Skocz do zawartości
parcu

27'', 1440p, >100 Hz, IPS?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
19 minut temu, Tiger159 napisał:

Spróbuj zresetować monitor do ustawień fabrycznych w menu, jak nie pomoże to pewnie masz jakiś tryb oszczędzania energii w nim włączony. Ja pamiętam że była możliwość żeby wyłączyć diodę czy coś takiego.

EDIT: W manualu wyczytałem coś takiego. 

Cytat

Na ekranie nie jest wyświetlany żaden obraz a dioda LED zasilania miga co 0,5–1 s.

• Sprawdzić, czy kabel jest prawidłowo podłączony do produktu i do komputera i czy złącza są mocno wciśnięte.
  • Naciśnij dowolny klawisz na klawiaturze lub porusz myszą, aby wrócić do poprzedniego ekranu.
  • Urządzenie pracuje w trybie oszczędzania energii

•  

EDIT2: Możesz mieć również wyłączone „auto przełączanie źródła" - Autoprzeł. Źródła

Resetowałem do fabrycznych już kilka razy... A dioda się nie wyłącza tylko po prostu przestaje migać, a gdy przestanie migać to monitor nie startuje razem z PC. W opcjach monitora jedyne ustawienie odnośnie diody to "Power LED ON" i dwie opcje "Stand-by" i "Working". Różnią się jedynie tym że przy tej 2 opcji dioda świeci się nawet przy włączonym monitorze, a przy tej pierwszej tylko gdy wyłącze PC, co jest raczej bez znaczenia, a więc nadal PUDŁO niestety..

Jest jeszcze opcja "Off timer" - mam na "Off" i "Eco timer" - również mam na "Off". Szukamy dalej czy surrender? :E

@EDIT

Odnośnie tego cytatu z manuala - u mnie dioda nie miga tylko świeci cały czas (gdy miga przez pierwsze parę godzin po wyłączeniu PC to przy ponownym jego uruchomieniu monitor się wybudza normalnie, ale gdy przestanie migać i zaczyna świecić stale - wtedy monitor sam nie startuje i muszę naciskać za każdym razem przycisk)

Pierwsza kropka - gdyby kabel był źle podłączony to by w ogólne nie działało, ale działa, problem tylko taki że samemu się nie włącza tylko muszę to robić fizycznym przyciskiem. Po za tym sprawdzałem na 2 kablach tak jak pisałem (HDMI, DP) i jest to samo, więc tym bardziej.

Druga kropka - nic to nie daje.

3 kropka - pisałem już wyżej że w monitorze "Eco" jest na Off, w windowsie też.

@Edit 2

"Auto source switch" mam na "ON". Próbowałem zarówno na "On" i "Off" - to samo.

Edytowane przez parcu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tiger159

Problem rozwiązany, nie do końca wiem co było przyczyną ale coś tam pomogło w końcu.

Ostatecznie zdecydowałem się monitor zostawić. Pod względem BLB / ips glow nie jest idealnie, ale nie ma tragedii, więc mógłbym trafić jeszcze gorzej. Za to nie ma nawet 1 bad pixela, więc to chyba najważniejsze, tym bardziej że minęło właśnie 4 tyg. od zakupu. Generalnie jestem zadowolony, za te pieniądze jest OK. Myślę że przesiedzę już na tym aż do czasu micro led, bo oled nie dla mnie 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, parcu napisał:

@Tiger159

Problem rozwiązany, nie do końca wiem co było przyczyną ale coś tam pomogło w końcu.

Ostatecznie zdecydowałem się monitor zostawić. Pod względem BLB / ips glow nie jest idealnie, ale nie ma tragedii, więc mógłbym trafić jeszcze gorzej. Za to nie ma nawet 1 bad pixela, więc to chyba najważniejsze, tym bardziej że minęło właśnie 4 tyg. od zakupu. Generalnie jestem zadowolony, za te pieniądze jest OK. Myślę że przesiedzę już na tym aż do czasu micro led, bo oled nie dla mnie 😜

To dobrze że monitor się podoba. Wydaje mi że z blb np w lg mogłeś trafić gorzej a na pewno z kontrastem. Niech dobrze służy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi