Skocz do zawartości
SirGon

Jak wejść do BIOS-u za pomocą terminala w Linux?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyżej w temacie.

W Windows za pomocą wiersza poleceń jest: shutdown /r /fw
A w Linux za pomocą terminala jak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

systemctl reboot --firmware-setup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta komenda wyżej niestety nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może w linuxie z którego korzystasz robi się to inaczej. Z czego korzystasz konkretnie? Dystrybucja, wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Korzystam z Linux Mint 21.

Terminal zwraca taką informację: Cannot indicate to EFI to boot into setup mode: Firmware does not support boot into firmware.

Edytowane przez SirGon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne aktualnie

• Tematy

• Odpowiedzi

• Wrzuć jeszcze najlepiej kilka razy film z tego kanału wrzucającego fałszywki Oni sprzętu ze swoich "testów" na oczy nie widzieli.
    • Scena z termosem. Jej obecność to fakt, a nie manipulacja. Widziłem scenę z termosem i wystarczy. Fakt, że taka scena tu została pokazana, mówi mi bardzo wiele na temat tego filmu.  https://wykop.pl/link/7221913/prof-marcin-matczak-zielona-granica-agnieszki-holland-jest-oparta-na-faktach oraz https://wykop.pl/link/7222375/holland-jesli-chodzi-o-fakty-to-wszystkie-sa-prawdziwe-mocna-odpowiedz-rzec   Nawet nie ma co wspominać o tym, że nawet jakby przyznała, że nazmyślała i to nie na faktach,  to wzruszone seansem Julki będzie łatwo przekonać do ignorancji i przyzwolenia na zalew wrogich nam nielegalnych imigrantów,  w przyszłości. Ktoś inny o tym już pisał ostatnio, porównując do filmu Wajdy.  Dobrze. Teoretycznie masz rację. Teoretycznie film od Kurskiego z Tuskiem na okładce może być apolityczny i zupełnie nie wspominać o Tusku ani o polityce.  Szanse jak trafienie szóstki w totka, ale są. Przy okazji.   Dziś się o filmie dowiedziałem trochę więcej, pooglądałem wywiady z widzami wychodzącymi z kina (oczywiście chwalenie) i jedną recenzję. Niestety teraz jestem tylko jeszcze bardziej pewien, że musiałby się wydarzyć cud, żeby się okazało, że się w czymkolwiek odnośnie tego filmu pomyliłem.  Znowu to samo co w niemal KAŻDYM tekście o Polsce u Lisa, Stuhra, aktorskiej "elyty". Polacy, tak jak biały mężczyzna w hollywood", który w scenariuszach pisanych przez "aktywiszcza", zawsze musi być zły, tak tuaj Polacy zawsze muszą być prostaccy, żenujący, źli, wiecznie marudzący, zachlani, rasistowscy, homofobicznie, o zacofanych poglądach i ogólnie taki niefajny, typowy Janusz.  Najgorsze, że ci ludzi faktycznie mogą wierzyć w to co mówią, piszą, grają, kręcą. To, że czują ohydę i odrazę do wad "Polactwa" jakie widzą, jest autentyczne. Moim zdaniem jednak się na tym zbytnio skupili, pozwolili sobie wytworzyć alergię i nie mają świadomości, że takich Polaków i takich cech jest znacznie mniej. Może za dużo oglądają wypowiedzi pisowców i  TVP, a potem na plaży nad morzem jeden raz kogoś zobaczą i leci krytyka.. (mam nadzieję, że wiesz do czego piję ) (i jak nie to powyższa linijka też zawiera wyraz-podpowiedź) (tak, chodzi o Jerzego S., bo to on opowiadał o pijanym Januszu nad morzem :P)  
    • Wydaje mi się że masz AIO niewłaściwe założone.  Obróć o 180 wtedy będziesz miał przewody wyprostowane.  
    • Ja przeszedłem całą grę Seldarine Drowem i o ile w Akcie I, świat na to reagował, to już później nie bardzo. Może druga subrasa miała pod tym względem lepiej. Liczyłem na uprzedzenia i rasizm w samych Wrotach Baldura  
    • Będę miał możlwość reklamacji w sklepie nidaleko, więc mogę zaryzykować. Widzę też że jest jakiś model dual fan, to mocno wpływa na wydajność, i czy przy słąby zasilacz jest przeciwkazaniem do tego "dual fan"?
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...