Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim. Mam nadzieję, że wybrałem właściwy dział.  Jestem z innej epoki Prawie pamiętam dinozaury;) Proszę więc wybaczcie ewentualną naiwność pytań. Przede wszystkim chciałem zapytać, czy możecie Państwo podpowiedzieć, jakie laptopy - takie do maksimum 2000-2500 zł -psują się rzadziej mniej niż inne? Chciałbym kupić taniego laptopa- głównie do przeglądania stron, poczty. Nie gram w gry, sporadycznie zerkam na  youtube.No i cóż, nie jestem też zamożnym człowiekiem. Dziękuję za podpowiedzi. Pogodnego popołudnia dla wszystkich Czytelników!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeniosłem do odpowiedniego działu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze chciałem dopytać o nagrywarki. Teraz są  z reguły osobno- trzeba dokupywać. I stąd moje  pewnie głupiutkie zapytanie: czy nagrywarki można podłączyć także do tabletów, netbooków, macboków, chromeboooków lub ultrabooków?

PS Dziękuję Clint:) ale czy masz jakąś wiedzę na temat nie psucia się tego rodzaju  laptopa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety z awaryjnością nie pomogę. Co do nagrywarek to do tabletów raczej nie ma, jeśli chodzi o "Maca" to nie wiem. Większość nagrywarek na rynku na pewno działa z systemami Windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A że tak zapytam, do jakich celów ma być ta nagrywarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, Clint:) AndrzejTrg- na pewno nie zamierzam piratować! :) Zresztą pytam tylko w kontekście słuchania muzyki ,nie oglądam filmów.

W takim razie ponawiam pytania. Będzie wdzięczny jeżeli ktoś z Was, młodzi, pomoże. Dobrego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laptop

Obudowa aluminiowa + ekran o dobrych parametrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi młodzi to bym nie przesadzał. Średnia ludzi tutaj to chyba tak ze 37-50 będzie :szczerbaty:

Co do jakości to obawiam się, że żaden laptop nie zakwalifikuje się do "zrobione porządnie i z porządnych materiałów". Takie czasy. Może ktoś pracujący w jakimś serwisie coś będzie potrafił doradzić. Nawet Dell to już nie jest gwarancja jakości (od wielu lat) - no może poza modelami dla biznesu, ale na tym to już się kompletnie nie znam.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 30 to ogólnie starość jest więc każdy tutaj jest dziadkiem praktycznie :E 

• Like 4
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50lat? To z mojego punktu widzenia jeszcze szalona młodość...30? Cudowne niemowlęctowo;)

Dobrze, dajmy już pokój jakości. Dziękuję za odpowiedzi w tej sprawie. Ale skopiuję pytanie o nagrywarki. I DODAM JESZCZE JEDNO: CZY NAGRYWARKĘ MOŻNA PODŁĄCZYĆ DO NETBOOKA? I CZY NETBOOKI DZIAŁAJĄ JAK LAPTOPY? PRZEGLĄDNIE STRON itp? JEŚLI TAK, TO NA CZYM POLEGA RÓŻNICA MIĘDZY LAPTOPEM A NETBOOKIEM?

KOPIUJĘ WCZEŚNIEJSZE PYTANIE:  Jeszcze chciałem dopytać o nagrywarki. Teraz są  z reguły osobno- trzeba dokupywać. I stąd moje  pewnie głupiutkie zapytanie: czy nagrywarki można podłączyć także do tabletów, netbooków, macboków, chromeboooków lub ultrabooków? Plus NETBOOKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś taką nagrywarkę DVD na USB i działała ze wszystkim po za tabletem na Androidzie i iPadem, ale wiem że to była wina mojego tableta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dziadek3 napisał:

POLEGA RÓŻNICA MIĘDZY LAPTOPEM A NETBOOKIEM?

Wielkością i z reguły wyraźnie słabszymi komponentami. Ale wszystko to samo działa (co najwyżej gorzej). Nie wiem natomiast jak chromebooki. 

18 godzin temu, dziadek3 napisał:

jakie laptopy - takie do maksimum 2000-2500 zł -psują się rzadziej mniej niż inne

Używane po leasingowe biznesowe. Takie co jako nowe kosztują po np 8k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, dziadek3 napisał:

Dzieki, Clint:) AndrzejTrg- na pewno nie zamierzam piratować! :) Zresztą pytam tylko w kontekście słuchania muzyki ,nie oglądam filmów.

W takim razie ponawiam pytania. Będzie wdzięczny jeżeli ktoś z Was, młodzi, pomoże. Dobrego dnia.

Nie nie, nawet o takie rzeczy bym nie podejrzewał. Tylko jak słuchanie muzyki to przecież każdy lapek posiada napęd, no chyba że nagrywanie, ale to się mija z celem, w czasach youtuba czy tym podobnych wynalazków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak starszy pan, to unikałbym laptopów z jasną klawiaturą, które często dla starszych osób mają zbyt mało wyraźne litery, co niektórym przeszkadza. Warto też postawić na taki z matrycą antyrefleksyjną, żeby nie trzeba było kręcić laptopem, kiedy światło pada na ekran akurat w taki sposób, że słabo widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Stefan999 napisał:

Miałem kiedyś taką nagrywarkę DVD na USB i działała ze wszystkim po za tabletem na Androidzie i iPadem, ale wiem że to była wina mojego tableta. 

mógł być problem z zasilaniem moja np wymaga podłączenia do 2 gniazd usb-b i usb-a do w pełni poprawnego działania, na jednym tylko odtwarza plytę ale nie chce nagrywać bo mocy brakuje :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem w zestawie zasilacz. Do komputera czy laptopa wystarczyło podłączyć dwa kable USB, a do innych urządzeń jeden kabel do danych, a drugi do zasilacza i do gniazdka. Miałem taki tablet z Windowsem, który miał właśnie taką nagrywarkę z zasilaczem w zestawie. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 31.05.2023 o 16:07, kadajo napisał:

U mnie 5300u 15s-eq2004nw dławi się przy 8gb ram na win11... :szczerbaty:

Także już powoli 16gb staje się standardem do przeglądarki... 

Na chromie przy kilku otworzonych kartach 70% ram zajęte... Grafika też swoje bierze (całe 512mb) ale to chyba czas na powrót do win 10 albo dołożenie ramu...image.png.59b6b46604997271dc8593798645bfbe.png

Swoją drogą szukałbym laptopa w aluminiowej obudowie te hp-ki kiepsko znoszą próbę czasu jeżeli chodzi o matrycę (jeżeli nieuważnie położy się coś cieższego to potrafią wyskakiwać plamki) To takie moje luźne doświadczenia z bliźniaczym hp tylko ze słabszym procesorem. (o dziwo dobrze sobie radzi) Dlatego polecam szukać czegoś z metalową obudową i 16gb ram jeżeli autor chce mieć kilka lat spokoju.

Edytowane przez Tiger159
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc tym tokiem to nawet 16gb zarżniesz otwierając jeszcze więcej kart :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Send1N Tyle że ja mam aktualnie włączone od 3-5 kart a nie 20... Ostatecznie 8gb jest okej bo zawsze można dołożyć tylko pytanie czy @dziadek3 chce się w to bawić. Jeżeli chodzi o awaryjność to trudno cokolwiek polecić (swojego hp mam od września 2021 i odpukać brak problemów).

Huawei'e mają w moim mniemaniu dosyć solidne obudowy (chociaż nie wiem jak z awaryjnością). Do internetu wystarczy 4/8 ale 8gb ramu może już być niewystarczające. Po co sobie dokładać problemów wiedząc że człowiek jest starszej daty? Myślę że raczej nieprędko będzie chciał wymieniać na coś nowszego także sprzęt będzie musiał sobie radzić aż nie padnie :szczerbaty:

Edytowane przez Tiger159
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi! Wyjmę z tego coś dla siebie. Jeszcze mam ostatnie pytania (pewnie znów naiwne) : 1.Czy NETBOOKA (przynajmniej niektóre)można podłączyć do prądu tak, jak laptopa?  2.Czy Netbookiem można ściągać pliki z muzyką podobnie jak w laptopie? (Zdaje się, że po 1 dniu trzeba je usuwać) 3.Rozumiem, że można podłączyć nagrywarkę do niektórych netbooków(nie wymieniajcie jakich- o szczegóły będę pytał sprzedawcę, chodzi mi o to, czy w ogóle jest taka możliwość) ?  4.Czy można korzystać z maila w netbooku? 5.Czy odtwarzają filmiki na youtube i np. cda? (też mi się zdarza zerknąć, choć b.sporadycznie) Pozdrawiam! Aha...6.Jeszcze też pytanie o to, czy można logować się do banku i korzystać z portali społecznościowych lub takiego forum,jak to?Na Netbookach oczywiście.

Edytowane przez dziadek3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko o co pytasz jest normalnie możliwe, netbook to taki mini laptop nie tracisz żadnych funkcji i działasz normalnie na windowsie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2023 o 15:55, dziadek3 napisał:

Dzień dobry wszystkim. Mam nadzieję, że wybrałem właściwy dział.  Jestem z innej epoki Prawie pamiętam dinozaury;) Proszę więc wybaczcie ewentualną naiwność pytań. Przede wszystkim chciałem zapytać, czy możecie Państwo podpowiedzieć, jakie laptopy - takie do maksimum 2000-2500 zł -psują się rzadziej mniej niż inne? Chciałbym kupić taniego laptopa- głównie do przeglądania stron, poczty. Nie gram w gry, sporadycznie zerkam na  youtube.No i cóż, nie jestem też zamożnym człowiekiem. Dziękuję za podpowiedzi. Pogodnego popołudnia dla wszystkich Czytelników!

Ja jeszcze zaproponuje alternatywy w laptopach. HP 15s jest dość mocno budżetowy po prostu średnio wykonany, masz na tyle budżet że możesz dostać coś lepszego.

Jeżeli chodzi o awaryjność tutaj praktycznie nie ma reguły.

Lenovo IdeaPad 3-15 i3-1215U/16GB/512/Win11 2149 zł

Lenovo IdeaPad 3-15 Ryzen 5 5625U/8GB/512/Win11 2099 zł

Jest to ten sam model w dwóch konfiguracjach, oba spokojnie wystarczą. W razie czego zostaje jeszcze na napęd zewnętrzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Czekoladka2 Lenovo też nie jest super wykonany... Zresztą zauważyłem że na youtubie serwisy narzekają na tanie lenovo... (nie wiem na ile te informacje są prawdziwe czy może to takie gadanie pod content...)

Na pewno warto wziąć laptopa który nie jest ładowany przez usb-c... (potrafi narobić problemów-przynajmniej Daniel Rakowiecki o tym wspominał) 

To za co muszę pochwalić hp to bardzo dobra matryca... Ale same plastiki szału nie robią. 

Gdyby nie był ładowany przez usb-c i nie był ponad budżet to poleciłbym:

https://www.x-kom.pl/p/1120587-notebook-laptop-156-huawei-matebook-d-15-2022-i5-1155g7-16gb-512-win11.html

Edytowane przez Tiger159

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tiger159 Pewnie, ze nie jest "super" wykonany, lecz w porównaniu do HP 15s to jest lepiej czuć to nawet przy pierwszym wrażeniu. Serwisy mogą narzekać, bo najwięcej na rynku jest Lenovo.

Zależy o jakim HP mówisz, jeżeli 15s to uwierz mi Lenovo ma jakościowo podobną matrycę tylko jaśniejszą.

Huawei jak najbardziej dobry wybor, wykonanie najlepsze w cenie 2500 zł

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi