Skocz do zawartości
Rambo-007

[Zamknięty]Zwrot / Reklamacja karty graficznej niezgodnej z opisem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie. Potrzebuje waszej małej pomocy w sprawie zwrotu karty graficznej. W drugiej połowie czerwca 2022 roku zakupiłem na Allegro kartę graficzną rtx 3080 za około 4000 zł. Zamontowałem ją w komputerze i wszystko było by ok gdyby nie fakt że niedawno wymieniłem obudowę na taką ze szklanym bokiem i mam problem z podświetleniem karty. Bardzo mi przeszkadza a wyłączanie podświetlenia jest niemożliwe. W linuxie którego używam nie ma możliwości wyłączenia jej ledów (sterowanie jest programowe, nawet jak wyłączymy je w windowsie to po ponownym uruchomieniu komputera bez wyłączania zasilania  ledy ponownie się włączają).  Ponieważ w opisie aukcji była informacja że karta graficzna nie posiada podświetlania (możliwe że sprzedawca połączył ją ze złym produktem ) chciałbym skorzystać z rękojmi . I może tu pomożecie:

1. Czy w związku z błędnym opisem ( karta miała być bez podświetlania led a mimo to je posiada) mogę odstąpić od umowy zakupu i domagać się zwrotu pieniędzy ?
Tutaj jestem pewny że nie będzie możliwości wymiany na identyczną a nawet podobną kartę bez podświetlania bo dla tego producenta takowa nie istnieje. A inny producent ze względu na wymiary, zastosowane chłodzenie czy piszczenie cewek może mi nie odpowiadać.

2. Jeśli wada jest zbyt mało istotna by można było odstąpić od umowy (dla mnie akurat jest bardzo istotna bo ledy mi bardzo przeszkadzają) to jakiej kwoty obniżenia ceny orientacyjnie powinienem się domagać? 10, 15, 20%  ceny zakupu??

3. Czy lepiej reklamację złożyć w 1 roku rękojmi czy mogę to na spokojnie zrobić też w 2 roku i nie będzie miało to żadnego znaczenia ?

Proszę nie pisać komentarzy że przecież wystarczy odłączyć kabelki w karcie, wymienić obudowę na starą albo zakleić szklany bok lub diody w karcie. Za nową obudowę zapłaciłem sporo pieniędzy a przy karcie nie będę kombinował z jej rozbieraniem i odczepianiem przewodów od diod led albo ich zaklejaniem taśmą bo mogę stracić gwarancję. Zresztą nie po to zapłaciłem aż 4000 zł za kartę żeby teraz bawić się w kombinacje :)

Z góry dzięki za wszelką pomoc. 

Edytowane przez Rambo-007
  • Haha 4
  • Confused 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pisałeś do sprzedawcy? Z postu wynika, że jeszcze nie. Na chłopski rozum to od tego powinieneś zacząć.

Rozwiązanie problemu? Skoro sam nie chcesz odłączyć na stałe ledów w karcie (czasami nawet do ręki śrubokręta nie trzeba brać do tego), to napisz do sprzedawcy. Jeśli się dogadacie to przyjmie kartę, sprawi, że karta nie będzie świecić (odłączy kabelek). Odeśle, a ty będziesz miał kartę bez ledów. Minus tego rozwiązania to pitolenie się z wysyłkami i brakiem karty minimum przez kilka dni. Jeśli liczysz na jakąś "kaskę do łapki" i pozostawienie sobie tej karty to możesz sobie to wybić z głowy. Co najwyżej stracisz kartę i dostaniesz zwrot kasy, ale w to też wątpię bo na aukcji na 100% był sprzedawany dokładnie ten model, który masz, a jedynie info o ledach jest błędne. Jeszcze jedno, nie spotkałem się z sytuacją... żeby od zaklejenia diody led plastrem przepadła gwarancja, ale to tak na marginesie. 

Twój wybór.

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4000zl za ta karte to boli teraz ...

Rozumiem ... 

Ale zeby próbowac ją oddać przez LED-y ... 🤣

Serio ?

Czarna tasma izolacyjna i po sprawie. Druga opcja odlacz kabelek od ledow to banalnie proste ...

Trzecia opcja  to sprzedaj za 2300zl .... 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, grayman_1 napisał:

Trzecia opcja  to sprzedaj za 2300zl .... 

Za 2k biorę natychmiast z całym inwentarzem ledów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, grayman_1 napisał:

Ale zeby próbowac ją oddać przez LED-y ... 

Rozumiem po tygodniu OK, ale po roku ? Nagle Panu się Ledy odwidziały to cyk oddać i może pełny zwrot kasy :D. Albo wymiana na 4080 :D 

To mi pasuje na "beka z Madek" na TT 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xD większego Janusza dawno nie widziałem. Żeby odpiąć ledy nie trzeba karty rozbierać, gwarancji się nie traci.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzostwo świata  po roku użytkowania sprawną kartę oddawać z powodu świecących LED. Po tygodniu prędzej ale po roku użytkowania serio ???

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Odpowiadam na wasze pytania:

1. Karta  była przez rok w zamkniętej obudowie i nie wiedziałem że ta karta ma jakieś ledy. Dopiero po wymianie komputera mam szklany przezroczysty bok to zauważyłem.

2. Celowo szukałem karty bez ledów lub z manualnym przełącznikiem. Wszystkie podzespoły w komputerze mam bez światełek bo komputer stoi w sypialni tuż koło łóżka i często go zostawiam na noc włączonego. Gdybym wiedział że ma ledy to bym jej po prostu nie kupił.

3. Nie da się odłączyć ani ledów ani wentylatorów bez rozbierania karty, oglądałem ją dokładnie i trzeba ją rozkręcić.

4. Tak lepiej olać sprawę, i obkleić kartę jakąś wstrętną taśmą by to było widać przez obudowę :D Panowie to sprzedawca nawalił, jeśli nie potrafi opisu aukcji poprawnie napisać to ponosi za to konsekwencje. A wy mi tu piszecie że ja mam ponieść konsekwencje jego pomyłki, moim zdaniem trochę to niepoważne z waszej strony :)   Wydałem kupę kasy i teraz mam się bawić w jakieś kombinacje ryzykując utratę gwarancji zamiast skorzystać z rękojmi :D Przecież sporo sprzedawców z allegro tylko czeka na to żeby odrzucić reklamację z powodu widocznych śladów rozbierania karty, sam też jej nie może rozbierać ponieważ warunki gwarancji producenta na to nie pozwalają.  Myślę że 10% obniżki ceny to była by uczciwa propozycja z mojej strony, tak żebym mógł sobie to jakoś ogarnąć by to ładnie wyglądało, bez obklejania taśmą po której mogą później zostać ślady kleju. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie przysługuję ci rękojmia z powodu takiej błahostki. Specyfikacja produktu producenta się zgadza, powinieneś się z nią zapoznać.

Drobny błąd w opisie sprzedawcy, na to masz 14 dni na sprawdzenie czy się wszystko zgadza i możesz wtedy odesłać bez powodu, nawet jeśli ci się nie spodoba kolor pudełka :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Rambo-007 napisał:

Panowie to sprzedawca nawalił, jeśli nie potrafi opisu aukcji poprawnie napisać to ponosi za to konsekwencje.

Czyli jak 10 lat temu kupiłem auto i nie podoba mi się jego podświetlenie schowka, to też mogę żądać zwrotu kasy ? 

6 minut temu, Rambo-007 napisał:

Myślę że 10% obniżki ceny to była by uczciwa propozycja z mojej strony,

parsknąłem ze śmiechu, 10 % to kolego straciłeś na wartości już po odpakowaniu karty z pudełka :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Normalnie wasze odpowiedzi zasługują na medal. Może dla was błahostka ale mnie w nocy oślepia to światło od tej karty bo diody są bardzo mocne i dla mnie to bardzo poważna niedogodność. Sprzedawca wysłał mi towar niezgodny z opisem a ja mam ponosić tego pełne konsekwencje mimo że mam 2 lata rękojmi i wadę mam obowiązek zgłosić dopiero po jej zauważeniu. Teraz albo muszę całą kartę obklejać taśmą ryzykując utratę gwarancji albo sprzedać ją ze sporą stratą. Byle tylko odpowiedzialny za błąd sklep nie poniósł żadnych konsekwencji swojej pomyłki. Z takim postępowaniem to zimą będę w trampkach chodził  :D 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Rambo-007 napisał:

Zresztą nie po to zapłaciłem aż 4000 zł za kartę żeby teraz bawić się w kombinacje :)

Mam wrażenie, że teraz Ci szkoda tych 4k i chcesz sobie kupić 4070ti :E 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

chłopie bez obrazy ale wydajesz mi się na takiego cwaniaka który by chciał zwrócić kartę aby jak najwięcej kasy uzyskać, tym bardziej że NOWA 3080 można kupić za 2700 - 2800 zł. Chcesz zminimalizować stratę ( bo używka to jakieś 2000 zł) 

Nie życzę nikomu źle, ale oby sprzedawca jak najbardziej się wybronił od kolegi propozycji. 

Edytowane przez RTX4090
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde w opisie mojej płyty głównej sprzedawca nie napisał, że ma 4 diody (debug led) i teraz mi świecą przy starcie...chyba muszę ją zwrócić :E 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wciskaj bajek, że nie wiedziałeś o tym, że ten konkretny model nie ma ledów. Jeśli nie wiedziałeś mimo informacji o konkretnym modelu (strona producenta), informacji zawartych na pudełku lub naocznie po włożeniu do komputera to świadczy tylko o twoim braku jakiegokolwiek myślenia. 

Było na zwrot 14 dni od zakupu karty. Teraz to możesz co najwyżej sprzedać kartę, a nie próbować na ledach karty zarobić... jak najgorszej maści "Janusz". Nie przysługuje Ci prawo do zwrotu tej karty ze względu na świecące ledy, ani zwrotu jakiejkolwiek złotówki. 

Edytowane przez Grandal
  • Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Rambo-007 napisał:

Sprzedawca wysłał mi towar niezgodny z opisem a ja mam ponosić tego pełne konsekwencje mimo że mam 2 lata rękojmi i wadę

Czy w opisie było ''karta nie posiada podświetlenia"? Skoro chcesz to sprzedającemu udowadniać, to daj printscreen tutaj z tego zakupu, zobaczymy co tam było. Karta graficzna ma za zadanie wyświetlać obraz, jeśli dodatkowo świeci, to to NIE JEST WADA. Jakbym dostał taki mail, to bym nawet na niego nie odpowiedział, tylko od razu dal screen do tematu ''Żulernia z OLX''

Tak ode mnie - weź się chłopie nie ośmieszaj.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1500 zł odkupię kartę ( tanio ba ma wadę produkcyjną w postaci LED ) :D oferta ważna godzinę :D 

• Thanks 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wada tylko niezgodność z opisem. W takim razie jak sprzedawca poda błędne wymiary karty i będzie 5-10 mm dłuższa a po roku przy wymianie pieca okaże się że jednak nie mieści się przez te kilka mm do obudowy to waszym tokiem rozumowania to też  nie podlega reklamacji bo przecież karta jest od wyświetlania obrazu i wszystko działa. A konsument niech tnie sobie obudowe albo kartę szlifierką, bo to jego problem że nie zmierzył karty tuż po zakupie a przy zamawianiu nowego komputera sugerował się opisem aukcji sprzedawcy :D

Tak teraz muszę kombinować z tymi ledami albo ją sprzedać i oczywiście że liczę na to że sprzedawca pokryje chociaż część mojej straty z tego powodu, a 10% wartości karty to nie jest fortuna. Gdyby się dało odpiąć ledy bez rozbierania karty to wiedział bym ze reklamacja nie ma żadnego sensu, bo wtedy sprzedawca każe mi je wypiąć albo sam to zrobie i odeśle kartę z odłączonymi ledami. Ale widzę odpowiadają mi sami sprzedawcy którzy żerują na tym że 90% konsumentów nie egzekwuje swoich praw i nie idzie do sądu ani rzecznika konsumentów gdy Janusze sprzedawcy odrzucają im reklamację bez powodu :D   Najlepiej jak rozbiorę kartę , wypnę sam ledy i stracę gwarancję która została (2 lata) , żeby tylko sprzedawcy nie niepokoić :D 

Pewnie napiszecie mi że gdyby było odwrotnie i karta miała by mieć wg opisu aukcji ledy ale w rzeczywistości by ich nie miała to konsument również nie może złożyć reklamacji bo przecież powinien to sprawdzić tuż po zakupie a karta służy przecież do grania i wyświetlania obrazu a nie do świecenia. A to że wcześniej nie miał obudowy ze szklanym oknem i kupił ją dopiero po paru miesiącach (i wtedy dopiero zauważył brak ledów) nie ma znaczenia, wszystko to wina konsumenta a nie sklepu który go oszukał... To oznacza  że traktujecie wszystkich sprzedawców jak oszustów i konsumenci muszą wszystko weryfikować tuż po zakupie żeby nie zostać orżniętymi  :D 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chopie, jest możliwość wyłączenia podświetlenia tylko zrób to jak producent wymyślił.

Jakby tak każdy robił kupował i przed upływem dwóch lat zwracał z full kasą jaką zapłacił to szybko by rynek stracił 99% sprzedawców bo nikt by nie chciał dopłacać do interesu z własnej kasy.

Kupiłeś, miałeś ROK na sprawdzenie sprzętu. I nagle ni z tego ni z owego - WADA bo karta świeci :D 

Jak ja nie lubię takich cwaniaków. 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnormalniej w świecie ciężko uwierzyć w tę historię...po roku się kapnąłeś, że karta ma ledy, nigdy kompa nie włączyłeś bez zdjętego boku bla bla bla. Po prostu chcesz zrobić jelenia ze sprzedawcy z powodu tak błahego powodu...gdzie pewnie w dzień zakupu o tym "powodzie" wiedziałeś ;) Osobiście na jego miejscu bym Cię wyśmiał :E 

Poniższe jak dla mnie potwierdza wręcz tę tezę:

12 godzin temu, Rambo-007 napisał:

3. Czy lepiej reklamację złożyć w 1 roku rękojmi czy mogę to na spokojnie zrobić też w 2 roku i nie będzie miało to żadnego znaczenia ?

Niby tak przeszkadza...ale sobie jeszcze rok poczekam, czemu nie! Wtedy za 4 klocki kupię lepszą kartę niż 4070ti (akurat mi on tu pasuje cenowo) :E 

Argument z długością karty z dupy...po roku przy zmianie obudowy bym sobie ją sam zmierzył żeby mieć pewność jaką potrzebuję. Gdyby natomiast mi od razu nie weszła do niej to po prostu bym odesłał w ciągu 14 dni.

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak tak, bo wszyscy są specjalistami i sami sobie składają komputery. A prawda jest taka ze 80% osób się na tym nie zna i kupuje gotowe zestawy, wymieniając w nich co najwyżej jakis podzespół :D Dobra koniec tematu. Pracownik allegro odpowiedział mi że sprzedawca ma obowiązek wymienić  mi kartę na taką bez podświetlania  lub jeśli jest to niemożliwe przyjąć jej zwrot . Nie muszę się godzić nawet na rekompensatę jeśli nie chcę, to moja decyzja.  W przeciwnym wypadku jeśli odmówi to dostanę zwrot z programu ochrony kupujących. Temat do zamknięcia.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby sprzedawca odebrał kartę, wyjął wtyczkę LED i odesłał :D Tak cwaniaków powinno się traktować co chcą zarobić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Rambo-007 napisał:

Tak tak, bo wszyscy są specjalistami i sami sobie składają komputery.

Nikt tego nie napisał...ot nawet będąc laikiem jeśli mi zależy bardzo na jednym ważnym dla mnie warunku, który dany produkt powinien spełniać, to pierwszego dnia sprawdzam, czy ten warunek jest spełniony...nie sprawdzam tego za rok;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Rambo-007 napisał:

W przeciwnym wypadku jeśli odmówi to dostanę zwrot z programu ochrony kupujących. Temat do zamknięcia.

zayebioza.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...