Skocz do zawartości
Igła

Integra a karta dźwiękowa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Jestem w plecy z komputerami jakieś 8-10 lat i w końcu przyszedł czas na złożenie czegoś nowego. Jak wygląda teraz sytuacja z Integrami na płytach głównych. Przykładowo na Asus TUF GAMING B550-PLUS. Obecnie miałem xonar d1 i dźwięk w porównaniu z Integra był bez porównania lepszy. Głośniki to solo 7C.

Jest sens rozglądać się za nowa karta czy ta Integra da radę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich odczuć jedynymi wartymi uwagi układami audio zintegrowanymi na płytach są ALC1200 & ALC1220 i ich pochodne oraz ALC4080 & ALC 4082. Jeśli masz tego tufa b550 i układ ALCS1200A Ci nie odpowiada to zostają kombinacje z kartami na PCIE lub USB. Od siebie nie polecam Creatie sound blaster x3 (więcej programowych ulepszeń niż prawdziwego dźwięku) oraz AudioTRAK Prodigy CUBE2 (problem z połączeniem przez USB). 

Niższe układy wbudowane z góry bym odpuścił (ALC 887, 892, 1150, 4050); mało basu. strasznie płaski dźwięk. 

Sam miałem xonara dx i gdyby nie sterowniki (oraz problem z kanałami) to bym go zostawił. Generalnie sam szukałem czegoś w zamian xonara ale nic ciekawego w budżecie do 400 zł nie znalazłem i siedzę teraz na płycie z układem ALC1200 (mam głośniki R2750DB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xonar lepszy. Inny dźwięk bardziej bogaty. Bas ciekawszy. Ale da się siedzieć na integrze z tuf gaming. Po pierwszym zmieszaniu i nerwowym szukaniu jakiegoś daca w zamian za xonara d1 jak minęły z 2 dni to się jakoś przyzwyczaiłem i nie jest to dla mnie uciążliwe. Owszem wolę dźwięk z Xonar D1 czy fiio e10k ale jest znośnie. Fiio trochę mniej pasuje niż xonar ale też ok. Niestety dałem go kiedyś ojcu więc musiałbym kupić drugiego, a obecnie cięzko dostępny lub w cenie wyższej niż kiedyś z tego co pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam xonara DX (żadnych problemów ze sterownikami na różnych systemach, ale oczywiście stały problem asusa, losowe ściszanie kanału )  i ALC1200 na tomahawku... nie jest zły po małej zabawie z Realtek Audio console, trzeba dać mu szansę.

przerzuciłem sporo płyt z alc 887/892 itd, dokładnie jak pisze kolega wyżej, beznadzieja, a mam gumowe ucho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem, że Integra (ALC1220) wystarczy do póki nie zmieniłem głośników i nie podłączyłem ich kablem optycznym. Po takim podłączeniu było słychać trzask przy  wznowieniu odtwarzania dźwięku.  Trzaski ustały po zakupie karty dźwiękowej :E   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównym problemem tych integr jest to że na słuchawkach jest po prostu cicho jak nie masz wzmacniacza od lat używam osobnych kart czy daców bo zawsze jechałem na budżetowych płytach, są w ogóle płyty które mają wzmacniacz słuchawkowy? :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja plyta ma wzmacniacz, teoretycznie. Realtek audio console pokazuje impedancje sluchawek i pozwala wybrać wzmocnienie. Chyba dziala bo jest niezla przepasc między tylnym a frontowym wyjściem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to o wzmocnieniu na froncie względem tyłu przy realtectu już słyszałem dawno ale nie sprawdzałem nigdy jak to się zachowuje samemu ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi