Skocz do zawartości
xzea

Iiyama GB2770QSU-B5 czy GIGABYTE M27Q rev 1 lub 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej,

planuję zmienić monitor na 27'' (przesiadka z 10 letniego 24'' LG 23EA63) . Zastosowanie to prace biurowe (word/przeglądarka) oraz  - nie mniej - gry. Zainteresowały mnie głównie dwa modele:

a) Iiyama GB2770QSU-B5

b) GIGABYTE M27Q - w rewizji 1 lub 2 (obie rewizje są chyba dostępne z tego co widziałem (?)

Zależy mi na dobrym obrazie (przez co rozumiem m.in. jak najmniejszy bleeding, dobrą czerń, ładne barwy) oraz na jak najmniejszym męczeniu oczów/ochronie oczów (prawdopodobnie jeden i drugi działa na oczy tak samo, ale wskazać mi nie zaszkodzi :D). Który byście z tych dwóch wskazali? W przypadku gigabyte czym różnią się rewizje? A może jeszcze jakiś inny monitor byście polecali w cenie do tych ~1500?

Edytowane przez xzea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.05.2023 o 14:20, xzea napisał:

a) Iiyama GB2770QSU-B5

b) GIGABYTE M27Q - w rewizji 1 lub 2 (obie rewizje są chyba dostępne z tego co widziałem (?)

Ja standardowo polecę Samsunga g50a/g52a. Lekko kopnięty kolor czerwony moim zdaniem ale reszta w porządku.

Wybierz coś spośród tych trzech monitorów. Nic raczej na ipsie z wyższym kontrastem nie dostaniesz. (oczywiście w tej cenie to podkreśle zanim ktoś będzie opowiadał o monitorach za +5k)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,  

GB2770QSU-B1, czyli poprzednik GB2770QSU-B5 miał bardzo dobry jak na IPS kontrast, bo w pomiarach pojawiało się 1200:1, co jak na IPSa jest wzorową wartością w tym budżecie. B5 na pierwszy rzut oka w tabelki wygląda na ten sam panel, więc przynajmniej ja szedłbym w jego stronę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, X-KOM.PL napisał:

Cześć,  

GB2770QSU-B1, czyli poprzednik GB2770QSU-B5 miał bardzo dobry jak na IPS kontrast, bo w pomiarach pojawiało się 1200:1, co jak na IPSa jest wzorową wartością w tym budżecie. B5 na pierwszy rzut oka w tabelki wygląda na ten sam panel, więc przynajmniej ja szedłbym w jego stronę. 

To one nie różnią się tylko podstawką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat trochę, do gier FPS ta iyama GB2770QSU-B5  będzie tez spoko? Np. Cs czy Coda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, zioloiso napisał:

Podepnę się pod temat trochę, do gier FPS ta iyama GB2770QSU-B5  będzie tez spoko? Np. Cs czy Coda?

Jak najbardziej, spoko wybór, o ile pasuje Ci rozmiar 27'' (ja przy takim już nie lubię grać w CS'a). 

Co do iiyama vs gigabyte z zapytania - osobiście brałbym Gigabyte M27Q bo to bardzo udana konstrukcja, aczkolwiek na plus dla iiyamy to przede wszystkim kontrast (jeden z lepszych w tym segmencie cenowym na tym panelu) i lepsza podstawka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jednak Gigabyte to wersja na nanoIPS "M27Q P" bo ma układ pixeli RGB i czcionka będzie wyraźniejsza niż na "M27Q" z układem BGR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, frosti- napisał:

Jak najbardziej, spoko wybór, o ile pasuje Ci rozmiar 27'' (ja przy takim już nie lubię grać w CS'a). 

Co do iiyama vs gigabyte z zapytania - osobiście brałbym Gigabyte M27Q bo to bardzo udana konstrukcja, aczkolwiek na plus dla iiyamy to przede wszystkim kontrast (jeden z lepszych w tym segmencie cenowym na tym panelu) i lepsza podstawka. 

Jak już gram to od czasu do czasu, gram też w inne gierki nie fps, dlatego pytałem czy byłby też ok do fps. Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi