Skocz do zawartości
BrzydkaBeatka

Problem - RAM zjada pamięć dysku twardego?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Po zainstalowaniu dodatkowej kości RAM, ilość dostępnego wolnego miejsca na dysku twardym [ssd] zmniejszyła się o 10 GB. Czy to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne.

Pewnie masz plik wymiany kontrolowany przez system i  przydzielił właśnie  te dodatkowe 10GB.  Wielkość tego pliku stronicowania zależy właśnie od ilości ramu.

U mnie przy 32 GB ramu to wygląda tak:

Screen-Shot-011.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też z wiersza poleceń wyłączyć hibernację, która zapisuje na dysku plik o wielkości pojemności RAM (powercfg hibernate off).

Plik strony, jak ktoś wie co robi, może sobie wyregulować samemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo, przy 32gb zjadło mi tyle samo z dysku:E denerwowało mnie to więc wyłączyłem swapa całkowicie do momentu aż nie napotkałem problemów mimo stosunkowo dużej ilości pamięci, ustawiłem 4gb było mało, ustawiłem 8 i jest spokój wszędzie. Natomiast ja miałem problem z jedną grą ty nie musisz mieć wcale gdy wyłączysz całkowicie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja miałem podobnie na 16GB RAMu i ustawieniu SWAPa na 4GB.
Gra: Marvel's Spider-Man Remastered potrafiła mi po jakimś czasie wyrzucić do pulpitu z informacją ze za mało pamięci.
Dopiero właśnie też przy ustawieniu na 8GB problem zniknął.

Jest to o tyle dziwne, że przecież ta gra ma w zalecanych 16GB RAMu i przeglądarka i inne pierdoły były wyłączane przed grą.

Edytowane przez Spioszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Spioszek napisał:

Jest to o tyle dziwne, że przecież ta gra ma w zalecanych 16GB RAMu

... to znaczy, że przy 16GB RAM da się grać (16GB RAM ze swapowaniem w postaci 8GB na dysku). Sprawdź przy 32GB RAM - pewnie będzie działać bez swap. ... pewnie nawet przy 24GB RAM byłoby już bez żeźbienia po dysku OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja nie mogę wyłączyć jak widać przy 32 :E tym bardziej mnie to dziwi  bo w któryś dzień mnie losowo dopada wylotka z info takim jak kolega wyżej wspomniał :/ 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

... a bo to nie każdy może dostąpić tego zaszczytu 😀 (od kilkunastu lat mam plik strony wyłączony i zero problemów z tego powodu). No a tak bardziej serio - u Ciebie wywalało w Wieśminie z odpalonym Discord w tle ... tym czasem kolega gra w SpiderMana i ma jedynie 16GB RAM (to nie dużo RAM w dzisiejszych czasach) ... no chyba, że przy tych 32 GB sprawdzałeś SpiderMana i też wywala jak nie masz pliku strony.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W huncie a nie w wieśku :P wyłączyłem defendera całkowicie i sprawdzę bez całkowicie jeszcze raz bo tam w logu było że proces od defendera zjadł prawie połowę pamięci sprawdzę teraz przez jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Send1N napisał:

W huncie a nie w wieśku :P

... aha. Ten "Hunt" to co to za giera jest? (Hunt Showdown ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Kyle_PL napisał:

ym czasem kolega gra w SpiderMana i ma jedynie 16GB RAM (to nie dużo RAM w dzisiejszych czasach) ... no chyba, że przy tych 32 GB sprawdzałeś SpiderMana i też wywala jak nie masz pliku strony.

Sprawdzałem tylko na 16GB, 32 GB mam od niedawna. 
Gra już dawno skończona a nie będę od nowa pobierał bo zajmie mi to pół tygodnia ;).

Pliku na razie nie zamierzam wyłączyć zostawiam na sztywno 8GB, tyle miejsca mnie nie zbawi a zapewnia komfort psychiczny ;)

Edytowane przez Spioszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi