Skocz do zawartości
JestęGangsterę

Wentylatory z obudowy przestały się kręcić - znowu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, ostatnio napisałem  o moim problemie o nie kręcących się wiatrakach w obudowie, ale problem "załatwił się" sam. Zrobiłem update biosu, ale wątpie żeby to rozwiązało problem bo wentki zaczeły się kręcić dopiero następnego dnia. Dzisiaj okazało się że wentylatoru znowu się przestały kręcić. Wchodząc do BIOSu i na wszystkich sysfan 1-3 jest 0 RPM (screen) Moja płyta to b660m gaming x ddr4, a obudowa to SILENTIUMPC Regnum RG6V TG. Tutaj screen jak to wygląda w smartfan 6, wszystko jest na default. Ktoś coś? Może jest problem z jakimś programem? Bo jak wspomniałem wszystko działało przez jakiś tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu sie zatrzymują jak nie ma określonej temperatury? Czy tak sie dzieje cały czas nawet podczas grania ? 

Użyj sobie banalnego w obsłudze programu FanControl i zobacz czy ci wykryje wentylatory ( jesli podpięte pod płytę główna a nie jakis kontroler ) , jeśli tak to ustaw sobie je według własnego uznania 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, KamilRomaniuk napisał:

Użyj sobie banalnego w obsłudze programu FanControl i

... a ja odradzam jakikolwiek spamware. Ustawić manualnie krzywe wentylatorów w UEFI - najbardziej niezawodne rozwiązanie, a nie jakieś programy firm czwartych, które są zawodne.

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj ustawić minimalną wartość obrotów powyżej 30%. Jak nie pomoże to zmień control mode na DC bo w tej obudowie są wentylatory bez PWM z tego co pamiętam i pobaw się krzywą. No i Input ustaw na CPU temperature bo to ma największy sens

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, KamilRomaniuk napisał:

Może po prostu sie zatrzymują jak nie ma określonej temperatury? Czy tak sie dzieje cały czas nawet podczas grania ? 

Użyj sobie banalnego w obsłudze programu FanControl i zobacz czy ci wykryje wentylatory ( jesli podpięte pod płytę główna a nie jakis kontroler ) , jeśli tak to ustaw sobie je według własnego uznania 

hej, nie znam się więc możesz mi powiedzieć co o tym myślisz? wydaję mi się że wszystko wykrywa więc raczej nic się nie spaliło. ale jak widzisz wszędzie jest 0 RPM (FAN2-4 bo fan 1 to jest chłodzenie do CPU)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, QuBBa napisał:

Spróbuj ustawić minimalną wartość obrotów powyżej 30%. Jak nie pomoże to zmień control mode na DC bo w tej obudowie są wentylatory bez PWM z tego co pamiętam i pobaw się krzywą. No i Input ustaw na CPU temperature bo to ma największy sens

zrobię tak jak mówisz ale według manuala PMW jest w tej obudowie. I w tej rubryc mogę wybrać tylko PMW, auto albo VOLTAGE. Czy dc to właśnie voltage? Poza tym już probowałem ustawiać szybkość na max (w tej rubryce Speed Control) i nic to nie dało, jakby te wentylatory się w ogóle włączały. Swoją drogą czy to że na tych sysfan od 1-3 piszę N/A coś znaczy? https://imgur.com/a/jWoCTwE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PWM ustawia się przy wentylatorach 4pin, a Voltage przy 3pin.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

PWM ustawia się przy wentylatorach 4pin, a Voltage przy 3pin.

tak w razie W, powiedzmy że jednak mam PMW i jest podpięte pod 4 piny, czy coś stanie się złego jeżeli ustawie na Voltage?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic złego się nie stanie jak pomylisz ... choć osobiście nie miałem np. przez rok wentylatora PWM ustawionego na Voltage ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kyle_PL napisał:

Nic złego się nie stanie jak pomylisz ... choć osobiście nie miałem np. przez rok wentylatora PWM ustawionego na Voltage ;)

zrobiłem to co kolega napisał wyżej, niestety nie pomogło :( nie chcę truć dupy ale co oznacza te N/A przy sysfans? bo jak dla mnie że mobo nie widzi żeby było coś podpięte więc nie ważne co tam ustawie, komputer się nie dostosuję....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ustaw w tym smartfan 6 na manual, byś miał kontrolę nad krzywą wentylatorów i ją odpowiednio podnieś. U siebie sprawdzałem i nie mam wybrane PWM/Voltage, tylko zostawione na AUTO.

Wentylatory oczywiście podłączasz bezpośrednio w odpowiednie porty płyty głównej, a nie przez kontroler i mają one minimum 3 przewody?

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, JestęGangsterę napisał:

zrobię tak jak mówisz ale według manuala PMW jest w tej obudowie. I w tej rubryc mogę wybrać tylko PMW, auto albo VOLTAGE. Czy dc to właśnie voltage? Poza tym już probowałem ustawiać szybkość na max (w tej rubryce Speed Control) i nic to nie dało, jakby te wentylatory się w ogóle włączały. Swoją drogą czy to że na tych sysfan od 1-3 piszę N/A coś znaczy? https://imgur.com/a/jWoCTwE

PWM jest bo dołączony do obudowy kontroler ma 4 pin. Ale te standardowe wentylatory Sigma są w wersji bez PWM z tego co pamiętam. Ja swoje zmieniłem na Arctiki z PWM które są dużo cichsze i wydajniejsze. Spróbuj przepiąć kontroler z sys fan 2 na sys fan 1, może się coś z nim stało. Przetestował bym też na twoim miejscu wszystkie wentylatory osobno, podłączając je z pominięciem kontrolera z obudowy. Wtedy będziesz mógł wykluczyć awarię poszczególnych wentyli i samego kontrolera.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, QuBBa napisał:

PWM jest bo dołączony do obudowy kontroler ma 4 pin. Ale te standardowe wentylatory Sigma są w wersji bez PWM z tego co pamiętam. Ja swoje zmieniłem na Arctiki z PWM które są dużo cichsze i wydajniejsze. Spróbuj przepiąć kontroler z sys fan 2 na sys fan 1, może się coś z nim stało. Przetestował bym też na twoim miejscu wszystkie wentylatory osobno, podłączając je z pominięciem kontrolera z obudowy. Wtedy będziesz mógł wykluczyć awarię poszczególnych wentyli i samego kontrolera.

dzięki, życz mi szczęścia bo jestem w tym zielony XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W dzisiejszych czasach używanie kontrolerów obudowy, jest trochę archaicznym rozwiązaniem. Po co manualnie na kontrolerze grzebać w zależności od tego co odpalamy ... lub co gorsza tego nie robić wcale, skoro można wszystko zautomatyzować w UEFI? ... no chyba, że ktoś nie wie, jak te krzywe poustawiać/potestować.

ps. jak kontrolujesz wentylatory jakimś kontrolerem, to w UEFI ustawiasz je na przysłowiowy "max" (ma to wpływ, jeśli kontroler zasilany jest z gniazda wentylatora).

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

W dzisiejszych czasach używanie kontrolerów obudowy, jest trochę archaicznym rozwiązaniem. Po co manualnie na kontrolerze grzebać w zależności od tego co odpalamy ... lub co gorsza tego nie robić wcale, skoro można wszystko zautomatyzować w UEFI? ... no chyba, że ktoś nie wie, jak te krzywe poustawiać/potestować.

To nie taki kontroler. Tu jest po prostu płytka z czterema slotami 4 pin, którą się podpina do jednego slotu na płycie i steruje wszystkimi naraz przez bios

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli dochodzą problemy z obciążeniem mocowym pojedynczego gniazda. ... jednak mimo wszystko radzę sobie odpuścić takie wynalazki.

Ta płyta poza CPU ma 3 złącza do wentylatorów. Kolega ma 4 wentylatory obudowy. To niech 2 wentylatory wepnie bezpośrednio w płytę, a trzeci i czwarty w ten kontroler - przynajmniej moc zostanie rozłożona, a nie że 4 wentylatory katują jedno gniazdo.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Kyle_PL napisał:

Czyli dochodzą problemy z obciążeniem mocowym pojedynczego gniazda. ... jednak mimo wszystko radzę sobie odpuścić takie wynalazki.

Ta płyta poza CPU ma 3 złącza do wentylatorów. Kolega ma 4 wentylatory obudowy. To niech 2 wentylatory wepnie bezpośrednio w płytę, a trzeci i czwarty w ten kontroler - przynajmniej moc zostanie rozłożona, a nie że 4 wentylatory katują jedno gniazdo.

Niby tak ale gniazdo ma obciążalność do 1A, a pojedynczy wentyl to 0,1A więc mamy spory zapas. U mnie tak śmiga od lat i nic się nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, QuBBa napisał:

co jeśli sysfan1 jest już zajęty? nie jestem pewien od czego się te kabelki ale pisze na nim CPU ( ale wiadomix że to nie jest cpu fan ), nie chcę jednak się tym bawić bez wiedzy do czego to służy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, JestęGangsterę napisał:

co jeśli sysfan1 jest już zajęty? nie jestem pewien od czego się te kabelki ale pisze na nim CPU ( ale wiadomix że to nie jest cpu fan ), nie chcę jednak się tym bawić bez wiedzy do czego to służy :(

No to musisz prześledzić przewody i sprawdzić co jest gdzie podpięte, nie powinno to być przesadnie trudne. Jeżeli wszystkie wentylatory obudowy masz wpięte w ten kontroler z tyłu obudowy o którym rozmawialiśmy, a sam kontroler jest wpięty swoim przewodem w sys fan 2 i mimo wszystko masz zajęty też sys fan 1 to coś źle podpiąłeś. Opcje są dwie: albo wpiąłeś w sys fan 1 wentylator chłodzenia CPU albo pompę chłodzenia wodnego AiO jeżeli takie masz. Przy AiO wpinasz jego wentylatory w gniazdo CPU FAN, a pompę w PUMP FAN / CPU PUMP. Przy klasycznym chłodzeniu powietrznym CPU wpinasz oczywiście tylko w CPU FAN, jeżeli masz dwa wentylatory na chłodzeniu CPU to spinasz je szeregowo i potem jednym przewodem do tego gniazda CPU FAN.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FanControl działa bardzo poprawnie i nie jest instalacyjny.

U mnie mam tak ustawiony:

4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi