Skocz do zawartości
muzg666

okulary z filtrem niebieskim

Rekomendowane odpowiedzi

siema jaka jest roznica miedzy roznymi okularami z filtrem niebieskim poza cena? warto wydawac wiecej??

ps tylko jakis "porzyteczny idiota" nie pisze ze ledy nieszkodza na oczy  ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup najdroższe, jakie znajdziesz. Będziesz się najlepiej czuł psychicznie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem po co chcesz te okulary, ale w monitorze i/lub w panelu sterowania karty graficznej możesz sam ograniczyć ilość niebieskiego światła.
A w domu to oświetlaj pokój czym innym. Ja sobie po kilku latach czekania na zdrowe LEDy odpuściłem i wróciłem do starych żarówek tradycyjnych. 

Jak chcesz to poprawy snu, gdy siedzisz przy kompie, to chyba mogą być jakieś tanie, tylko patrz o ile mniej niebieskiego światła w nich widać. Różnica musi być bardzo duża. 
Ja wziąłem jakieś od znajomego, bo mówił, że i tak nigdy nie używa. Nie znam modelu, ale różnica jest wyraźna. Dużo wcześniej chce się spać i zasypiam łatwiej.
Pierwszego dnia testowałem na zwykłych okularach przecisłoneczncyh za 19zł z supermarketu. 
2 godziny przed pójściem spać. 
o jakieś 40 minut szybciej  niż zwykle czułem, że organizm już się domaga pójścia spać. 
Czyli różnica natychmiastowa, spora i żadne tam bajeczki. Choć muszę dodać, że poszedłem na całość w tym teście i odgrodziłem się od każdego innego źródła światła tego wieczoru. Niewiele okulary pomogą, jesli w oczy wpadnie światło 150 Watowej żarówki z żyrandola ;)
Przy okazji polecam książkę Dlaczego Śpimy Matthew Walkera, jesli chcesz poprawić sen. A oczy od lepszego snu też będą zdrowsze, także tak czy tak polecam :D

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilość niebieskiego światła emitowanego przez ekran mozna ograniczyć zmniejszając jego temperaturę barwową, np. do 5000K. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.05.2023 o 16:47, MSky7 napisał:

https://spidersweb.pl/2019/12/okulary-filtr-niebieski.html

mowilem cos o pozytecznych idiotach, niezly krety sie wypowiada niby  patrze prosto na slonce nie szkodzi?  jeszcze zaraz uslysze ze wifi czy 5g nieszkodzi hahaha a zato stupid19 - czyli jak podalo who zwykla grypa ;DDD albo konserwanty nie szkodza heheh jak konserwanty to antybiotyki a jedzenie musza najpierw zjesc bakterie w ukladzie pokarmocym dopiero potym sie wchlania ... jak ktos chce oslepnac jego sprawa ale ja nie chce zeby moi znajomi szczegolnie dzieci tracili wzrok, pozatym jakie badania jak wystarczy porownac w tych okularach i bez po jakim czasie wzrok sie  meczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam korekcyjne z filtrem niebieskim bo była promocja. Czy to coś daje? Nie wiem, bo nigdy mnie oczy od monitora nie bolały, ale jak ktoś ma predyspozycje do migren/suchego oka to może niwelują objawy.

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem filtr niebieski to szajs. Noszę okulary od dzieciaka, zawsze z filtrem. Ostatnim razem zszedłem z "mocą" filtra do prawie zera i jakoś tak lepiej jest. Denerwuje te wieczne zażółcenie kolorów. A i żadnej róznicy nie widze pracując przy kompie (a od 10 lat dzień w dzień po 8-10h przed ekranem pracuję). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi