kupę czasu i jak dotąd nie widziałem kompletnie żadnego IPSa 1440p 27'' 144+ Hz który przynajmniej by się zbliżył do tego 24G2U pod względem kontrastu, obecnie najlepsze kończą się zazwyczaj na poziomie 1250:1, kiedyś 1350:1 (od dawna niedostępny PG279Q).

Próbowałem AOC AGON AG275QXN/EU ze względu na to że jest to jeden z nielicznych płaskich VA, zwróciłem ze względu na bad pixele, poza nimi na minus jeszcze kąty widzenia, reszta była raczej ok - nie widziałem smużenia. Tym razem dla odmiany chciałem sprawdzić jeszcze jakiegoś IPSa. Myślałem nad:

- Iiyama 27" G-Master GB2770QSU-B5
- Samsung 27" Odyssey G5

Którego brać? Chyba że istnieje jeszcze jakaś inna (lepsza) alternatywa?
W przypadku Samsunga, nie mam pojęcia czym się różnią te dwa:
- Samsung 27" Odyssey G5 (LS27AG500NUXEN)
- Samsung 27" Odyssey G5 (LS27AG520NUXEN)
Ktoś wie czym one się różnią i którego z nich dotyczy recenzja na rtings.com: https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/odyssey-g5-s27ag50
?

Jest jeszcze ASUS TUF VG27AQ (kontrast około 1250:1), ale to chyba gorszy wybór od w/w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie LG którego mam w stopce? 

Przy 10 bit ma 180 Hz, podczas gdy ten Samsung zaledwie 120 Hz. 

Do tego lepszy response time. Kontrast gorszy ale już bez przesady, to IPS więc nie ma co oczekiwać cudów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ten drugi jest chyba 240Hz dlatego dużo droższy i recka dotyczy raczej pierwszego bo z 2021 roku recka.

ktoś kupił z allegro cóż przepadło bo był za 1270zł z wysyłką nowy.

ed.

recka jest tego pierwszego  Samsung Odyssey G5 S27AG50

drugi to G52

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zdecydowanie GB2770QSU-B5 lub G50A/G52A.

Dodam od siebie że G52A miałem i trochę kolory za bardzo idą w stronę czerwieni...

W porównaniu do AG275QXN/EU kąty widzenia lepsze, z kontrastem tragedii nie odczujesz aczkolwiek jeżeli trafisz dobrze na loterii matrycowej to będziesz zadowolony.

Nie wiem jak z Iiyamą... 

Powiem tak te LG mają kontrast na poziomie 1:700-800. Dla mnie osobiście to żart... 

Żeby z ipsami dojść do ładu musisz mieć dostęp do kilku sztuk z których wybierzesz najlepszą...

Edytowane przez Tiger159

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, 

iiyama w porzedniku, czyli modelami z oznaczeniem B1 słynęły z tego, że mierzony kontrast wynosił tam ponad 1200:1. Dlatego seria B5, to dobry trop jeśli szukasz IPS-a ze stosunkowo dobrą czernią. 

W przypadku tego modelu powinno być podobnie, bo producent znowu deklaruje wyższy niż konkurencja kontrast. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, galakty napisał:

A czemu nie LG którego mam w stopce? 

Przy 10 bit ma 180 Hz, podczas gdy ten Samsung zaledwie 120 Hz. 

Do tego lepszy response time. Kontrast gorszy ale już bez przesady, to IPS więc nie ma co oczekiwać cudów. 

https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/lg-27gp850-b-27gp83b-b-vs-samsung-odyssey-g5-s27ag50/24452/26280?usage=3623&threshold=0.10

"zaledwie" 120 Hz fajnie brzmi :E; w porównaniu z Samsungiem:
- LG jest minimalnie szybszy, (ale musiałbym być chyba cyborgiem żeby dostrzec jakąkolwiek różnice),
- LG ma ciut lepsze kąty widzenia w poziomie, (ale oba to IPS więc zakładam że ten Samsung będzie miał o wiele lepsze kąty od AOC AG275QXN (na VA) którego sprawdzałem),
- LG ma ciut lepsze kolorki w trybie HDR, (który w tej klasy monitorach i tak jest bezużyteczny),
- LG ma więcej portów USB (które dla mnie i tak są zbędne),  <------ NA TYM KONIEC ZALET LG
- Samsung ma lepszą podstawę (można obracać),
- Samsung ma o wiele lepszy kontrast (1150:1) niż LG (800:1), co w przypadku IPS jest sporą różnicą i wydaje mi się że odczuję to bardziej niż całą resztę:

Qi9jbrnxSmOcR3iYRFRNYA.png

10 godzin temu, Keken napisał:

ten drugi jest chyba 240Hz dlatego dużo droższy

Nieprawda, sprawdziłem to osobiście i oba mają dokładnie ten sam, 165 Hz panel (LM270WQA-SSA2).
Jedyna różnica jaką dostrzegłem jest w trybie HDR - S27AG50 ma HDR10 a S27AG52 ma "DisplayHDR 400", więc to raczej bez znaczenia:

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/9e501cc74f
https://www.displaydb.com/compare/samsung-s27ag50/samsung-s27ag52

Co do reszty pełna zgoda :)

9 godzin temu, Tiger159 napisał:

Zdecydowanie GB2770QSU-B5 lub G50A/G52A.

W porównaniu do AG275QXN/EU kąty widzenia lepsze,

Nie wiem jak z Iiyamą... 

Powiem tak te LG mają kontrast na poziomie 1:700-800. Dla mnie osobiście to żart...

Dokładnie, mam identyczne zdanie jak Ty.

Bida z nędzą jest jeśli chodzi o monitory. Z dobrym jak na IPS kontrastem (około 1200:1) znalazłem jeszcze Gigabyte M27Q i ASUS TUF VG27AQ, przy czym według testów na rtings.com na obu czcionka wygląda gorzej niż na Samsungu, a w przypadku ASUSa dodatkowo dochodzi problem ze smużeniem przy niskim poziomie odświeżania, więc to chyba najgorszy wybór z w/w:

https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/gigabyte-m27q-vs-samsung-odyssey-g5-s27ag50/19668/26280?usage=3623&threshold=0.10

https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/asus-tuf-vg27aq-vs-samsung-odyssey-g5-s27ag50/1640/26280?usage=3623&threshold=0.10

Podsumowując, najprawdopodobniej będę celował w Iiyamę GB2770QSU-B5 lub Samsunga S27AG50. Ale raczej w Samsunga, bo przynajmniej jest na rtings, jeszcze dodatkowo przemawia za nim oficjalny certyfikat G-SYNC (w Iiyamie też działa, no ale jednak) ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, parcu napisał:

Podsumowując, najprawdopodobniej będę celował w Iiyamę GB2770QSU-B5 lub Samsunga S27AG50. Ale raczej w Samsunga, bo przynajmniej jest na rtings, jeszcze dodatkowo przemawia za nim oficjalny certyfikat G-SYNC (w Iiyamie też działa, no ale jednak) ;).

Ja w końcu stwierdziłem że 4k kupię... Zauważyłem że jest kilka ciekawych monitorów... 1080p wygląda względnie dobrze na monitorze 4k ale 1440p na 4k jest już dla mnie na tyle zadowalające że wolę kupić monitor na lata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, parcu napisał:

Samsung ma lepszą podstawę (można obracać),
- Samsung ma o wiele lepszy kontrast (1150:1) niż LG (800:1), co w przypadku IPS jest sporą różnicą i wydaje mi się że odczuję to bardziej niż całą resztę:

Monitor stoi na wprost, obracanie niepotrzebne

Tu się zgadzam, ale nie wiem na ile ten kontrast robi różnicę, to dalej mizerne wartości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stoje przed identycznym problemem, chce wymienić PC po 7 latach a monitor bo 12 latach. Myślałem nad Dell aw2723df ale jest ciężko dostępny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Nightdew napisał:

Też stoje przed identycznym problemem. Myślałem nad Dell aw2723df.

Ten DELL to jest kompletnie inna półka cenowa niż wszystkie powyższe monitory wymienione w tym wątku. Co więcej, według mnie nie wyróżnia się on kompletnie niczym co uzasadniałoby sens dopłaty, w tym segmencie cenowym bywały już o wiele lepsze opcje jak chociażby ten Acer:

https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/acer-predator-xb273u-gxbmiipruzx-vs-dell-alienware-aw2723df/21483/34684?usage=3623&threshold=0.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, parcu napisał:

Ten DELL to jest kompletnie inna półka cenowa niż wszystkie powyższe monitory wymienione w tym wątku. Co więcej, według mnie nie wyróżnia się on kompletnie niczym co uzasadniałoby sens dopłaty, w tym segmencie cenowym bywały już o wiele lepsze opcje jak chociażby ten Acer:

https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/acer-predator-xb273u-gxbmiipruzx-vs-dell-alienware-aw2723df/21483/34684?usage=3623&threshold=0.10

Za Dellem przemawia u mnie przywiązanie do firmy, ale rzeczywiście ten acer też fajny. Tylko widzę, że również problem z dostępnością. Masakra, mieć kasę na monitor a nie mieć możliwości wybrać czegoś fajnego i dostępnego. W Oledy nie chcę się ładować przez problem z wypaleniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego Samsunga S27AG50. Podświetlenie w miarę równe - lewo dolny róg jest ciut jaśniejszy, ale nie jest źle. Poza tym delikatny backlight bleeding no i oczywiście standardowo bad pixel - póki co znalazłem 1. Czy naprawdę aż tak ciężko jest trafić sztukę bez bad pixeli? Czy dać sobie spokój i to zaakceptować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz gwarancje na bad'y to odsyłaj. Ja swoją iiyamę 6 lat temu odsyłałem dwa albo trzy razy aż trafiłem na taką która nie ma bad pikseli, ale też była wymiana od ręki w ciągu 30 dni na bad piksele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, parcu napisał:

Kupiłem tego Samsunga S27AG50. Podświetlenie w miarę równe - lewo dolny róg jest ciut jaśniejszy, ale nie jest źle. Poza tym delikatny backlight bleeding no i oczywiście standardowo bad pixel - póki co znalazłem 1. Czy naprawdę aż tak ciężko jest trafić sztukę bez bad pixeli? Czy dać sobie spokój i to zaakceptować?

"Standardowo bad pixel" - poważnie chciałbyś zostawić sobie monitor z bad pixelem? Jak satysfakcjonuje Cie korzystanie z wadliwego produktu to zostaw, chociaż myślę, że to głupota. Zmieniałem już kilka monitorów i jedyne na co trafiłem to na backlight bleeding - to można zaakceptować w jakiś sposób, ale bad pixele? :D 

49 minut temu, Rico650 napisał:

Jak masz gwarancje na bad'y to odsyłaj. Ja swoją iiyamę 6 lat temu odsyłałem dwa albo trzy razy aż trafiłem na taką która nie ma bad pikseli, ale też była wymiana od ręki w ciągu 30 dni na bad piksele.

Nowy monitor, może zwrócić i kupić kolejny, nie musi się interesować gwarancją na bad pixele. 

Odnośnie tematu: 

Jeśli zależy Ci na kontraście i chciałbyś IPS'a to spróbowałbym wspomnianego przez Ciebie Iiyama 27" G-Master GB2770QSU-B5.

Dodatkowo można się zainteresować M27Q Rev 2.0: https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/m27q  Również spełni Twoje oczekiwania i jest to świetny wybór.

Edytowane przez frosti-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście szedłbym w IIYAMA G-Master GB2770QSU-B5 27". Widziałem go na żywo u kolegi i jest bardzo fajnie wykonany. Sam w listopadzie kupiłem Iiyame tylko że FHD - GB2570HSU-B1. Barrrdzo fajny model. Pójdzie na sprzedaż i wymienię na GB2770 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza recka IPSa na miniledach.
Całkiem dobrze się prezentuje.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/innocn/27m2v

Cytat

INNOCN 27M2V jest wyposażony w podświetlenie Mini LED z 1152 strefami przyciemniania, co pomaga uzyskać dobrą funkcję lokalnego przyciemniania. Pomaga poprawić jakość obrazu w ciemnych scenach, poprawiając poziomy czerni przy jednoczesnym zachowaniu szczegółów w jasnych obiektach. Przy włączonym lokalnym przyciemnieniu jest mniej czarnego zauroczenia niż przy wyłączonym, ponieważ dobrze widać szczegóły w ciemnych obszarach. Sceny z małymi jasnymi obiektami, takimi jak pole gwiazd, wyglądają świetnie i nie ma żadnych problemów z jednolitością. Wokół jasnych obiektów lub napisów występuje minimalne rozkwitanie, a nawet jeśli zobaczysz więcej rozkwitu podczas oglądania z boków, musisz być pod szerokim kątem, aby to zauważyć. Ponadto algorytm dobrze radzi sobie z szybko poruszającymi się obiektami. Ogólnie rzecz biorąc, wygląda dobrze, gdy patrzy się z przodu, ale możesz zauważyć pewne problemy, jeśli musisz usiąść pod szerszym kątem. Powyższy film jest w SDR z kontrastem podświetlenia na „100”, a tutaj możesz również zobaczyć, jak to wygląda w HDR. Działa tak samo w obu przypadkach, ale światła są jaśniejsze w HDR i nie można również wyłączyć lokalnego przyciemniania w HDR.

W Polsce jeszcze nie dostępny ale wychodzi z tego co widzę około 2,5k zł.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi