Skocz do zawartości
Reshala

Nowa karta od AMD nie daje sygnału

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, myślałem że jakoś się tam w miarę orientuję ale chyba jednak nie...

Kupiłem dzisiaj nową kartę graficzną w sklepie ME. Od tygodnia siedziałem na integrze z 13500. NA integrze wszystko działało, gry podłączyłem GPU to niestety nie odpala, jest HDMI NO SIGNAL.

Po kolei, jak wyglądały moje kroki:

1. Pobrałem sterowniki amd adrenaline

2. Wyłączyłem komputer, podpiąłem GPU do odpowiedniego pcie oraz podpiąłem 2x8pin

3. Włączyłęm komputer, wtyczka hdmi została dalej w integrze od PG

4. Po włączeniu się windowsa zainstalowałem sterowniki od AMD, zainstalowały się.

5. Wyłączyłem komputer, w biosie wyłączyłem iGPU, zapisałem i wyłączyłem.

6. Pierwszy zgrzyt, odpalił się napis płyty głównej i tyle, po chwili HDMI NO SIGNAL, próbowałem tak kilka razy i ciągle to samo.

7. Włączyłem komputer na integrze i zobaczyłem w managerze urządzeń owszem RX6800 ale z wykrzyknikiem i błąd 43

Zasilacz mam MSI A850G więc na pewno starczy. GPU się świeci oraz wentylatory działają... Pomóżcie bo mam mega wk....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki instaluje się już z nową kartą. Odinstaluj sterownik AMD, jeszcze raz wyjmij i ponownie zainstaluj kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz proszę łopatologicznie bo jestem kłębek nerwów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś normalnie podłączyć kartę AMD, wpiąć w nią kabel i później zainstalować sterowniki. Po co takie kombinowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak normalnie podłączyć, jaki kabel w nią wpiąć, nie myślę teraz bo mam mega wk... normalnie podłączyłem jak zawsze karty od zielonych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Karta powinna dać obraz na sterowniku podstawowym, tylko ekran będzie rozjechany z powodu niepoprawnej rozdzielczości.

Zrób jak wyżej napisał kolega.

3 minuty temu, Reshala napisał:

Jak normalnie podłączyć, jaki kabel w nią wpiąć, nie myślę teraz bo mam mega wk... normalnie podłączyłem jak zawsze karty od zielonych...

Jeszcze raz wyłącz komputer, wyjmij kartę z komputera, podłącz kabel z monitora do integry, uruchom komputer i odinstaluj poprzez DDU sterownik AMD.

Wyłącz komputer, zamontuj kartę i podłącz do niej kabel z monitora i uruchom komputer - musi być obraz.

Teraz zainstaluj sterownik AMD ze stronki AMD dla tej karty.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, że nie powinieneś instalować sterowników AMD na integrze Intela, tylko normalnie po zakupie karty włożyć ją do kompa, podłączyć przewody od zasilania, podłączyć do niej kabel HDMI, powinno się wszystko normalnie odpalić i instalujesz wtedy sterownik AMD. Integry też chyba nie trzeba wyłączać w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kod 43 i brak obrazu na starcie to bardzo zły objaw ;-)

W skrócie problem z GPU lub pamięciami.

Nic nie trzeba przełączać w biosie jak się wkłada dedykowaną kartę to odpali na niej i przy włączonym opcji multi monitor będzie dostępna integra i dedyk pod systemem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa błąd 43 - przegapiłem :E

Nie dobrze.

Jak dalej błąd występuje, oddać kartę na gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zrobiłęm tak jak pisaliście, wyciągnąłem kartę itp. Odpaliłem na czysto z podpiętą kartą i hdmi do niej, obraz był ale rozjechany, włączyłem sterowniki, coś tam się wczytywało, nagle jakiś błąd na sekundę, i ekran się wyłączył i "no signal"

https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-6000-series/amd-radeon-6800-series/amd-radeon-rx-6800

pobrałem te w środku, dobrze zrobiłem ?

Edytowane przez Reshala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstalowałeś najpierw sterowniki przez DDU? Tak jak kolega wyżej radził, wyjmij kartę, odpal kompa na integrze Intela, odinstaluj sterowniki AMD programem Display Driver Uninstaller, następnie włóż kartę, odpal kompa i zainstaluj jeszcze raz sterowniki na czysto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd 43 to często błąd systemowy karty, ewentualnie inne problemy tutaj to zgadywanie. 

Sterowniki ściągasz do takiego systemu jaki masz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przeciez napisałem... na czysto zainstalowałem czyli po użyciu DDU...

pytałem też które sterowniki odpowiednie będą, te AUTO DETECT czy Adrenaline ? teraz miałem adrenaline i pojawił się ten błąd i no signal... tak jakby z nimi coś było nie tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki AMD to straszna :kupa: jest.

Poczekaj na kogoś, kto taki problem miał i albo go rozwiązał, w co nie wierzę przy kodzie 43, albo oddał kartę do sklepu jako uszkodzoną, bo tak objawia się problem z kodem 43.

Co do sterowników Adrenaline, poczytaj i poszukaj, co instalować i jak, bo strach cokolwiek do tego wynalazku od czerwonych instalować na pewniaka.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=instalowac+adrenaline+czy+nie

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Często bywa tak że karta daje obraz na podstawowym sterowniku a tego od producenta nie przyjmuje jak jest fizycznie np gpu walnięte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po zainstalowaniu sterownika ginie obraz i wywala kod 43?

Jak tak to jak pisałem problem z kartą.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj te 23.5.1 pod twoją wersję Windowsa . Możesz też spróbować jakieś starsze jak nie pyknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie instaluje się sterownik, w czasie instalacji/wczytywania wywala błąd i ginie obraz i teraz jest w menagerze urządzeń RX 6800 i wykrzyknik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam uwalone GPU, kiedyś kiedyś jak Nv miała problem z pamięciami to też wywalało błąd 43.

Jak karta z outletu, albo po zwrocie to nie pierwszemu robi psikusa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nówka z plombą była i naklejką na folii antystatycznej.

jeszcze raz spróbuję z tymi sterownikami AUTO DETECT, tylko pytanie, w DDU wybrać opcję 1 czyli zalecaną czy ostatnią czyli INSTALACJA NOWEJ KARTY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalacja nowego GPU, czyści sterownika i wyłącza system. 99% obstawiam uwalone GPU 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje napisanie maila do sklepu z opisem problemu i czekanie na ich decyzję.

Bardzo mi przykro, chociaż nawet Ciebie nie znam.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma 14 dni na zwrot przecież.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Reshala napisał:

Nie instaluje się sterownik, w czasie instalacji/wczytywania wywala błąd i ginie obraz i teraz jest w menagerze urządzeń RX 6800 i wykrzyknik

Zostaje Ci przeflashować kartę jak nie pomoże to zwrot ;-) Uwierz mi to nie pierwszy radek z tej serii, który z pudełka jest uszkodzony ;-)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok, drugi raz to samo, w trybie awaryjnym DDU, pozniej podlaczylem kartę, odpaliłem instalację tej drugiej wersji czyli AUTO DETECT, było extract i nawet błędu nie było, od razu wywaliło no signal...

Jeszcze się spytam i upewnię, w biosie nic nie trzeba grzebać? bo ja się przedtem bawiłem, ustawiałem że ma być PEG slot na 1 miejscu, pozniej wyłączałem iGPU... to nie ma znaczenia teraz ?

A teraz np jak mam podpięte hdmi do integry to sterownik normalnie się instaluje... nie ma błędu żadnego

Edytowane przez Reshala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi